Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Re: Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Мнениеот katmai » Нед 07 фев 2021 0:16

Значиии, голяма диктатура. Владо, би ли ми казал , колко опит има group с електромобилите, а колко мнения има в темата за Тесла?
Живи и здрави момчета, форума е ваш, ПУБЛИКАТА е ваша! Каквото кажете ТОВА Е!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 07 фев 2021 0:41

Това беше удар под пояса, и то от теб към тях, а не обратното.
Форумът не е техен :exclaim
На всички е, включително на теб и мен. И те са като теб и мен, и те се дразнят когато някой не споделя тяхното мнение. Но общо взето не злоупотребяват с повечето си права. Представи си, че ти беше със зелен цвят, опонентите ти бяха простосмъртни потребители. Мислиш ли, че щяха да се стреснат от теб и да напишат нещо различно от това, което са писали досега в темата?
Като те гледам и ти слабо се впечатляваш от шарените никове. Едва ли щеше да пишеш по различен начин, ако спореше с други форумни потребители.
И в тази тема и в темата за теслата съм на противното за тях мнение, ама не мога да си изкривя душата и да ги обвиня за нищо.
Струва ми се, че и ти не можеш да ги обвиниш за нищо, те също като теб и мен си пишат мнението и също като теб и мен вадят вода от 9 кладенеца за да докажат твърденията си.
С какво са злоупотребили?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 07 фев 2021 0:43

Подозирам, че алкохол е в основата на тия мъдри мисли вечерно време.
Не става въпрос даже кой колко разбира, а кой опитва да налага мнение, по въпроси които са достатъчно субективни.
Никой не твърди, че без 4х4 кола си жив зян, и не си за никъде. Твърди се само, че разликите от поведението на кола с 4х4 според някои хора си заслужават цената. Съответно тези хора ги оценяват като нещо необходимо, дори това да касае много малък процент от ЕЖЕДНЕВИЕТО като време.
И няма защо да се убеждаваме, че ходенето на ски не било ежедневие, сняг нямало ежедневно, дъжд нямало ежедневно, газ при тръгване не се давало винаги, закъсали коли не се дърпат често, ремарке в кофти време също...най-елементарните жълти павета в София също може да не се минават ежедневно, или поне не винаги са мокри... Всичко това обаче все пак понякога се случва, и няма как да вземеш на момента по-подходяща кола. И ако някои от нещата се случват достатъчно често, а парите за 4х4 не те бъркат, просто си купуваш такова, преценявайки, че на ТЕБ ти е необходимо.

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Нед 07 фев 2021 0:51

Аз мога само да се радвам на аргументирани мнения като твоето за разпределението на тежестта. Но тук като цяло има неравенство. Казва ти се да не даваш мнение щото нямаш личен опит, а те упрекват хора които нямат личен опит(конкретно питах за Б8). Така и не получих отговор дали разхода е 1л повече или не, а бях упрекнат че смятам грешно. Лъжа ли с това ktamen, къде бъркам?

cecoa1, това което си написал е 100% вярно. Вярно ли е че тези "случаи" са не повече от 2%, както писах аз?

А и какво означава удар под кръста. Аз ли неколкократно казвах на хора да не коментират където не им е работата?

Последна промяна от katmai на Нед 07 фев 2021 8:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 07 фев 2021 1:19

Не твърдя, че са идеални и винаги са прави, просто написах, че не можеш да ги обвиняваш, че злоупотребяват с повечето си права и нито са ти изтрили нещо, дето не им харесва, нито са те баннали или нещо от сорта.
Съгласен съм, че липсата на опит не означава, че нямаш право на мнение. Ама тази логика не е патент само на потребителите с шарени никове, много хора се опитват да го изтъкват като аргумент. Дори да бяха с черни никове, пак щяха да ти изтъкнат същия аргумент.
Така че това не може да е причина да ги обвиняваш, че злоупотребяват.
В такива случаи ги питам дали знаят какво ще стане, ако скочат от 16тия етаж, ама от опит ли знаят или сам са чували. И аргумента за големия и малкия опит отлита в кофата.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 07 фев 2021 1:26

katmai написа:Значиии, голяма диктатура. Владо, би ли ми казал , колко опит има group с електромобилите, а колко мнения има в темата за Тесла?
Живи и здрави момчета, форума е ваш, ПУБЛИКАТА е ваша! Каквото кажете ТОВА Е!

Това червеното е удар под кръста и за него ми се струва, че е редно да се извиниш, защото не е вярно.
Може ли да ми посочиш къде някой ти е написал ето това:
katmai написа: хора да не коментират където не им е работата?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 07 фев 2021 1:32

Ох на батко инженера. Прорева света за тоя 1л. и 2лв.
Как да ти обясня, че ме бОли дедовия за разход изобщо.
За да ти давам лични точни данни на база пълно, празно, мерено с туби и кантар, трябва да ми дреме.
А не всеки си е забил погледа в левчето.

Хайде да те видим сега:

katmai написа: Карал 1000 км с кола 150кс, на която двигателя не е същия...

Кое е различно на двигателя?

Я да видим технически характеристики на двата двигателя, с двата привода:
Screenshot_20210207-000619_Chrome.jpg

Screenshot_20210207-000639_Chrome.jpg

Screenshot_20210207-011205_Chrome.jpg

Screenshot_20210207-011224_Chrome.jpg

И какво излиза?
0.4л!!!
Ега гу разхода!
Аз като не я мия колата вдига повече разхода заради въздушното съпротивление :mhihi
Сега ще писнеш, че това били данни на производител.
Ама какви да ти дам по-точни?
Обясних ти какво представлява Халдекс.
Па хвани сметни, изчисли, нещо си инженерно направи и ми кажи, колко повече харчат две зъбни колела в масло и един кардан, като общата маса на всичко е под 70кг?
Или ми докажи, че не е така (оставил съм ти нещо да се хванеш, ама ако се хванеш, ептен ще лъсне невежеството ти).
Ми тя и панорамата ми тежи повече от нормален таван. И нея ли да хвърля.
Направо да си взема един полицейски пасат без пукната екстра и аз, та да спестя тоя 1л.?

Не мога да ти се занимавам с всяка простотия.
Са да седна и дните със сняг пред нас да ти документирам?
Показах ти и за тоя 1л, че си лалаш на общо основание.
Същото е и за 2%, които инженерно пак пресметна.
Показах ти пример с начална цена, остатъчна стойност.
В тея шотове горе се вижда и разликата в ускорението.
Амон!
Запази си малко достойнство и се спри вече!

Последна промяна от group® на Нед 07 фев 2021 1:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Нед 07 фев 2021 1:38

Аз от човек дето си е взел стара кола и го е страх да си вземе BiTdi, няма как да се засегна за пари.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 07 фев 2021 1:39

Хахахахахах
Без коментар!

Знаеш ли нещо изобщо от нещата, които коментираш?

Айде чакам доводи, аргументи, нещо в твой стил - безумно?
Само това ли?

Последна промяна от group® на Нед 07 фев 2021 1:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 07 фев 2021 1:50

Разликата в разхода е 10%, ако колата я кара Владо разликата в разхода ще е около 1л.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 07 фев 2021 1:58

ktamen - ок, близо 10%
Аз не съм казвал, че разлика няма.
Просто това уверено мятане на 1л, 2% и т.н. тъпотии, като довод, е смешно.
А Владо и Тесла да хване, пак на изгоряла нафта ще мерише. :mhihi

А и 0.4л са 60% грешка в сметката на инженера :wink

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Нед 07 фев 2021 2:04

Еми нямам много какво да добавя. Както теб те е било страх да си вземеш нещо по-специално, така и голям процент от хората ги е страх да си вземат 4х4, защото не е ясно в коя миша дупка ще влезнат. А иначе мой близък роднина кара BiTDI , и засега няма ядове. Решил, взел. За мен колата е средство, не толкова забавление. Миналата година за тия 4000лв(малко повече) си направих екскурзия до Мароко с жената. Отделно бях в още 4 различни държави. Приоритети. Не те упреквам че се кефиш на кола, не ме упреквай и ти че виждам смисъл да не дам 4000 лв другаде.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 07 фев 2021 2:16

Пич, изобщо нямам желание да се меся в нечии приоритети.
Ти назад в темата каза на колега, че имал курник.
Такива неща са тъпотии.
За теб неговата е курник.
За мен твоята.
За друг моята.
И те така.
Всички са курници.
А най-курешкото е да мерим!

Работата е там, че водихме аргументиран спор до едно време.
Даде се полезна информация за всички разходи и аспекти около 4х4 при леки VW.
Ако си признаеш честно, поне пред себе си, научи някои нови неща, нали? Примерно, че не трябва да се следва интервала за масло при Халдекс 5 и всъщност излиза по-скъпо от тънките сметки? Или друго...
Е такива неща са полезни и важни в подобни теми.
А не да ми се заяждаш, дали имало сняг пред нас.
Не е ли така?

Желая ти още много яки екскурзии!
И аз съм фен.
:wink

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Нед 07 фев 2021 2:28

Всъщност научих за пореден път че всеки има потребности и възможности. Хареса ми и твоето мнение че всичко изглежда скъпо докато не свикнеш с него.Аз не съм искал да обидя колегата, а исках да кажа че когато говорим за 20 годишна кола е относително кое е "по-важно" и кое е по-сигурно. Много добре знам в една съвременна кола след 20 години колко неща вече са съмнителни. В една друга тема дори и Владо сравняваше голф 2 с артеон. Бъди здрав, писал си че имаш три деца, и те да са здрави, настигам те! Но парите са си пари, за някои хора и 100 лв. са много, а за мен след като имах Алфа Ромео и 1 ден повече прекаран в сервиза(за смяна на масло халдекс) е загубен ден.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 07 фев 2021 2:59

katmai написа:
cecoa1, това което си написал е 100% вярно. Вярно ли е че тези "случаи" са не повече от 2%, както писах аз?

2% от какво?! От време, или от случаи, в които има разлика от наличието на 4х4?! Ясно е, че няма кой да ти ги смята, но и без това е безпредметно - когато го имаш можеш да го ползваш и повече и по-малко, а като го нямаш се съобразяваш повече, така че да не ти трябва.

Най-елементарно включване в движението от път без предимство, понякога иска максимално ускорение за момент, та хем да е безопасно, хем най-малкото да не затруднява движещите се по пътя с предимство. И всеки път си правиш сметката, с кола ли си, с камион ли, имаш ли достатъчно мощност, сух ли е пътя или мокър, имаш ли достатъчно сцепление за да тръгнеш толкова рязко и бързо колкото искаш... въобще преценяваш всички фактори... И наличието на 4х4 е също в сметката, като го имаш го ползваш и тръгваш, като го нямаш и е мокро, можеш да прецениш, че е по-безопасно да не опитваш... В коя графа да го броим такъв и други подобни случаи?! Очевидно не става въпрос, че няма да минеш, или че там ще си останеш... Въпросът е обаче КАК. Колко ще ти е лесно и удобно. Когато знаеш, че като настъпиш газта повече, колата ще тръгне и ще ускорява без да боксува, то по-често го правиш. И обратното, когато знаеш, че ще боксуваш само на един мост, ако прекалиш с газта, често не го правиш. Та какво да броим, евентуалности?!
Харесва ми, мога да си го позволя, свиквам с него, и вече ми е необходимо по принцип. На същия принцип както да си купиш по-мощна кола или по-хубави гуми - сега не искаш вече Жигула 60 коня с Вида -Спорт :mrgreen

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”