Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот Stivi » Чет 11 дек 2014 19:46

kris11 написа: Да вериги не се сменят ,н но на автомобилите , не на еднодневките каквито са новотт производство - там е чупи /купи.

Много се палиш колега че даже от бързане да оплюваш новите коли правиш куп грешки :wink Всички знаем,че твоята кола е най-най-най,и някакви си трошляци от 2005 не могат да и стъпят на задната гума. Това ми е наблюдението от много теми в които се изказваш ,и в които еталон за всичко е винаги "великата риба" :mhihi Но не се притеснявай,някой ден ще си стъпиш на краката,ще се замогнеш, и като подкараш "магазински трошляк", ще разбереш къде е истината :a045

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Чет 11 дек 2014 20:02

muns61 написа:
w_smith написа:Мани ти тия стари и нечупещи се коли. Имал съм и двойка и тройка и съм ги поддържал много стабилно, въпреки това поне два три пъти в годината поне, се ремонтираше нещо. Тройката за ремонти за 6 години ми е глътнала 5 хиляди. Аман от легенди.

Я дай разбивка на тези хиляди.

Сигурно има 8-9 челни удара... тоталка, и преди това е имала 3-4 отваряния на мотора, ако са сменяни клапан по клапан и биела по биела :)

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Чет 11 дек 2014 20:15

Квото и да говорите човека избра - стягане на старата кола , вместо покупка на нова такава - в конкретния случай това за мене е най-правилната постъпка, вече стана ясно защо. Нов автомобил се купува , за да се минават сериозни километри, иначе полза никаква. Автомобил втора употреба си е задача с доста неизвестни , ако вече има човек такъв и не е в толкова окаяно състояние - смисъл няма да се продава и рискува със следващ - така се получава ефекта на още повече харчове, вместо идеята - че като е по-нов няма да се разваля толкова.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Чет 11 дек 2014 21:19

Що бе, по Европа се карат доста стари коли. Лично съм се убедил че дори прехвалените богати немци карат Кадети и гофове на по 30 години, въпрос на избор е. Иначе там да караш стара кола струва много повече от това да имаш нова, щото стара изисква много сервиз и повече поддръжка, неща които там са на безбожни цени. Там 90% от нашите стари коли е абсурдно да минат на технически преглед, за да минат трябва да се налеят едни много пари в тях. Така че всичко е въпрос на избор и пари, даже в Германия да караш youngtimer или oldtimer е по-престижно от това да се возиш в нова кола, тук е обратното :screwy

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 11 дек 2014 21:29

Отдавна съм кзал - стара кола караш, ако сам си я правиш.
Е, става дума за поддържане в изрядно състояние, не да се движи как да е. Колата от аватара ми е в отлично техническо състояние и външен вид, с удоволствие я изкарвам веднъж-дваж месечно, но не мисля, че ства вече за ежедневка.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 11 дек 2014 21:52

Ако първоначлния бюджет от 6000лв се вложи в с една Б3-ка много неща може да се направят.

:arrow Един ABF със газов инжекцион.
:arrow Спирачки от G60 със ABS
:arrow Салон от Б4
:arrow Табло от Б4 със борд комп
:arrow Климатроник
:arrow Темпомат

Ако труда си е от колегата и за други глезотии ще стигнат. Ще стане много приятна за каране кола, мерак да има всичко става.

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Чет 11 дек 2014 22:02

Като спомена за салон от Б4 се сещам че само веднъж в една обява бях видял една б4ка комби със бежов кожен салон. Направо очите ми останаха в него. :11 Много готино стои на самата кола. Релсите на седалките и задните седалки с абсолютно еднакъв размер ли са като на б3-ката. :smile

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 11 дек 2014 22:07

Колегата vit-autosofia сложи на неговата Б3-ка салон от Б4. Само една от стойките на предните кори, в която се навива един от болтовете трябваше да скъсим. Другото май е плъг енд плей.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 11 дек 2014 22:18

dimovip написа:
muns61 написа:
w_smith написа:Мани ти тия стари и нечупещи се коли. Имал съм и двойка и тройка и съм ги поддържал много стабилно, въпреки това поне два три пъти в годината поне, се ремонтираше нещо. Тройката за ремонти за 6 години ми е глътнала 5 хиляди. Аман от легенди.

Я дай разбивка на тези хиляди.

Сигурно има 8-9 челни удара... тоталка, и преди това е имала 3-4 отваряния на мотора, ако са сменяни клапан по клапан и биела по биела :)

Айде да видите как се поддържа изряден стар автомобил и колко струва -
Признавам има и малко подобрения в сметката, но няма гуми масла и такива истории. Включен е и един ремонт след скъсване на ангренажен ремък - сцепи се ролката само на 10 к километра.
Тотала е някъде долу. И мисля, че колега Мунс е прав - стара кола, само ако сам я поддържаш.

ПП Новия собственик на тази кола ми е голям фен :mhihi
Моля, не започвайте с личностни нападки от типа - явно не може да караш щом толкова ремонтираш. :c020

А към колегата Крис - колата ми е на много малко километри и нищо и няма, че е 10 годишна, не бери грижа за мен. Просто последните три години покарах доста чисто нови коли и ми се попромени мирогледа. Преди две седмици врътнах хиляда километра на чисто нова Октавия и с прискърбие мога да кажа, че е 100 пъти по-кола от моята.
Прикачени файлове
Service book.xls
(27 KиБ) Свален 113 пъти

Последна промяна от w_smith на Чет 11 дек 2014 22:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Чет 11 дек 2014 22:27

Че тая кола, да не я е взел от моргата, полуразфасована, та да е трябвало толкова нещо, че да тръгне?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 11 дек 2014 22:28

С тези ремонти, дето си правил - курник си си купил, нормално.
Ама термостат Вернет - безценно! :mhihi Особено цената...

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 11 дек 2014 22:35

Явно всички коли нов внос са уникални и само аз съм уцелил такава :bishop
Мунс чети внимателно, там са включени - термостат+антифриз+смяна.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 11 дек 2014 22:42

Доста коли съм купил и съм избирал внимателно, скапана бангия никога не съм вземал. Всеки си има област на познанията и там му е силата, на много хора съм бил косултант за купуване на кола. Е, някои не бяха доволни, като се връщаме без покупка, ама не съм ги натресъл на каруца като твоята. Инвестицията в грамотен консултант винаги се отплаща.
Със същия тотаджийски подход можеше да ревеш от всяка марка и модел.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 11 дек 2014 22:46

Като гледам основно е харчено за консумативи и окачване. От 166 до 250'000 сменените неща изобщо не ми се виждат много като се има в предвид, че е карана в България :mhihi
Ако се махнат ъпгрейдите и ремонта на двигателя, който се оказва, че се е наложил заради дефектна нова част сметката си изглежда абсолютно нормална - 587лв на година.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Чет 11 дек 2014 23:18

radi_nrj написа:Ако първоначлния бюджет от 6000лв се вложи в с една Б3-ка много неща може да се направят.

:arrow Един ABF със газов инжекцион.
:arrow Спирачки от G60 със ABS
:arrow Салон от Б4
:arrow Табло от Б4 със борд комп
:arrow Климатроник
:arrow Темпомат

Ако труда си е от колегата и за други глезотии ще стигнат. Ще стане много приятна за каране кола, мерак да има всичко става.

И всичко това ще вкараш в прастар пасат? Надявам се знаеш какво е Б3 (тия до 1992-3) и не се бъркаш със следващия модел. Като наслага екстри какво ще му остане от оригиналния пасат - може би "красивия" дизайн? Или ще разкраси правата ламарина отпред с тунинг-решетка. То разбирам да вкарва пари в някой Ягуар от 1985 - поне ще има някаква респектираща основа. Иначе тоя списък звучи като "радостта на майстора" - т.е. ти да си майстор, който ще прибере парите и им измисля оправдание.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”