:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот samo_pechka » Съб 31 окт 2015 19:24

Темата не е за дневни светлини, но истината е, че е безсмислено . Няма нито една официална и безпристрастна статистика с колко всъщност са спаднали катастрофите, след задължителното въвеждане на дневни светлини целогодишно. Знайно е, че само в бившите соц страни ( и някои "западни" ) се въведе тая глупост . Навън лято, видимост на N-та степен и да карам на фарове?! Скапахме си рефлектори, крушки и прочие :censored2
П.п. ее то остана и в мъглата ( въобще в намалена видимост ) да не се включват фаровете ?! Аз и преди задължението си ги включвах , щом "усетех", че се е влошила видимостта .

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 31 окт 2015 19:44

Аз не се сещам за нов автомобил без стандартно вградени дневни светлини. Явно не е само в соц страните. :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 31 окт 2015 19:48

Едно време се пускаха фарове,когато дърпаш някой.Сега иди разбери къде е авто влака...
Четох,че някъде са отменили светлините,понеже са се увеличили птп.И нормално,разчиташ на фаровете,ама на практика по тях няма как да прецениш с каква скорост се движи насрещния.Това са фактите.Инъче за ползване на дневни светлини и аз обмислям да сменя фаровете...
Колкото до зимните гуми-приветствам този закон.Щото има такива с голяма дупка в междуушното пространство и не ми се пати на мен заради такива.Чисто финансово не се губи нищо във времето....

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 31 окт 2015 20:10

hooligan_sk написа:Аз не се сещам за нов автомобил без стандартно вградени дневни светлини. Явно не е само в соц страните. :mhihi

Естествено е, че ще имат . Те се продават и в соц.страните. Добре де, като е толкова голяма файдата, що в Германия, Франция, Белгия, Люксембург, Гърция, Англия ( странно защо няма пък там заради климата ) Ирландия, Холандия, Австрия, Испания не са задължителни дневните светлини А всички соц ( бивши ) и някои запдни ( разбираемо за Италия :mhihi ,също и северните Норвегия, Финландия и т.н. )- -задължителни ?! А сега де?
Сори за офф-а спирам :redface . Темата пак казвам, не е за дневни светлини , но се провокирам от изказвания, от типа: видиш ли без дневните- кошмар.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 31 окт 2015 20:55

Aбе момчета ,много е възможно както казва по -горе един колега всичко с тия гуми(зимни-летни) да е част от милиардна индустрия,както с лекарствата,но реалността за момента е че летните ми Dayton нямат никакво сцепление и еластичност през зимата спрямо зимните ми Bridjestoun.И ако от това зависи моята и на семейството ми безопасност искам или не купувам два комплекта гуми -зимни и летни.
Със или без закон за зимните гуми аз си търся най-изгодния вариант ,щото при ниско сцепление нещо не ми изнася да карам извън градско посред зима на 2ра и 3та с километри.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Съб 31 окт 2015 21:13

Темата не е за дневни светлини, но истината е, че е безсмислено .

Да, прав си, темата е за друго, просто се асоциира по признака за задължителното налагане на зимните гуми, аналогията с въвеждането на дневните светлини е същата! А че не е безсмислено, дори и в предният пост на колегата е посочено, процентът на увеличаване разхода на гориво, който, умножен по броя на колите, и навъртените километри, си е бая прилична сумичка, отиваща в Лукойл! За нас си остават нервите и разходите, да си оправяме съсипаните фарове, рефлектори, генератори...

Потребителски аватар
KKamenov
Автомобил: Golf MK5
Двигател: 1.6 FSI

Мнениеот KKamenov » Съб 31 окт 2015 21:39

хахаххаха... горките хора....

Оправяте рефлектори на коли 15+ години и се оправдавате? Аз съм за постоянно да има светлини, защото много по-лесно се забелява автомобила зад водача.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 31 окт 2015 22:05

hooligan_sk написа:Аз не се сещам за нов автомобил без стандартно вградени дневни светлини. Явно не е само в соц страните. :mhihi

Ами съдейки по филмите ми се струва, че в САЩ си карат без дневни светлини. Ако е така какво е обяснението - изостанали са?

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 31 окт 2015 22:25

Мен няма кво да ме съжаляваш колега , нито пък пари щи искам да си оправям колите :wink въпросът е до принципните неща .
KKamenov написа: Аз съм за постоянно да има светлини, защото много по-лесно се забелява автомобила зад водача.
Нерде водач, нерде кола, ма карай, лаф да става ?!
Как съм се оправял над 25 години без задължителните дневни светлини тук и навън, идея си нямам . А сега последните години :thumb_down поне преди се знаеха джигитите, те си пускаха фаровете и ний простите си бягахме встрани, днес всеки с фарове и вече не се знае кой какъв е ! Човек вече "претръпва" към светлините и ги "смята" за задъжителен елемент за наличие на МПС в/у платното и ако някой случайно не си е включил фаровете/забравил, въобще не го "виждаш" и се натресваш отгоре му .
Много ми дойде тая вечер ракийцата :redface
В САЩ се кара без дневни :th_up Може би обяснението е, че карат огромни коли и се виждат отдалеч , дори и без фарове :Mr Green Fun

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Съб 31 окт 2015 22:38

... сега джигитите карат на дълги :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 31 окт 2015 23:13

Подобни мерки винаги вкиселяват много хора, но след 10-15г автопарка просто ще си има фабрични дневни светлини и толкова по въпроса. Примери с подобни решения които сега са даденост бол.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 01 ное 2015 0:13

hooligan_sk написа:Подобни мерки винаги вкиселяват много хора, но след 10-15г автопарка просто ще си има фабрични дневни светлини и толкова по въпроса. .

Абсолютно съм съгласен,но защо нещата не си карат на изживяване и постепенно всички ще "засветят" ами сега всеки идиот със китайски ксенон ти гори ретината и през деня ! Ама яко оакахме темата с тези дневни icon_idea

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 01 ное 2015 0:15

hooligan_sk написа:...но след 10-15г автопарка просто ще си има...

След 10-15г сигурно всички ще са богати, комунизмът или демокрацията ще са построени, всичко ще е наред. Само че обикновено като минат 10-15г хората четат и се смеят на наивността на тия от миналото. За справка гледай стария филм Завръщане в бъдещето и виж чудесата на 2015г.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 01 ное 2015 2:28

И във форума на Ситроен имаше точно такава тема преди 2 години http://clubcitroen.bg/forum/viewtopic.php?f=4&t=61960&hilit=+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8
И там се написаха абсолютно същите глупости, като в тази. И там намесиха и фаровете. И как в Австрия първо са били задължителни ламБите, ама бързичко са се усетили, че увеличават катострофите и са ги отменили. Пак там се стигна до извода, че щом в Австрия били задължителни зимните гуми, значи и в Бургас трябва да са задължителни, щото и бургазлии също като австрийците се радват на алпийски климат с много сняг.
Ето един линк от ситроенската тема, който до голяма степен обяснява причините да се пишат подобни глупости http://www.avtovzglyad.ru/article/2013/11/18/611260-tri-smertelnyie-oshibki-zimnego-vozhdeniya.html

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”