Въпрос за предимство

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
satansho
Автомобил: VW T4 Audi
Двигател:

Re: Въпрос за предимство

Мнениеот satansho » Сря 08 мар 2017 15:38

В тази ситуация важи правилото - кой превари, той завари :)
КАкто и при другите ситуации със предимство, няма как ако вече си навлезнал във кръстовище, да върнеш назад защото от дясната ти страна с 3 секунди закъснение идва автомобил макар и със предимство. Това е същото.
Ако идват едно временно - седат и чакат двама един срещу друг за ляв завой на нерегулирано кръстовище. Докато някой не махне с ръка. И да не забравите да му благодарите после !
Иначе красиви картинки и анимации на кръговото, слава богу правилниците не се правят по анимационните филмчета и комиксите. :)

Последна промяна от satansho на Сря 08 мар 2017 15:53, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
summer_smile_
Автомобил: Passat B7 Alltrack
Двигател:

Мнениеот summer_smile_ » Сря 08 мар 2017 15:39

@mmx, тонът ти започва да не ми харесва. По закон всяка маневра се извършва по възможно най-краткия път. Дерзай :smile

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 08 мар 2017 15:45

summer_smile_ написа:@mmx, тонът ти започва да не ми харесва. По закон всяка маневра се извършва по възможно най-краткия път. Дерзай :smile

Мда. Сигурно вземаш завоите по диагонал и го смяташ за правилно? Представи си, че по главния път се движи друго МПС, което завива към второстепенната улица. Ако караш "по възможно най-краткия път" би трябвало да се охлузиш най-малкото с насрещно движещия се. Като си рисувате дъги и си разсъждавате нещо губите връзка с реалността. Или важното е да се направи на интересен някой вместо да осъзнае, че има неизяснено предимство.

Потребителски аватар
satansho
Автомобил: VW T4 Audi
Двигател:

Мнениеот satansho » Сря 08 мар 2017 15:46

georgebonev написа:----------
@satansho
Подава ли се ЛЯВ мигач, ако си в лявата лента на входа или в кръговото на лента със същата маркировка и се движиш на ляво?

Да, на влизане е редно да се подава. Оказва се, че не решаващо или да създава конфликт обаче.
Движейки се в кръговото, по нашите стандарти със дясно движение, не реално да се движиш на ляво по никой начин. Влизайки вътре се движиш, обратно на часовниковата стрелка.
Ако искаш да вземеш 3-тия изход, което погледнато от поглед на гугутка си е отиване на ляво, но не значи че се движиш на ляво. Просто в кръговото у нас няма друга посока за движение.
Разбира се може да се наложи, черезвичайно, по смешност или ако си тир с влекач което значи да изпотъпчеш цветчетата в кръгчето ако трябва да се завъртиш т.н. но това не мисля че е важно в случая. Така мисля.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Re: RE: Re: Въпрос за предимство

Мнениеот ivo_555 » Сря 08 мар 2017 16:24

summer_smile_ написа:@mmx, тонът ти започва да не ми харесва. По закон всяка маневра се извършва по възможно най-краткия път. Дерзай :smile

Много добре казано, и на мен ми направи такова впечатление, обясняваш му как се прави ляв завой, обясняваш му, че и всяко правило си има изключение, и че има кръстовища на които наистина не може да се направи завой по розовата линия, но това не значи че така трябва. И то точно пък на малки и тесни кръстовища е невъзможно да се кръстосат колите, ако е чак пък толкова тясно, то едва ли ще има чак такова движение, и тогава ще е както прецените на момента. И не, няма неизяснени предимство, колегата го е казал ясно, минавате си едновременно по най кратката траектория.

MMX, на колко години си, и имаш ли книжка, съвсем искрено те питам, не се заяждам?

Последна промяна от ivo_555 на Сря 08 мар 2017 16:24, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: RE: Re: Въпрос за предимство

Мнениеот MMX » Сря 08 мар 2017 16:30

ivo_555 написа:MMX, на колко години си, и имаш ли книжка, съвсем искрено те питам, не се заяждам?

От 20 години имам книжка. Ти на колко години си?

Това, че има големи кръстовища, на които може да се разминат тия с левия завой е частен случай. Тук става въпрос за предимство, а не как да се разминем без нужда от изясняване на предимството. Или не си схванал темата?

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 08 мар 2017 16:32

Нямам други въпроси, колега.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 08 мар 2017 16:44

Хубаво, че нямаш, но не каза ти на колко години си.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 08 мар 2017 16:46

37, но не е хубаво да превръщаме темата в чат, щях да ти отговоря в следващото си мнение по темата, макар че гледам да се включвам колкото се може по малко в такива теми, и засега ще остана само да чета.

Потребителски аватар
summer_smile_
Автомобил: Passat B7 Alltrack
Двигател:

Мнениеот summer_smile_ » Сря 08 мар 2017 16:54

Аз съм на 25, руса жена, с книжка от 3 години. Да си тръгвам от темата? :smile

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Сря 08 мар 2017 16:59

MMX написа:

Мда. Сигурно вземаш завоите по диагонал и го смяташ за правилно? Представи си, че по главния път се движи друго МПС, което завива към второстепенната улица. Ако караш "по възможно най-краткия път" би трябвало да се охлузиш най-малкото с насрещно движещия се. Като си рисувате дъги и си разсъждавате нещо губите връзка с реалността. Или важното е да се направи на интересен някой вместо да осъзнае, че има неизяснено предимство.

Ако по главния път приближава друго МПС, длъжни сте да го изчакате. Според схемата ти МПС по главния път няма. В твоята ситуация правилника е ясен, реда за преминаване е по споразумение между водачите. Колегите са прави, в правилника също е записано, че кръстовище се пресича по най-краткия възможен път.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 08 мар 2017 17:20

Технически не е голям проблем - или ще изчакаш другия да тръгне или ще му махаш с ръка. След като и двете страни са на стоп няма опасност от сериозен сблъсък. Въпросът обаче е, че тая ситуация не е предвидена в правилника и трябва да се решава както дойде.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 08 мар 2017 17:45

summer_smile_ написа:Аз съм на 25, руса жена, с книжка от 3 години. Да си тръгвам от темата? :smile

Майтапиш ли се? Бездруго форумът е заприличал на Атон :mhihi

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Сря 08 мар 2017 17:49

Ами summer_smile обича да се шегува :screwy Не знам каква е възрастта и,но 25 години има зад гърба си само в ДАП-а :mrgreen

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 08 мар 2017 20:55

summer_smile_ написа:Аз съм на 25, руса жена, с книжка от 3 години. Да си тръгвам от темата? :smile

vlado_tonev написа:Ами summer_smile обича да се шегува :screwy Не знам каква е възрастта и,но 25 години има зад гърба си само в ДАП-а :mrgreen

Това загряване за петъчния спам ли е...? :screwy
Иначе по темата: от 1991г.съм на пътя,нямам спомен буква по буква какво са ме учили инструкторите,но практиката ме е научила-Почна ли да въртя "геврека" в някоя посока-първо чукам лоста на мигачите.Ако не дай си боже се чукна с някой -подаденият предварително мигач ми носи само позитиви ,дори пред контролните органи. Според вас защо има "екстрата" самоиключване на мигачите при продължителен завой и промяна на позицията на волана в обр. посока?
Ползвайте си мигачите дори и правилника да не ви задължава.Незнам досега някой да е глобен заради подаден мигач при промяна на позицията си на пътя,защото по закон не е длъжен да подава мигач... :no Нека има и колегиалност на пътя-Ако аз познавам перфектно "жаргона" на кръговото в центъра на моя град,то в този момент оттам може да преминава колега за пръв път, и един навреме подаден мигач и отстъпване на предимство би помогнало на човека да се ориентира и да се изнесе по-бързо от проблемния "възел". Иначе се "самозатапваме " в кръстовището и .."псувни,майки ,бащи,селяни и т.н." Има ли смисъл ?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”