Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот dimovip » Нед 01 дек 2013 10:04

И аз съм пред дилема какви гуменки да взема.Мисля да пообикалям България по празниците, затова ми трябва нещо като за сняг повече, както и за мокро.Какво бихте препоръчали.На Б5.5 ще се карат.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 01 дек 2013 10:44

Nafarfori написа:Ннаправи ми впечатление,че се възхваляват основно контитата ,макар и "нови,ама на 5 години",не съм карал с такива,може би са по-добри,но това не означава,че всички трябва да карат с такива и да се пише мнения само за тях (80% от които са на базата на класация),а всичко друго (особено това което не е в класацията),да се оплюва.

Предполагам, че визираш мен. Да си видял да слагам снимки откъде съм минал? Доколкото си спомням единствените коментари, които съм направил относно своята покупка са, че първо ми направи впечатление, разбира се субективно, че каучукът седи малко твърд. До момента не съм успял да се докопам до други такива с по-нов ДОТ за да установя дали така ми се струва или наистина от старост са се вкочанили малко. Другото мисля го описах като адекватно държане на суха и мокра настилка, на сняг все още не съм тествал, но за съжаление нямах възможност да ги сравня с прилични гуми, щото досега карах с летен Корморан, който е супер смотана гума по моите разбирания. Моите усещания за гумите ми са също субективни като твоите, така че мнението ми не би следвало да се разглежда като опит да убеждавам някого в каквото и да е. Всеки си преценява сам за себе си кое да предпочете съобразено с парите, с които разполага и района, където се кара предимно колата.
Как да вярвам на класациите като 80% от тях се правят по аутобаните в германия,а не по макадама в Булгаристан.

Допускам, че класациите се правят като гумите се карат на една и съща кола от един и същ човек и някои (тези дето подлежат на измерване) от резултатите се измерват с калибровани уреди от лице, което знае как да ги ползува. Сравнено с това кой откъде минал мисля, че е по-добре да се доверим на тестовете, по-малък е шансът да бъдем подведени от там поне.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 01 дек 2013 11:08

Nafarfori написа:Как да вярвам на класациите като 80% от тях се правят по аутобаните в германия,а не по макадама в Булгаристан.

Ами да,изчистват аутобана до блясък и после почват да тестват по него зимни гуми :mhihi И естествено че ще вярвам на класацията на екип правещ тестове с професионална техника при еднакви условия в които единствената променлива са гумите а не на Иван и Пешо /имената са случайно подбрани/ който дават субективната си оценка за "ебаси и яките" гуми които са купили icon_idea

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 01 дек 2013 11:34

абсолютно подкрепям...забравил си обаче Гошо дето качил Мусала с ебаси гумите.
А аз гледайки тестовете виждам че няма гума най-добра във всичко и виждам че цената и марката въобще не е определяща за хубавината на гумите.

Последна промяна от Vlad777 на Нед 01 дек 2013 18:55, променено общо 1 път.
Причина: Не цитирай предишното мнение!

nanobanano
Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
Двигател: AHU 1997

Мнениеот nanobanano » Нед 01 дек 2013 13:42

Забравяте и влиянието на огромните компании над тези класации...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 01 дек 2013 15:43

Евтините брандове като дебица, корморан, барум, сава и тн също са част от въпросните огромни компании. И въпреки това редовно се вижда че някой по-евтини гуми превъзхождат премуим моделите в определени раздели. Тестовете трябва да се четат и по-подробно, не е достатъчно да се гледа крайния резултат за да може всеки да си избере най-подходящата за него гума. Потребителските "оценки" за мен продължават да не струват 5 пари. Това са си едни емоционални, субективни мнения, нищо повече. :no

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Нед 01 дек 2013 16:30

Да, ама няма един досега, който да е казал: "тия китайските, или барумките или нещо от сорта е къде къде по-добро от Goodyear. dunlop continental"
Просто ако имаш повече парица да отпуснеш за сигурност избираш тия топ марки и това е.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 01 дек 2013 16:34

Не четеш внимателно. Един колега малко по-горе допусна, че с ГИ угрип 7 можело да е по-зорно да превземе снежната партина, както го е сторил с Клебера (даже и снимка е качил). :mhihi

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 01 дек 2013 17:36

hitman0013 написа:Да, ама няма един досега, който да е казал: "тия китайските, или барумките или нещо от сорта е къде къде по-добро от Goodyear. dunlop continental"
Просто ако имаш повече парица да отпуснеш за сигурност избираш тия топ марки и това е.

колега точно тези барумки хич не са толкова лоши....точно пък този гудиър хич не е толкова добър нищо че струва безумно скъпо-две барумки... и е въобще най-скъпата гума от марковите...
например:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2013-Auto-Bild-Top-15-Winter-Tyre-Test.htm
и още: http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2013_winterreifen_test_185_60_R15.aspx?ComponentId=185944&SourcePageId=31821
тези с евтините гуми ги хвалят защото трябва да убедятсебе си и всички останали че са на яка далавера вземайки нещо хубаво за малко пари...тези със скъпите гуми хулят тези с евтините за да убедят себе си и всички останали че не са се прекарали като са дали един чувал пари за скъпи гуми....затова четете тестове и преценявайте като вземете най добрата от гумите които можете да си позлволите...защото има и скъпи маркови гуми които въобще не си струват парите...а има и хубвави гуми които въобще не да толкова хубави колкото им е хубава цената....

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 01 дек 2013 18:05

Гудиър ултра грип 8 с отстъпка е 95лв - 195/65/15. Барум при същата отстъпка е 12-13лв по-евтин. Къде пък я видя тая двойна разлика :mhihi

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Нед 01 дек 2013 18:16

То пък ще кажеш че караме ебаси колите в ебаси зимите и снеговете че чак толкова да се втеляваме за това дали да е Континентал или Гудиър или пък някоя Сава.
Декември месец е и няма ни сняг ни дявол ни зима, след 60 дена ще пукне пролет и какво ще излезе че големия спор е бил за това, какви гуми да си купя че да ида за нова година с тях до Боровец или Банско че да не закъсам, ако има сняг :mhihi
Каквито и нови зимни гуми да си купите все ще изкарате и тази и следващата зима, шофирайте малко повече с акъл и имайте едно на ум без значение какви са ви гумите и всичко ще е ОК :th_up

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 01 дек 2013 18:19

не ми се спори с радио нито с телевизор....карай си гудиърките със здраве ма континентала е по хубав еебаси яката гума ...за твое сведение минал си се....при моя размер разликата в цената е 40лв. между споманатите марки ...за две гуми е 80 за 4 е 160 а има хораколега дето работят за тези пари половин месец...а и има хора дето колата им не е продължение на мъжествеността и най важното постижение в живота...за всеки влак си има пътници...

Потребителски аватар
RadoShopa
Автомобил: Vw Passat
Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
Контакти:

Мнениеот RadoShopa » Нед 01 дек 2013 18:21

Според мен пък тази тема отдавна изгуби смисъла си :icon_lol Ако някой е решил да си избира и сондира мнения от тук-ще стане разноглед и няма да получи никакво обективна оценка :gruebel Едните викат шумни,другите скъпи,третите хлъзгат......абе мани,гуми ли бе да ги опишеш :smile !Нищо де,ще кажа и аз какво става-карам кораба с Michelin ALPIN A4,ще почвам 4-та зима (въртях малък пробег...сега е повечко :love.vwclub ).....еми върви си,спира си,след като се кара внимателно и се съобразяваш с условията,к'во повече......и други да бях си взех,пак така щеше да е,това се отнася за всички гуми-не се ли кара разумно и вериги няма да помогнат,д'ет се вика :wink Като цяло обаче -голяма,тежка кола,не е 4х4....абе не им е силата в снега сякаш :rolleyes !Също има значение каква е колата,в смисъл дори да са еднакви гумите,при различни автомобили ще имат различно поведение,нали така...?Всичко е много относително....например бившата ни калинка (SAXO) бе обута с TIGAR-уж нискобюджетна и т.н. гума,а какви чудеса правеше и как драпаха :bowdown !Сега на "новата" им сложих Gislaved EuroFrost 5-още нямам впечатления,но имам чувството,че ще е една идея по-зле,въртящия момент е друг и т.н. общо взето си зависи и от автомобила според мен :c010 В този ред на мисли-и да изсипеш една шапка пари заради марка- не е гаранция как ще се движиш...всички са измислени с една цел,всяка ще си върши предназначението :cool е,сега някоя ще е по-шумна или пък ще върви напред,а ще Лъзга настрани.....с всичко е така,няма перфектната ситуация!По леко,с акъл и това е :th_up

nanobanano
Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
Двигател: AHU 1997

Мнениеот nanobanano » Нед 01 дек 2013 21:07

Ти май не вникваш в същината.Важно е как ще се държи една кола с различните марки,щото калинката ако е вървяла с тигърките,направи си сметка какво щеше да прави с гуми от най-висок клас.Да не говорим,че някои живеем на стръмни места и всеки метър напред си е кяр или всеки метър на зад при спиране...

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Пон 02 дек 2013 10:56

Темата според мен взе да губи смисъл и се отдалечава от първоначалното си предназначение. Водят се видимо безмисленни спорове на лична основа и това не помага на никого. Според мен има няколко основни неща при избор на зимни гуми. Най-важно е в кой район ще се кара колата. Има разлика дали ще караш в североизточна или югозападна България. Другото е каква е колата и с какъв размер гуми е. Това, че в класациите даден размер и марка гуми са начело в класацията не означава автоматично, че всички размери са в челото. Даже напротив. При доста марки различните размери се произвеждат в различни заводи и то в различни държави. Така, че кой каквото си хареса и доколкото му стигат средствата. Важното е гумата да не е много стара, да има достатъчно грайфер, а не 1,7 мм и според мен най-важното е задкормилното устройство. Внимателно каране и съобразяване със зимните условия.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”