Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
uomoto
Автомобил: MK4 PD
Двигател: 1.9 TDI 131

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот uomoto » Нед 01 ное 2015 13:34

Зимни гуми слагат предимно, тези на които им е мил живота. Тях не ги тревожи закона. Аз се надявам да вкарат закона и за ДОТ-а и който не спазва да остава без книжка. Тука в БГ много е сербест работата в сравнение с Европа. Всеки се прави на гъзар, но както и да е. На мен хич не ми е зле с Дънлопките 4Д. :D

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Нед 01 ное 2015 13:36

С какво толкова ви набутва закона за фаровете? Трябва малко по-рано да смените пистовия ремък който струва 20-30лв? Или трябва през 1-3 години да сменяте крушка на късите? Много сериозно ви набутва. Повече от логично е че кола със запалени фарове се забелязва по-бързо отколкото кола с изгасени, па ако ще и 50градуса да е, слъчево и отвсякъде благоприятно време.

Извинявай за откровеността ми, но пишеш явни глупости! Толкова много се изписа за това, че и най-непросветения вече му се изясни, и пак да се говори така, е, не го разбирам! Дори и нощното каране на фарове е крайно неприятно и изморително, сега си го имаме и за деня! Като толкова много искаш да ти е "осветено", вземи си пускай и лампите в къщи денем, да се виждате отдалеч, и да не се блъскате! Или пък, да задължим и пешеходците, да ходят непрекъснато с миньорски каски със светнати лампи на главите, пак за тяхна "безопасност"? Кой знае, може утре да им скимне, да оставяме колите и на паркинга с включени фарове, някой пак може да не ги види отдалеч, да му е "безопасно"? Тръгне ли се веднъж по спиралата на лудостите, спиране няма, ще стават все по-абсурдни, и всичко ще е пак за наша сметка!

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Нед 01 ное 2015 15:08

Искам да попитам нещо; Значи, немам пари да купя 4-ри чисто нови зимни та обмислям следния вариант; Купя 2 чисто нови "предни" , а задните да бъдат 2-ра ръка, докато събера пари да купя и 2 чисто нови "задни" , въпроса ми е; Куките дали ще ми направят проблем, гумите които са 2-ра ръка, имат грайфер близо 4-5 мм. Говорих с човека, предлага ми 2-те нови и 2-те 2-ра употреба за 185 лв. Новите са за 156 лв, а 2-рата ръка са за 30 лв.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 01 ное 2015 15:14

Xaxy написа:въпроса ми е; Куките дали ще ми направят проблем, гумите които са 2-ра ръка, имат грайфер близо 4-5 мм.

Не, едва ли ще ти направят проблем.

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Нед 01 ное 2015 15:15

инжектопляктор написа:
Xaxy написа:въпроса ми е; Куките дали ще ми направят проблем, гумите които са 2-ра ръка, имат грайфер близо 4-5 мм.

Не, едва ли ще ти направят проблем.

Ааа, някакви проблеми по колата? Едно аверче вика, ако сложиш нови на предницата "задвижващите колела" , а задните бъдат с по-малък грайфер колата щяла има вибрации?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 01 ное 2015 15:58

Xaxy написа:Ааа, някакви проблеми по колата? Едно аверче вика, ако сложиш нови на предницата "задвижващите колела" , а задните бъдат с по-малък грайфер колата щяла има вибрации?

Твоят приятел може би кара 4Х4 и затова такива ги говори !? На нормална кола вибрации ще има само ако гумите са криви или небалансирани ! А колкото за полицайте ,те ако на втора употреба зимни с 4-5мм грайфер правят проблем значи само с чисто нови трябва да караме,не се притеснявай за глупости !

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Нед 01 ное 2015 16:48

А какво ще гледат на течността за стъклата ми е много чудно ? Дали пръска или дали е зимна :icon_lol :icon_lol :icon_lol :icon_lol

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Нед 01 ное 2015 19:21

Traytor написа:... Всеки съвестен шофьор маха летните гуми като му дойде времето, ама заради тия дето не го правят, ще трябва да си слагаме гумите от определена дата, независимо от високите температури.

:th_up

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 01 ное 2015 19:25

uomoto написа:Рано сутрин в 6 часа да караш без фарове какво е, селяния(добре ,че не бях тръгнал да изпреварвам)! Аз съм с две ръце да се кара на светлини - има само ползи. Забелязваш колата по-отдалеч и може да усетиш с каква скорост се движи по-лесно. А за зимни гуми няма да коментирам изобщо. С такива неща икономии, който прави; да не се качва изобщо да кара! :bishop

Рано сутрин в 6 часа и нощем да караш без фарове е или недоглеждане (потегляш в града на силно осветена улица) или глупост. Няма нищо общо със закон за дневни светлини. Стига сте давали такива тъпоъгълни примери. Отделно изразът селяния е някакви комплекси на тема "от града съм".

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 01 ное 2015 19:37

Xaxy написа:Купя 2 чисто нови "предни" , а задните да бъдат 2-ра ръка, докато събера пари да купя и 2 чисто нови "задни" , въпроса ми е; Куките дали ще ми направят проблем, гумите които са 2-ра ръка,

Няма такъв ненормалник да плати цифра пари за гуми (втора употреба),ако нямат грайфер ,а това е основното изискване на закона.В края на краищата даваш собствените си пари за собствената си безопасност,така че в такива случаи можеш да кажеш на ''куките'' да те ''хванат за долуподписания'' щото закона си го спазил.Освен ако не си купил втора ръка зимни с 1.5мм грайфер...

п.с.За дневните светлини може много да се спори, но по-добре да отворим отделна тема...ако ''имаме кворум'' разбира се. :th_up

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 01 ное 2015 19:41

За дневните светлини може много да се спори, но по-добре да отворим отделна тема...ако ''имаме кворум'' разбира се.

http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=59&t=339067&hilit=%D0%94%D0%A0%D0%9B+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 01 ное 2015 19:47

Ами тогава да не миксираме темите...

СигуренРоял
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот СигуренРоял » Пон 02 ное 2015 9:15

За тези, които говорят глупости за всесезонните гуми искам да кажа че не са прави. Имам опит с такива, изтъркал съм 2 комплекта всесезонни гуми, дори изтъркал е малко пресилено, защото ги сменях след 4-5г. а имаха предостатъчно грайфер. Просто през тези години се е случвало на година да мина не повече от 5к км., съответно гумите така си оставаха. Когато сложиш добри всесезонни гуми, на цена по 140-150лв. парчето, мога да кажа че са по-добри от зимни гуми за 70-80лв. и отстъпват съвсем малко на зимни гуми за над 100лв. бройката. Това го говоря от личен опит, трупан за последните 10г. Проблемът с всесезонните гуми през зимата идва на 3-тата или 4-тата зима, все още дълбаят сняг, но на заледено стават хлъзгави, но дори и тогава са много по-добре от летни гуми. Ако нямаше заледявания спокойно можеш да изкараш 5г. с комплект всесезонни, но у нас заледяванията са нещо много често срещано заради недоброто снегопочистване и пестенето на луга, главно в малките улички на градовете. Иначе има такива улички, където и скъпи зимни гуми не те спасяват, на някой баир и цялата улица джам, тръгнеш ли да се суркаш спиране няма. Само шипове стават за там.
Така че недейте да плюете по нещо, което не сте пробвали. Ако карате малко всесезонните са най-добрия избор, така или иначе след 5г. всички гуми са за смяна, грехота е да хвърлиш иначе 2 комплекта (летни и зимни) гуми на по 15-20к км., по-добре е 1 комплект всесезонни на 30-40к км. Между другото по опита ми всесезонните изкарват максимум до около 60к км. това по наблюдения, все пак се хабят идея повече от чисто летни гуми.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 02 ное 2015 14:55

agumba написа:...Кой знае, може утре да им скимне, да оставяме колите и на паркинга с включени фарове, някой пак може да не ги види отдалеч, да му е "безопасно"? Тръгне ли се веднъж по спиралата на лудостите, спиране няма, ще стават все по-абсурдни, и всичко ще е пак за наша сметка!

Много правилно. То в много отношения я има тая лудост - например: правата на човека -> престъпник, ама е човек и дай да не му разваляме живота; кучетата са живи същества -> не може така да бъде убито някое, "само" защото е нахапало човек. Очаквам неизбежната еволюция на вегетарианството, когато ще се сетят, че и растенията имат право на живот и е зле да ги убиваш.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 02 ное 2015 16:16

Ти що реши че си най важния на тая планета, и всичко останало живо трябва да се съобразява с това какво ти искаш или не искаш да правиш :smile
Фарове те карат да включваш, гуми да купуваш, кучета да не убиваш, растения да не унищожаваш ... ебаси скапания живот, утре ща накарат и с жена си да легнеш :biggrin

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”