Би трябвало ретро и редки коли да има за тях някакво решение. Само някой да не си помисли, че щом е на 40 години примерно, ще е автоматично в тази категория. Има си ред изисквания. В България обаче изискванията за ретро определение са безумни в голямата си част от тях. Вероятно ще е по-лесно да се вземе такъв сертификат в Германия и с него да се регистрира колата , отколкото в Бг да се извади документ за ретро кола.
В проекта за екостикерите виждам, че няма упоменаване за такива коли.

От юли 2021: Колите в София с екостикер
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: От юли 2021: Колите в София с екостикер
group® написа:Няма да влизаш в центъра, в дни със замърсяване
това ми е най-малкия проблем :) идеята е да не стане охоооо че той не покрива и най-ниските изисквания не може да минеш преглед :)
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Рано е да се каже, но мисля, че няма да има проблеми.
Винаги ще се намери начин за класиката
Ще минавам на преглед пасатя и ще питам специално за твоя случай.
В Бг има ли изобщо такова понятие ретро?
В различни страни съм чувал за различни ограничения за тях, но и за привилегии. За тук нищо не знам
Винаги ще се намери начин за класиката

Ще минавам на преглед пасатя и ще питам специално за твоя случай.
В Бг има ли изобщо такова понятие ретро?
В различни страни съм чувал за различни ограничения за тях, но и за привилегии. За тук нищо не знам

Не съм наясно и аз, до едно време четох разни теми, но всичко звучи като дай 30 лв да си член и може да имаш по-евтина гражданска ама само за уикендите или няколко месеца
има евтино ГО (96 лв) и си важи както за всяка друга кола, не е само уикендите.
Мисля, че става само през ретро клуб, защото самия клуб се е разбрал така със застрахователя. Един приятел имам, който си регистрира така цитроен DS преди около месец, трябва да го разпитам за подробности ако има интерес.
Мисля, че става само през ретро клуб, защото самия клуб се е разбрал така със застрахователя. Един приятел имам, който си регистрира така цитроен DS преди около месец, трябва да го разпитам за подробности ако има интерес.
cecoa1 написа:На празен ход си ОК, но на високи обороти си малко над нормата. Възможно е на газ да влезе в нормите, а те ще гледат точно на газ как е. Струва си да видиш как са нещата на газ, преди да се тормозиш за катализатора. Отделно, газовия инжекцион търпи разни корекции и настройки, които също вероятно може да вкарат резултата в нормите.
На газ въглеродния оксид също влезе в червено с 0,4.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Нормално е да влезе. Нали газовата копира бензиновите инжектори ;) Ако се нанесат някои корекции по таблицата и ще влезеш в норма. А с нов катализатор - HC ще станат 0, виждал съм дърто Рено Сценик на мой колега, който я кара само на бензин с изправен двигател и катализатор.
- richko25
- Автомобил: VAG
- Двигател:
https://bntnews.bg/news/stiker-s-vgrade ... 5news.html
След "надяваме се да няма изменение в цената" се оказва, че "надеждите" не се оправдаха и ще има промяна в цената за ГТП.
Разбира се, каза се символична сума в студиото /все пак е събота сутрин и малко хора са станали в 8:00ч./, но истината ще излезе юли месец.
Абе нямало как да минем без стикер.То и без това и сега ги имало.Трябвал "визуален" контакт
Нищо, че и без това сега камерите на КАТ като снимали номера излизала цялата информация за автомобила...
Оказа се ,че ще трябва да позиционираме стикера на определено място на предното стъкло...
Толкова е тъжно да се гледа изпълнителният директор на Агенция "Автомобилна администрация".Дали са му задача, която трудно изпълнява.Не му е лесно да не знае какво да отговори на адекватни въпроси и да повтаря едно и също без да дава конкретен отговор на въпрос.
Ще го поканят още 5-6 пъти по национални телевизии до юли месец да изрецитира наизустеното и въпроса е приключен за него.
От там кметовете да му мислят какво ще решават "за доброто" на хората.

След "надяваме се да няма изменение в цената" се оказва, че "надеждите" не се оправдаха и ще има промяна в цената за ГТП.

Оказа се ,че ще трябва да позиционираме стикера на определено място на предното стъкло...

Толкова е тъжно да се гледа изпълнителният директор на Агенция "Автомобилна администрация".Дали са му задача, която трудно изпълнява.Не му е лесно да не знае какво да отговори на адекватни въпроси и да повтаря едно и също без да дава конкретен отговор на въпрос.

- viksanlg
- Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
- Двигател: пб
- Контакти:
Гледах го сутринта, беше доста смешен на някои отговори, лошото е че на нас няма са но е смешно след това.Как така автомобилите ща са с такъв стикер ,а камионите и автобусите ....те явно не замърсяват, явно има доста голяма опастност да отпаднат много автобуси и камиони.
има ли дизелови добавки за намаляване на сажди и другите параметри?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Цетан бустерите са нещо такова. Всички подобряващи горенето имат някакъв ефект. Но има и ред други фактори влияещи ( изправна турбина, горивна система, компресия , налични ДПФ, филтри и други. ) , та ако някой се надява предимно на добавки, ми се струва, че ще е много оптимистично.
Поредната статия от днес https://fakti.bg/bulgaria/560779-koi-ko ... =firstpage .Чудя се вече да продавам ли дизела... 

Тази статия е фейк, липсва екологична група 4, която обхваща евро 4 и 5 (т.е. след 2009г).
Доколкото гледах по новините разпределението ще е следното:
- група 5 - EV и HEV
- група 4 - евро 5 и 6
- група 3 - евро 3 и 4
- грапа 2 - евро 1 и 2
- група 1 - без евро
като разбира се това е условно и според реално измерените стойности. Ще се мери реално ползваното гориво, т.е. ако имаш вписана АГУ в талона, ще те тестват на газ.
Относно цената на ГТП, ще скочи поне с 4-5 лева (себестойността на новия стикер, която ми се струва леко завишена, но както и да е), и незнайно още колко заради обновлението на софтуерните системи и централизираната интеграция на всички пунктове.
Доколкото гледах по новините разпределението ще е следното:
- група 5 - EV и HEV
- група 4 - евро 5 и 6
- група 3 - евро 3 и 4
- грапа 2 - евро 1 и 2
- група 1 - без евро
като разбира се това е условно и според реално измерените стойности. Ще се мери реално ползваното гориво, т.е. ако имаш вписана АГУ в талона, ще те тестват на газ.
Относно цената на ГТП, ще скочи поне с 4-5 лева (себестойността на новия стикер, която ми се струва леко завишена, но както и да е), и незнайно още колко заради обновлението на софтуерните системи и централизираната интеграция на всички пунктове.
- tomata
- Автомобил: VW Passat B5 Alhambra
- Двигател: AWT AWC
Днес минах преглед на пасата ми 1,8т в Пазарджик, лепна ми нормален стикер, нямал нови. Този път беше доста обстоен прегледа, предупредиме че им правили проверки и вече ще е така. Специално го питах на газовете каза ми СО 0,15 на бензин и 0,12 на газ, Ламда 1 на бензин, на газ 0,8. Каза добре е за кола 2001г. не ми каза какъв ще ми е бъдещият стикер.
Не знам какви са тези CO стойности, които са измерили, но с тях без проблем покриваш бъдещия ЕВРО 7, който е с норма 0,1-0,3 :)
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”