Купих си октомври 2 нови гуми Nexen Euro Win 650, размер 195/65 R15 за 76лв/броя с дот от средата на 2013г. Отзад съм с бая стари Dunlop SP Winter Sport 3D. В Понеделник по заледените пътища сутринта и кишата след обед, останах с положително впечатление от цялостното поведение на колата, на сухо/мокро също нямам забележки, но и критериите ми не са високи, още повече, че не съм карал тази кола с други гуми, за да направя сравнение.
Ще видим като падне снега как ще е.
Зимни гуми - кой с какви - оценка
- mrpetrov
- Автомобил: 1997 Passat B5
- Двигател: 1.6 AHL
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
ContiWinterContact TS 850 195/65R15 за втори сезон - най-добри на сняг, много добри на лед и задоволителни на мокро.
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Миналата седмица обухме на бащата дайхатсуто с 4 Дебика фриго. всичко е ок ама доста шумни ми се струват тия гуми 
дали няма да поутихнат като застудее още
. Полото сега е с едни Клебер там няма такъв шум

дали няма да поутихнат като застудее още

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега lz2aii как е Lassa-та като шум в мокро време?
Аз все още карам като задни едни Snoways 2, като здравина на гумата са супер, бавно се износват (твърдичка смес на каучука), но са шумни на мокро.От нови си бяха шумни, иначе във всяко друго отношение са добре.
Отпред съм с Dunlop sp winter response 2, по отношение на шума са малко по-добре (2-ри сезон).
Golf 3, 185/60/R14, гумите са закупувани нови.
Аз все още карам като задни едни Snoways 2, като здравина на гумата са супер, бавно се износват (твърдичка смес на каучука), но са шумни на мокро.От нови си бяха шумни, иначе във всяко друго отношение са добре.
Отпред съм с Dunlop sp winter response 2, по отношение на шума са малко по-добре (2-ри сезон).
Golf 3, 185/60/R14, гумите са закупувани нови.
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
От към шум съм очарован, в смисъл, че почти, да не казвам хич, не усещам разлика с летните. Мой колега кара с по-стария модел (вече на 4 сезона) и честно казано не можем да си чуем приказката в кокпита. А шарката е много малко променена. На твърдост неговите са чувствително по-твърди (вероятно защото са по-стари), но определено най-новия модел няма този шум, който очаквах. По спецификация са 72 Дб. Възможно е, купето на Пасата да е добре шумоизолирано и затова да правя тази разлика. Колата на колегата е Пежо 307 ХДИ. Иначе от към поведение на сухо и мокро също съм очарован. Чакам с нетърпение по-голям сняг да видя и там как е. Нарочно минавах през локви с голяма скорост (около 100 км/ч. естествено извън града на прави участъци от пътя) и няма следа от аквапланинг, докато с летните ми го има.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Да, Пасат-ът, в сравнение с моя Голф е в пъти по-шумоизолиран и по-приятен и за кратък и дълъг път.
Радвам се, че си доволен от избора. Аз пак ще повторя - Ласата ме впечатли със здравината си и издръжливостта на дупки. Относно сцепление - поне за моите стар модел и стари гуми има доста какво да се желае.
Аз ще си купувам 2 зимни гуми, но този сезон отложих, поради факта, че там, където шофирам не е кой знае колко зла зимата (Южна БГ). Вероятно моят избор ще са Barum/Sava, или нещо подобно от ниския клас.
Радвам се, че си доволен от избора. Аз пак ще повторя - Ласата ме впечатли със здравината си и издръжливостта на дупки. Относно сцепление - поне за моите стар модел и стари гуми има доста какво да се желае.
Аз ще си купувам 2 зимни гуми, но този сезон отложих, поради факта, че там, където шофирам не е кой знае колко зла зимата (Южна БГ). Вероятно моят избор ще са Barum/Sava, или нещо подобно от ниския клас.
-
- Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
- Двигател: AHU 1997
И клипчета ако има няма да е лошо.Ето едно с моите сава ескимо с3+ от миналата година,но снега беше малко.
едит: нещо не излиза тук във форума
https://www.youtube.com/watch?v=79lpCn6Pza0
едит: нещо не излиза тук във форума

https://www.youtube.com/watch?v=79lpCn6Pza0
- dimovip
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR
Ми чакайте да ви кажа.Чисто нови дебица фриго2, поведение на сухо...много добре, спира си, свири си и така.Поведение на мокро... много добре, пак спира .Поведение при опасност от аквапланинг... БОЗАААААААААААаа, при сняг... незнам още не съм видял.Стил на каране.. нормален,90-100 извънградско понеже има много и големи локви, градско с 10-15км над ограниченията.
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
hooligan_sk написа:lz2aii написа:С нетърпение го чакам от месец насам тоя сняг. Като понатрупа, ще има и по-обективни мнения. Тогава и аз ще се изкажа за новата "Ласса".
В сняг си копаят прилично, като всяка зимна гума... Това е най-лесното качество за постигане и всеки производител го умее. Кажи впечатления от суха и мокра настилка, шум, комфорт. Това са по-трудните неща за докарване в зимна гума
Малко по-горе съм го написал, но може и да си го пропуснал:
lz2aii написа:От към шум съм очарован, в смисъл, че почти, да не казвам хич, не усещам разлика с летните. Мой колега кара с по-стария модел (вече на 4 сезона) и честно казано не можем да си чуем приказката в кокпита. А шарката е много малко променена. На твърдост неговите са чувствително по-твърди (вероятно защото са по-стари), но определено най-новия модел няма този шум, който очаквах. По спецификация са 72 Дб. Възможно е, купето на Пасата да е добре шумоизолирано и затова да правя тази разлика. Колата на колегата е Пежо 307 ХДИ. Иначе от към поведение на сухо и мокро също съм очарован. Чакам с нетърпение по-голям сняг да видя и там как е. Нарочно минавах през локви с голяма скорост (около 100 км/ч. естествено извън града на прави участъци от пътя) и няма следа от аквапланинг, докато с летните ми го има.
Сложих ги преди месец. Налагало ми се е да спирам екстремно на мокър асфалти до сега не ми се е включвал АБС. Потеглял съм и по рязко - ЕСП също не се е включвал. Разбирай, че според мен, а и според асистентите на автомобила, явно имат добро сцепление.Остава най-тежкия тест - този на заснежен терен. Ако е вярно това, което казваш, значи тази е моята гума. Все пак ще изчакам и последния тест. Между другото в Габрово заваля сняг. Дано утре да е поне 20 см

dimovip написа:Щях да напиша нещо, но ще се въздържа.Който ми изкара най-добрата гума от тея 200страници... бих му купил чифт нови от същите.
Абе за най-добри - работата е въпрос на вкус. Темата е "кой с какви" и колко е (не)доволен. Аз съм с UltraGrip7 (или 7+ че забравих) от 4 години и мога да кажа, че стават :) Усмивката е, ако някой ме обвини как смея да не съм доволен. Реално - леко прехвалени са, но като за 112лв/гума (175/65R14) е въпрос на платежоспособност. С нетърпение чакам да ми се наложи покупка на нови зимни - Клебер, без да му мисля. В краен случай пак GoodYear ако са на приемлива цена.
PS: Един голям недостатък на по-скъпите гуми, който установих на практика е не-удоволствието да се наложи да си купиш още 1 бройка при повреда на една от гумите посред зима. След доста търсене и звънене, като се включи и куриера работата излезе кръгло 200лв. Вдигнах си с 50лв средната цена на зимния комплект.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Континентал ТС850 втора зима го карам отпред, дебица фриго 2 отзад чисто нови, пасат Б3 89 набор без екстри, първите 40 сек. може да ги пропуснете
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Тия руснаци са ебахти и типовете...то затова има и толкова клипчета с катастрофи от там де,но този си шпори мъжката с Контито /след 50-та секунда става интересно/

- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
dimovip написа:Щях да напиша нещо, но ще се въздържа.Който ми изкара най-добрата гума от тея 200страници... бих му купил чифт нови от същите.
МоЙте.

Сега сериозно, днес си пробвах новите всесезонки Nexen по леко заснежените софийски улици (фирмата е корейска, но моите са от китайския им завод). Останах много приятно изненадан, честно казано не очаквах толкова добро сцепление. Два-три пъти натиснах рязко спирачки при около 20-30 км/ч и заковаха без дори да засучат (нямам АБС).

Сега очаквам да ги тествам на истински сняг.

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Темата приключи и остава в архива. Ако някой иска да изкаже обективно мнение - има нова тема: http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=432534
- GeorgiPopov
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: AGU 1998
- Контакти:
Избор на гуми
Здравейте колеги!
Идва сезона за зимни гуми и вече се замислям какви да взема.
За сега съм се спрял на тези два варианта:
http://www.gumi7.com/bg/tire/38637/HIFL ... 5-R15.html
http://www.gumi7.com/bg/tire/105980/NOV ... 5-R15.html
Карам основно в София и много рядко извън града. Ако някой има впечатление от тези марки, моля да сподели.
Благодаря!
Идва сезона за зимни гуми и вече се замислям какви да взема.
За сега съм се спрял на тези два варианта:
http://www.gumi7.com/bg/tire/38637/HIFL ... 5-R15.html
http://www.gumi7.com/bg/tire/105980/NOV ... 5-R15.html
Карам основно в София и много рядко извън града. Ако някой има впечатление от тези марки, моля да сподели.
Благодаря!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”