Летни гуми - кои според вас са най-добрите
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите
Тези гуми се препоръчват при малко каране, причината е че качествата им през лятото и зимата са на средно ниво. И все трябва да се съобразявате при карането с това, че са компромис на параметри!
Ако пътувате много е за препоръчване отделни летни и зимни гуми. Сигурността си струва парите.
Освен това с два комплекта гуми се минават теоретично погледнато 2 пъти повече километри.
Ако пътувате много е за препоръчване отделни летни и зимни гуми. Сигурността си струва парите.
Освен това с два комплекта гуми се минават теоретично погледнато 2 пъти повече километри.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Lyubcho_88 написа:Направо се задудих дали да не рискувам с едни NEXEN NBLUE 4 SEASON 91T 4PR 195/65 R15 https://diana-ltd.com/tire?23677
гуми 4 сирена слагам и забравям да сменям зимни с летни и обратно поне 4г. Чудя се дали ще е добра идея.
Ако си от Петрич или Бургас става,ама за София ....не бих рискувал /особено с евтини всесезонки/. Ако карането ти през зимата обаче е предимно градско,а междуградското се съобразява със синоптиците също може да пробваш,но с по-качествени ! Иначе 4бр маркови /ама не Pirelli,Fulda,Semperit и други подобни/ а нещо от "големите три" ,здрави и прави гуми с грайфер над 5мм и ДОТ 2015 за под 150лв комплекта си е като шестица от тотото

Курт Деликуртев написа:Освен това с два комплекта гуми се минават теоретично погледнато 2 пъти повече километри.
Но за 3г. /да речем че на толкова ще смениш всесезонките/ докато ползваш два комплекта ще дадеш между 180 и 250лв на гумаджийте /отделно чакането и мъкненето на гуми/ освен ако нямаш втори комплект джанти !
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Летни и зимни са на собствени джанти, преди около 20 години пробвах с едни джанти, ама всеки сезон да се сменят гумите си е тегаво и струва повече кинти от разноската за втори комплект джанти.
Инвестицията в добри гуми определено си струва, щетите от износени гуми могат да са в пъти по-големи от харча за добри гуми.
Инвестицията в добри гуми определено си струва, щетите от износени гуми могат да са в пъти по-големи от харча за добри гуми.
-
- Автомобил: MB W245 07
- Двигател: B200 136hp
- Контакти:
Благодаря за коментарите. Винаги ми е интересно да разбера мнението на другите понеже много глави мислят по-добре от една и това важи в пълна сила тук!!!
Ще обясня как ще ги ползвам и да видим дали е добро решение.
Значи колата за която ги взимам се кара през голяма част от времето в София не повече от 10к км годишно. Например за последните 5000км имам само 300км извън града. Та от там ми дойде на идея да са всесезонни. Смените на гуми всеки сезон са около 40лв грубо. Това прави по 80лв годишно. За 4години, това са 320лв спестени. Капитала за летни + зимни гуми в класа в който се целя е 700лв за 4летни + 4 зимни. Така че теорията, че ще мина два пъти повече разстояние със зимни + летни не е вярна понеже за 700лв + 320лв за смени на гуми, мога да взема 12 гуми „4 сирена“ и да ги търкалям 3х 4 години (12 години!!!), а зимни + летни ще трябва да сменя за три пъти по-малък период, колкото е и живота горе/долу на една гума.
Ще обясня как ще ги ползвам и да видим дали е добро решение.
Значи колата за която ги взимам се кара през голяма част от времето в София не повече от 10к км годишно. Например за последните 5000км имам само 300км извън града. Та от там ми дойде на идея да са всесезонни. Смените на гуми всеки сезон са около 40лв грубо. Това прави по 80лв годишно. За 4години, това са 320лв спестени. Капитала за летни + зимни гуми в класа в който се целя е 700лв за 4летни + 4 зимни. Така че теорията, че ще мина два пъти повече разстояние със зимни + летни не е вярна понеже за 700лв + 320лв за смени на гуми, мога да взема 12 гуми „4 сирена“ и да ги търкалям 3х 4 години (12 години!!!), а зимни + летни ще трябва да сменя за три пъти по-малък период, колкото е и живота горе/долу на една гума.
- Burner_inc
- Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
- Двигател: BLS 2009
Гумите в размер 195/65/15 са супер евтини и между 320-400 лв. човек може да си купи 4 хубави гуми с нов дот и клас А на мокро. Гумите са едниственият контак на колата с пътя, както и дължината на спирачният път, така, че от тях не се пести. Животът и здравето са по-важни от едни никакви 300-400 лева на 3-4-5 години.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Lyubcho_88 написа:Направо се задудих дали да не рискувам с едни NEXEN NBLUE 4 SEASON 91T 4PR 195/65 R15 https://diana-ltd.com/tire?23677
гуми 4 сирена слагам и забравям да сменям зимни с летни и обратно поне 4г. Чудя се дали ще е добра идея.
Не смятам,че това е добра идея.
За мен всесезонната гума е за Бургас или Благоевград,Сандански.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Lyubcho_88 написа:Смените на гуми всеки сезон са около 40лв грубо. Това прави по 80лв годишно. За 4години, това са 320лв спестени. .
Брех,не знаех че в столицата има такива евтинджос гумаджии дето сменят за по 5лв на гума

- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Zdravko Zankov написа:Не смятам,че това е добра идея.
Подкрепям, тези тънки бакалски сметки могат да ти излезнат през носа.
Глас за RainSport 3, безумно поведение на сухо и мокро. Идеална, асиметрична, голфаджийска гума.

Само виж за каква красавица става дума и бегай да купуваш 4 броя.

Гумата на сняг и киша е нулева, не работи!
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Stivi написа:Иначе 4бр маркови /ама не Pirelli,Fulda,Semperit...
Стиви, какъв ти е проблема с фулдата? Вечно тя ти е в устата?
-
- Контакти:
Аз зимни имам нови, от тоя сезон. За летни тръгнах да се чудя да купувам ли и в крайна сметка обърнах на всесезонни нови, вместо премиум на 3-4сезона, втора ръка. Като мисля да ги пробвам и ако са зле зимата няма да е проблем да си монтирам зимните. Иначе не съм скръдза за 40кинта на смяна, ама за какво да ги давам като може да идат за друго... или дори за по премиум марка. Добре от тука каква е хубава гума? Мишелина гедам го зачертахме?
https://diana-ltd.com/tires?mv_type=1&w ... 5&brand_id[]=&run_flat=0&extra_load=0&tire_type[]=3
Ясно ми е, че всеки вади по 5-600лв за гуми като става дума за оцеляване, ама вчера минах през diana-та и за 30мин чакане само китайки вадеха от склада :(
Само FYI Range Rover официално излиза с PIRELLI SCORPION VERDE AS LR XL 275/45 R21 https://www.gumi7.com/bg/avtomobilni-gu ... SLRXL.html
щом там може да си позволиш да караш с такива, що аз да не взема 4 сирена гума :D
https://diana-ltd.com/tires?mv_type=1&w ... 5&brand_id[]=&run_flat=0&extra_load=0&tire_type[]=3
Ясно ми е, че всеки вади по 5-600лв за гуми като става дума за оцеляване, ама вчера минах през diana-та и за 30мин чакане само китайки вадеха от склада :(
Само FYI Range Rover официално излиза с PIRELLI SCORPION VERDE AS LR XL 275/45 R21 https://www.gumi7.com/bg/avtomobilni-gu ... SLRXL.html
щом там може да си позволиш да караш с такива, що аз да не взема 4 сирена гума :D
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Lyubcho_88 написа:Аз зимни имам нови, от тоя сезон. За летни тръгнах да се чудя да купувам ли и в крайна сметка обърнах на всесезонни нови, вместо премиум на 3-4сезона, втора ръка
Не схващам логиката,след като вече си имаш нови зимни гуми,да искаш вместо летни да купуваш всесезонни

- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
За 400лв комплекта 195/65/15 не само минава, но и са си от най-добрите гуми. Взех Bridgestone T005, което е нов модел, за 96лв/бр.
-
- Контакти:
Вдигнахме много летвата. Сутринта гледах някакви гумета за 150лв -2бр сега вече си говорим за 400кинта комплекта. Ще помисля още малко де, но сондирам мнения. Като гледам повечето са да не взимам всесезонни, а?
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
След като миналата година взех 2 броя, тази добавих още две Uniroyal RainSport3 225/45/17 от Avtogumi.bg, които ми излязоха 267 лв., мисля горе-долу толкова платих и миналата година за другите две. Пък колата ми вече е минала и в графата над 20 г.
Монтаж направих в новия Avtogumi.BG Premium Service, където е налична най-новата машина Hunter за динамичен баланс.
Между другото пратих на тази машина и един мой приятел с BMW 535 xd с 19" джанти, който преди това 2 пъти беше правил баланс на други места, но продължаваше да има вибрация на около 130-140 км/ч. След като направи баланс там, всичко заспа. Аз също съм доволен и от обслужването и от гумите, с които колата е като залепена в завоите.

Монтаж направих в новия Avtogumi.BG Premium Service, където е налична най-новата машина Hunter за динамичен баланс.
Между другото пратих на тази машина и един мой приятел с BMW 535 xd с 19" джанти, който преди това 2 пъти беше правил баланс на други места, но продължаваше да има вибрация на около 130-140 км/ч. След като направи баланс там, всичко заспа. Аз също съм доволен и от обслужването и от гумите, с които колата е като залепена в завоите.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
според мен си вземи 4 нови летни,ако цената определящ критерий тези https://diana-ltd.com/tire?6736 с отстъпка от мтел ще ти се вържат на 69 лв брLyubcho_88 написа:Вдигнахме много летвата. Сутринта гледах някакви гумета за 150лв -2бр сега вече си говорим за 400кинта комплекта. Ще помисля още малко де, но сондирам мнения. Като гледам повечето са да не взимам всесезонни, а?
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”