Относно инвалидите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Вто 06 юни 2006 11:26

tyo написа:
landwarrior написа:...който при кола 150коня е 180лв :evil: +50винеткка +90лв ГО -станаха 320лв при минимална работна заплата 160лв :evil: :evil:

Колега landwarrior, е това се казва "изопачаване на фактическата истина" ! Който има автомобил 150коня, не го е купил с минимална работна заплата 160лв :wink: и ако приемем, че тома му е дохода изобщо не би трябвало да има кола :!:
що мислиш така има хора който събират по 2-3 години за такава кола иначе са на ниски заплати а и кола примерно голф или астра 150коня да не е супер лукс случайно ?? нали е един 10 годишен кош все пак

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Вто 06 юни 2006 11:28

Pichagа написа:уорирър, дай по-ведро :lol: в Англия ГО за кола 100 к.с. е 450 лири...
никой не е обещавал европейски доходи, саво европейски цени...
п.с. аз затова карам 45 кобили
е да ама там колко е минималната работна заплата ? тук ГО 90лв -пенсия на баба ми 55лв мин заплата 160лв :shock :evil:

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Вто 06 юни 2006 11:31

landwarrior написа:...що мислиш така има хора който събират по 2-3 години за такава кола

Ами мисля така колега, защото аз вземам в пъти повече от 160 и немога да си взема такава, това първо и второ - тази кола иска и съответната поддръжка+данъци,винетки,каско и други пу:censored: :censored:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 06 юни 2006 11:37

tyo написа:
landwarrior написа:...що мислиш така има хора който събират по 2-3 години за такава кола

Ами мисля така колега, защото аз вземам в пъти повече от 160 и немога да си взема такава, това първо и второ - тази кола иска и съответната поддръжка+данъци,винетки,каско и други пу:censored: :censored:

ахъммм и аз така..."колата на жинътъ"
п.с. няма кво да спорим, това е действителността и надали е най -големия проблем на нашата родина :cry:

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Вто 06 юни 2006 11:40

tyo написа:

еми и аз вземам близо 10пъти повече карам неква астра но ми е скъпо да дам 160лв за данък МПС,винетка 50лв,ГО 90лв каско 500+лв :shock то до каде стигати тия пари

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 06 юни 2006 16:25

Въпреки спама, който се натвори в края на темата, ето и малко истинска информация по въпроса:
Законово преференциалния внос на автомобили от хора с увреждения е уреден в няколко разпоредби в различни нормативни актове - чл. 181 от Закона за митниците, чл. 721, чл. 753 и следващите от Правилника за прилагане на Закона за митниците /ППЗМ/, чл. 49 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, чл. 59, т. 11 от Закона за ДДС, чл. 4 от Постановление № 2 на Министерски съвет от 08.01.1993г.
По отношение на въпросите, свързани с ограниченията за разпореждане с тези автомобили /чл. 753 и сл. от ППЗМ/, както и за това какво се случва, ако инвалида почине преди изтичане на срока от 3 години, поствам част от решение на Върховния Административен Съд по такова дело. Надявам се да съм бил полезен.
РЕШЕНИЕ № 3525 ОТ 03.04.2006 Г. ПО АДМ. Д. № 6952/2005 Г., І ОТД. НА ВАС
Върховният административен съд, първо отделение, намира, че ....

Съгласно чл. 181, ал. 1 от Закона за митниците, случаите, в които се разрешава освобождаване от митни сборове при внос или износ, се определят в Правилника за прилагане на Закона за митниците. Разпоредбата на чл. 721 ППЗМ, предвижда, че вносът на пътнически автомобилни превозни средства, осъществяван от инвалиди за тяхна лична употреба, се освобождава от вносни митни сборове в съответствие с Постановление № 2 на Министерския съвет от 1993 г. От своя страна разпоредбата на чл. 753, ал. 1 ППЗМ създава забрана в срок до 3 години от датата на вноса стоките, допуснати за безмитен внос съгласно разпоредбите, предвидени в закони, международни договори или в приети до 1 януари 1999 г. постановления на Министерски съвет, да бъдат предмет на заемане, залагане, отдаване под наем или прехвърляне със или без заплащане за цели, различни от предвидените в съответните разпоредби.
В настоящия случай е установено, че наследодателят на жалбоподателката - Димитър Иванов Енчев е осъществил внос на лек автомобил марка "Фиат" на 07.08.2001 г., като е ползвал преференцията на безмитен внос на автомобил за инвалид, съгласно чл. 4 ПМС № 2/1993 г., вр. чл. 720, ал. 1, т. 1 и чл. 721 ППЗМ. Лицето - вносител е починало на 07.05.2003 г., т.е. преди изтичане на 3 годишния срок, предвиден в 753, ал. 1 ППЗМ. Разпоредбата на чл. 753, ал. 2 ППЗМ предвижда отпадане на митническото облекчение и възникване на вносно митническо задължение при изчерпателно изброени действия на разпореждане с безмитно внесени стоки, извършени преди изтичане на 3 годишния срок. Както правилно е приел окръжният съд, разпоредбите, които създават публични, в случая митнически задължения, следва да бъдат прилагани и тълкувани стриктно според смисъла, който произтича от текста им. Визираните в чл. 753 ППЗМ разпоредителни сделки са лимитативно изброени и само осъществяването на някоя от тях би довело до възникване на вносно митническо задължение. Смъртта на вносителя - инвалид не е предвидена като основание за отпадане на митническото облекчение, респективно възникване на вносно митническо задължение за наследниците му....

Потребителски аватар
Tiboron73
Автомобил: VW Passat 3B6 1 8T 150HP
Двигател: AWT 2002

Re: Относно инвалидите

Мнениеот Tiboron73 » Нед 29 юли 2012 12:52

Здравейте ,през 2002 внесох и карам вече 10 год.с генерално пълномощно автомобил на инвалид(баба ми -100%...до момента жива и здрава за радост).До сега съм нямал никакви проблеми с властите относно това,всяка година ползвам облекчението за данъка и винетката(безплатни).Въпроса ми е ,че сега искам да продам колата на друг.Какви са изискванията за продажба на кола,която е била собственост на инвалид ?
P.s.Извинявам се ,че не прегледах цялото инфо във форума,но просто нямам време за това.Моля за конкретни отговори!

b0bituy
Автомобил:
Двигател:

Re: Относно инвалидите

Мнениеот b0bituy » Пон 30 юли 2012 3:45

Tiboron73 написа:Здравейте ,през 2002 внесох и карам вече 10 год.с генерално пълномощно автомобил на инвалид(баба ми -100%...до момента жива и здрава за радост).До сега съм нямал никакви проблеми с властите относно това,всяка година ползвам облекчението за данъка и винетката(безплатни).Въпроса ми е ,че сега искам да продам колата на друг.Какви са изискванията за продажба на кола,която е била собственост на инвалид ?
P.s.Извинявам се ,че не прегледах цялото инфо във форума,но просто нямам време за това.Моля за конкретни отговори!
Имаш лс. :beer

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”