Помощ за избор на зарядно за акумулатор

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
black`
Автомобил:
Двигател:

Re: Помощ за избор на зарядно за Акумулатор

Мнениеот black` » Пон 30 яну 2012 18:04

Така е, но представи си имаш 2 акумулатора на две коли, влизаш да караш, както мене оня ден, и хоп единия акумулатор го няма. И тогава какво правим с тия ГСМ зарядни? Досега съм ползвал обикновен китайски траф от пазара за 7 лева и съм зареждал винаги успешно, но е бавно и то много... :lol: Добре, че живея на баир, та запалих по инерция. :lol:
Ето как е и отвътре до момента след като навързах стрелковия. Изображение
Имам и електро инструмент на Bosch, но определено не са много по-различни от тия китайските като качество. Особено зелените Bosch са си точно същите като китайките ми. Даже имам китайки в пъти по-сполучливи от тях. Поне аз разлика не намирам голяма освен в цената. scare

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 30 яну 2012 18:35

През коледните празници и аз правих зарядно за бащата, нарочно няма да ви давам схемата за контрол на зарядния ток, понеже се оказа, че е нещо бъгава и това чудо даваше мах 6 волта...
В крайна сметка зарядното стана класическо-траф към 150 вата, който беше на 24 волта, но развих вторичната до 16.5 волта, Грец с 10А диоди, предпазители на ниското и високото напрежение, волтметър и амперметър. Като го включихме към поразредения акумулатор на Пасатора това чудо даде над 10А ток и предпазителя, и той 10А, си замина. Последно ограничих тока с някаква стара крушка 55 вата, сега повече от 4.5А не дава, но пък трябва да се следи напрежението. Някой ако има изпробвана и работеща схема за автоматичен контрол на зарядния ток да я сподели, моля :wink:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 30 яну 2012 18:51

И аз от това се интересувам. Щото ако включим малък акумулатор 8А към това нещо и ще ми гръмне акумулатора. :lol:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 30 яну 2012 18:59

Вижте в по- стара тема за зарядно идеята на "Добромирски" с електронен траф китайка за лунички.
Едно РЕВ че 0,5 -1 ом -10 тина вата зеленичко като жаба решава въпроса с големия ток. те това е истината за има няма 7-10 лв без РЕВ а

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 30 яну 2012 19:24

Схемата е за регулируем изправител със защита от късо съединение.
VT1 трябва да го замениш със KD502 или някакъв друг мощен транзистор издържащ поне 20А. Тъй като мощния транзистор има нищожно усилване трябва да се свърже в Дарлингтон с някакъв по-маломощен транзистор (поне 5 вата) например BD139. Правия транзистор може да бъде например А733. С молив съм преработил същата схема, но ценеровия диод е заменен с интегрална схема TL431 (в повечето компютърни захранвания има по няколко, изглежда като маломощен пластмасов транзистор с 3 крачета) замяната осигурява много по-прецизно напрежение.
Потенциометъра 2,2ком трябва да се замени с поне 4,7ком или повече, от него зависи напрежението на изхода, от потенциомитъра R2 се регулира максималния ток, ако сложиш 3 транзистора потенциометъра R2 трябва да е поне 100кОма.
Нагласяш си изходното напрежение на 14В и ток на късо 5А и акумулатора ще се зарежда с 5А докато напрежението му достигне 14В.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 30 яну 2012 21:59

До тук добре, обаче аз ще направя първо тая по-простата схемка за изключване на 14.4 или 15 волта както идва там от преднта страница с тиристора. Така че половината част от твойта дето е тоя интеграл вместо ценер и потенциометъра-22К отпадат, както предполагам и третия транзистор преди тях, защото не ми вършат никаква работа в случая. Идеята е да се мине с по-малко елементи и място, за да събера всичко в кутията без наблъскване. И да е колкото се може по-просто... :Mr Green Fun А сега не ми се занимава да ги чертаем и двете заедно. Сигурно направо на печатната платка ще си ги начертая като ми се изясни. :lol:

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 31 яну 2012 22:03

Чувал съм че може да си направиш зарядно от захранване на компютър.
Така че ако имаш излишно захранване го занеси на някои жичкаджия :)

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 01 фев 2012 18:30

pepi_berk написа:Чувал съм че може да си направиш зарядно от захранване на компютър.
Така че ако имаш излишно захранване го занеси на някои жичкаджия :)

Този жичкаджия ще ти вземе за труд колкото да си купиш фабрично си мисля, така преработка е голем зор. :idea: Или ако ти е безработен братовчед може да минеш с 2-3 бири :Mr Green Fun

Потребителски аватар
NikShtain GTI
Автомобил:
Двигател:

Re: Помощ за избор на зарядно за акумулатор

Мнениеот NikShtain GTI » Нед 05 фев 2012 0:01

Наблягайте на Българско,Руско или Немко.И гледайте да е по опростено.Оставете ги тези новите с проценти на готовност.Жълта лампичка,червена лампичка глупости.
Ето примерно това:
http://www.amavto.com/images/objects/object_1476.jpg
Аз имам такова но по горен клас.Показъл съм какво има вътре.Вярно докато се разработи смърди ужасно та не се живее.Но щом прегори вече няма да мирише.За сега проблем не съм имал с него пре доволен съм.Това което съм показъл по горе е 30лв. с волтаж от 6 до 12 волта

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Нед 05 фев 2012 9:37

И какво производство си мислиш, че е това зарядно?

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 05 фев 2012 11:26

KingoftheROAD написа:И какво производство си мислиш, че е това зарядно?

Чиста китайка, то по името му си личи, а и е едно такова пластмасово, като се натовари добре да не се разтече...

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 05 фев 2012 12:32

Аз мойто го дароботих. Имаше малко затруднения с тиристора докато го отпуша да зарежда, защото нямах информация за него, но стана. И сега вече след 14-15 волта спира само и акумулаторите не ми врят. С руския волтметър от преди и стана супер. Няма пластмаси, само железо. heavy metal zork :ihaaaaa

geodj
Автомобил: Vw ID3
Двигател:

Мнениеот geodj » Съб 11 фев 2012 18:01

snoopgod написа:Аз съм с това Изображение

ства си
с 52ач аку съм за 12 часа е готов!

Хем съм с гаден перион-трагедия

С този "Енхел" 5А може ли да се зарежда акумулатор 75 Ач?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”