:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Смяна масло - на километри или на година?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Re: Смяна масло - на километри или на година?

Мнениеот dandan » Чет 16 юни 2011 19:34

За километрите съм съгласен, макар че и там има много вариации. Това за 1 година пак не ми се връзва нещо. Вероятно се има предвид окисляването и някои др. процеси, но пък химиците казват че тези процеси много зависят от температурата. От друга страна маслата в скоростните кутии не се сменят с години и нищо им няма-верно че са различни ама пак е масло. Нещата са пак като митове и легенди- кой какво чул.
Един пример само: Всеки казва 10к км. ама тук у Канадско казват 5к. Това тукашното си е печалбарска история щото да ти източат маслото е $40. Е що пък да не ти вземе 4 пъти в годината по $40 вместо само 2 пъти. Дори един приятел си го сменяше точно на 5к, изобщо не можеше и да става дума да премине дори и 100км отгоре, при условие че преди това в БГ си го е сменял на 10к. Аз лично си карам по 10к(или там някъде) и не ми дреме изобщо, така или иначе двигателите обикновено надживявят купето.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 16 юни 2011 20:53

dandan написа:За километрите съм съгласен, макар че и там има много вариации. Това за 1 година пак не ми се връзва нещо. Вероятно се има предвид окисляването и някои др. процеси, но пък химиците казват че тези процеси много зависят от температурата. От друга страна маслата в скоростните кутии не се сменят с години и нищо им няма-верно че са различни ама пак е масло. Нещата са пак като митове и легенди- кой какво чул.
Един пример само: Всеки казва 10к км. ама тук у Канадско казват 5к. Това тукашното си е печалбарска история щото да ти източат маслото е $40. Е що пък да не ти вземе 4 пъти в годината по $40 вместо само 2 пъти. Дори един приятел си го сменяше точно на 5к, изобщо не можеше и да става дума да премине дори и 100км отгоре, при условие че преди това в БГ си го е сменял на 10к. Аз лично си карам по 10к(или там някъде) и не ми дреме изобщо, така или иначе двигателите обикновено надживявят купето.

Много вярно!
:beer

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Съб 18 юни 2011 21:41

Аз лично сменям на километри. Но и общо взето си ги правя над 10-на хиляди на година, така че все тая.
Естествено ако търкаляш едно масло в двигателя 2-3 години е най-добре да го смениш, но всеки си има различни виждания и приоритети :)

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Съб 18 юни 2011 23:17

Моето го сменям или на км. или на година което дойде първо.
dandan написа: маслата в скоростните кутии не се сменят с години и нищо им няма-верно че са различни ама пак е масло.

То не върши всичко което прави двигателното.Работи при други режими и т.н.Нормално.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 20 юни 2011 23:11

mariovasi написа:Моето го сменям или на км. или на година което дойде първо.
dandan написа: маслата в скоростните кутии не се сменят с години и нищо им няма-верно че са различни ама пак е масло.

То не върши всичко което прави двигателното.Работи при други режими и т.н.Нормално.

Смазва и охлажда при автоматичните кутии. Почти като ДВГ-то е, има и разлики.
Може да има резон но все пак: 10к за 1.5г- да речем че за това време ходиш от София до Варна 11 пъти и си карал с 90км/ч средна скорост. Двигателя ти е работил около 110 часа. Ако пътуваш същото разстояние но в рамките на 1г, работата на ДВГ-то е същтата. Пък ако това са километри в София часовете са 2-3 пъти повече. През останалото време маслото си "почива". Така че най-добре по един брояч на работни часове и да сменяме на всеки 100 часа например...
Разбира се аз няма да го направя но това е най-обективния начин да разбереш кога трябва да се сменя.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 20 юни 2011 23:35

http://www.mercedes-club-bg.com/forums/ ... =34233&hl=
Вижте колегите колко често си сменят маслото.
Маслото в двигателя на стария ми голф е на около 30 - 40 хиляди. Производителя на маслото с което съм сега препоръчва да карам с него 15 000, ама понеже съм на метан смятам да карам 30 000км.

Потребителски аватар
garsona
Автомобил: Passat B5TDI Honda Accord6 vtec
Двигател: ATJ F18B2

Мнениеот garsona » Сря 22 юни 2011 1:32

Вижте това видео - кво се получава при несмяна на масло 80к км - http://www.youtube.com/watch?v=N9aPPyQa ... re=related

Потребителски аватар
paaco
Автомобил: Passat 5.5 1.9 TDI
Двигател: AVF 2005

Мнениеот paaco » Сря 13 юли 2011 7:53

Здравейте колеги! Предстои ми смяна на масло и съм малко разкрачен :) т.е. чудя се колко литра да взема. Знам че събира 4 литра. Миналата година сложих МОТУЛ и бях купил 5л. от които ми остана около литър. От смяна до смяна да съм долял стотина грама. Въпроса е дали да не купя само 4 литра и да ползвам старото за евентуална доливка или не бива? :roll:

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Сря 13 юли 2011 8:27

Нищо не му пречи, стига да не смесваш минерално със синтетика
А по темата 1 година ми се струва малко пресилено, на ладата до сменяме на 2-3 години абе като направи 10000

Потребителски аватар
SABIAN
Автомобил: VW GOLF 4-VARIANT
Двигател: AZJ 2003
Контакти:

Мнениеот SABIAN » Сря 13 юли 2011 12:07

Здравейте КОЛЕГИ.Занимавам се с ТРАНСПОРТ(подръжка на автопарк-35 автомобила,42 буса,6 влекача)вече 10г.Това което съм научил от майстори и от практиката ми е следното:Маслото което е дадено за определени км почти винаги го сменям с 500-1000 км предварение.Причината за това е,че 1-во качествените оригинални масла трудно се намират.2-ро реалните качества на маслата в 70% на бг.пазар се разминават с етикецията която обявява производителят и реално още преди да достигнем нужните км,маслото вече е загубило свойствата си.3-то Хубавото нашенско лято доста сериозно вкарва двигателят в сериозни температурни режими и като добавим и задръстванията(говорим за всекидневно градско каране)маслото губи от свойствата си.Подкрепям и темата за времето за смяна от 1 година ако нямаме нужните км.Колкото до темата за скоростните кутий мога да споделя следното-от масовата практика на българския шофьор(там маслото не се пипа,то не тече,нищо му няма,оригиналното е най-добро)съм се нагледал на посиняли лагери и затегнали валове.Винаги проверявам нивото на маслото на ск.кутия,ако нямам стара информация за маслото за км или време винаги го сменям по каталог.Имаме и определен брой семеринги който трябва да се проверяват на дадено време.Скоростните кутий заслужават да им се обърне внимание така както обръщаме и на двигателите си за да нямаме проблеми.Това е лично мое мнение.Пожелавам лек ден.

Потребителски аватар
passatora_pk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatora_pk » Пет 19 авг 2011 22:43

Сменям масло,маслен филтър и въздушен филтър на 10 000 км. за мен тва е правилото!

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Съб 20 авг 2011 12:14

SABIAN написа:Здравейте КОЛЕГИ.Занимавам се с ТРАНСПОРТ(подръжка на автопарк-35 автомобила,42 буса,6 влекача)вече 10г.Това което съм научил от майстори и от практиката ми е следното:Маслото което е дадено за определени км почти винаги го сменям с 500-1000 км предварение.Причината за това е,че 1-во качествените оригинални масла трудно се намират.2-ро реалните качества на маслата в 70% на бг.пазар се разминават с етикецията която обявява производителят и реално още преди да достигнем нужните км,маслото вече е загубило свойствата си.3-то Хубавото нашенско лято доста сериозно вкарва двигателят в сериозни температурни режими и като добавим и задръстванията(говорим за всекидневно градско каране)маслото губи от свойствата си.Подкрепям и темата за времето за смяна от 1 година ако нямаме нужните км.Колкото до темата за скоростните кутий мога да споделя следното-от масовата практика на българския шофьор(там маслото не се пипа,то не тече,нищо му няма,оригиналното е най-добро)съм се нагледал на посиняли лагери и затегнали валове.Винаги проверявам нивото на маслото на ск.кутия,ако нямам стара информация за маслото за км или време винаги го сменям по каталог.Имаме и определен брой семеринги който трябва да се проверяват на дадено време.Скоростните кутий заслужават да им се обърне внимание така както обръщаме и на двигателите си за да нямаме проблеми.Това е лично мое мнение.Пожелавам лек ден.

Аз съм на мнения , че ако сменяш маслото на скоростната кутия, и тя да е с ръчни скорости, и маслото да не е сменяно от както е излзнала колата от завода. Е нужно да се направи основно почистване на механизма и чак тогава да се сипе новото масло. Иначе стават едни парцали вътре си :horror:

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Нед 21 авг 2011 17:00

А кое е по-правилно,количеството на маслото да е към средата или близо до максимума на щеката?
eusa

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Нед 21 авг 2011 18:23

Сигурно да е малко повече от средата или малко под макса е ок.
В автокнижките буквално пише "Когато маслото е между мин. и макс. тогава всичко е наред".

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 21 авг 2011 19:58

godfadar написа:А кое е по-правилно,количеството на маслото да е към средата или близо до максимума на щеката?
eusa

Щом помпата засмуква достатъчно масло, а не въздух при всякакви обороти, мазането е осигурено. Нищо в мотора не се маже от разплискване на маслото в картера. Количеството по щека е гаранция, че ще изкара посочения пробег.
Така че, нивото е доста относително.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”