Помощ за ПТП: Удариха ме!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
ila
Автомобил:
Двигател:

Re: Помощ за ПТП: Удариха ме!

Мнениеот ila » Вто 14 ное 2006 17:46

Maxee написа:Здравейте колеги!

Надявам се някой от вас имат повече знания от мен в тази област и ще могат да ми помогнат. В Неделя след мача на форума се прибирах и на площад Знаме на мира в Павлово, където живея, ме удари едно AUDI A4. На приложената скица виждате схемата. Аз съм се нарисувал със синя линия. КАТ-аджията ме писа мен виновен, защото и двамата сме се били включили в кръговото движение, а аз от най - лява лента съм искал да ида в най - дясна. Не говорим, че няма ленти. Въпроса ми е това дали е кръгово движение, при положение, че има път с предимство? Също така "включването в движението" беше само защото аз скочих на спирачките и аудито ме удари 10 метра след пресечката. Имам ли аз основание да споря с акта и има ли смисъл? Благодаря на всички за помоща!

Изображение

Колега, ситуацията явно е много интересна. Иди на това кръстовище и препиши всички знаци, ако има маркировка , нанесия на чертежа. и утре пак да покоментираме.
Лично аз мися (доколкото личи от чертежа), че този те изпреварва от дясно, а иначе и двамата сте в кръговото. Според мен той е виновен!
А към всички колеги се обръщам и искам да кажа: не посочвайте за пример Руски паметник. Там регулировката е от времето когато е пуснат първия трамвай в София. По онова врме е имало само файтони. И до сега никой не се е заел да го оправи.

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Вто 14 ное 2006 20:17

ila написа:...Лично аз мися (доколкото личи от чертежа), че този те изпреварва от дясно.

Трябва да се прави разлика между ИЗПРЕВАРВАНЕ и ПРЕСТРОЯВАНЕ :idea:

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 14 ное 2006 20:47

Според мен колега найстин аси виновен защото и двамата сте се включили в движението,а той ти е дясно стоящ,така че въобще неоспорвай,сори батка :cry:

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Сря 15 ное 2006 15:13

stil написа:
ila написа:...Лично аз мися (доколкото личи от чертежа), че този те изпреварва от дясно.

Трябва да се прави разлика между ИЗПРЕВАРВАНЕ и ПРЕСТРОЯВАНЕ :idea:

ако се вгледаш внимателно в чертежа ще видиш, че точката на сблъсъка не е на мястото където се влива в кръговото този от пресечката, а доста по навътре. Така,че те вървят успоредно, а онзи го изпреварва от дясно и го засича (престроява).
Затова му казах да напреви по ясен чертеж с точно поставени регулировъчни елементи. Тогава ще можем да решим кой е прав и кой крив.

stil

Мнениеот stil » Сря 15 ное 2006 16:50

Хайде пак на въпроса:
Разлика между изпреварване и маневра (в частност - престрояване)?

За да си отговориш обаче сам, прочети поне чл. 25 (2) и чл. 41 (2) от ЗДП. Макар, че след като си зад волана мисля... би трябвало да ги знаеш.

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Сря 15 ное 2006 16:59

stil написа:Хайде пак на въпроса:
Разлика между изпреварване и маневра (в частност - престрояване)?

За да си отговориш обаче сам, прочети поне чл. 25 (2) и чл. 41 (2) от ЗДП. Макар, че след като си зад волана мисля... би трябвало да ги знаеш.

Още нещо.. относно ПРЕСТРОЯВАНЕТО - винаги с предимство се престроява дясно стоящият автомобил..... разбира се, при наличие на включени пътепоказатели (по-известни като мигачи... :twisted: ) и на двата автомобила...

stil

Мнениеот stil » Сря 15 ное 2006 17:05

Това го изяснихме вече... малко по-горе. Сега продължаваме нататък, до изчерпване и на последния член от ЗДП :) .

Абе говорим си ние тука, задълбахме в казуса, ама на колегата Махее сигурно му се реве.
Не се обажда никакъв...

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 15 ное 2006 17:12

stil написа:Това го изяснихме вече... малко по-горе. Сега продължаваме нататък, до изчерпване и на последния член от ЗДП :) .

Абе говорим си ние тука, задълбахме в казуса, ама на колегата Махее сигурно му се реве.
Не се обажда никакъв...

Някъде по темата спомена че не е голем удара така че ме съмнява да му се реве....по скоро оправя огънатите ламарини...

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Сря 15 ное 2006 17:38

днес отидох до кат с възражение срещу Акта. На улицата от която излезна въпросното ауди има знак : Изображение Б1 „Пропусни движещите се по пътя с предимство!" и Изображение Г12 „Кръгово движение". Което мен ме навежда на мисълта, че е трябвало да ме пропусне. А ударът стана след пресечката, само защото аз се изнесох възможно най - вляво, но онзи си реши, че съм от въздух :(

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 15 ное 2006 17:44

По всичко личи че не си виновен, но понякога закона може да се тълкува двустранно. От правилата за движение и от неписаните шофьорски правила съдя, че аудито е виновно. Сигурен съм че ако питаш оня с аудито ще се съгласи. Явно катаджията е тълкувал както на него му харесва нещата.

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Сря 15 ное 2006 17:46

Ами той човека с аудито си мълчеше през цялото време, щото му беше ясно, че е виновен. А катаджията кво му стана не разбрах !? :( Някой може ли да ми каже от правна гледна точка, дали може да се отмени акта без да се издава наказателно постановление ?

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 15 ное 2006 17:47

Maxee написа:Ами той човека с аудито си мълчеше през цялото време, щото му беше ясно, че е виновен. А катаджията кво му стана не разбрах !? :( Някой може ли да ми каже от правна гледна точка, дали може да се отмени акта без да се издава наказателно постановление ?

Пичага и ДобринБ са твоите хора...драсни им на лични....

stil

Мнениеот stil » Сря 15 ное 2006 17:49

Maхее, нищо не казваш за спирачния ти път. Ченгетата мериха ли? Откъде започва?Траектория? Дължина? Не е ли отбелязано нещо в протокола? Спирачният път е единствената сламка, за която можеш да се хванеш.
Иначе актът може да се отмени и от КАТ, но до колкото знам това се случва много рядко. Дали изобщо се случва?

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Сря 15 ное 2006 17:52

няма спирачен път. Аз съм с абс, ако това има значение. В протокола нищо не пише за това ...

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 13 дек 2006 13:34

Колега АУДИ - то е виновно със сигурност...., всеки ден минавам от там и той ти се е натресъл от път без предимство. Какво стана с твоето обжалване м/у другото?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”