търся мнения относно паркиране

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: търся мнения относно паркиране

Мнениеот hooligans » Съб 25 фев 2012 17:08

Aneto написа:
mufin написа:един от големите проблеми, следствие на глупавото градоустройство.
Този проблем няма решение без сериозна намеса на Общината.
Паркоместата трябва да се разпределят и всеки да си знае мястото, като за целта се поставя заключваща скоба.

Много правилно. Само че общината ни е оставила да решаваме въпроса на принципа на Дивия Запад - кой е най-силен ....

Няма да имам нищо против, ако трябва да плащам такса на общината, но да имам място за паркиране, нещо от типа на синята зона, само че за частни лица, а не да обикалям квартала вечер и да спирам през три пресечки.
Но понеже общинските чиновници няма да си мръднат пръста... ами ще се нервим, караме, понякога и до по-директни мерки ще се стига... няма как да се оправят нещата.

Ами защо не отидеш в общината и не си платиш едно паркомясто и така :roll:

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Съб 25 фев 2012 18:33

hooligans написа:
Ами защо не отидеш в общината и не си платиш едно паркомясто и така :roll:

Дори да го направя, трябва да съм първо фирма, а не частно лице и второ - ще важи до 18,30ч. А аз се прибирам след 19ч - за какво да плащам?
Бих платила, например за времето от 19 до 8,00ч - при това с удоволствие, но да знам, че по което и време вечер да се прибера, мястото ще ме чака.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Съб 25 фев 2012 18:57

Хммм, преди време тук в съседния блок имаше интересна ситуация - едно момиче си плати паркомясто със скоба, отделно имаше камера, която беше поставена поради искане на застрахователната компания . Обаче няколко дни по-късно от общината махнаха скобата... а всичко беше платено уж, явно след това имаше някакъв спор между община и застраховател.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 25 фев 2012 18:59

hooligans написа:Ами защо не отидеш в общината и не си платиш едно паркомясто и така :roll:

Защото няма смисъл при сегашните разпоредби
А дори и някой да го направи, това няма да реши проблема.
Защото вечерта пак ще е навалица от таралясници точно пред входа :mrgreen:
Ред трябва, и то административно да се въведе.
Защото Андрешковците няма доброволно да се научат да се съобразяват с другите

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 25 фев 2012 19:29

То и сега има ред - който е пръв на паркинга той ще паркира, закъснелите да обикалят и да се чудят къде да паркират - кофти, ама по-добър вариант няма.
Паркинга пред вашия блок е обществено място и всеки има право да паркира там точно като теб - нали това е идеята на обществените места. Има доста паркинги, които влизат в границите на парцела и там собствениците могат да си чертаят колкото си искат, ама са собственици, а ти си собственик на "вашия" паркинг точно колкото и всеки друг български гражданин - на какво основание искаш повече права от останалите 7 милиона собственици?

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 25 фев 2012 19:40

На всяко обществено място ли смяташ, че като гражданин имаш право да паркираш :mrgreen:

Пробвай да използваш това си "право" някъде в белите държави и ще се учудиш колко бързо ще те образоват относно правата на паркиране, кое точно е "обществено място" и какви са задълженията ти като "гражданин"

Скоро и тук ще се случи тая работа, обстоятелствата го изискват

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 25 фев 2012 20:30

Имам право да паркирам на обществените паркинги като всеки друг. И ми се струва, че това уточнение беше излишно да го правя.
Просто исках да ти припомня, че на обществените места всички членове на обществото имат равни права.
Всички казваме "нащата улица" примерно, но не трябва да забравяме, че улицата всъщност не е наша, а е на всички.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Съб 25 фев 2012 20:53

ktamen написа:Имам право да паркирам на обществените паркинги като всеки друг. И ми се струва, че това уточнение беше излишно да го правя.
Просто исках да ти припомня, че на обществените места всички членове на обществото имат равни права.
Всички казваме "нащата улица" примерно, но не трябва да забравяме, че улицата всъщност не е наша, а е на всички.

Така е ама аз примерно където спирам има място за 3 коли. Веднъж един тарикат паркирал неговата си кола, колата на жена му и служебната. Отидох и му направих забележка. Днес пак двете му коли там и аз няма къде да паркирам щото и паркинга около блока зает. Еми сега съм ги затапил и нека ме търсят те щото аз зор нямам.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 25 фев 2012 21:02

ktamen написа:Имам право да паркирам на обществените паркинги като всеки друг. И ми се струва, че това уточнение беше излишно да го правя.

На обществени паркинги имаш, използвай го разумно.
Но кое те кара да мислиш, че паркинга пред някой блок е обществен? Само защото е на открито и от него се вижда небето ли 8)

Като така силно си настояваш за правата, не е зле малко да се образоваш кое какво е mhihi

Чети внимателно:

Пракинга пред блока е прилежаща полощ
с §1, т. 2 от ЗУЕС "прилежаща площ към сграда в режим на етажна собственост" е част от територията на поземлен имот с комплексно застрояване, в който е построена сградата в режим на етажна собственост, и която включва заедно или поотделно обекти като озеленени площи, площадки за игра, паркоместа и други.
Определената прилежаща площ се предоставя за поддържане и използване от съответната етажна собственост при условия и по ред, определен с наредба на общинския съвет

Така че не може да се изтръскаш и да си паркираш пред моя вход. Поне според закона това право е на живущите в блока.
Анадъмо?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 25 фев 2012 21:15

ktamen написа: Има доста паркинги, които влизат в границите на парцела и там собствениците могат да си чертаят колкото си искат,

В случай, че вашия паркинг е разположен върху частен парцел си прав, че без разрешение от собственика не мога да паркирам там.
Но от предишните ти постове съдя, че "вашия" паркинг е на общинска земя - в такъв случай както аз така и всички останали имат същите прав да паркират там както и ти самия.
Ъндъстенд?

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 25 фев 2012 21:22

Приятелю, прочете ли цитата от закона

няма общинска, частна

Има прилежаща площ. Има я към ВСЕКИ блок - още при проектирането е предвидена за да има зелено, да им паркинг и т.н.
И ти нямаш право да спираш там.

Не че не го правиш .... явно

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Съб 25 фев 2012 21:27

И аз трябва да съм врачка за да разбера коя точно земя е на блока та да не паркирам там :gruebel

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 25 фев 2012 21:30

mufin написа:Приятелю, прочете ли цитата от закона

няма общинска, частна

Има прилежаща площ. Има я към ВСЕКИ блок - още при проектирането е предвидена за да има зелено, да им паркинг и т.н.
И ти нямаш право да спираш там.

Не че не го правиш .... явно

Силно се съмнявам, че паркинга и блока са построени на един и същи парцел винаги :!:
Не е нужно да си врачка, когато паркинга влиза в границите на имота достъпа обикновено е ограничен с бариера и ограда или както са си решили собствениците. В осталите случаи паркинга обикновено е на общинска земя и достъпа на всички е свободен.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 25 фев 2012 21:36

Ами като се съмняваш -чети.
Има си изискване за броя паркоместа при проектиране на нова жилищна сграда.
Тези паркоместа се проектират ЗА тази сграда и са прилежащи площи.

Може от соц и да има останали изключение,но ще ти е трудно да ги издириш и да почнеш да спираш там

Пред всички останали сгради правата ти за паркиране са като на всички останали 7 млн българи (освен живущите в блока) - никакви :lol:

Друг е въпроса че спазването на тази уредба не се следи и затова нарушенията са всекидневни, а някои нарушители си мислят че са си в правото даже mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 25 фев 2012 21:44

mufin написа:
Може от соц и да има останали изключение,но ще ти е трудно да ги издириш и да почнеш да спираш там

Тези изключения не са само от соца и представляват поне 90%. Според текста от закона, който си цитирал дори да е на частен имот паркинга пак общината определя как да се ползва. При всички случаи, ако няма бариера или някакъв знак, който да ограничава свободния достъп всеки може да паркира на "твоето" място напълно законно.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”