За по-тесните гуми през зимата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Re: За по-тесните гуми през зимата

Мнениеот valsn » Пон 08 окт 2012 20:04

valsn, имаш 10 бири от мен!

Дано темата да е от полза за повече хора!
Иначе за бирите ще ги делим черпенето 50/50 / да кажем2х5 от всеки/. :drunk

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 08 окт 2012 20:09

Както за почти всяко нещо при автомобилите, няма еднозначен отговор.
За стандартните условия в София да речем - масово сух, мокър или леко заснежен асфалт по-добрият вариант са нормално широките и препоръчани от производителя гуми.
За по-тежки зимни условия с повече дълбок сняг, киша и планински условия по-добър вариант са по-тесните гуми.

Alpina_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alpina_bg » Вто 09 окт 2012 0:17

Масово хората избират по-тесни = по-високи гуми и по-малка опасност от повреда на гумата в дупка.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 09 окт 2012 8:32

ping23 написа:
hooligan_sk написа:Не са нужни по-тесни гуми за зимата. Дори в градски условия, широката гума е по-подходяща. Притежава по-голяма контактна площ, съответно върху заледена настилка и асфалт спира по-добре. А точно това е най-важното за мен през зимата. Принципно по-тясната гума дава по-добър контрол при странично водене в "мек" сняг. Не е нещо което като обикновени юзъри ще усетим :beer

Има ли как да го докажеш това защото противоречи на всичко което съм учил по физика в 7 клас (не че бях най добрия ученик)

Кое по-точно? Предполагам че може да се докаже с тест през зимата, но би струвало много пари за нас. В поста на колегата valsn, специалисти от различни производители са казали същите неща :да:

Tomasz Młodawski, product manager at Michelin Poland:
Changing your winter tyre width to be narrower than those in summer is not recommended.The trend today is to use identical tyre size in summer (as approved by the car manufacturer) and winter tyres.Making the tyres narrower for the winter causes worse traction and, by decreasing the contact area, worse braking on wet, snow-covered (hard) and icy surfaces.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 09 окт 2012 9:11

hooligan_sk написа:...The trend today is to use identical tyre size in summer (as approved by the car manufacturer) and winter tyres.

Там е работата, че в името на гъзарията масово се монтират ниски/широки лети джанти, съответно гуми.(да бе, знам... сцеплението...при спиране...в завой...дрън-дрън...на четири очи всички признават, че е голям Х, ама пък колата изглеждала убийствено mhihi ) А после връщането през зимата към препоръчаните от производителя размери по различни ,най-често финансови причини, масово се възприема като монтиране на по-тесни гуми... :roll:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 09 окт 2012 9:31

Мисля, че няма смисъл да коментираме слагането на широки и ниски гуми, заради външния вид на колата - размери, които са далеч от фабричните за модела.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 09 окт 2012 10:30

Точно това имам предвид- "тесните" зимни гуми са такива само на фона на по-широките летни. Тесни- тесни...колко да са тесни? :gruebel В случая на Пасат Б5 фабричните са 205/60 или 195/65/15. Разликата е пренебрежимо малка, освен ако не си боднал летНи 'жанти 18 цола с гуми от 225 нагоре, тогава наистина бие на очи.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 09 окт 2012 11:33

dobrin повтори моето мнение по-горе.

Иначе при мен колата си е заводски с еднакъв размер летни и зимни. Единствено зимните са на метални джанти, които са по-едекватното решение за зимни условия.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Вто 09 окт 2012 13:38

Според мен е най добре да се използват гумите изписани от производителя... всичко друго е спекулации на българските "инжинери", тесниии... широкиии бла...

Искам да попитам.. някой ще ми каже ли, дали диаметъра на гумите от трети и четвърти ред е еднакъв ...

Изображение

10х

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 09 окт 2012 14:21

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Вто 09 окт 2012 14:28

Мерси мършавия.. едните имат 6 мм разлика а другите 1 мм разлика... хмм значи може щом производителя казва ..

dedicha
Автомобил: Seat Toledo 2000
Двигател: AEH1.6 101hp

Мнениеот dedicha » Сря 10 окт 2012 21:52

Haralampi написа:dobrin повтори моето мнение по-горе.

Иначе при мен колата си е заводски с еднакъв размер летни и зимни. Единствено зимните са на метални джанти, които са по-едекватното решение за зимни условия.

И това съм го чувал, на сеата ги бях направил така. Ама сега на полото сложих лети за зимата, а железните оставих на летните гуми- логиката ми е следната - алуминия не ръждясва :lol: А иначе каква е логиката да се слагат железни зимата ?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 11 окт 2012 8:43

dedicha написа:

И това съм го чувал, на сеата ги бях направил така. Ама сега на полото сложих лети за зимата, а железните оставих на летните гуми- логиката ми е следната - алуминия не ръждясва :lol: А иначе каква е логиката да се слагат железни зимата ?

Солта и лугата могат да повредят лаковото покритие, зимно време се минава през повече дупки и такива глупости. :да:

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Чет 11 окт 2012 8:53

То навремето в България имаше едни гуми за всички сезони ама това е друга тема mhihi
През зимата аз карам с тесни и високи гуми малък диаметър. Предимствата са изброени вече в темата въпреки, че за някои не са предимства :D. Като допълнение е и ниската им цена. Купуването на нови гуми за сезона или на 2 сезона не е голям разход.

Седя и си мисля защо ли не съм видял на ски спускане да джиткат с писалки а ски бягането що да не е с карвинг ски примерно? mhihi

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Чет 11 окт 2012 15:38

hooligan_sk написа:
dedicha написа:

Солта и лугата могат да повредят лаковото покритие, зимно време се минава през повече дупки и такива глупости. :да:

Зимата температурите са ниски, а при студено алуминия се втвърдява(така да го кажа) и ако нацелиш дупка, което може трудно да стане по нашите пътища, шанса да се спука джантата е доста голям, докато желязната се криви и дори да се спука е доста по-евтина.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”