отнета книжка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Re: отнета книжка

Мнениеот joromnt » Сря 16 яну 2013 19:59

Извинявам се че ще използвам темата на колега, но имам въпрос.
Някаква идея имате ли каква е глобата за "преминаване на червено на нормално функционираща светофарна уредба", т.е. какво ще ми струва минаването на жълто?

Потребителски аватар
самкатааa
Автомобил: Seat Ibiza 6L
Двигател: ATD

Мнениеот самкатааa » Сря 16 яну 2013 20:35

AuDi_RuLzz написа:С тая разлика,че излезна поправка в закона,според която ако имаш неплатени актове/снимки,при следващо установено нарушение ти се отнема СУМПС докато не си платиш задълженията ;)
Та не му давайте такъв акъл на тигъра да не изгърми по лошо

Не виждаш ли колегата че е написал "Карах с изтекъл акт и......."

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Пет 18 яну 2013 19:04

icoico написа:Началник на кое да е РПУ е оправомощен да подпише такава заповед. Види се, с изменението на закона от 2010-та е оправомощен да оправомощава други длъжностни лица. Улични катаджии ако щеш. Мотивирана заповед ще да рече вътре да пише името на нарушителя и причините за отнемане на документа.

ок, но не прочетох на колегата да са му връчили мотивирана заповед, а и досега не съм видял редови катаджия да подписва НП

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 18 яну 2013 20:02

iceto написа:
icoico написа:Началник на кое да е РПУ е оправомощен да подпише такава заповед. Види се, с изменението на закона от 2010-та е оправомощен да оправомощава други длъжностни лица. Улични катаджии ако щеш. Мотивирана заповед ще да рече вътре да пише името на нарушителя и причините за отнемане на документа.

ок, но не прочетох на колегата да са му връчили мотивирана заповед, а и досега не съм видял редови катаджия да подписва НП

Офф...

http://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/imag ... _2012R.htm

...На първо място, несъстоятелни се явяват възраженията на жалбоподателя, че ПАМ е наложена с акт за установяване на административно нарушение, а не както изисква закона – със заповед. Действително, в съставения АУАН № 420/21.09.2012 год. е вписано, че водача не е изпълнил задълженията си по НП № 372/2011 год. В случая обаче, свидетелството за управление на МПС не е отнето въз основа на този АУАН. Актът е послужил пред административния орган само в уверение на обстоятелството, че наложеното административно наказание – глоба в размер на 500 лева по влязлото в сила НП № 372/2011 год. не е изпълнено. Въз основа на това обстоятелство е постановена Заповед № 420/21.09.2012 год. именно тази заповед е административния акт, по силата на който е наложена ПАМ – временно отнемане на СУМПС...

Капиш?

Потребителски аватар
bace_go6o
Автомобил: lek
Двигател: AFN 97

Мнениеот bace_go6o » Пет 18 яну 2013 22:12

Да, временно отнемане ... Но от КАТ ти пращат призовката, няма значение кой ще я подписва .. Много сме мислителите, съвсем ще объркаме колегата .. Той сам ще разбере какво ще се случи ..

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пет 18 яну 2013 22:58

Има и една друга подробност!То в кат може да има наказателно постановление което да се провери от катаджията обаче за да ти отнеме книжката за това ,че не е платено ,същото трябва да ти е било връчено.С две думи Наказателно постановление което не е връчено ЛИЧНО /по закон може да се връчи само на лицето на което е съставен акт,или на друго лице само след представяне на пълномощно заверено нотариално,тоест не могат да дойдат у вас и да го връчат на някой роднина ,съсед или какъвто да било човек,животно или извънземно/не се счита за влязло в сила такова.Още по просто казано не връчено НП не е валидно и няма как да ти вземат книжката заради това ,че ти не си платил глобата по него.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 18 яну 2013 23:26

Я гледай ти...че кога са променили ЗАНН?

Чл.58(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него
адрес,а новият му адрес е неизвестен,наказващият орган отбелязва това върху наказателното
постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Съб 19 яну 2013 0:00

Наказателното постановление имаш право в три дневен срок от ВРЪЧВАНЕТО да го обжалваш.Ако просто така те си решаваха,че не са те намерили те лишават от правото ти да обжалваш за което според мен пак имаш основание да го обжалваш!Нека юристите се произнесат все пак !

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 19 яну 2013 0:14

Откъде черпиш информация? :gruebel
Чл. 59.(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Нарушителят и поискалият обезщетение могат да обжалват постановлението в седемдневен срок от връчването му, а прокурорът може да подаде протест срещу него в двуседмичен срок от издаването му. Електронният фиш подлежи на обжалване в определения в Закона за движението по пътищата срок.

Принципно е присъщо на юристите да избягват да се произнасят... безплатно :lol:

Потребителски аватар
bace_go6o

Мнениеот bace_go6o » Съб 19 яну 2013 1:14

Наказателно постановление се издава в КАТ, като си презавериш акт. Това което ти идва в къщи или там където искат да те намерят е просто призовка, да отидеш до КАТ понеже имаш да даваш мангизи ...

За отнемане на книжка не ти идва НП а призовка в която пише че до едноседмичен срок трябва да отидеш в КАТ със СУМПС, не пише нищо повече, поне на моята призовка не пишеше... Макар, че смея да твърдя, че във всяка община може да се срещне различно, понеже тези неща се пишат от старите госпожи, тя може да си напише каквото пожелае ...

Интересно ми е колегата ( автора ) какво направи със втория акт, и естествено, отнетата книжка. Колега, отиде ли до КАТ да разбереш какво става?

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Съб 19 яну 2013 16:18

Информацията я черпя от личен опит или поне до толкова колкото съм имал взимане даване с тази институция!За срока сега си спомням ,че наистина беше 7 дневен ,а 3 дневен е срок за обжалване на Акт!
Колега icoico както сам си цитирал НП-то се обжалва в 7 дневен срок след датата на ВРЪЧВАНЕ,докато не ти бъде връчено лично това НП не е в сила.Имаш право да се защитиш в съда ако не го направиш или съда потвърди наказанието чак тогава могат да търсят пари или книжки от теб.Даже сега като се замисля и отнемането на синия талон също става неправомерно или поне за периода от връчването на Нп до влизането му в сила ако въобще влезе разбира се и не отпадне в съда по една или друга причина.

Потребителски аватар
bace_go6o

Мнениеот bace_go6o » Съб 19 яну 2013 19:45

Синия талон ти го взимат веднага след като направиш каквото и да било нарушение, дори за телефон, неправилно паркиране или каквото и да било, обаче ако има АКТ, с една дума разменяте си акт с/у син талон ... За фиш не се отнема син тралон.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пон 21 яну 2013 20:01

Колега съгласен съм с теб ,обаче се появява един период от време когато ти връчат НП-то от този момент акта ти спира да замества синия талон докато съда потвърди наказанието в случай ,че обжалваш!Е точно в тоя период от време си в нарушение без да си виновен и трябва да не караш автомобил защото рискуваш да бъдеш глобен за липса на син талон !

Потребителски аватар
bace_go6o

Мнениеот bace_go6o » Вто 22 яну 2013 12:21

Напротив, можеш да караш и със наказателното постановление един месец, след като минат 30 дена, отиваш да си платиш глобата, ако не си го презаверяваш ..Аз също говоря от личен опит, а опита ми е богат .. :mrgreen:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 22 яну 2013 13:47

Аз пък когато обжалвах карах доста време с НП и са ме спирали, и като видят надпис "Обжалва" с печат и не се занимават повече.
Не съм имал проблеми, лелката в КАТ ми каза - няма нужда да презаверяваш НП, когато ти излезе делото и след това решението, тогава си взимаш талона.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”