Кога човек узрява да си закупи автомобил?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Какво е автомобила в днешно време?

Необходимост
67
63%
Лукс/глезотия
13
12%
Средство за работа
27
25%
Нямам автомобил,с такси е по-на сметка да се пътува
0
Няма гласове

Общо гласове: 107
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Кога човек узрява да си закупи автомобил?

Мнениеот инжектопляктор » Пет 20 мар 2015 23:27

Росен2 написа:Просто няма нищо по хубаво ,евтино и полезно за човек,от един добре уреден обществен транспорт.

Ама ти си и вярваш май? Транспортът ни е много далеч от уреден и мога да ти кажа, че е много скъп. От А до Б бензин за колата ми излиза колкото автобусният билет по същата линия. Какъв ми е на мене келепира да пътувам с автобуса, като плащам същото? Направо ме хваща яд да ги чета написаните от теб. Видял съм много по-различно от това, което представяш. Значи масата хора, която си видял може да бъде превозена с 2 автобуса. А дали всички тези хора имат една крайна и начална точка в пътуването си? Такива обобщения е хубаво да се мислят, преди да се говорят. А по между другото - влаковете ни са много, ама много бавни. Хубаво си нямал грижи да търсиш място за паркиране, обаче си тичкал по разписанието на влаковете. И ако изпуснеш влака, оставаш с един пръст в устата. Като знам как влаковете дори между градове, на които разстоянието по между им е 30км разписанието им е влак през час-час и 1/2, два часа и т.н и от къде обикалят тия влакове и как се бавят, само да пътувам с влак имам желание. А пък явно никога не си носил багаж. Ще те видим как се носят 6 пакета плочки, 20квадрата ламинат, 4 чувала с лепило или цимент, пясък и подобни или 3-4компютъра под мишница всяка.
Много мразя, когато хората първо говорят, а после мислят.

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Пет 20 мар 2015 23:38

Аз мисля глобално.Ясно е,че фирма занимаваща се например със строителство резонно ще ползва собствен превоз а не влак или автобус.Не говоря за това.
С постовете си визирам милиардите хора тръгнали сутрин на работа или връщащи се вечер от същата с личните си автомобили.
Не ми се спори обаче,явно има непреодолими различия в позициите ни.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пет 20 мар 2015 23:41

Темата малко се измени от "Кога човек узрява да си закупи автомобил" на "Има ли нужда човек от автомобил". Ама както и да е. След придобиването на шофьорска книжка, излиза, че за да изкара такава човек има нужда от автомобил. Обикновено на 18 се взема книжка и започва да се кара колата на родителя. А според мен човек "узрява" да си закупи кола, когато сам си нагласи парите за нея, не да вземе от тати или от другаде. Установява човека, че има нужда от автомобил, прави си добре сметката за колата, която иска да закупи без да товари с плащания родители, или да продава имоти заради кола( има и такива случаи). Когато успее сам да си нагласи парите за кола била тя каквато и да е, ама сам, това говори, че този човек е отговорен, работи и умее да си разпределя разходите. Тогава според мен вече е зрял да си закупи сам автомобила, който иска. Такива хора са и доста примерни участници в движението, защото знаят какво им е коствало да закупят автомобил и да му правят съответните ремонти и обслужвания, а тия с бмвто на тати (примерно) дето не знае колко му струва едната гума- :stumm

Последна промяна от polovera_9n3 на Пет 20 мар 2015 23:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 20 мар 2015 23:46

Росен2 написа:Ясно е,че фирма занимаваща се например със строителство резонно ще ползва собствен превоз а не влак или автобус.

Чакай малко! Аз не съм строителна фирма, просто правих ремонт у нас. Не знам дали сме част от цитираните от теб милиарди, но има много, които са част от стотиците хиляди из малките населени места в страната, където няма адекватен транспорт. Знаеш ли какво е да живееш в село, последният автобус от града към къщи да ти е 15:30, да си го изпуснал и после да се молиш някой да те прибере? Значи случвало ми се е да ми се обаждат така закъсали познати, които нямат автомобили. Ами ако няма кой да те прибере? До утре ще спиш на спирката ли?
Случвало ми се е и да карам хора някъде по спешност. Не знам дали ти си чакал линейка над 1 час, изпадайки в ужас дали няма да пукнеш, преди да се появят. Тогава пак опира до познатият с колата..

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пет 20 мар 2015 23:51

Който има 3-4 коли за презрял ли се смята по тази логика????

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 20 мар 2015 23:53

jordanpar написа:Който има 3-4 коли за презрял ли се смята по рази логика????

Не, просто луд. :mhihi И аз до скоро имах 2 коли, едната я продадох. Защото не можех да шофирам 2 коли и не ми трябваше просто да стои.
polovera_9n3 написа:Такива хора са и доста примерни участници в движението, защото знаят какво им е коствало...

Ако знаеш какъв примерен шофьор съм станал... :mhihi Само се пази от ниско летящи Vento-та като моето. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Пет 20 мар 2015 23:55

А нали си спомняте оная поговорка - че 'Човек дори и добре да живее... ще кажа - си купува автомобил. Е вярно има и такива които нито имат желание, нито имат и шофьорска книжка, просто не ги влече.
Както колегите по-напред казват - когато има семейство, деца, автомобила много често се оказва най-удачния вариант за превоз. Сестра ми поради редица причини много късно (децата пораснаха) си взеха един фиат Пунто- и после ми казва- че направо 'се е родила', вика - само като си спомня, какво носене на чанти и багажи по автобусите и влаковете - докато да идат на почивка - цяло приключение. То и затова по-рядко се е случваше де, а сега- чантите и багажа в колата и тръгваш когато си искаш...
Независимостта, както знаете се плаща. Цената и е различна.А автомобила в транспортен смисъл дава абсолютна независимост и предполага по-добра мобилност и съчетаване на времето което с годинките нещо много бързо почва да тече...

Ето за това говоря... :th_up
инжектопляктор написа:Знаеш ли какво е ... последният автобус от града към къщи да ти е 15:30, да си го изпуснал и после да се молиш някой да те прибере?

Последна промяна от krraynov на Съб 21 мар 2015 0:02, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пет 20 мар 2015 23:57

ами презрял да, ако имаш 4, а ползваш само една- това вече е с извинение будаллък. И аз имам 4 пред блока- полото(карам го всеки ден)едно тико- то е за като ходим на село- всяка седмица, там полото не може да мине, дайхатсу- такси - баща ми го кара, една омега б тя е тук, за да не и поникне трева отдолу ако е в бургас и я карам редувайки я с полото

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 21 мар 2015 0:10

Bai Sando написа:По удобно нещо от колата няма.Помня едно време като се развалеше семейната жигулка,какво чакане по спирките и какво мъкнене на багаж беше.А тогава колите бяха доста по-малко от сега и всичкия народ беше по автобусите.
Ако сме в чужбина,да пътуваш с влак е едно,а в България съвсем друго.Последно пътувах с влак преди 10 години,когато бях в казармата в София.Нямаше такава мизерия просто.И сега не е по-различно.....

:beer
Между другото на влак се зарекох, че няма да стъпя, когато последното ми пътуване Рс -> Сф преди 15г. (и аз казарма, Божур :mhihi ) пътувах с бързия влак 8 часа и половина, вместо 6-7 часа :thumb_down . Близо 2 часа стояхме около Плевен в една пустош, при минус 15 навън, и пак толкова вътре :scare3 .

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Съб 21 мар 2015 0:15

milmar написа:Между другото на влак се зарекох, че няма да стъпя, когато последното ми пътуване Рс -> Сф преди 15г. (и аз казарма, Божур :mhihi ) пътувах с бързия влак 8 часа и половина, вместо 6-7 часа :thumb_down . Близо 2 часа стояхме около Плевен в една пустош, при минус 15 навън, и пак толкова вътре :scare3 .

И като си помислиш, че една голяма част от разходите за влакове и градските автобуси се субсидират от държавния бюджет - т.е от данъците и на тези които не се возим в тях...

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Съб 21 мар 2015 0:29

Да,но ако аз имам СУВ да си возя семейството извън града,електрокар :mhihi от 9-17часа че ми е без пари ,хетчбек за пазаруване за събота и неделя и кабрио за релаксиращи пътешествия,дали е будаллък,а?
Пичове,знаете ли зад всеки успял българин какво стои-шепа хора ,които цъкат с език и подхвърлят реплики от сорта ''Е от къде пари уе?''
Кой каквото иска да кара,да си кара.Никой не може да държи сметка на друг каква кола и кога да си купи.
Научете се че и тук във форума е много дразнещо когато някой казва на друг-''абе лапе,150 коня кола ще ти купуват мама и тати,ти луд ли си,това е самолет,това не е за първа кола''......или ''Ама как така БМВ за първа кола,лелее че и 2010 година,тцтцтц недей купи си поло за 3000 лева за да се научиш да караш първо''......
Хората често показват завистта си под формата на ''съвети''.
А който не е ''узрял'' за кола,рано или късно се наиграва ,колата се занемарява,кара се до разпад и накрая човека си купува колело и почва да се хвали какъв здравословен начин на живот е почнал,как аурата му се е прочистила ,а балъците карат коли и се набутват.
В основата на всичко стои думата ДОХОДИ.Оправете си доходите първо,инвестирайте в себе си и ъпгрейдване на възможностите и способностите ви,а колата сама ще дойде.
И да знаете ,че истински узрелите хора не карат кола,тях ги вози някой друг :c020

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Съб 21 мар 2015 0:46

:mhihi
Каква беднота....
Аз ако можех чак до толкова да си оправя доходите, не кола, ами едно хубаво място щях да си взема в планината, дето няма GSM и Интернет-покритие, щях да си построя вила и щях да ходя само пеша ... и евентуално моторна шейна :th_up . в краен случай и хеликоптер :mhihi

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Съб 21 мар 2015 1:05

В началото на всичко е и думата ''АКО''.Държа да отбележа.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Съб 21 мар 2015 2:12

Така е, благодаря ти, научих го от теб, имаш опит :th_up !
Не държа да отбележа, но има някакво течение, сякаш вятър духа....

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Съб 21 мар 2015 7:08

jordanpar написа:Да,но ако аз имам СУВ да си возя семейството извън града,електрокар :mhihi от 9-17часа че ми е без пари ,хетчбек за пазаруване за събота и неделя и кабрио за релаксиращи пътешествия,дали е будаллък,а?
Пичове,знаете ли зад всеки успял българин какво стои-шепа хора ,които цъкат с език и подхвърлят реплики от сорта ''Е от къде пари уе?''
Кой каквото иска да кара,да си кара.Никой не може да държи сметка на друг каква кола и кога да си купи.
Научете се че и тук във форума е много дразнещо когато някой казва на друг-''абе лапе,150 коня кола ще ти купуват мама и тати,ти луд ли си,това е самолет,това не е за първа кола''......или ''Ама как така БМВ за първа кола,лелее че и 2010 година,тцтцтц недей купи си поло за 3000 лева за да се научиш да караш първо''......
Хората често показват завистта си под формата на ''съвети''.
А който не е ''узрял'' за кола,рано или късно се наиграва ,колата се занемарява,кара се до разпад и накрая човека си купува колело и почва да се хвали какъв здравословен начин на живот е почнал,как аурата му се е прочистила ,а балъците карат коли и се набутват.
В основата на всичко стои думата ДОХОДИ.Оправете си доходите първо,инвестирайте в себе си и ъпгрейдване на възможностите и способностите ви,а колата сама ще дойде.
И да знаете ,че истински узрелите хора не карат кола,тях ги вози някой друг :c020

Приятелю...познавам адвокати и прокурори,които ходят с велосипед на работа,с изключение на зимата,когато ходят пеша или ги возят служебно.
Говориш за доходи - познавам хора с доходи измерващи се в десетки хиляди левове месечно,които карат скромни автомобили.
Както и познавам много ,които си продават дядовите ниви за скъпа кола.
Общото ми впечатление е,че в България най състоятелните и умни хора са по прибрани и прикрити,може би не искат да бият на очи или просто са по прагматични и не искат да си хвърлят парите за желязо,обезценяващо се наполовината всяка година.
Така че,доходите гИ зарежи - не са критерии и не знаеш хората с какви пари разполагат.
Относно завистта.Да тя е има наистина в някаква форма,когато някой се запита защо на това хлапе за прощъпулник са му купили BMW от 12 000 лева ?
Повярвай,от личен опит го казвам - не е само завист,има и доза загриженост.
Доста деца се изпотрепаха,доста коли потрошиха,включително и синът ми.Така че не всичко е завист.
Нека всеки си купува каквото си поиска,не харчи мой пари.
Обаче нещета с колите не вървят на добре...Те станаха повече от хората.По улиците,междублоковите пространства,по алейте дори.Океан от пушещи коли.Първите негативи на това явление светът вече ги усети.Огромните наводнения в Европа,страхотните студове в Щатите,жестоката суша в Латинска Америка и т.н...Да не говорим за лавинообразно уваличаващия се брой хора с канцерогенни белодробни заболявания в развитите страни.
Автомобилната индустрия има силно лоби.Големите петролни проиводители също трябва на някои да си продават стоката.
Задавали ли сте си въпроса - защо почти никойне дискутира и коментира проблема на високо международно ниво ? А това е наистина глобален проблем ,с много по голяма важност от някоя регионална криза да кажем,каквато е Украйна или ИДИЛ.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”