Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
BobyM
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHF 1.9 TDI

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот BobyM » Съб 17 окт 2015 8:52

gergeto написа:
virus_2005 написа:Прав си, че не е свързан със зимните гуми, но законопроекта, който цитираш е внесен на 14/10/2015г. пресен, пресен чак пари

Вече не е законопроект, а от днес е закон.

http://parliament.bg/bg/laws

Аз лично такъв закон не виждам?
Или бъркам къде гледам?

Аз лично за момента имам от миналата година купени 2 читави Sava Eskimo S3+ или нещо такова бяха, не са лоши като за бюджетен клас гуми, за това и питах за всесезонните на Vredestein защото гледам, че е нов модел от миналата година отделно, че като цяло обмислям зимата да съм с 2 всесезонни и 2 Зимни, а лятото с 4 всесезонни?

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Съб 17 окт 2015 10:25

Старата ми кола беше с всесезонни гуми и съм я карал от 2001 до 2013, отначало бях с Pirelli а 2008 си купих две предни BFGoodrich, карал съм на сняг, на лед, дъжд, никакви проблеми. Естественно зимата карах малко на тръни :Mr Green Fun но не съм се блъскал, просто карах по-внимателно на сняг и лед!
Ако човек кара повече, му трябват зимни зимата, ако излиза на няколко дена по едно завойче, няма смисъл!

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Съб 17 окт 2015 10:52

Аз карам със всесезонни. Купих ги миналата година, за 6 000 км не са мръднали, сцеплението е много добро. Имат обозначение M+S (mud+snow, кал+сняг). Ако Боко & co очакват да похарча 300 лв. за нови зимни гуми, за да им напомпя БВП-то - няма да стане. :a045

BobyM
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHF 1.9 TDI

Мнениеот BobyM » Съб 17 окт 2015 11:38

Сега четох характеристиките на новия Vredestein Quatrac 5 и има нещо което ми хареса :

Green EU tyre label, recognised winter tyre
Vredestein Quatrac 5 също така разполага с три символа Peak Snowflake и редовен M & S
Май точно това ще е моята гума.

4on4on
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4on4on » Нед 18 окт 2015 8:14

Здравейте,

Бих искал да се допитам до вас, тъй като ми предстои покупка на нови зимни гуми и имам чудения относно размера им.

Въпроса ми е - Имам джанти със следните характеристики 6.5x16, 5x114.3, централен отвор 64.1, ET55. Карат се с гуми 205 / 60 / 16. Каква е възможно най-тясната гума, която мога да сложа на тези джанти, като височината се запази 60?

Благодаря ви.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пон 19 окт 2015 9:50

gergeto написа:Вече не е законопроект, а от днес е закон.

Колега, моля да цитираш от закона, който твърдиш че е закон, а не законопроект. Последното изменeниe на ЗДВп е от 13.10.2015, а на правилника по прилагането му е 17.02.2015, където черно на бяло пише ето това:
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
.....
9. по колелата и гумите:
а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм;

д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;

В държавен вестник брой 79 от 13.10.2015 е записано изменение на ЗДВП, което обаче не касае пои никакъв начин вида на гумите и всичко свързано с тях, а съвсем други неща. Вносителят на законопроиекта за изменение на ЗДВП, е Петър Владиславов Славов и неговото предложение към 14.10.2015, все още си е законопроект, който не се е превърнал в закон. Също така, в предложението на г-н Славов няма и дума за неща, отнасящи се за гумите, ето, който му се чете, също и мотивите на вносителя: http://parliament.bg/bills/43/554-01-166.pdf

Така че, какво става със зимните гуми, аз лично очаквам да разбера от колегата пуснал темата и твърдящ, че вече имаме закон, свързан с зимните гуми.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 19 окт 2015 14:39

ALESYZ написа:Вече не е законопроект, а от днес е закон.

Грешката е моя ,че подавам непроверена информация.Същия ден като писах това бях в една гумаджииница и там ми споменаха че бил приет закона за зимните гуми и влизал в сила от 01.11.2015г.Извинявам се.
ALESYZ написа:Така че, какво става със зимните гуми, аз лично очаквам да разбера от колегата пуснал темата и твърдящ, че вече имаме закон, свързан с зимните гуми.

Относно автора на темата и закона и дали е приет-Тези две тврдения не са на един и същ човек,двама сме.

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Пон 19 окт 2015 16:09

Така де, чакаме автора да се изкаже, който пуска тема на база на журналистически приказки със залегнало неясно бъдеще време, което кой знае защо е предложено като сигурно. Аз не знам журналиста, писал статията, откъде има твърдата информация, че от 01.11.2015 г. зимните гуми ще станат задължителни с легална дефиниция, що е това зимна гума, кога и защо се ползва. Някъде бях чел, че минималната височина на протектора била 1.6 мм. за летните и 4 мм. за зимните. Това е пак от сферата на автомобилния фолклор, чието въображение очевидно край няма. В закона няма дори дефиниция що е това лятна или зимна гума, как е възможно да има разлика в изискванията за тях? Това е само пример за очевидните глупости, които се въртят в пространството. Именно затова още в първото си съобщение по темата, писах, че тук не се обсъждат легални дефиниции и постановки, а махленски слухове. Не съм против зимните гуми, никак даже, но щом закона не казва да ги използваме, нека да не казваме обратното. Към момента, използването на зимни или летни гуми, е изцяло оставено на убежденията на всеки един на пътя. Предлагам на колегата, пуснал темата, да си промени заглавието, защото то носи подвеждаща и невярна информация.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пон 19 окт 2015 16:18

А по едно време нали имаше акция или каквото там беше и глобяваха който е с летни гуми зимата, става дума за миналата зима. Незнам колко беше вярно, но така чух. Или беше за дълбочината на грайфера :gruebel

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пон 19 окт 2015 17:36

Това беше в районите, в които снеговалежа беше много. Там бе споменато, че е задължително автомобилите да са със зимни гуми и/или вериги. Което пък като цяло пак противоречи малко или много на закона. То като цяло доста автомобили трябва да бъдат санкционирани за това, че не са със заводския зададен размер гуми и джанти, ама до сега още не съм чул някой да се е жалвал за такъв АКТ :Mr Green Fun

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пон 19 окт 2015 23:23

МОТИВИ:
В чл. 139 е въведено задължение за използване на гуми, предназначени за зимни условия в периода от 1 ноември до 1 март. Това изискване е съобразено, от една страна, с метеорологичните
условия в Република България, а от друга - с притежаваните от този вид гуми характеристики, които при ниска температура се запазват и позволяват по този начин да се увеличи устойчивостта на МПС при движение по заснежен или заледен път.

По- изсмукано от пръстите отдавна не бях срещал.
Първо, физически, химически и философски, няма как една гума на -20 да запази характеристиките които има на +20.
Второ, тази логика не взема предвид стареенето на каучука и начина на съхранение.
Има трето, четвърто, пето, ама май няма смисъл...

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пон 19 окт 2015 23:55

Някой може ли да сподели мнение за SAVA ESKIMO S3+. Конкретно ме интересува поведение на мокро (дъжд, киша, не сняг) и на сухо. Става дума за нови.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 20 окт 2015 9:22

И аз съм пред голяма дилема какви зимни да взема, навивах се на кормораните и попаднах на едно място пишеше, че били много меки и се изхабявали за една зима, особенно като стъпят на сух асфалт, предполагам сава-та са същите, според мен има три варианта...
1. Четири нови маркови/за който има повечко пари/
2. Две маркови гуми предни и две маратонки за отзад, каквито и да са.
3. Четири маркови втора употреба.
Имах от последните и бяха като нови а колата беше като закована, но бяха Runflat и ги продадох, защото бяха много тежки! За сега съм се спрял на маркови втора употреба и ако не намеря хубави ще си купя две нови маркови и две стари за отзад!

Последна промяна от betaserk на Вто 20 окт 2015 10:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 20 окт 2015 10:28

Върху износването на една гума, съм забелязъл от моя опит, че много влияе теглото на колата. Моето Голфче е доста леко - особено предницата (1.6 мотор с алуминиев блок) и гумите ги износва доста бавно. Само да вмъкна - не карам като бабичка и не щадя спирачката. Та износването не ми е проблем.

Критерия ми е поведението на гумата - основно на мокро и киша зимата и при "сух студ".

Другите на котио съм хвърлил око и най ми допадат са Nokian WR D4. Разликата в цената обаче е сериозна 20 лв. на гума, което все пак не е за пренебрегване при 4 броя.

Затова съм в голяма чуденка, ако все пак и Sava-та са що годе читави.

Последна промяна от siso_k на Вто 20 окт 2015 10:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Вто 20 окт 2015 10:29

Аз мога да дам глас за Goodyear Ultragrip 7 или 7+. Карал съм и с двата модела, тази гума никога не ме е предала. Карам презряното задно предаване, влизал съм в сняг нарочно да видя дали ще изляза, излизам си като стой та гледай. В кал съм затъвал и оттам съм излизал. Но ти си на път да допуснеш една основна грешка, именно да сложиш по-калпавите гуми отзад. Това е вярно в общия случай, но ако ти тръгне задницата, не искам да съм на твоето място. Два пъти патих от калпави задни гуми и летни и зимни с Golf 3. Много по-добре 4 еднакви нови или втора употреба, каквото можеш да си позволиш.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”