Нови Летни гуми - това нормално ли е?
- Absurde
- Автомобил: VW Passat Variant B5 5
- Двигател: AZX 2 3 VR5
Re: Нови Летни гуми - това нормално ли е?
Днес като зареждах видях че OMV продават гуми SYRON купуваш 3 и 4тата ти е безплатна. Та да попитам някой карал ли е с такива гуми?
- Darkbound
- Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
- Двигател: BDE
gergeto написа:Darkbound написа:... ужас, нормални ли са тези неща?! Има ли нещо като "разработване" при гумите, да не би да трябва просто да навъртя още км за да се нормализират нещата, до тук имам около 200-300км?
Има да(нещо като разработване)-казва се "задкормилно устройство". Дал си пари за гуми от определена марка,а после се оплакваш.Забравихте "Видинките',дето карахме зиме и лете ..и паветата дето се слагаха в багажниците на ладите,щото им се "въртяха г...вете" в снега...
Много претенции .Ами опитайте се да карате с това което разполагате.Доживях да чуя оплакване от летни гуми..в сухо или в леко дъждовно време.Айде малко по-сериозно ,моля
Не съм забравил "видинките" и ладите с паветата в багажниците, защото никога не съм ги карал, както казах в началото, първа кола ми е! В момента просто сравнявам нещата които забелязвам в поведението на колата с летните и зимните гуми! Задкормилното устройство кара по един и същ начин и с зимните и с летните и разликите в градски условия не му харесват, а фирмите произвели гумите "уж" са качествени от всичко което чета и Мишелина поне бяха и цената им е горе-долу една и съща!
Колкото това с разработването вместо да ми се правите на интересни можеше просто да кажете, че няма такова нещо, след като 2 пъти попитах дали има!
Ще си проверя налягането.
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Нормално е летните да ти се сторят по-лесно хлъзгащи се и т.н. спрямо зимните. Причината е, че не си предубеден като мега експертите във форума смятащи, че зимните не стават за нищо, а летните са по-добри при всякакви условия.
- Darkbound
Преди малко си проверих налягането на ОМВ всички гуми бяха на или над 2.3 като едната задна беше на 2.5. Изпуснах всички до 2.25, но имаше много трафик и нямаше как да усетя разлика в момента. На какво налягане трябва да са ми гумите? Утре мисля да отида до Примекс да ги надуят пак, ама както трябва този път... Какво налягане да им кажа? На капачката на резервоара май пишеше 1.9?
П.С. В 80% от времето съм сам в колата, в останалото съм +1, много рядко съм с багаж или 4 човека.
П.С. В 80% от времето съм сам в колата, в останалото съм +1, много рядко съм с багаж или 4 човека.
Darkbound написа:Чисто нови ги взех, и има ли такова нещо като "разработване" при гумите?
П.С. Нямам спомен дали в началото с Мишелина е било така, понеже преди да сложа мишелина бях с някакви 10 годишни гуми които няма нужда да ги коментирам и ако е имало такова нещо тогава за това не ми е направило впечатление, но сега ми прави и то доста голямо.
от sedere91 » Съб 19 мар 2016 2:51
Аз съм със същата марка летни гуми 195/65/15. Първите 200-300 км е нормално да не спират рязко, защото се търка горния намазан лепнещ пласт. Иначе и на мен се върти по-трудно волана.
Налягане: отпред един човек – 2.3, два човека – 2.5, пълен автомобил 2.5;
отзад – празен 1.9, с два човека – 2.2, два човека + багаж – 2.5, три човека + багаж + ремарке – 2.8
Налягането се мери при загрята гума или студена минус 0.2, т.е. отпред вместо 2.3 помпаш на 2.1 бара.
Напомпана с азот, гумата не променя налягането си с промяна на температурата.
Помпи до 2.1-2.2 и нямаш грижи. Лятото като е +35 може да проверяваш да не са станали над 2.5.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Absurde написа:Днес като зареждах видях че OMV продават гуми SYRON купуваш 3 и 4тата ти е безплатна. Та да попитам някой карал ли е с такива гуми?
Ами купуваш 3 на цената на 4 и едната ти я дават безплатно

- Absurde
- Автомобил: VW Passat Variant B5 5
- Двигател: AZX 2 3 VR5
Между впрочем тези гуми от ОМВ 3 +1 ги дават, тая марка е "промоцията":
http://store.emk-33.com/product/1275194 ... 4v-xl.html
http://store.emk-33.com/product/1275194 ... 4v-xl.html
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Такива промоции аз лично ги прескачам 

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
$100 написа:Помпи до 2.1-2.2 и нямаш грижи. Лятото като е +35 може да проверяваш да не са станали над 2.5.
+1

- Rat Fink
- Автомобил:
- Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI
Най-добре е човек да си вземе ръчно манометърче - за проверка на реалното налягане, защото при ползване на компресор на бензиностанция и тези подвижните на OMV отчитам разлики до 0.2 !!! По бензиностанцията са 2.2, а реално са 2.... това е голяма разлика за мен.
Гумаджийниците рядко мерят грешно: тук-таме +/- 0.1 бара. На непозната бензиностанция не разчитай – там помпам яко и после спускам през моя си, точно мерещ манометър; тия пичове половин бар нагоре или надолу за нищо го нямат. 7 градуса температурна разлика = 0.1 бара разлика (не и при азота).
- inspektora
- Автомобил: Honda CR-V
- Двигател: i_ctdi N22A2 2008
Нормално е зимните гуми да имат по-добро сцепление от летните, особено при сегашните температури под и около 10 гр. Това се дължи на по-мекия каучук и специфичната шарка с множество малки ламели, които "захапват" настилката. И аз смених гумите преди две седмици и се оказа, че съм подранил, но не е критично - все пак сняг и лед няма.
- Darkbound
Здравейте! Първо да кажа, за подвижните на ОМВ, поне този които използвах аз се оказа точен, снощи си изпуснах гумите до 2.2. Днес отидох до Примекс и им казах да ми проверят налягането и да го направят 2.2 навсякъде, за мое учудване то вече беше 2.2 почти не ги пипнаха. Колкото до другите неща казаха да покарам още малко и да изчакам да се стопли и ако и тогава имам такива проблеми да отида пак.
Може наистина да е и от температурите, но това се случваше и през дните в които беше по топличко.... Нищо, ще изчакам и ще видим! :) Благодаря на всички!
Може наистина да е и от температурите, но това се случваше и през дните в които беше по топличко.... Нищо, ще изчакам и ще видим! :) Благодаря на всички!
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Darkbound написа:Може наистина да е и от температурите, но това се случваше и през дните в които беше по топличко....
Гумите се произвеждат да им е "топличко" или "студеничнко" спрямо температурата на асфалта , а не на въздуха.Вземи впредвид че ако температурата на въздуха в продължение на няколко часа е 35гр. примерно,то на асфалта е поне 45-50гр.Е това е важно за твоите летни гуми-да те закарат от София до Варна например без да се разпаднат и без да губят сцепление с нагорещения асфалт. После обратно и така в продължение на няколко хиляди километра.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”