сини габарити. Имам ли право?
- jetttlii
- Автомобил:
- Двигател:
Колега myrshavija както казах има закони и закони
искаш да ме убедиш, че спазваш всички закони докато караш така ли
опитай пак след като си прочетеш поста в темата за кръговото на дървеница

Аз обикновено ги заобикалям отдясно и в повечето случаи се включвам в най-външната лента на кръговото, рискувайки...
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги, днес си купих УЖ бели диодни габарити. Слагам ги на колата, а те светят едно такова бледо виолетово. И какво правим сега? Фасунгата им е бяла, на кутията пише че са бели, а светят леко лилаво. Да очаквам ли проблеми или да си свиркам? Друг е въпросът, че като пусна ксенона, габаритите съвсем се губят.
- napster
- Автомобил: BMW E30
- Двигател: 1.6 LPG
Wish_Master написа:Колеги, днес си купих УЖ бели диодни габарити. Слагам ги на колата, а те светят едно такова бледо виолетово. И какво правим сега? Фасунгата им е бяла, на кутията пише че са бели, а светят леко лилаво. Да очаквам ли проблеми или да си свиркам? Друг е въпросът, че като пусна ксенона, габаритите съвсем се губят.
и при мене е така, но мисля че няма да се заядат. след време почват да не светят толкова лилавеещо. а за всеки случай аз си държа и резервни бели крушки за габаритите в жабката ако тръгнат да се заяждат пред тях ще ги сменя.
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
psstv18rp написа:"УЖ бели диодни габарити."
По-евтините "бели" светодиоди светят малко синкаво.
Напоследък има и малко по-скъпи, водят се "WarmWhite" и светлината си е точно бяла.
Ами сподели тогава какви са тези Warmwhite, от къде могат да се купят и долу горе колко струват. Аз не съм очаквал, че като купя бели диоди, с бял цокъл за 2лв ще светят лилавейка. То верно, че най-скъпия цвят за ярките диоди е белия, ама все пак ...
- V_i_T
- Автомобил: Golf 2 GTI
- Двигател: PB 1.8i 112 hp 1991
- Контакти:
Re: сини габарити. Имам ли право?
Преди няколко дни в Разград разбрах, че май наистина няма право. Купих си колата преди 2 години и си беше със сини габарити - никакъв проблем ............. до оня ден. Спират ме към 23.30 и ми казва пусни само на габарити, пускам аз и полицая ми казва: "Не мислиш ли, че габаритите трябва да са друг цвят?"
Казах му: "Предполагам трябва да са бели"
Отговорът беше: "Недей предполагай, идвай тука докато ти пиша акта да се запознаеш малко с правилника."
И така, писаха ми акт, в който пише следното: "При проверка се установи че предните габаритни светлини излъчват синя светлина. С което е нарушил чл.72 от ЗДП".
На момента на създаването на акта нямах възражения, защото габаритите наистина са си сини. Но ........ чета аз сега пак правилника, а по точно чл.72 от ЗДП и там пише: " ......... през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад."
Та въпроса ми е - при положение, че се движех с включени къси светлини, не покривам ли минимума от "две бели или жълти добре различими светлини отпред".
И дали имам някакви шансове да обжалвам съдебното решение след като излезе
Моля за компетентен отговор, т.е. от хора които познават закона или от такива които вече се опитваха да кажат дали си струва да се занимавам или не.
P.S. Меж другото, някой да знае колко може да е глобата и дали се вземат точки?
Казах му: "Предполагам трябва да са бели"

Отговорът беше: "Недей предполагай, идвай тука докато ти пиша акта да се запознаеш малко с правилника."

И така, писаха ми акт, в който пише следното: "При проверка се установи че предните габаритни светлини излъчват синя светлина. С което е нарушил чл.72 от ЗДП".

На момента на създаването на акта нямах възражения, защото габаритите наистина са си сини. Но ........ чета аз сега пак правилника, а по точно чл.72 от ЗДП и там пише: " ......... през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад."
Та въпроса ми е - при положение, че се движех с включени къси светлини, не покривам ли минимума от "две бели или жълти добре различими светлини отпред".

Моля за компетентен отговор, т.е. от хора които познават закона или от такива които вече се опитваха да кажат дали си струва да се занимавам или не.
P.S. Меж другото, някой да знае колко може да е глобата и дали се вземат точки?
- m2595
- Автомобил: Mercedes W124 250D
- Двигател: OM602
А при крушките на задния номер как стоят нещата? Там сини/червени/пембяни може ли? 

- FaTDoG
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Па тури бенбяни и като не се види номера както трябва имай само късмета да те спрат... Е тогава ще буташ пари или ще изядеш акта, ама няма да се отървеш ей така. Чудно ми е що за простотия е тва. Ся ще кажете, че всеки си има вкус. Ми и кучето и то казало, че има вкус и си облизало ... дупето. Колегата с акта, 100 % процента е под 50 лева и не можеш да обжалваш. Другия път закона пред гъзарията или по-точно циганията. А тия дето казват "Така си я купих" кво се извинявате с тва? Купили сте си кола, не можете да отделите 5-10 лева да смените габаритите ли?
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”