Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот joker » Пет 06 сеп 2013 21:46

Проблемът не е толкова дълбочината на грайфера,колкото остаряването на каучука...зимни гуми карани на летни температури остаряват по-бързо...Обективен критерий е свиренето на завой...свиренето е резултат на приплъзване...свирят ли при относително малко натоварване-криви или остарели гуми-грайферът е без значение.Muns61 е най-прав...в дъжд ,хубави зимни гуми са по-добри от лоше летни!

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Съб 07 сеп 2013 5:33

joker написа:Обективен критерий е свиренето на завой...свиренето е резултат на приплъзване...свирят ли при относително малко натоварване-криви или остарели гуми-грайферът е без значение.

Или някой се е ослушал да си направи регулиране на предницата ..... това е по обективния критерий за свиренето според мен.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Съб 07 сеп 2013 10:06

Свирят и чисто нови летни с много мека смес и/или по-меки, като напомпване гуми :wink

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 07 сеп 2013 13:21

xploda написа:Свирят и чисто нови летни с много мека смес и/или по-меки, като напомпване гуми :wink

Унироял Рейнексперт-тредуеър 280,свирят от нови при по-засукан завой.
За сведение на Мишелин Енерджи сейвър тредуеър-а е 400.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 07 сеп 2013 15:16

До колкото съм запознат, свиренето на гумата, при по-мазна настилка, се получава от износена гума, смисъл близо до ограничителя който е между грайферите! Просто самата гума няма толкова въздух между асвалта и гумата (самуя улей) и от там се получава свиренето, колко е вярно не знам, но така ми го обясни един гумаджия! Но нова гума да свири, досега не ми се е случвало, освен при рязко рипане на спирачките! Но при завой да свири нова гума, не мисля, че е нормално! :eek

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Съб 07 сеп 2013 15:25

При потегляне с мръсна газ свирят и чисто нови гуми.Това, което пише колегата за малкия грайфер не е вярно.Височината на грайфера е във връзка с отделянето на водата при мокър път. Свиренето в завой зависи от качеството на сместа на гумата, радиуса на завоя и най вече от скоростта с която се кара в завоя.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 07 сеп 2013 17:05

В градски условия, при 20км/ч и правене на ляв завой, гумите свирят, сякаш палиш джапанките, и всички те гледат :mhihi И това искаш да кажеш, че трябва да го прави нова гум? Е да ама не! Износени гуми до ограничител правят това свирене, и не от мекота на грайфера, ама нека да не спорим :th_up

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Съб 07 сеп 2013 17:50

Не колега, не искам да кажа, че при 20км/ч в завой трябва да свири гума, нито нова нито стара.Това лято си купих четири нови гуми Бриджстоун и с гумаджията ги обсъждахме и му показах как при рязко тръгване свирят.Иначе никога в завой не ми е свирела гума.Карах с Пирели, с Маршал/корейски/ Мишелин зимни и летни и сега съм с Бриджстоун.За шесте години откакто имам Голфа съм купувал четири пъти по четири еднакви гуми , два комплекта зими и два комплекта летни.Максимума на каране на един комплек ми е 5 години / пет зими/.

Преди няколко дена на пешеходна пътека, спира кола да ми даде предиство,като пешеходец.Предна лява гума му блокира и се плъзга близо два метра без да издаде никакъв звък /настилката беше малко мазна/а другите гуми си спряха нормално /скоростта му не беше голяма/.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 07 сеп 2013 17:54

vladovelin написа:Преди няколко дена на пешеходна пътека, спира кола да ми даде предиство,като пешеходец.Предна лява гума му блокира и се плъзга близо два метра без да издаде никакъв звък

Проблема му е, че задните спирачки не работят, или феродото е износено до макс! Друга причина не виждам + това е бил и без АБС. Ставаше въпрос само за завиване, че сфирят гумите, при мазна настилка! Но ние отидохме на друго място, както и да е! Човек ако има възможност да кара с нови гуми, и да си потдържа предницата на колата, няма да има ядове!

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Нед 08 сеп 2013 8:22

Що ли си мисля, че става въпрос за стари гуми, напомпани повечко, които правят контакт с пътя само по средата на гумата/грайфера, ма само предполагам. Иначе винаги съм се питал- на паваж при въртене на волана, със ниска скорост или от място за да правиш завой, кои гуми скърцат и кои не!?!

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 09 сеп 2013 13:38

Zdravko Zankov написа:
xploda написа:Свирят и чисто нови летни с много мека смес и/или по-меки, като напомпване гуми :wink

Унироял Рейнексперт-тредуеър 280,свирят от нови при по-засукан завой.
За сведение на Мишелин Енерджи сейвър тредуеър-а е 400.

Аз съм с такъв Унироял, купени чисто нови началото на предишното лято и никога не са ми свирили в завой. Няколко пъти (от както съм с тях) съм катерил Пещера-Батак-яз. "Голям Беглик" и не са се обадили. Е, може би и за не съм атакувал достатъчно агресивно завоите, но и не съм се тътрил, познавам пътя и си настъпвам.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 09 сеп 2013 21:50

Свирят износени и/или меки гуми.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 09 сеп 2013 21:55

Iezekil написа:Свирят износени и/или меки гуми.

:screwy
Ае се запреш малко,А?

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Пон 09 сеп 2013 22:05

Zdravko Zankov колегата Iezekil е прав дори и да се запира ;) наистина си свирят както казва , а дали вярваш е въпрос на твое решение,не че няма да свири автомобила и с "разцентрована" предница или по твърд калпав каучук на някаква нова или стара изпечена гума.Това са също варианти нали.....?Но ако кажеш и аз мога да се запра :c020

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Пон 09 сеп 2013 23:54

Щом има "р" в месеца - зимни гуми. Сутрин както става 10 градуса си е екстра за зимни. Всичко друго ми звучи като "не пускам климатика да не ми харчи", ако ме разбирате.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”