Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
vili_gti
Автомобил: Golf 2 RWD 1.8T NOS
Двигател: 1.8T

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот vili_gti » Вто 24 окт 2017 10:44

Взех си КУМХО новата шарка 2017дот. По-мека зимна гума не съм имал и несъм виждал честно казано. Имам чувството че мога да откъртя кубче от протектора на гумата с ръка - толкова е мека. Шарката наподобява малко V-образна и мисля че ще е брутална за зимата!!!

Потребителски аватар
vili_gti

Мнениеот vili_gti » Вто 24 окт 2017 10:47

По между другото записах 10.6 на Сливен https://www.vbox7.com/play:ed67f50ad1 - отвътре снимано
Същия старт отвънка - https://www.vbox7.com/play:5c30bec9db

Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

Мнениеот lubo007 » Вто 24 окт 2017 13:02

vili_gti написа:Взех си КУМХО новата шарка 2017дот. По-мека зимна гума не съм имал и несъм виждал честно казано. Имам чувството че мога да откъртя кубче от протектора на гумата с ръка - толкова е мека. Шарката наподобява малко V-образна и мисля че ще е брутална за зимата!!!

сподели модела на кумхо-то

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 24 окт 2017 13:58

kris11 написа:Нямат с товарен индекс 95 и нагоре, за руска гума за лекотоварни не бих купил.

Не знам дали преди и след запетаята се говори за едно и също, но изглежда имат над индекс 95, ако са верни данните:

http://www.gumi-act.com/Tyreinfo.aspx?tyre=1260

Защо смяташ, че в Русия няма бусове и камиони? Аз мисля, че точно там са с повече опит отколкото в леките гуми. Значи ще си купиш китайски лекотоварни, но не и руски...

Потребителски аватар
vili_gti

Мнениеот vili_gti » Вто 24 окт 2017 14:10

lubo007 написа:
vili_gti написа:Взех си КУМХО новата шарка 2017дот. По-мека зимна гума не съм имал и несъм виждал честно казано. Имам чувството че мога да откъртя кубче от протектора на гумата с ръка - толкова е мека. Шарката наподобява малко V-образна и мисля че ще е брутална за зимата!!!

сподели модела на кумхо-то

Winterraft wp51

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Вто 24 окт 2017 15:52

Карал съм с Кордиант и повече руска гума няма да си купя никога - за нашите условия са с отвратително поведение - бучат страшно много, заради големия грайфер, също цялата кола се чувства като лодка и е неустойчива в завоите, пак заради големия и мек грайфер, и се износват за отрицателно време. За 2 зими от 10мм грайфер останаха към 3мм, за тези 2 зими са навъртени към 15 000км общо.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 24 окт 2017 17:54

Специално за руските гуми май имаше отделна тема,извода е че си заслужават ,само ако караш малко през зимата и то в район където цяла зима не се вижда асфалта :a045

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 24 окт 2017 20:02

Колеги, в доста тестове мерят теглителната сила на зимните гуми върху сняг. ВСИЧКИ драпат добре. Всички резултати са между 2500нм и 3100нм... Летните са по 600-700нм за сравнение. Критерия "драпане" и измъкване от разни преспи, въобще не трябва да ви е критерии(освен в много частни случай). А руските гуми могат да се похвалят само с това. За българската зима е много по-важно поведението на мокър и сух асфалт при ниски темп. Това ни е 98% от зимното каране - на повечето водачи.

Потребителски аватар
deodriver
Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
Двигател:

Мнениеот deodriver » Вто 24 окт 2017 20:24

hooligan_sk написа:Колеги, в доста тестове мерят теглителната сила на зимните гуми върху сняг. ВСИЧКИ драпат добре. Всички резултати са между 2500нм и 3100нм... Летните са по 600-700нм за сравнение. Критерия "драпане" и измъкване от разни преспи, въобще не трябва да ви е критерии(освен в много частни случай). А руските гуми могат да се похвалят само с това. За българската зима е много по-важно поведението на мокър и сух асфалт при ниски темп. Това ни е 98% от зимното каране - на повечето водачи.

На това мнение съм и аз и в друг форум точно това обяснявах.На българина му е важно да катери зимата и това е.А най-важното,спирачен път на сняг,вода и сух асфалт никой не го гледа.Не случайно АутоБилд първо тестват кой ще спре на сняг и мокър път и от отпадналите гуми въобще не ги интересува какво могат.Така трябва и да е.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 24 окт 2017 20:33

Не мисля, че ако една гума успешно "издрапа" и излезе от дълбок сняг, а друга не успее - ще има обратно предимство при спиране на сняг. Няма как да стане.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Вто 24 окт 2017 20:38

При гумите с посока на въртене няма връзка между 2те дисциплини. Повечето зимни модели са такива.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Вто 24 окт 2017 21:31

Именно, посоката на гумите не е за 'драпане', а за спиране на сняг. Ако се замислите как стъпва гумата, ще схванете логиката. Винаги една гума с обърната посока 'драпа' по-добре от същата гума в правилната и посока.

close-up-car-s-winter-tyre-tread-gravel-road-84546834.jpg

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Вто 24 окт 2017 21:49

Това със спирането много хора немогат да го проумеят. Добър пример са доста от собствениците на 4х4 коли/сув. Редовен лаф, а, аз съм д 4х4, все едно ми е с какви гуми съм. Супер, можеш да тръгнеш, ами как ще спреш? Ами на завой? Иначе руснаците си правят гумите за техните условия. На много места там вече има сняг, фокуса на проектиране на гумите им е единствено и само сняг и лед. Както казаха и колегите по - горе, за по - голямата част от нашата страна трябват много добре балансирани гуми от към поведение на всякакви настилки. В София, ако щеш, от климатична зима 90 дни имаме средно 52 дни със снежна покривка и 38 без, доста дни с мъгли, които пък предразполагат към образуване на черен лед или онази хлъзгава, слузеста субстанция. Ето ти всички условия на куп.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Вто 24 окт 2017 22:25

В София може да имаш 50 дни със снежна покривка - ама в Западен парк. Основната пътна мрежа се почиства и сняг се задържа само когато се има продължителен обилен снеговалеж. Не знам дали има и 5 такива дни за годината. През останалото време сме си в чисто мокри условия. :mhihi

Естествено има и изключения - за хората които живеят в отдалечени села/квартали и/или пътуват често през проходите, не е лоша идея профилираната за тежка зима гума. Тук руските имат смисъл, също и Nord Frost серията на Gislaved е впечатляваща.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 24 окт 2017 22:30

В 99% от случаите може да нямаш нужда от еди какви си гуми. Само че е достатъчно само веднъж да имаш лош късмет в останалия 1% и язък за всичките тънки сметки и изчисления колко дни от годината има непочистени улици.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”