Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
dentdaemon
Автомобил: Polo 6N1
Двигател: 1.6L 55kW AEE
Контакти:

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот dentdaemon » Вто 10 сеп 2013 0:04

toraborat написа:Щом има "р" в месеца - зимни гуми. Сутрин както става 10 градуса си е екстра за зимни. Всичко друго ми звучи като "не пускам климатика да не ми харчи", ако ме разбирате.

Ако има 'р' в месеца, не значеше ли, че не трябва да се сяда на камък :gruebel
Аз зимни слагам като завали първия сняг. Щот' съм циция.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 10 сеп 2013 7:44

toraborat написа:Щом има "р" в месеца - зимни гуми. Сутрин както става 10 градуса си е екстра за зимни. Всичко друго ми звучи като "не пускам климатика да не ми харчи", ако ме разбирате.

При 7 градуса навън се слага зимна гума. И то 7 постоянни, не като сега 10 градуса сутринта и след два часа вече е поне 15. Плюс това ще има още циганско лято, а, у. Ta зимни гуми отсега....много пресилено ми се вижда за БГ климата, който имаме. Края на октомври, началото на ноември, даже края на ноември, според зависи колко е топло навън.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 10 сеп 2013 8:48

Я премерете температурата на асфалта и я сравнете с температурата на въздуха. :mhihi
Някой може и да се изненада колко са 7 градуса сутрин и колко точно са 22-25 следобед. :mhihi

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 10 сеп 2013 11:01

Хората още плажуват вие зимни гуми взехте да слагате, чекайте, има време, навън е едва 27 градуса :smile :mhihi

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Вто 10 сеп 2013 11:46

Направо е смешно да се говори за зимни гуми в момента. Когато целия ден температурата не се качи над 7 градуса, тогава може да се мисли , трябва или не трябва. Аз моите си ги сменям сам и го правя чак като чуя прогноза ,че ще вали сняг.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 10 сеп 2013 23:07

viksanlg написа:Zdravko Zankov колегата Iezekil е прав дори и да се запира ;) наистина си свирят както казва , а дали вярваш е въпрос на твое решение,не че няма да свири автомобила и с "разцентрована" предница или по твърд калпав каучук на някаква нова или стара изпечена гума.Това са също варианти нали.....?Но ако кажеш и аз мога да се запра :c020

Ми верно мое се запреш.
Ти прочете ли какво съм написал?
Идваш,гледаш ми гумите,качваме на подемник и я преглеждат.
Е,ясно е,че ти ще платиш диагностиката.
Меката смеска на гумата при агресивно вземане на завой си скърца.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Сря 11 сеп 2013 0:15

Е ако си платиш, "мое" и да дойда да ти погледна гумите!

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 11 сеп 2013 7:05

Сега тук всеки си говори от личен опит и крайно се афектирам от лични нападки,някак съм изтървал предния пост на Здравко.Това,че приема моето и на xplodaмненията като :screwy говори за ниската му култура.
Като съм написал"МЕКИ"може да се тълкува двуяко.Не съм запознат с марката унироял,за това и не я коментирам.
В 22 годишния си стаж на шофьор винаги съм карал с летни втора употреба и зимни нови гуми.
В момента летните ми са 2 гуд иърки и 2 мишлинки.Може би са поне 5,а може и 10 годишни.Грайфер имат 4мм.Никога и те и предишните ми не са свирили.Свирила ми е мека,на 1,5атм.налягане гума.
Що се отнася до същноста на темата-зимните ги слагам ноември и махам април.Просто септември и октомври са твърде топли за зимни гуми.А и си ми свидят новите да ги ям по топъл асфалт.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 11 сеп 2013 10:30

4 те гуми с джанти се сменят за няма и 15 мин . Имa време за смяна, както е писал колегата -ноември е времето. И кaкто друг колега писа - още се ходи на плаж .
Друг е въпроса , ако автомобила се движи по високопланински пътища -Боровец,Банско,Пампорово.

Последна промяна от kris11 на Чет 12 сеп 2013 9:34, променено общо 1 път.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 11 сеп 2013 22:11

Iezekil написа:Сега тук всеки си говори от личен опит и крайно се афектирам от лични нападки,някак съм изтървал предния пост на Здравко.Това,че приема моето и на xplodaмненията като :screwy говори за ниската му култура.
Като съм написал"МЕКИ"може да се тълкува двуяко.Не съм запознат с марката унироял,за това и не я коментирам.
В 22 годишния си стаж на шофьор винаги съм карал с летни втора употреба и зимни нови гуми.
В момента летните ми са 2 гуд иърки и 2 мишлинки.Може би са поне 5,а може и 10 годишни.Грайфер имат 4мм.Никога и те и предишните ми не са свирили.Свирила ми е мека,на 1,5атм.налягане гума.
Що се отнася до същноста на темата-зимните ги слагам ноември и махам април.Просто септември и октомври са твърде топли за зимни гуми.А и си ми свидят новите да ги ям по топъл асфалт.

За твоите години стаж,колко километра имаш изминати?
Щото аз имам скромни 17 години зад волана,и изминати почти 500 000км,с 8 автомобила от различни марки и класове.
От 10 години,повтарям 10 години,купувам нови гуми.Било то зимни,или летни.

П.П.За култтура недей да ми се мериш.С 2 гуд иърки и 2 мишлинки

:mhihi :mhihi :mhihi

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Сря 11 сеп 2013 22:27

Абе то и аз почнах да позаделям някой лев за зимни гуми защото требва да си купя 4 зимни ,че и е първа зима на колата в БГ ама се чудя не е ли малко прецакване с тия зимни гуми в смисъл,че зимите не са като некога ... миналата зима 1 месец беше студено след това само сутрин беше ,а през деня беше топло.Не е ли малко набутване вече 1000 лева за 1 месец ? Иначе и аз качвам зимни като чуя,че ще вали сняг или при постоянни 5-8 градуса !

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 12 сеп 2013 5:06

Зимната гума не е набутване,а и се ползва повече от месец във времето,години.Зимата си е студено.От друга страна е възможно да приемат и закон,че са задължителни през зимните месеци,по примера на някои държави.
пп Културата не се мери по гумите и изписването на марките им,а по отношението.Доста се изтърва докато се седи зад волана...

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Чет 12 сеп 2013 6:08

Zdravko Zankov написа:
Iezekil написа:

За твоите години стаж,колко километра имаш изминати?
Щото аз имам скромни 17 години зад волана,и изминати почти 500 000км,с 8 автомобила от различни марки и класове.

:mhihi :mhihi :mhihi

Тая тема май не е за мерене на пишки.Има една друга тема за това колко км имаш изминати.Ако ще и милион да имаш има хора, на които не им дреме и това неможе да се промени.Аз например пак казвам си ги сменям, но дори и да не ги сменя тук в нашия район нямаме толкова голяма зима като в северозапада например.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 12 сеп 2013 7:29

Колега bmwww,по написаното от теб в различни теми стигам до извода,че си от Враца.
Спомняш си миналата зима,а зимата 2011/2012 помниш ли я?
Обилните снегове и ледените пътища,температурите от порядъка на -25,до стоплящите -14,за период от около 20 дни.
Има смисъл от зимните гуми,ако не можеш да си ги позволиш,не шофирай при зимна обстановка на пътя.
Между другото,ако се разтърсиш,ще намериш и гуми на изплащане.

Поздрави!

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 12 сеп 2013 7:45

Не,че не мога да си го позволя ами се чудя дали са чак толко необходими предвид продължителноста на студените дни ! Помня зимите по 3-4 месеца и студ голям ,а тука от 2-3 години почти си немаме зима ! Например миналата година умрех от яд,че купих зимни гуми ама пък по-миналата си ми беше добре,че имах :biggrin В крайна сметка за да се не налага след 1-2 месеца да пускам тема ... 205/55/16 са ми летните ама за зимата мисля да си купя 4 железни джанти 15-ки с 4 гуми 195/65/15 дали по-висока гума е по-добре за зимата или да се не занимавам и да си купя направо 205/55/16 и да карам с летите джанти :gruebel

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”