Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Barum
4
1%
BF Goodrich
2
1%
Bridgestone
16
5%
Continental
82
25%
Debica
2
1%
Dunlop
17
5%
Falken
2
1%
Firestone
4
1%
Fulda
4
1%
Gislaved
1
0%
Good Year
23
7%
Hankook
20
6%
Kleber
3
1%
Kumho
6
2%
Michelin
62
19%
Nexen
13
4%
Nokian
7
2%
Pirelli
8
2%
Sava
2
1%
Semperit
1
0%
Toyo
5
2%
Uniroyal
27
8%
Vredestein
7
2%
Yokohama
1
0%
Други
13
4%

Общо гласове: 332
Потребителски аватар
B. Nikolov
Автомобил: Volkswagen Golf 5
Двигател:

Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот B. Nikolov » Пет 15 мар 2019 11:49

stefan4o написа:Има и друг вариант. Не знам кой размер те интересува конкретно. Но ако успееш да вземеш със стар ДОТ, е добър вариант. Аз си взех Континентал ПремиумКонтакт 5 на цената на Дебица с две години по-стар ДОТ.

Благодаря за съвета, ще потърся за някое изгодно предложение, щом няма повод за притеснение. Преди време като бях търсил, наистина имаше сериозна разлика в цената спрямо нов и стар ДОТ, но честно казано не се задълбочих в темата :redface .

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 15 мар 2019 11:57

Карал съм и зимни и летни китайци. На мокро са много приятни ако обичаш да се пързаляш на всеки завой и да предвиждаш два пъти по рано къде точно ще се наложи да спреш. Най-добри са тези гуми за автоматик, защото можеш с левия крак да си постоянно в готовност на спирачката. :th_up

Препоръчителни са и ако не планираш да караш колата в мокро време или ако си флегматичен по природа и винаги караш с 10-15 км/ч под ограниченията, а колоната от поне 10-15 автомобила отзад те кара да се чувстваш значим и известен. :biggrin

Потребителски аватар
M.Georgiev
Автомобил: Touran
Двигател: BSX-109hp-2009

Мнениеот M.Georgiev » Пет 15 мар 2019 14:04

Преди седмица я "обух" с General - новият грайфер, като за по 100 лева с монтажа на брой движи много добре.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 15 мар 2019 15:54

Хубаво е да пишете размери за гумите, които коментирате от личен опит icon_idea

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Пет 15 мар 2019 15:58

И марки,че от китаец до китаец има разлика.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 15 мар 2019 16:21

То и от циганин до циганин има разлика, но може да не се опитваш да търсиш и в 98% от случаите ще си прав.

Последна промяна от group® на Пет 15 мар 2019 16:26, променено общо 3 пъти.
Причина: Мнението не носи нищо полезно на темата!

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Пет 15 мар 2019 16:58

Vlad777 написа:Карал съм и зимни и летни китайци. На мокро са много приятни ако обичаш да се пързаляш на всеки завой и да предвиждаш два пъти по рано къде точно ще се наложи да спреш. Най-добри са тези гуми за автоматик, защото можеш с левия крак да си постоянно в готовност на спирачката. :th_up

Препоръчителни са и ако не планираш да караш колата в мокро време или ако си флегматичен по природа и винаги караш с 10-15 км/ч под ограниченията, а колоната от поне 10-15 автомобила отзад те кара да се чувстваш значим и известен. :biggrin

:th_up Цитирам мнението, защото е хубаво максимален брой колеги да го прочетат!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 15 мар 2019 17:02

Хората са доволни, значи са хубави :Mr Green Fun

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 15 мар 2019 23:44

Здравейте
Във връзка с разгорялия се спор.
Гледах днес за летни 205/55r16.
Започват от 70-75 лв за брой, като за 95-100 лв вече има избор от гуми с клас А за мокро спиране. Титулованите марки започват от 110 лв за брой. Евтините им модели са ташак.
Как ги виждам аз нещата?
Хората дето се изписват на специалисти, и препоръчват купуването на няколко годишни гуми, не ги смятам за сериозни. По тая логика, купувайте си резервни, че са от стария материЯл.... Стареене на материала, материало знание.....
Хората който вдигат веднъж в годината 100 км в час, редно е да се самоопределят, щото и с тридесет годишни гуми да са, няма да осетат разлика... Мненията им са подвеждащи, хвалейки това или онова.
Не съм нито джигит, нито състезател, но карам отдавна, от десетина години имам две коли, а от пет, вече три бройки.
Мога да се изкажа за доста марки и модели, особено някой доста хвалени тук във форума, купени точно заради тея същите хвалби...
И какво ми е мнението?
Тестове се правят на една кола, при еднакви условия, с един шофьор, един и същ размер.
То дори така е субективно, какво остава ако не е така.
Всичко останало е вятър - може да се каже кога си бил подведен, или кога си бил изненадан положително от дадени гуми. И реално, за да видиш границата на едни гуми, трябва да ги заведеш до ръба на способностите им чрез шофиране. Т. Е., ако сте спокойни шофьори,без сериозни преходи, и с 15-та употреба да сте, никога няма да ви подведат!
Все тая. Всеки има право да се наиграе воден от собствената си глава.
При покупка на гуми, което при сериозен пробег се случва на три години, да се търси икономия на 20-3-50 лв, при положение че даваш в пъти повече, само и само да си купиш евтини гуми.... Несериозно е. Разликата от тъпа гума до среден клас гума е двайсетина лева, ако вземеш четири ще спестиш осемдесет лева, и ще се чудиш всеки ден, няколко години, дали ще спреш.
Всеки си преценява. В крайна сметка има и такива дето купуват ползвани накладки..
На мнение съм че ако се кара умерено, всякакви гуми са добри. Не пречи да се вземат най хубавите, но да бъдем реалисти, масово се кара с едни и същи гуми целогодишно, втора ръка от чужбина, и т. Н...
Ако се отхвърлят километри, новата гума е най добра, колкото по добра, толкоз по хубаво!
:beer

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Съб 16 мар 2019 1:07

и кви хареса аз търся същия размер не карам много в момента,но задните са кенеф и за сега съм се спрял на тези добра цена около мен няколко човека ги карат в различни размери доволни са
https://www.bggumi.com/eshop/productinfo/1/325010220344724/

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 16 мар 2019 1:12

joromnt написа:Хората дето се изписват на специалисти, и препоръчват купуването на няколко годишни гуми, не ги смятам за сериозни.

Писал съм някъде по въпроса - това с ДОТ-а на една гума са глупости. Съвсем спокойно човек може да си купи гума от магазина на 2-3 и дори 4 години! Още повече, ако печели цена. Зависи, колко време ще се ползва. До 7-8 години, няма проблеми да живее пълноценно една гума.

П.с. quattro^^ - в същия този магазин говорих с един от собствениците и думите му бяха, че не е лоша гума. Недостатък им е мекия борд. Нямам личен опит.

Едит:
group® написа:Е как ще съжаляваш, като реално гаранцията от производителя стига до 8г. от датата на производство. До 3г. ги дават да седят в 'магазина' и после 5г. гаранция. Единствения проблем на ДОТ до 3г. е при препродажба.
Седейки в склад с фабричната защита нищо им няма.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 16 мар 2019 7:44

joromnt написа:Хората дето се изписват на специалисти, и препоръчват купуването на няколко годишни гуми, не ги смятам за сериозни. По тая логика, купувайте си резервни, че са от стария материЯл.... Стареене на материала, материало знание.....

Има разлика от резервна 20+ годишна гума, до такава с по-стар дот 2-3-5 години. Аз съвсем случайно скоро се консултирах с инженер по химия, заместник директор в завод за каучукови изделия по въпроса. Според нея, ако се съхранява правилно - без директна слънчева светлина и да не е на много ниска температура, качествата се запазват. Но това го пише и в официални бюлетини на Мишелин, Континентал и т.н. Скоро ще взема чифт нови Контита със стар ДОТ за пореден път. И без това тоя модел карат по 3 сезона и им свършва грайферът, дали ще хвърля 3-годишна или 7 годишна гума - все тая ми е.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Съб 16 мар 2019 8:51

Значи, ти казваш че купувайки си три годишна гума от магазина, за да я караш повече от четири години, не е проблем.
Ще се съглася с теб, но до някъде. Да, ще има грайфер. Първата година ще са ок, най вероятно. На втората ще са така така, а след това ще остареят рязко.
Виждал ли си фенове на резервните гуми? Купуват ги щот са като нови, и само се возят в багажника :11 На втората година се цепят надлъжно, щото вече нито гумата е гума, нито платното е платно. Дори и неизползвани, те са остаряли, гумата се е изпекла и вече е пластмаса. На мокро са все едно управляваш кола 500 коня хахаха
Да ти дам един пример, за да не съм голословен. Една бутилка ракия, като стой и не се ползва, остарява ли?
Писал съм някъде тук, цитирах статия която казваше че гума на над четири години не е безопасно да се използва. И в това твърдение, и в твоето твърдение прозира едно-опит да върви търговията, ако ме разбираш. В единия случай ти отбиват от цената за да се отърват от нещо което иначе е не продаваем, а в другия ти казват че трябва поне на четири години да купуваш нови гуми.
Всеки си има разбирания. Оня ден обикалях из практикер с колега. Под минаваме купчина Рикен, и той като ги за оглежда, и взе да ги хвали... Ооо, човек, от сърце му се смях. Много хубави били, според него. На мен не ми харесаха като материал, прекалено на галош удрят, меки но лъскави.
Аз съм фен на летните гуми с посока. Преди да огледам какво има по сайтовете, мислех за dunlop sp sport maxx или Hankook v12. Имат подсилени бордове, дълбоки канали и прекрасно държание на мокро и наводнено. Обаче се оказва че не се продават с моя размер.
Не намирам тазгодишното класиране на гуми за моя размер, но за седемнайски го гледах, и трябва да споделя че Вредещаин спорт трак 5 са на второ място, а цената им е доста приемлива, да не излъжа, но е 108-110 лв/бр. Имам четири такива на едната кола, и нямам оплаквания, само мога да ги хваля. Меки, Тихи, не се хлъзгат, за три лета са над хвърлили 30 000 км, а ще изкарат още толкоз. Мисля че ще обуя и това мпс с такива.
Ханкук имат подобен модел, вентус праим 3, според някой писания са със същите показатели. Но не го виждам изразено в съревнование по между им.

i.stojanov
Автомобил: Golf 5 TDI
Двигател: BXE 2007

Мнениеот i.stojanov » Съб 16 мар 2019 9:11

Обърках се. Ханкуука го имаш 3 лета и ще го караш още 3, обаче гумите стареели и се пукали напречно и не било добре.

Гума стояла в куритото, която измръзва зимата и се изпича лятото е напълно нормално да не става за нищо. Гума съхранявана на тъмно и на нормалната температура (не знам, каква следва да бъде) със сигурност е в пъти по-добра.

За поредна година се спори за едно и също и се опитваме да си набиваме един на друг "канчето". Очевидно и стария Дот(2-3 годишен) се справя без компромис вероятно поне 2 сезона.

Аз лично предпочитам пресни, 2-3 сезона и после на пазара. Не съм агресивен и грайфер си остава прилично за да не застрашавам нечий живот като ги продавам.

Баща ми на година не минава повече 6-7к км. Кара изключително спокойно и без напрежение. Пътува от града до село и обратно. С такъв стил и 6 годишна гума ще се справи. Аз пътувам доста и има значение с каква гума си по нашите морета, опа - магистрали.

Та всеки си има своя гледна точка и стига да не е 10 годишна изпечена гума напукана по страниците и на допит твърда като пластмаса и съобразено с неговото шофиране е ок. Забравя се, че управляването на автомобил освен престиж е и изключително голяма отговорност.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 16 мар 2019 9:20

Какви ракии, какви 4 години?!
Най консервативната препоръка от производител е 6г, иначе 10г. И тази препоръка е при директен монтаж.
Отделно дори в Сащ няма изискване за възраст на гуми.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”