Здравейте
Във връзка с разгорялия се спор.
Гледах днес за летни 205/55r16.
Започват от 70-75 лв за брой, като за 95-100 лв вече има избор от гуми с клас А за мокро спиране. Титулованите марки започват от 110 лв за брой. Евтините им модели са ташак.
Как ги виждам аз нещата?
Хората дето се изписват на специалисти, и препоръчват купуването на няколко годишни гуми, не ги смятам за сериозни. По тая логика, купувайте си резервни, че са от стария материЯл.... Стареене на материала, материало знание.....
Хората който вдигат веднъж в годината 100 км в час, редно е да се самоопределят, щото и с тридесет годишни гуми да са, няма да осетат разлика... Мненията им са подвеждащи, хвалейки това или онова.
Не съм нито джигит, нито състезател, но карам отдавна, от десетина години имам две коли, а от пет, вече три бройки.
Мога да се изкажа за доста марки и модели, особено някой доста хвалени тук във форума, купени точно заради тея същите хвалби...
И какво ми е мнението?
Тестове се правят на една кола, при еднакви условия, с един шофьор, един и същ размер.
То дори така е субективно, какво остава ако не е така.
Всичко останало е вятър - може да се каже кога си бил подведен, или кога си бил изненадан положително от дадени гуми. И реално, за да видиш границата на едни гуми, трябва да ги заведеш до ръба на способностите им чрез шофиране. Т. Е., ако сте спокойни шофьори,без сериозни преходи, и с 15-та употреба да сте, никога няма да ви подведат!
Все тая. Всеки има право да се наиграе воден от собствената си глава.
При покупка на гуми, което при сериозен пробег се случва на три години, да се търси икономия на 20-3-50 лв, при положение че даваш в пъти повече, само и само да си купиш евтини гуми.... Несериозно е. Разликата от тъпа гума до среден клас гума е двайсетина лева, ако вземеш четири ще спестиш осемдесет лева, и ще се чудиш всеки ден, няколко години, дали ще спреш.
Всеки си преценява. В крайна сметка има и такива дето купуват ползвани накладки..
На мнение съм че ако се кара умерено, всякакви гуми са добри. Не пречи да се вземат най хубавите, но да бъдем реалисти, масово се кара с едни и същи гуми целогодишно, втора ръка от чужбина, и т. Н...
Ако се отхвърлят километри, новата гума е най добра, колкото по добра, толкоз по хубаво!