Зимни гуми - кой с какви - оценка
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
Аз бих избрал Унироял за този масов размер. Но не мога да се обоснова, просто като марка сякаш най-много ми допада от изброените.
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Миналата година се колебаех точно в този размер между Continental TS860 и Kleber. Избрах контито точно защото разликата в цените не е голяма. На всичкото отгоре планирах доста зимни километри по непочистени пътища. Това че точно тази зима нямаше сняг е една много по-различна тема :D
А бе аз си направих труда да прочета 20-30 страници назад от тази тема, та общо взето позапомних кой какво е купил, вкл. и Svetlix :) въпросът обаче е друг - надявах се да намеря от преди 3 години примерно някой да си е купил нещо и после да е написал - "след 3 години гумите са още меки и се държат много добре, та сигурно ще имат още 2 години живот", обаче темата има едно прекъсване между 2014 и 2017 година, а от това кой какво е купил миналата година не може да се правят изводи... Хора се изказаха ласкаво за Конти TS850, ама това е различна гума, не е същото като TS860, както и забелязах, че някои изазват съмнения че новата е добра колкото старата...
Та с повдигането на предният ми въпрос се надявам някой да сподели точно някаква такава информация.
Та с повдигането на предният ми въпрос се надявам някой да сподели точно някаква такава информация.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Пак стигаме до вечния страх на българина - да не настине ,и да не се мине :) Ама така е като сме зле с парите,хората на запад купуват някакви гуми /спред парите които им се дават/,карат 2-3 сезона и купуват други,ние искаме да взмем нещо не много скъпо,но да изкара поне 5 зими и на последната да държи като първата,а после и да им вземем някой лев на втора употреба 

- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
cristooo написа:... надявах се да намеря от преди 3 години примерно някой да си е купил нещо и после да е написал - "след 3 години гумите са още меки и се държат много добре, та сигурно ще имат още 2 години живот"...
Ако за три години не ги изтъркаш, по-изгодно е да ползваш такси.
Piqndurnik написа:cristooo написа:... надявах се да намеря от преди 3 години примерно някой да си е купил нещо и после да е написал - "след 3 години гумите са още меки и се държат много добре, та сигурно ще имат още 2 години живот"...
Ако за три години не ги изтъркаш, по-изгодно е да ползваш такси.
Е човек като е бягал от часовете по математика, ето такава глупост може да сътвори!
- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
cristooo написа:А бе аз си направих труда да прочета 20-30 страници назад от тази тема, та общо взето позапомних кой какво е купил, вкл. и Svetlix :) въпросът обаче е друг - надявах се да намеря от преди 3 години примерно някой да си е купил нещо и после да е написал - "след 3 години гумите са още меки и се държат много добре, та сигурно ще имат още 2 години живот", обаче темата има едно прекъсване между 2014 и 2017 година, а от това кой какво е купил миналата година не може да се правят изводи... Хора се изказаха ласкаво за Конти TS850, ама това е различна гума, не е същото като TS860, както и забелязах, че някои изазват съмнения че новата е добра колкото старата...
Като гледам ако не всяка, то поне през година вадят нов модел и не съм сигурен колко време поддържат стария. Та ако някой вземе сега, след 3 години каране дали ще се предлага все още.
Иначе мога да дам мнение за няколко модела:
- Continental TS830 - 195/65/15 закупени есента/зимата на 2010г. Карани на голф 4 4 зимни сезона или около 30 000км. Записвам си на коя дата ги слагам/свалям и колко км минавам за периода. През това време никакви проблеми на отъпкан и неотъпкан сняг, на сухо, на мокро и т.н. само последната година в кал ми създадоха проблеми, но разбираемо. Можеха да карат още, но преминах на по-големи спирачки и се наложи да сменя размера. Гумите ги дадох на приятел с а4 комби, пиша колите понеже смятам, че теглото има отношение към сцеплението. Човека каза, че по-добра гума не е карал. Явно до сега винаги е карал с втора употреба, които макар и на запад да ги сменят след 3 години каране все пак минават доста повече километри. Каза, че ги е карал 2 сезона и ги е дал да ги карат на друга кола.
- Continental TS850 - 205/55/16 закупени ако не бъркам есента/зимата на 2014г. До момента са на около 20 000км, почти не карам в последните години. Тази зима пак ще съм с тях, вижда се, че имат живот.
Гумите ги съхранявам на джанти, измити и прибрани в калъфи. Закачени на стена, на тъмно и на сравнително постоянна температура.
- Kleber HP2 - 195/65/15 по спомен дот 15 или 14 година. Последните 2 сезона се карат на мазда 3 по около 10 000км на сезон. Няма оплаквания.
Миналата година HP3 бяха на челно място, но до колкото си спомням теста беше направен преди премиум марките да извадят новите си модели.
-
- Автомобил: Golf 5 TDI
- Двигател: BXE 2007
- fifcho
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABS 1994
- Контакти:
Здравейте. Гледах, питах, четох и се спрях на GISLAVED EURO FROST6. Ако някой има наблюдения нека сподели?
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Миналата година обухме един служебен пикап с такива.
Преди това изтърка едни Еврофрост 5.
6 се държи по-добре,но тя и зимата беше 5 дена в Северозапада.
Но издрапа до Дълги дел.
Преди това изтърка едни Еврофрост 5.
6 се държи по-добре,но тя и зимата беше 5 дена в Северозапада.
Но издрапа до Дълги дел.
-
- Автомобил: VW Golf 5
- Двигател: 1.9 TDI 2007
Burner_inc написа:cristooo написа:
......
В този размер разликата е достатъчно малка, че да не се замисля човек. Като пример ще ти дам Клебера и най-новият Мишлен Алпин 6, който е най-скъпият модел в момента. Разликата между двата модела е около 35 лв. на гума, което е 140 лв. за 4. При 4-5 сезона ползване разликата е толкова нищожна, че лично за мен не си заслужава човек да се замисля за нисък или среден клас, поне за този размер гуми.
Подкрепям колегата. Сега примерно на баща ми поръчах Конти ТС 860, с което съм и аз от миналата година. Еми то идва по 112 лева на гума, Клебера ти е 90 и нещо. Само, че контито знаеш, че и след 3-4 години няма да се вдърви, а особено, както я карате рядко колата, това би било от полза. Ако караш много, и знаеш, че ще им видиш сметката за 1 сезон, тогава да, взимаш Клебер или Ханкук, които на тестовете като нови имат подобни резултати, а няма да имат време да се втвърдят смеските, но в твоя случай... Реално всеки си преценя, но на този размер не виждам смисъл да се взима среден клас, вместо висок, за разликата в парите, която ти се равнява на левче на месец, за времето в които ще ги ползваш.
Принципно зимните гуми не трябва да се прегряват. Ако се карат студени, могат да си останат меки с години...
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
batVenci написа:Принципно зимните гуми не трябва да се прегряват. Ако се карат студени, могат да си останат меки с години...
Освен каране е важно и как / къде се съхраняват

По темата - Continental TS850 DOT3513 (задни) и DOT3715 (предни) - това ще е последна година за задните, но на вид и допир са също толкова еластични, колкото и другите. Гумата е много добра и никога не съм закъсвал - само в дълбок сняг прибоксуват повече, но измъква колата. С тях съм катерил Витоша в дни, в който горе има само 4х4 и джипове - гледаха ме странно всички

Burner_inc написа:В този размер разликата е достатъчно малка, че да не се замисля човек. Като пример ще ти дам Клебера и най-новият Мишлен Алпин 6, който е най-скъпият модел в момента. Разликата между двата модела е около 35 лв. на гума, което е 140 лв. за 4. При 4-5 сезона ползване разликата е толкова нищожна, че лично за мен не си заслужава човек да се замисля за нисък или среден клас, поне за този размер гуми.
Има хора, които искат гуми по 60лв, но се напъват и дават 90лв за по-добри, да не карат с най-дръгливите. И ти казваш, че 35лв отгоре са нищо. По тая логика телевизор за 800 или 1000лв е с нищожна разлика, за какво да пестиш 200лв.
- Burner_inc
- Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
- Двигател: BLS 2009
Я сега се върни една страница назад и прочети, че човекът питал за гумите се колебае между гуми висок и гуми среден клас...
И да, казвам, че при евтини размери гуми каквито са 195/65/15 разликата е смешно малка за 4-5 зими каране. Гумите са единственото, което държи автомобилът на пътя и колкото по-добра гума, толкова по-добре.
И да те попитам в твоят стил на сравнения как всеки може да даде 500-2000 лв. за смартфон на всеки 2 години, а за гуми, които кара 4-5 сезона да се скъпи за смешната разлика от 140 лв.
Простата истинае , че често хората искат да имат по-висок стандарт от колкото могат да си позволят и от там идва проблемът.
И да, казвам, че при евтини размери гуми каквито са 195/65/15 разликата е смешно малка за 4-5 зими каране. Гумите са единственото, което държи автомобилът на пътя и колкото по-добра гума, толкова по-добре.
И да те попитам в твоят стил на сравнения как всеки може да даде 500-2000 лв. за смартфон на всеки 2 години, а за гуми, които кара 4-5 сезона да се скъпи за смешната разлика от 140 лв.
Простата истинае , че често хората искат да имат по-висок стандарт от колкото могат да си позволят и от там идва проблемът.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”