Летни гуми - кои според вас са най-добрите
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите
Обезпокоително често се споменават меките бордове на Унирояла и то в професионални тестове, не само от потребители. 

- Burner_inc
- Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
- Двигател: BLS 2009
Някои гуми издържат повече на дупки от други. През годините имам 3 щети от големи дупки и ресултатите са:
Uniroyal Rainsport 3 на 130 километра от нова - тотална щета
Barum Bravuris 3 - тотална щета
Michelin Primacy HP - никакви поражения по гумата или джантата, но предна лява пружина не издържа на дупката и се счупи...
Uniroyal Rainsport 3 на 130 километра от нова - тотална щета
Barum Bravuris 3 - тотална щета
Michelin Primacy HP - никакви поражения по гумата или джантата, но предна лява пружина не издържа на дупката и се счупи...
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Това по-скоро зависи от налягането в гумата в момента на удара. Мека гума се отлепя от джантата при удар в ръб и следващите няколко метра са достатъчни за съсипването и.
-
- Автомобил: Ford Fiesta
- Двигател: 1.4TDCI 2008
Вярно че не говоря за премиум марка,даже не е бюджетен клас,но когато в кауфланд пуснаха на промо лятната дебица,останах втрещен.Борда е в пъти по-мек от на унирояла.Давам си мнението след близо 4к км с uniroyal rainsport 3 обута на 18'' джанти и то е че съм очарован.Супер гума за парите си,мекичка,лекичка,тихичка поне според мен въпреки 72 ДБ които и дават.2 месеца дебна яките валежи и излизам да карам тогава.Може и да ме наречете луд,но имам чувството че на дъжд се държи по-добре отколкото на сухо.Отделно кефа когато някой я види и не е запознат с шарката и, и ми казва " яяя сложих си сликове " :D
- deodriver
- Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
- Двигател:
Унирояла е високо качествена гума,която е една идея над средния клас гуми,но и идея под прениум марките.Силата определено е им е на мокър асфалт.Проблема е на суха настилка,бързо стигат до лимита си за мен.Меките бордове и бързото износване вече е коментирано.
В момента съм с Debica Presto UHP 2,общо взето е същата работа.Много тихи,меко возят,добра цена,отлично поведение на мокър асфалт(карам по-бързо в мокро време,отколкото в сухо),но меки бордове(макар,че са XL),поради което се мажат доста в жегите и поддават по завоите.За износване е рано да се каже,но мисля,че ще ОК за парите си.Като цяло държи гумата,аз прекалявам малко с 4motion-на
В момента съм с Debica Presto UHP 2,общо взето е същата работа.Много тихи,меко возят,добра цена,отлично поведение на мокър асфалт(карам по-бързо в мокро време,отколкото в сухо),но меки бордове(макар,че са XL),поради което се мажат доста в жегите и поддават по завоите.За износване е рано да се каже,но мисля,че ще ОК за парите си.Като цяло държи гумата,аз прекалявам малко с 4motion-на

Да напиша няколко реда за Uniroyal RainSport 3 205/55R16 91V. От 3 дни карам с тях, само 150-200км. дотук и мога да кажа, че е уникална гума. Наистина е с меки бордове, но нямам никакви проблеми с устойчивостта в завои, като по релси се движи колата, абсолютно предсказуемо, до 120-130км/ч пробвано. Днес дори температурите бяха почти летни(29.5 град. стигнаха), никакви забележки нямам.
Може и моите критерии да са занижени
, но при нормално каране всичко изглежда чудесно.
Може и да си въобразявам, обаче забелязвам видимо по нисък разход по борд. Дънлоп-ите които изхвърлих, бяха доста по-тежки гуми, не съм ги теглил на кантар, но спрямо Унироял-а имат осезаема разлика претеглени на "ръка".
Успях и на дъжд да покарам градско преди 3 дни - безупречни. Най-важното за мен е, че спират безпроблемно. Откъм шум също нямам забележки, въпреки че са oзначени 71dB.
Относно износването и по-голямото им такова, заради мекотата - ако издържат 3-4 летни сезона(карам по 12-15хил. на година сумарно годишно), като гума за 100лв. - всичко е перфектно. По-добре за моят пробег е, материалът да са задържи по-дълго време еластичен, за сметка на по-голямото износване естествено.
Може и моите критерии да са занижени

Може и да си въобразявам, обаче забелязвам видимо по нисък разход по борд. Дънлоп-ите които изхвърлих, бяха доста по-тежки гуми, не съм ги теглил на кантар, но спрямо Унироял-а имат осезаема разлика претеглени на "ръка".
Успях и на дъжд да покарам градско преди 3 дни - безупречни. Най-важното за мен е, че спират безпроблемно. Откъм шум също нямам забележки, въпреки че са oзначени 71dB.
Относно износването и по-голямото им такова, заради мекотата - ако издържат 3-4 летни сезона(карам по 12-15хил. на година сумарно годишно), като гума за 100лв. - всичко е перфектно. По-добре за моят пробег е, материалът да са задържи по-дълго време еластичен, за сметка на по-голямото износване естествено.
- jordan17772
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
Колеги, препоръчайте ми нещо с добро съотношение цена / качество за лятна гума 225/45 17"? Ако имате лични отзиви още по-добре 

- Бай Иван
- Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
- Двигател: ASY AWC
До колко пари все пак? 

Последна промяна от Бай Иван на Сря 05 юни 2019 20:51, променено общо 1 път.
- hooligan_sk
- Модератор
Ей тва е на много добра цена за спортна премиум гума: https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 32828.html
До скоро карах RT1 в този размер, супер е.
До скоро карах RT1 в този размер, супер е.

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Баща ми кара с такива, ако се не лъжа, но в размер 205/55/16 и ги стопи на минимум за 2 летни сезона. А не е състезател. Вероятно са на пробег малко над 20 000км. Но цената им е супер за този размер 

- hooligan_sk
- Модератор
Няма такова нещо, пържил съм ги с 252кс на предните колела. На 30К си имаха поне 60% от протектора. Говорим за гуми с индекс W/Y обаче и treadwear който върви с тях. 

- VasilStoichkov
- Автомобил: Passat B7 Variant 4motion 177hp
- Двигател: CFGC
Аз съм с РТ2 и гумата си се държи уникално, не трепва.... На мокро спира все едно е сухо. За износване все още немога да кажа нищо.
Passat B7 | 4motion | 177hp |
Passat B7 | 4motion | 177hp |
Летни GoodYear Efficient Grip Performance на Passat B8 - усещане за нестабилност в завой
Здравейте!
Средата на април сложих чисто нови, летни GoodYear Efficient Grip Performance 215/55 R17 94V на Пасат B8, комби. Първите около 500 км. като че ли имаше по-добро сцепление от зимните Michelin 5 (Alpin?), с които купих Пасата. След като минах първите 500 км. обаче започнах да имам странно усещане за нестабилност в завой - като че ли колата дозавива сама, сякаш е на хлъзгав път и се включва ESP-то. Усещането е за по-голяма нестабилност спрямо зимните. Чуденката е дали това е, защото Performance-гумите са по-меки и лъжат, че се хлъзга, а реално си имат сцепление? Или пък заради по-доброто сцепление ESP-то работи по-добре и се усеща повече? А, имат ли нужда от загряване? Като че ли в града повече усещам "хлъзгане", докато извънградско май се държат по-добре. Налягането в гумите следя да е колкото е предписано на самата кола - 2,5-2,6 бара отпред и отзад на слабо натоварена кола. ДОТ-ът е от началото на 2019 г.
Средата на април сложих чисто нови, летни GoodYear Efficient Grip Performance 215/55 R17 94V на Пасат B8, комби. Първите около 500 км. като че ли имаше по-добро сцепление от зимните Michelin 5 (Alpin?), с които купих Пасата. След като минах първите 500 км. обаче започнах да имам странно усещане за нестабилност в завой - като че ли колата дозавива сама, сякаш е на хлъзгав път и се включва ESP-то. Усещането е за по-голяма нестабилност спрямо зимните. Чуденката е дали това е, защото Performance-гумите са по-меки и лъжат, че се хлъзга, а реално си имат сцепление? Или пък заради по-доброто сцепление ESP-то работи по-добре и се усеща повече? А, имат ли нужда от загряване? Като че ли в града повече усещам "хлъзгане", докато извънградско май се държат по-добре. Налягането в гумите следя да е колкото е предписано на самата кола - 2,5-2,6 бара отпред и отзад на слабо натоварена кола. ДОТ-ът е от началото на 2019 г.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
hooligan_sk написа:Няма такова нещо
За да не бъда голословен, прикачам 4 снимки на гумите, за които става реч. От снимките се вижда размера - 205-55-16 ск.индекс Y, както и тредуер - 240, произведени са в Германия, ако има значение. Гумите са на два летни сезона, сега ще им е трети (баща ми ги закупи през 2017г. с дот 2016 са). Колата е 130к.с. и се кара от хора 1960 и 1961 набор - майка ми и баща ми. И двамата НЕ са състезатели (майка ми от време на време по магистралата кара със 180, но това не вярвам да износва гумите)

За мен лично, тези гуми са финиширали вече. Евентуално за заден чифт на кола с предно може и да стават. Но за предни...
- hooligan_sk
- Модератор
На местата където се вижда ограничителя, който е 1,6мм., ми изглежда че тези гум имат поне 5-6мм протектор? Те започват с 8мм? 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”