Смяна на летни със зимни гуми
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Re: Смяна на летни със зимни гуми
Сутрин рано температурите са 3-4 градуса!Вечер късно също са доста ниски!Много зависи и района в който ще се използват гумите!И не мисля,че за няколко дни на 15градуса ще и стане нещо на гумата!
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Колега IRRITATING, пътуването на дълго разстояние в друга държава с по-топъл климат влиза ли в категорията "умерено каране"? Мисля, че уточних за автомобилите, които въртят много километри (като кръгчета до Турция). Естествено, че всеки си преценява кога и как да се оборудва според обстоятелствата. Но не съм съгласен със съветите от типа "карай с летни, докато падне под нулата". Ти пътуваш до Турция, но някой друг може да пътува до Русия.
Не споря относно качества на сместа и данните от тестовете. Кое от написаното от мен е глупост? Оспорваш личния ми опит, експеримента, който направих или въпросите от по-горната част? Нямам претенции никакви за точност на резултатите ми. Целта ми беше да видя има ли осезаема разлика. Не забелязах такава. Това, че не съм забелязал, не значи, че няма.
Налагат се и компромиси или както се казва "избира се по-малката злина". Лично аз предпочитам да съм подготвен навреме и да карам по-малко и внимателно със зимните гуми, отколкото да се окажа в ситуация да не мога да ги поставя поради различни обстоятелства и да ме свари снега (което ми се е случвало и резултата беше много по-неприятен).
Промених текста след прочитане отново на последните мнения.
Пишеш глупости. А теста ти е просто невероятно показателен, направо ADAC да затваря...
Никой не се "стиска" за половин мм гума. Въпроса се свежда до това че когато си караш зимните гуми от октомври качеството на сместа се влошава(ако не ви е ясно това, само си хабя клавиатурата) и през истинската зима ставаш по-опасен. Толкова ли неможете да го разберете, а търсите някаква бай ганьовска мотивация във всеки пост който ви казва, че в топло време зимната гума не е добро решение. Пробвайте да мислите 1 стъпка напред
Не споря относно качества на сместа и данните от тестовете. Кое от написаното от мен е глупост? Оспорваш личния ми опит, експеримента, който направих или въпросите от по-горната част? Нямам претенции никакви за точност на резултатите ми. Целта ми беше да видя има ли осезаема разлика. Не забелязах такава. Това, че не съм забелязал, не значи, че няма.
Налагат се и компромиси или както се казва "избира се по-малката злина". Лично аз предпочитам да съм подготвен навреме и да карам по-малко и внимателно със зимните гуми, отколкото да се окажа в ситуация да не мога да ги поставя поради различни обстоятелства и да ме свари снега (което ми се е случвало и резултата беше много по-неприятен).
Промених текста след прочитане отново на последните мнения.
Последна промяна от plamikcho на Пон 11 ное 2013 14:07, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ще си позволя пак да попитам. Като сложите зимните гуми и после осезаемо се стопли пак ли връщате летните. Според дългосрочните прогнози точно така се очаква да е тази зима. Освен това сутрин към 7-8 часа вече е възможно да се появи слана.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Да,а като станат задължителни както фаровете преди-от 1.11. кво правим?Днес си сложих зимните,квото такова,няма да ги карам 10 годдини че да ги мисля.
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Да заровим томахавката, колеги! Най-добрия вариант: купувате си още един комплект джанти, ако нямате. Карате с гумите в багажника, гледате термометъра и сменяте според ситуацията. И вълка сит, и агнето цяло. Винаги ще сме в перфектна форма за пътната обстановка и няма да съсипем зимните гуми 
Да му мислят хората с по-малките багажници
.

Да му мислят хората с по-малките багажници

-
- Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
- Двигател: AHU 1997
DaDiablo написа:nanobanano написа:Рано е още,в тия жеги се съсипва гумата.
Заради такива летни шофьори става хаоса при всеки първи сняг..
Сигурен ли си?Значи в момента е само за зимна гума вън така ли?Когато почне да заледява сутрин или когато,Емо Чолаков ми каже,че тия дни ще вали тогава ще сложа гумите си.И за твое сведение преди 2 дни ги купих чисто нови и седят монтирани на друг комплект джанти.Да съм казал,че зимни гуми са излишни?Казах,че е рано ти ми говориш за хаос на първи сняг.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Бре, много чело - много знай!
Зимната гума да не е бучка лед, пусната в кафето, та да се изтърка и опече за месец каране без сняг? Всеки отлага до последно, а като падне сняг - олеле мале, опашки пред гумарниците и задръствания по улиците. Кат са ти на джанти, много комфортно ли ше ти е да бързаш да ги сменяш сутринта, когато е наваляло? Така всяка зима ни изненадва...
Зимната гума да не е бучка лед, пусната в кафето, та да се изтърка и опече за месец каране без сняг? Всеки отлага до последно, а като падне сняг - олеле мале, опашки пред гумарниците и задръствания по улиците. Кат са ти на джанти, много комфортно ли ше ти е да бързаш да ги сменяш сутринта, когато е наваляло? Така всяка зима ни изненадва...
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
И като Емо Чолаков (който каза че чакахме най-горещото лято от 60 години
) каже през седмицата, че застудява, някой ще сменя гуми сутрин в студ или след работа в тъмницата. Те тия гуми ако се скапваха за 1 седмица ходене на работа на 10-15 градуса, щяха да се скапват и при 1 топла седмица декември.

-
Като си дал 100 лв за гума ще ги пазиш.Ти като не си дал явно не ти дреме.И не чакам да навали и тогава да ги слагам.Може да прочетете по-добре.Освен,че се захабява,също и не е по-ефективна от лятната.А и не е проблема,че се захабява и ще я хвърля по-рано,а че се захабява и не е със същите качества,когато наистина ми потрябва.Но нали имате зимна гума,какво като зима е само по календар все още.Само под нулата или на сняг има предимства,другото ви е само в главата.
Последна промяна от nanobanano на Пон 11 ное 2013 15:50, променено общо 1 път.
Добре, когато общината в Пловдив си изчисти улиците ти спираш ли някъде да слагаш летната гума, щото видиш ли била по-добра?
-
Това е друго.Тогава,вече има променливи места постоянно и трябва зимна гума.Сутрин също е заледено.А сега за какво ти е зимна гума?Обясни?Да ги сложа 1 месец по-рано щото било "зима".Каква зима е сега?А някои сте ги сложили и преди 2-3 седмици.
Точно от хора с мислене като твоето ме е страх най-много на улицата. 

-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Давал съм и повече от 100лв за зимна гума и пак си ги слагам по рано. Аман от това пазене - все едно на летните гуми лятото да им слагам кашони да не горят от слънцето и изобщо да не карам зимата че от солта ръждясва колата.
На въпроса защо да ги сложиш сега, а не след 1-2 седмици - за да не си загубиш цял ден при гумаджията ако нямаш джанти и да не умреш от студ ако имаш.
На въпроса защо да ги сложиш сега, а не след 1-2 седмици - за да не си загубиш цял ден при гумаджията ако нямаш джанти и да не умреш от студ ако имаш.
Последна промяна от theultimate на Пон 11 ное 2013 15:58, променено общо 2 пъти.
-
DaDiablo написа:Точно от хора с мислене като твоето ме е страх най-много на улицата.
Мен пък ме е страх от хора които са си сложили зимните гуми и си мислят,че са залепени за пътя щото били със зимни.
theultimate написа:
Страшен довод.Кво общо има със сцеплението на пътя,което единствено е важно?
- vankatagb
- Автомобил: Vw Passat B 5.5
- Двигател: AZM 2001
Тук полемиката минава нормалните гранци колеги. Оставете пича да си слага гумите когато иска, той българина все последния момент чака за всичко, а после все държавата му е виновна или някой друг, че се е моткал!Към колегата - колега, гледам, че се оправдаваш с температурата, надявам се, че не се осланяш на температурата на въздуха, защото в момента ако е 18 градуса(Бургас) и е облачно, то температурата на хАсвалта едва ли е по-вече от заветните 10-11 градуса, според които вече е време за зимна гума! И да не съм ОФФ - аз вече си сложих зимните
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”