Ще продължите ли да карате с включени светлини и след 1март?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Дневните светлини целогодишно?

ДА.
330
52%
НЕ.
132
21%
Няма никаква полза от тях.
32
5%
По собствена преценка ще ги включвам.
136
22%

Общо гласове: 630
Потребителски аватар
Oxyde
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Oxyde » Чет 06 мар 2008 12:02

И аз ще съм на фарове,днеска като се размотвах из София и отново установих че с фаровете си е по добре...най вече за това дали другите те виждат..светлината си привлича окото :wink:

Потребителски аватар
snoopgod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snoopgod » Чет 06 мар 2008 12:56

zdravko_dimitrov1986 написа:Аз продължавам да си карам с включени фарове. За мен е по-добре да ме виждат отдалеч в колата, от колкото после да ме гледат в затвора или окачен на някой стълб или дърво :wink:
много правилно :)

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Чет 06 мар 2008 19:30

Oxyde написа:И аз ще съм на фарове,днеска като се размотвах из София и отново установих че с фаровете си е по добре...най вече за това дали другите те виждат..светлината си привлича окото :wink:

Ми по тая логика вземи да носиш автомат като ходиш пеш. Така никой няма да се блъсне в теб или пък да реши да те бие. Превантивно. Само че когато всички започнат да ходят с автомати ползата става вреда. Същото е и с фаровете - "светлината си привлича окото" обаче го и изтормозва.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пет 07 мар 2008 0:03

Божков написа:
Oxyde написа:И аз ще съм на фарове,днеска като се размотвах из София и отново установих че с фаровете си е по добре...най вече за това дали другите те виждат..светлината си привлича окото :wink:

Ми по тая логика вземи да носиш автомат като ходиш пеш. Така никой няма да се блъсне в теб или пък да реши да те бие. Превантивно. Само че когато всички започнат да ходят с автомати ползата става вреда. Същото е и с фаровете - "светлината си привлича окото" обаче го и изтормозва.

През деня как ти затормозяват очите?! Блести ти и те заслепява?

Аз винаги карам с включени фарове. Имам проблеми със зрението, както и много други водачи. Наличието на светлини ми помага много за по-коректна преценка за скорост и разстояние. Ако слънцето свети с/у мен и отсреща ми идва кола, ако не е със светнати фарове - ще я видя в последния момент. Това последното не е проблем само на кьоравите. Ако има нещо там, да свети, ще го видя по-рано => имам повече врме за реакция. Не съм на рали, за да стоя на нокти постоянно. На човек му стига да избегне 3 сблъсъка в последния момент, за да му се опънат нервите за целия ден. Това се повтаря постоянно. След един такъв месец, човек вече няма коректна преценка за ситуацията на пътя! Случайно да си забелязал, че ако една седмица никой не те засича или поне не в опасна близост, караш по-спокойно?

Фаровете не ни спасяват от ПТП-та, но ни осигоряват секунда повече време, осигуряват ни спокойно шофиране. Когато сме нервни, сами си създаваме предпоставките за катастрофа. На мен лично ми писна, да не карам, а да дебна от къде ще ми връхлетят!

Относно сравнението с автомата, ще кажа само, че на пътя е война отдавна, а сравнението е не на място!

п.п. В големите жеги, извън града, в маранята фаровете помагат много, за това да бъде видян автомобила. Нещо, доста полезно при изпреварване!

Потребителски аватар
kacho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacho » Пет 07 мар 2008 0:10

продължавам на фарове, от КАТ четох някаква статистика, че включените фарове намаляват с 30% риска от катастрофа

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Пет 07 мар 2008 9:26

stan4o_mc написа:През деня как ти затормозяват очите?! Блести ти и те заслепява?

Блести естествено - не всички коли, но доста. За толкова време не си ли го осъзнал?

stan4o_mc написа:Ако слънцето свети с/у мен и отсреща ми идва кола, ако не е със светнати фарове - ще я видя в последния момент.

Ако ти свети слънцето _срещу_ теб:
1) няма да видиш колата дори с фарове;
2) разумно е да намалиш максимално скоростта - иначе караш наслука;

По същата логика със слънцето може да се каже "ако ми влезе мушица в окото докато се търкам няма да видя колите и затова най-добре да вият сирени".

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пет 07 мар 2008 19:14

~~~~~ написа:
stan4o_mc написа:През деня как ти затормозяват очите?! Блести ти и те заслепява?

Блести естествено - не всички коли, но доста. За толкова време не си ли го осъзнал?

stan4o_mc написа:Ако слънцето свети с/у мен и отсреща ми идва кола, ако не е със светнати фарове - ще я видя в последния момент.

Ако ти свети слънцето _срещу_ теб:
1) няма да видиш колата дори с фарове;
2) разумно е да намалиш максимално скоростта - иначе караш наслука;

По същата логика със слънцето може да се каже "ако ми влезе мушица в окото докато се търкам няма да видя колите и затова най-добре да вият сирени".

Имам книжка от скоро, карам от малко повече време, но като цяло съм много млад шофьор. До сега включени през деня светлини НИКОГА не са ми блестяли. Дори когато пробвах 100w крушки, през деня, само на дълги ми блестяха (гледах от друга кола).

1.Когато слънцето свети с/у мен и идващия автомобил е с включени светлини, го виждам по-рано! Не разбирам какво има за осъзнаване - има за виждане! Не говоря теоретично, а какво съм видял до сега! Предполагам заради късогледството ми не ми бодат оченцата. Карам основно градско и определено включените светлини ми помагат. Също и когато имам автомобил в мъртвата точка на огледалата, светлината от него почти винаги се вижда, но ако е без светлини - няма да го забележа. Следенето на обстановката зад мен е много по-лесна при коли със запалени фарове!

Не знам къде съм споменавал, че когато слънцето ми блести, не намалям скоростта, както и не разбирам какво общо има това с темата?!

Сравнението ти отново го намирам за некоректно зададено

Потребителски аватар
lazarlachev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lazarlachev » Пет 07 мар 2008 19:18

аз лично ще продължа да си ги ползвам

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Пет 07 мар 2008 20:11

stan4o_mc написа:Имам книжка от скоро ... До сега включени през деня светлини НИКОГА не са ми блестяли

Изглежда много отскоро имаш книжка. Аз усещам натоварване на очите през 4-5 коли. Преди да кажеш, че аз нещо не съм наред прегледай това:

http://dadrl.hit.bg/

Явно не е само мое мнението. (По неясни причини ми го отваря само с Firefox, с IE го няма текста.)

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Пет 07 мар 2008 21:01

Божков написа:
stan4o_mc написа:Имам книжка от скоро ... До сега включени през деня светлини НИКОГА не са ми блестяли

Изглежда много отскоро имаш книжка. Аз усещам натоварване на очите през 4-5 коли. Преди да кажеш, че аз нещо не съм наред прегледай това:

http://dadrl.hit.bg/

Явно не е само мое мнението. (По неясни причини ми го отваря само с Firefox, с IE го няма текста.)
Колега, че със фарове колата се вижда по добре е факт, нямам намерение да споря за това :wink: Но не съм съгласен за заслепяването, защото ако те заслепяват през деня, аджаба как караш през нощта :?: :?: :?:

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Пет 07 мар 2008 21:16

jetttlii написа:Колега, че със фарове колата се вижда по добре е факт, нямам намерение да споря за това :wink: Но не съм съгласен за заслепяването, защото ако те заслепяват през деня, аджаба как караш през нощта :?: :?: :?:

Ами как караш - трудно. А и през нощта има доста по-малко движение. Смяташ ли, че ако денем можеш да изкараш 12 часа на път при определено натоварване на движението същото ще е и с нощно каране? Ако изтраеш ще си изтормозен 2 пъти повече.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пет 07 мар 2008 21:23

Божков, благодаря за линка! Има интересни неща.

Изказвам само лични наблюдения, които не могат, или поне така предполагам, да важат за всички. Определено съм с изключително малък опит - по-малко от 20 000км. Има още мнооогооооо да видя по пътя.

п.п. Сега си прочетох мнението отново и забелязвам, че изглежда малко грубо. Държа да отбележа, че не искам да споря - просто споделям. :beer

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

?

Мнениеот amikus » Съб 08 мар 2008 9:49

Внушението идва от модната естетика, която налагат различните автомобилни списания и предавания. Идеята е, че автомобилът изглежда по-добре с включени светлини и е просто задължително да ги има. С тях той стои съвсем адекватно, дори да се намира сам насред пустинята.

Потребителски аватар
vw_Krasi_vw
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_Krasi_vw » Съб 08 мар 2008 11:41

:drive според мен е по добре да се кара и през деня на светлини(къси)
винаги карам със пуснати къси свелини :)

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Съб 08 мар 2008 12:03

Най-сетне може да се изключат фаровете. Чудесно - тази тъпотия с фаровете е напълно безполезна и дори вредна. :-)
Може да те виждат по-добре ако само ти си на фарове. Като всички са пуснали фаровете, ефекта се губи и остава само дразненето на очите.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”