Зная, че е така. Но все пак си мисля, че и при гумите е като при колите - пести се, от каквото може.
Приключи чуденето с гумите - вече съм с 4 нови Ханкук К125. Засега отзивите ми са, че са тихи и имат доста добро сцепление на сухо. Поразтърках ги 20на км градско каране. С хубав борд са, въпреки ниския скоростен индекс H. Унгарски са, но на фона на полския Дънлоп и ГуудИър си мисля, че взех правилното решение.
Летни гуми - кои според вас са най-добрите
Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите
За добри не мога да дам мнение, тъй като основно през лятото карам със старите си зимни гуми, а зимни на 3-4 сезона си купувам нови. Мога обаче да кажа какви гуми не бих докоснал никога повече, без значение зимни или летни. Миналото лято ми трябваха две гуми и ми препоръчаха Petlas, като уж читави в ниския клас. След около 2 хил. км. пробег при слагането им тази пролет на колата с изненада установих, че каучукът им е напукан. Преди съм имал Bridgestone летни на 7 години и като ги изхвърлях нямаха такива нацепвания. Това е повече от боклук! Да не говорим, че бяха с 20 лева по-скъпи на бройка от китайските Sailun.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Колега, много кофти. Аз за гуми, както и за части - гледам да са поне средна хубост. Не зная за кой размер става реч в твоя случай и колко точно си спестил с покупката на такива гуми...но... предполагам, че няма да повториш повече. Тая марка и на мен са ми я препоръчвали, гумаджии, като я имат за хубава....
Но винаги пропускам с насмешка. Просто всеки гледа да си продаде стоката. 
Няма ли как да предявиш рекламация в рамките на гаранцията? Такова нацепване изобщо не е нормално и е много лоша реклама за тази марка. Най-малкото отиди на този, който ти я е препоръчал като хубава и му покажи, какво ти е продал.

Няма ли как да предявиш рекламация в рамките на гаранцията? Такова нацепване изобщо не е нормално и е много лоша реклама за тази марка. Най-малкото отиди на този, който ти я е препоръчал като хубава и му покажи, какво ти е продал.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Гумаджиите, освен че разпространяват анекдотична информация, без никаква стойност, обикновено хвалят марките за които имат големи дистрибуторски остъпки. Никаква вяра. 

Принципно и аз така процедирам, било с гуми, било с части - поне средна хубост. Миналата година обаче мислех да махам колата и си казах, че ми трябват гуми буквално за няколко месеца. Освен това не бяха и на цената на най-евтините китайци (16 цола им е размера, 80 лева бройката). Не съм целял толкова да пестя пари, колкото да не купувам гуми, които после я ползвам, я не. Мислех и за рекламация, но за съжаление бях изгубил фактурата с касовия бон. Иначе, препоръча ми ги познат, който не е гумаджия. Наскоро пък от друг познат разбрах, че се е прецакал със зимни Petlas. С 4 чисто нови гуми не успял да тръгне на отъпкан сняг, където всички тръгват и спират без проблем. Поста го пускам, за да предпазя останалите от грешка с тези боклуци.
-
- Автомобил:
- Двигател:
hooligan_sk написа:Гумаджиите, освен че разпространяват анекдотична информация, без никаква стойност, обикновено хвалят марките за които имат големи дистрибуторски остъпки. Никаква вяра.
Момчетата не са виновни, виновен е чорбаджията. Но ако се сприятелите с гумаджия, можете да ползвате много полезна информация. Така че търсете приятели!
- deodriver
- Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
- Двигател:
Petlas са си турски боклуци,не се лъжете.Каучука им е излючително некачествен,което се вижда още от пръв поглед.Представянето им на пътя и надежността им е опасно.За малко отгоре се купуват бюджетните модели на големите концерни,далеч по-добри.LASSA е другата марка,която не харесвам.Буквално стават на кокал тези гуми.
То за малко отгоре щях да отида директно в средния клас - Kumho, Kleber, Fulda и т.н.
- stefan4o
- Контакти:
Е, така се трупа житейски опит, както казва чичо Ники.
Догодина и аз вероятно ще разтикам Дънлопа, който си купих това лято за фокуса. Или ще мина на Ханкук К125 или Дънлоп СпортМаксс или Континентал Премиум Контакт - което има на момента. В този чудесен размер имам доста голям избор от марки и модели.
Догодина и аз вероятно ще разтикам Дънлопа, който си купих това лято за фокуса. Или ще мина на Ханкук К125 или Дънлоп СпортМаксс или Континентал Премиум Контакт - което има на момента. В този чудесен размер имам доста голям избор от марки и модели.
Здравейте, тези дни си сменях гумите (Michelin Primacy 4) и момчето от гумаджиницата каза, че са се изпекли и са за смяна. Може ли малко разяснение за това изпичане какво точно ще рече, от това което проверих в нета изпичане се получава когато си караш зимните гуми на температури над тези предвидени за тях. Гумите са 2015г и в момента са на около 3-4мм и бях забравил че не са първа младост, предвид това че си спират добре и това, че заради пандемията карам рядко. Лично аз се надявах да изкарам още един сезон с тях предвид това, че не се очертава да шофирам много пролета и лятото на 2022, но заради сигурността естествено съм готов да сменям.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Прати му много поздрави на тоя съветник и си ги карай гумите.
- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
Самият производител Мишлен за летните си гуми дава препоръка да не се карат повече от 10 години. Защото наистина има коли, които не се използват много и за този период имат задоволителен грайфер. И това е една от съществените им разлики с бюджетните брандове, вкл. и на същия производител. Според мен също можеш да си ги използваш спокойно още едно лято.
- stefan4o
- Контакти:
За всички гуми важи 10 години. Не само за летните.
Ако са с намалял грайфер и не ги усещаш сигурни - сменявай. 3-4мм сякаш е към минимума. Има едни означения на грайфера, ако ги е стигнало - сменяй и не се чуди.
Ако са с намалял грайфер и не ги усещаш сигурни - сменявай. 3-4мм сякаш е към минимума. Има едни означения на грайфера, ако ги е стигнало - сменяй и не се чуди.
Има мм до означението, то е на 1.6мм, а в крайна сметка какво значи да ти се "изпекат" гумите, май това е термин само за зимните и при летните няма такова нещо. Гумаджията за износване не е говорил, само за "изпичане"
-
- Автомобил:
- Двигател:
"Изпичане" има и при зимните, и при летните гуми. Най-характерният белег, който се проявява при дълго спортно каране е промяната на цвета на гумите близо до джантите - става кафеникъв, дори бежов. Под спортно каране може да има предвид каране при високи температури с прекалена употреба на спирачки, умишлено превъртане на колелата на място, дрифт, дори често боксуване в сняг (това го има из големите планини, като Алпите). Друг белег това са фините напуквания, които се наблюдават доста често. Разбира се, степента на това изпичане зависи от качеството на гумите.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”