Има си закони и международни разпоредби, които трябва да се спазват.
РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 458/2011 НА КОМИСИЯТА от 12 май 2011 година относно изискванията за одобрение на типа на някои моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение на монтирането на техните гуми и за прилагане на Регламент (ЕО) № 661/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно изискванията за одобрение на типа по отношение на общата безопасност на моторните превозни средства, техните ремаркета и системи, компоненти и отделни технически възли, предназначени за тях -
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 58&from=ENСъщо така има формула за изчисление на скоростния капацитет:
Vmax = bbH + 0,1 x bbH + 6,5 km/h
където bbH (Bauartbedingte Höchstgeschwindigkeit) се взема от част Т от големия талон на автомобила (за България).
Пример:
в големия талон след (Т) е записано 190 km/h.
Vmax = 190 km/h + 0,1 x 190 km/h + 6,5 km/h = 198,4 km/h
В този случай може да се използват гуми с капацитет U (200km/h).
Записания размер в немските талони не е задължителен, а е препоръчителен. Обикновено в талона се записва само един от няколко разрешени размера гуми. Всички разрешени размери са опосани в СоС.
Пример:

В полето след Т е записана Vmax от 160km/h. Съгласно горната формула се получава изискване за гумите от 168,1km/h. В този случай могат да се използват гуми със скоростен капацитет R (170km/h). Въпреки това в талона е записан размер със скоростен капацитет Т (190km/h).
И последно - аз когато блъснах сърна бях с гуми със скоростен капацитет H, при вписани в талона гуми с капацитет V. Даже размера не отговаряше - бях с 16-ки, а в талона са описани само 17-ки. Всички щети ми бяха изплатени, като застрахователния агент описа в протокола не само данните за монтираните гуми, а и измерената от него дълбочина на грайфера за всички гуми.