Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Barum
4
1%
BF Goodrich
2
1%
Bridgestone
16
5%
Continental
82
25%
Debica
2
1%
Dunlop
17
5%
Falken
2
1%
Firestone
4
1%
Fulda
4
1%
Gislaved
1
0%
Good Year
23
7%
Hankook
20
6%
Kleber
3
1%
Kumho
6
2%
Michelin
62
19%
Nexen
13
4%
Nokian
7
2%
Pirelli
8
2%
Sava
2
1%
Semperit
1
0%
Toyo
5
2%
Uniroyal
27
8%
Vredestein
7
2%
Yokohama
1
0%
Други
13
4%

Общо гласове: 332
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот 777 » Съб 09 апр 2022 9:37

group® написа:На бас, че на 2ри, 3ти сезон номер едно ще е по-зле от новата последна.

Искаш да кажеш, че хората, които си купуват от "последните" гуми в списъка ги сменят всяка година ли? Я кажи за 2-3ти сезон на последната - ще се изравни ли с номер едно или ще е още по-зле? И като цяло не е добре да се хващаш на такъв бас, защото почти сигурно ще изгубиш колкото и да си вярваш.

thanis написа:Също така, преди 30 години в България нямаше летни и зимни гуми и хората си пътуваха и лете и зиме.

Преди 30 години колите бяха няколкократно по-малко (примерно 1/4 от сегашните). Повечето бяха от типа на Лада където 80км/ч е висока скорост, т.е. средната скорост е била забележимо по-ниска. Зимата не се караше толкова масово колкото сега. И в крайна сметка доколкото знам смъртните случаи при ПТП са били повече от сега, има статистики и може да се погледне. При много по-малко коли за да има повече жертви не е много уместно да се казва "и хората си пътуваха", все едно няма никаква разлика.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Съб 09 апр 2022 10:35

Колега 777, нека не изпадаме в някакви полемики, защото нещата, които ти пишеш също не са така. Аз, както и груп и други колеги искаме да наблегнем, че има много фактори, които оказват влияние.

Ти си с чисто нови гуми, ами ако спирачките са ти с криви дискове, ами ако накладките са ти износени, ами ако имаш теч в маркучите и при ряско натискане се пръснат, ами ако си карал с 20/30/40км над ограниченията, ами ако са правени в завода в Китай, а не в Германия, ами ако, ами ако.....

Винаги можем да сме в опозиция за всяко нещо. Да си говорим каквото искаме, всяко нещо оказва влияние, но също така всяко нещо, което оказва влияние има тежест.

Дай да спрем двамата от 140км/ч аз да съм със смотани гуми, ти с премиум - обаче да спреш 2 сек след мен. Гарантирам ти, че багажника ти ще влезе в автомобила пред теб.

Винаги най-голяма тежест носи човешкия фактор. Умението да поемаш риск трябва да е информиран избор, който е ясно осъзнат. Да си вземеш BMW 330d да го изкормиш и сложиш чип и нова турбина да стане 350кс, и да му слагаш най-евтините "големи" гуми и да го пържиш на светофарите и да шофираш все едно си на GT3, еми .... тогава всички ще руптаем, че човека е смотан.

Гумите за да се продават до толкова лоши показатели, означава, че са достатъчно безопасни за пътната мрежа. За баба Пена дето си кара в града, няма да има голямо значение, дали е с Дебица или е с Конти. Пък ако и се наложи да спре рязко, в общия случай реакцията и ще е проблема, а не гумите. Ако баба Пена иска да кара в завои със 120/130, ако баба Пена иска продължително да кара с 200, ако баба Пена скача на спирачките всеки път на магистрала, ако баба Пена превърта гуми на всеки светофар - Да, тогава за баба Пена има голямо значение какви ще са гумите.

За финал, модераторите да не се налага да трият 5 страници от темата. Нека спрем да спорим.

bbb12
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bbb12 » Съб 09 апр 2022 11:26

Според мен всички говорите за едно и също нещо, но добавяте субективни фактори и по тази причина мненията се разминават. Ясно е, че ниските класове гуми при равни други условия дават много по-малка сигурност. А това дали ще натиснеш спирачката 1 сек. по-рано или по-късно е Божа работа. В един случай може да успееш, в друг - не. Вярно е също обаче, че ако си безрасъден шофьор вероятността да се пребиеш с най-скъпите гуми е много по-голяма от тази, ако караш внимателно с най-евтини. Евтините гуми обаче имат и друг недостатък. По мои наблюдения, а и на хора около мен, евтините гуми в крайна сметка не излизат толкова евтино. Карат по сезон-два и след това са за хвърляне. Над Дебица нямам пряк поглед, а и те май отиват вече леко към средния клас в ценово отношение. Преди години обаче ми бяха препоръчали някаква неизвестна марка зимни гуми. Ценово си бяха в средния клас отвсякъде. Два сезона нямах никакви проблеми, на третия обаче се предадоха тотално. Колата се носеше като шейна. После си купих Фулда, които даже бяха по-евтини и си ги карах 4 сезона без проблем. През 2020г. пък си взех летни Петлас, които пак ми бяха много похвалени. Даже имам снимки назад в темата. Тогава си казах "какво толкова гуми като гуми, не съм състезател и карам основно спокойно". Е, да, ама тия боклуци за има-няма 3-4 хил. км. се нацепиха, както и 10 годишна гума не съм виждал да се цепи. А и по принцип колкото пъти съм си правил тънки сметки за нещо евтино, винаги съм съжалявал и винаги в крайна сметка съм давал много повече пари.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Съб 09 апр 2022 13:05

thanis написа:Колега 777, нека не изпадаме в някакви полемики, защото нещата, които ти пишеш също не са така. Аз, както и груп и други колеги искаме да наблегнем, че има много фактори, които оказват влияние.

Какво да не изпадаме в полемики като изпадаме. Винаги може да измислиш някакви странични причини, с които да обезсмислиш качествата на хубавите гуми. Не съм маниак да искам възможно най-върховите (и скъпи) гуми, но от личен опит знам, че лоши гуми (стари или с марка като Корморан) създават постоянни рискове. Ако си готов на подвизи и денонощно мислене кога къде как караш само и само да спестиш 20-30лв/гума, твоя работа. Аз съм си направил изводи, че колкото по-свестни гуми си сложиш, толкова по-добре. Много заблуждаващо мислене е това, че 95% от времето ще караш внимателно, в нормални условия и без рискови ситуации. Работата е там, че 1 инцидент дори с леки последици струва повече от 4 нови гуми средна хубост. За 5г експлоатация на гумите си струва отвсякъде да вложиш малко повече. И тук темата е кои реално се справят добре, защото по цена не винаги могат да се разпознаят.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 13 апр 2022 15:14

Някой ако кара с Vredestein Ultrac, моля да сподели колко им е treadwear-a

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 13 апр 2022 18:21

Днес точно го видях. 280 на точно този модел. Не помня с точност, но беше 205-55-16 като размер май.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 13 апр 2022 19:22

уу много добре, замислям се дали да не сменя efficientgrip performance-a дето взех, нещо не ми харесва как държи иначе гумата е много тиха и вози по меко от зимните nokian wr d4 които изхвърлих. То проблема е по скоро че ги карам на 1.8Т ама как и да е.

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Чет 14 апр 2022 15:30

Това лято заложих на KUMHO ECSTA PS71 235/45 R17

Изображение

За сега първоначалното ми впечатление, че са доста стабилни на мокро, понеже като ги сложих и заваля.
На сухо също са добре, не са шумни изобщо. За този размер цената беше 150лв, което напълно ме удовлетворява.
От gumivarna ги взех и там ги монтираха.

П.С. След месец ще ги видим как ще са ;)

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Чет 14 апр 2022 19:42

Най на края и аз си купих летни гуми. И аз като колегата преди мен заложих на Kumho ECSTA PS71 225/45 R17. DOT5121 са и ги взех от Диана Плевен. По принцип ги няма в асортимента, но ми изтеглиха един чифт от някъде след като помолих. Дадоха ми ги и на много приятна цена. Тепърва ще трупам впечатления. На мен Притесненията ми са, да не са шумни ... ще ги видим.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 14 апр 2022 19:42

Светльо, то на етикета пише, бре :mhihi С такъв тип протектор - няма как да са шумни. Аз си падам точно по такива.

Svetlix

Мнениеот Svetlix » Чет 14 апр 2022 21:04

Този уикенд ще ги разходя и ще видим как ще е. А на теб успех с рекламацията :)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 15 апр 2022 6:23

Благодаря ти, ама нямаше нужда от подигравка :rolleyes

Потребителски аватар
deodriver
Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
Двигател:

Мнениеот deodriver » Пет 15 апр 2022 22:14

stefan4o написа:Светльо, то на етикета пише, бре :mhihi С такъв тип протектор - няма как да са шумни. Аз си падам точно по такива.

На етикета може да си пише,но не винаги означава,че гумата няма да е шумна.Нова гума винаги по начало е тиха,а шума идва с процеса на триене.Оставя ме ги разните руски и украйнски боклуци.Етикетите си ги слагат производителите и реално могат да пишат каквото решат,а различните организации правят тестове и показват вярно ли е.Ако искате гума да е тиха,моя опит показва,че на етикет трябва да пише 68/69dB.,но и това не е гаранция.И тук говорим за гума с широчина минимум 225 и нагоре,защото е ясно,че тясната гума вдига по-малко шум.Постижение си е да се направи широка гума с нисък шум.
Иначе и аз ще тествам тази година Kumho две коли,но модела Crugen HP91 с размер 295/40/20 и 245/50/19.Ще видим как се движат.До сега 19-ките бяха с Nexen SU1 и честно казано добре държаха,но по-бързо свършват.

Svetlix

Мнениеот Svetlix » Съб 16 апр 2022 12:50

stefan4o написа:Благодаря ти, ама нямаше нужда от подигравка :rolleyes

Стафанаки, през ум не ми е минало да се присмивам и/или каквато и да е било лоша мисъл към теб персонално. Съжалявам ако така е прозвучало. Все пак сме в един отбор - този на потребителите. Никой не е застрахован.Чакам с интерес развитието по въпроса.

Колкото до шума - deodriver го е описал много точно. Все още трупам впечатления. В сравнение със старите Nexen nFera SU1 в същия размер ми се виждат една идея по-шумни.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 19 апр 2022 14:20

На текущия ми автомобил, приключвам със смяните на гуми. С тези, мисля да си отиде в моргата.
Прикачени файлове
BF.jpg

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”