От юли 2021: Колите в София с екостикер

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: От юли 2021: Колите в София с екостикер

Мнениеот 777 » Съб 17 юли 2021 10:30

stefan4o написа:Днес сутринта бяха поканили един член (не му запомних името), който даде яснота малко.
Той твърдеше, че ако колата е с две горива - примерно газ-бензин, ще се взема предвид по-чистото показание на ауспуха. И че колата МОЖЕ да придобие по-висока еко-категория, нищо, че по талон е стара.

Това, че Сульо твърди нещо нищо не значи. Обикновено остава като празни приказки и лични тълкувания.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 юли 2021 10:35

Не изглеждаше, като сульо...
Просто казах, какво съм видял и чул.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 17 юли 2021 11:04

Както ще да изглежда, няма ли го в закона, няма значение че го е казал.
Те и журналягите са виновни, трябвало е да го питат къде е посочено в закона.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 17 юли 2021 12:39

Откъде знаеш, дали го няма в някоя разпоредба/правилник към закона?

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Съб 17 юли 2021 13:48

Щото ще е хептен абсурд да са правили тия сложни таблици, ако се касаеше само за покриване на стойности. Отделно, стойностите за мерене са само за част от вредните вещества, другите са регламентирани за всеки евростандарт. На теория се приема, че ако мерените вещества са в норма, то и другите би трябвало да са(което всъщност не е точно така). Но пак казвам другите вещества са в различни количества според Еврокатегорията.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 17 юли 2021 14:16

Не мисля, че екостикерите отразяват евростандартите.
Тоест е напълно възможно да се случи това, което Стефчо казва, а мисля и всички искаме?!

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Съб 17 юли 2021 14:43

Аз затова го определих като Сульо, в смисъл някой който изказва личното си пожелателно мнение и си придава тежест сякаш нещата са така. После ще излезе, че е искал да каже как трябва да станат нещата.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Съб 17 юли 2021 16:20

group® написа:Не мисля, че екостикерите отразяват евростандартите.
Тоест е напълно възможно да се случи това, което Стефчо казва, а мисля и всички искаме?!

Какво искаме всички?! Да се имитира дейност, а практически всичко да си е както до сега?!
Аз лично не съм против, защото мнението ми за ефекта върху екологията от тия циркове, е различно от мнението на повечето екозащитници. Но разни еко-ентусиасти, на които им пречи най-вече видимия дим(толкова им е акъла), вероятно не мислят като мен.

ПП: Против съм лицемерните циркове по принцип, дори и когато имам полза от тях. Или да го правят като хората, или да не го правят въобще.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 17 юли 2021 16:39

Нещо вкарваш и натрапваш вижданията си (не факти), без да има връзка с топика!
Ставаше дума за избора на по-чистото гориво за категоризиране.
Защото и аз, както много тук мисля, че 1.4 голфче на метан ще замърсява по-малко от голяма част от дизелите в Бг.

(Не ме вкарвай твоята си полемика, кое от ауспуха е вредно и кое не!)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 юли 2021 16:45

cecoa1 написа:Какво искаме всички?! Да се имитира дейност, а практически всичко да си е както до сега?!

Аз лично искам прегледите да са като хората. Коли, които са пред разпад да НЕ минават преглед. Тези, дето пушат син пушек, като трабанти - също. Автомобилите на газ и метан са реално екологично чисти (освен ако не им е тотално объркана настройката и не вонят на сурово гориво отзад), реално е по-логично да се ВПИСВА нормата, на която отговарят ИЗМЕРВАНИЯТА, а не да се гледа талона на колата и кога е произведена. Ако някой не е съгласен, че новата му кола с изтърбушен ДПФ и затапен ЕГР е с еко-кагерия 2 ли 3 (да не се бърка с вписаната в талона ЕВРО-категория) - отива, поправя ги и минава пак. Защото може да се окаже, че Джетата ми от профила на газ изхвърля по-малко вредни газове от някоя доста по-нова бензинова кола без газова уредба и с премахнат катализатор.
И аз като повечето нормални хора НЕ съм фен на махането на катализатори, картерни вентилации и т.н. Заради една тъпотия махнах работещ катализатор на Джетата и още ме е яд въпреки, че минаха години оттогава. Бях го наплюл, че заради него се стопява шибаното топче силиконовото на лоста за управление на привода за скоростната кутия... Което не значи, че не мога да сложа пак нов, ако съм изправен пред дилемата да я карам или да я командировам на село да я ядат мишките в гаража.
И аз искам да дишам сравнително добър въздух в градска среда, никак не ми е приятно, да дишам на някой чипосан дизелак саждите или на някой дърт ЕкотЕк изгорялото масло.

Последна промяна от stefan4o на Съб 17 юли 2021 16:52, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 17 юли 2021 16:49

Аз мисля че принципно всички сме съгласни с теб.

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Съб 17 юли 2021 16:57

Коли, коли, ама от 15 септември до 1 юни трафика в София е ад, но само зимата в студените дни има проблем с мръсния въздух.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 юли 2021 16:58

Това е отделна работа. На всички ни е ясно, че колите НЕ са главният виновник за замърсяването не само в София ами и по света. Ама там ще навлезем в друга тема вече :c020
Въпреки това, не сте ли съгласен с мен, че колите с пушек няколко метра след тях нямат място на пътя?

Последна промяна от stefan4o на Съб 17 юли 2021 16:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Съб 17 юли 2021 16:59

stefan4o написа:Автомобилите на газ и метан са реално екологично чисти (освен ако не им е тотално объркана настройката и не вонят на сурово гориво отзад), реално е по-логично да се ВПИСВА нормата, на която отговарят ИЗМЕРВАНИЯТА, а не да се гледа талона на колата и кога е произведена.

А дали няколко месеца по-късно няма да започнат дела или подобни процедури от хора, които смятат, че трябва да плащат 50лв данък като за Евро 5 вместо 180лв като Евро 0-2 каквото им е в талона? Документира ли се, че са реално Евро 5, ще се намери кой да каже "А защо плащам повече". Трябваше данъците да си бъдат като преди данък притежание на движим имот, а не годишна екотакса. За да се уредят няколко чиновника имащи по-нови коли с нисък данък, омазаха куп други неща.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 юли 2021 17:05

Ако пък отворим дума за данъците...
И на мен не ми се вижда нормално за Форд Фокус 2016г да плащам 50лв, а за Джета 1990г. да плащам 30, ама... Не трябва ли да е обратното? :Mr Green Fun Защо на по-новите коли са им по-скъпи данъците?
Но всичко това може да се "узакони" така да се каже. Да се плаща данък като за категорията в талона (която е от производителя на колата), а пък ГТП да си замерва, как реално стоят нещата. И без това са две различни неща. Ако зависеше от мен аз бих го измислил доста хитро :a045

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”