На една от колите си съм с Nokian WR D4... Не знам за какво нацепване на гумите иде реч, но за зимни гуми са много добре според мен.
За справка, вижте класациите по производители.
Не разбирам защо сте такива фенове на всесезонните гуми, и то при все че при деиствително зимни условия те са практически безсмислени. И не, не е до шарка и грайфер, самата гума е друга смеска за да не се търка лесно през лятото...
Не валяло сняг... Така е, но предпочитам да съм подготвен за моментите в който вали.
Ми, то и дъжд не вали вече, но въпреки това всички летни гуми са с основен критерии спиране на мокро...
По същата логика, защо си купуваме гуми с високоскоростни индекси, при положение "Н" са ни предостатъчни.. .
Офф: Преди години, отивам за 3-ти март на Мелник. Там безмилостна жега, 25 градуса. Свалям багажа, и си говорим със стопанина. Той видя, че карам с зимни гуми и нося вериги в багажника. Откровенно ми се смя. Само, че той не знаеше че сутринта тръгвайки от паркинга пред нас, имаше повече от 10 см лед по паркинга...
Практически толкова е актуална и темата.
Зимни гуми - кой с какви - оценка
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
777 написа:JuStan написа:на зимните WR D3 тази зима ще му е СЕДМА
Я погледни в Русия ли са произведени. Да не си хванал някоя партида от едно време, когато евентуално са произвеждани другаде.
русия е!
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
joromnt написа:Не разбирам защо сте такива фенове на всесезонните гуми, и то при все че при деиствително зимни условия те са практически безсмислени. И не, не е до шарка и грайфер, самата гума е друга смеска за да не се търка лесно през лятото...
Не съм им фен, просто това което казваш е много голяма заблуда и реших да й обърна внимание. Отваряш всеки тест на всесезонни гуми на ауто билд, там мерят реалната теглителна сила на сняг и лед и виждаш, че всесезонните гуми са много повече зимни отколкото летни. В нютони теглене, покриват едни 80-90% от възможностите на чисто зимна гума на сняг. Единствено изключение е Крос клаймъта, който е около 2-3 пъти по-слаб от Vector 4seasons да кажем, но също много по-силен от лятна гума на сняг. Също, не коментирам след някакви години смесено ползване, какво се случва. Обаче ако се карат сумарно 40 000км, което си е норма така или иначе, това са 2-3г и подозирам че ще си ги изкарат.

- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Като човек карал всякакви гуми и ремонтиращ техника ще кажа че ми е писнало от тъпи гумаджийски и монтьорски лафове повтаряни до припадък пък а дано да станат истина...има всесезонни гуми и са си добра алтернатива за всесезонно неекстремно каране при нормални зимни условия...отделен е въпроса че българина е топ драйвър и са му много важни гумите..да не казвам че най-много пие и е с най-голяма пшишка ма туй си го знаете....дори с тъпия Крос климат на Мишлен който е срам за една всесезонна гума когато живех В София си се качвах на вилата по неизчистени улици...а за София си съвсем Ок...А една наистина всесезонна гума си напълно наред за зимните условия които имаме....а повечето рацъри са толкова заблудени че ако не знаят с какво им е обута колата даже няма и да разберат че са с всесезонни гуми....ма пък инак много ги разбират гумите и могат с точност до милимунда да те светнат коя ще те задържи в завоя и коя ще те изпюе... 

- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
А гумите с XL в името стават ли? Уж са подсилени за повече товар, но това означава и по-голямо тегло. Сигурно затова дават клас F за икономия на гориво. Поне дали повече издържат на дупки?
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
777 написа:Поне дали повече издържат на дупки?
Да.
А разликата в теглото не е толкова голяма.
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Sunfull SF-982 в размер 195/65/15.Прекалено мека гума,в резултат на което на сухо колата се лашка странично и е доста опасно на момента.На дълбок сняг може би ще са добри,но на сух асфалт с температурите в момента-категорично не!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
А на мокър асфалт ще са алеле-майкоо, защо те купих 

- icotoooo
- Автомобил: VW Golf MKIV GT-TDI
- Двигател:
Аз пък съм много доволен от зимните гуми Nokian.
2017г. есента си купих BMW E91 (3ка комби автомат само на задно) 2008г. с гуми Nokian набори на колата.Имаха може би 6-7мм грайфер и бяха свежи, но все пак са гуми на 10г. Идеята беше да ги изхвърля и да купя нови. В стечение на обстоятелствата се наложи да остана с тях и някак да избутам зимата. Февруари месец падна голям сняг и за мое голямо учудване се справиха повече от перфектно. Минах и стигнах до места, където не съм и предполагал, че ще успея и поведението им беше като на нова гума от поне среден ценови клас. Изключително доволен и определено отново бих заложил на тази марка, ако ми се наложи да купувам зимни гуми.
2017г. есента си купих BMW E91 (3ка комби автомат само на задно) 2008г. с гуми Nokian набори на колата.Имаха може би 6-7мм грайфер и бяха свежи, но все пак са гуми на 10г. Идеята беше да ги изхвърля и да купя нови. В стечение на обстоятелствата се наложи да остана с тях и някак да избутам зимата. Февруари месец падна голям сняг и за мое голямо учудване се справиха повече от перфектно. Минах и стигнах до места, където не съм и предполагал, че ще успея и поведението им беше като на нова гума от поне среден ценови клас. Изключително доволен и определено отново бих заложил на тази марка, ако ми се наложи да купувам зимни гуми.
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
Имам Firestone winterhawk 3, имаха доста кофти ревюта, аз проблеми нямах, сега гледам Winterhawk 4 са направени по-добре за мокро и съответно ревютата са добри, та мисля с такива да обуя бобъра.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Преди два дни ходихме да изберем гуми за колегата в Д...а.
Огледахме и новия УинтерХоук 4 - на мен лично ми хареса като гума, доста по-мека стои от Бриджстоун, дори Мишелин Алпин А6 (колегата искаше такива, ама размисли). Клас Б на мокро и цена под 80 лева си е много ОК и според мен това ще е новият шампион среден клас зимна гума за този сезон. Само че не мога да намеря ревюта или сравнителни тестове, понеже е съвсем нов модел още.
Огледахме и новия УинтерХоук 4 - на мен лично ми хареса като гума, доста по-мека стои от Бриджстоун, дори Мишелин Алпин А6 (колегата искаше такива, ама размисли). Клас Б на мокро и цена под 80 лева си е много ОК и според мен това ще е новият шампион среден клас зимна гума за този сезон. Само че не мога да намеря ревюта или сравнителни тестове, понеже е съвсем нов модел още.
-
- Автомобил: Golf 5 TDI
- Двигател: BXE 2007
Здравейте, някой има ли в размер 215/60/17? Какви гуми слагате ? Интересува ме средния ценови диапазон и евентуално високия.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Доста интересни резултати има в този тест на AutoBild в размера 235/45/18:
https://shina.guide/press/24765/
Като цяло са ги разделили на 3 групи:
Места 32-51. Дисквалифицирани, защото се представят много зле на мокра настилка:

Места 21-31. По-дълъг спирачен път на сняг.

Финалисти:

https://shina.guide/press/24765/
Като цяло са ги разделили на 3 групи:
Места 32-51. Дисквалифицирани, защото се представят много зле на мокра настилка:

Места 21-31. По-дълъг спирачен път на сняг.

Финалисти:

- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Семперит са се изстреляли доста напред 

- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
някой с Uniroyal?