Летни гуми - кои според вас са най-добрите
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите
Good Year Eff Grip са доста пластмасови гуми. Аз бих заложил на друга марка. За среден клас - Firestone Roadhawk, Hankook Ventus Prime 3 или 4, Kleber Dynaxer 4. Фаворит, разбира се, са ми Континентал - Премиум Контакт 6. Малко по-евтини са моделът ултраконтакт, но според мен и те ще са леко пластмасови като Good Year, който предлага колегата. Т.е. аз бих заложил на гума на мокро с клас А или Б (компромис), но за "икономичност" - C, тези с клас A и B са си пластмасови.
- jordan17772
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
Гудиъра е премиум гума и няма как да слагаш в едно изречение с гуми като Ханкук, Клебер, сухоземни ястреби и огнен камък...
- alpinab
- Автомобил:
- Двигател:
За: Good Year Eff Grip
Явно на такава партида си се нахендрил. Купих същите 2018 на предишната Б7ца 215/55/16 и бях очарован колко мека все едно Каучук натискаш. Като поведение, шум и возия перфектни. Чиста 10тка.
Тогава и бях писал в темата, че съм очарован и препоръчвам.
Но да, от година на производство, партиди и страна на произход има разлики на една и съща марка и модел.
Клебер откакто станаха кетайци, дори не ги поглеждам.
Явно на такава партида си се нахендрил. Купих същите 2018 на предишната Б7ца 215/55/16 и бях очарован колко мека все едно Каучук натискаш. Като поведение, шум и возия перфектни. Чиста 10тка.
Тогава и бях писал в темата, че съм очарован и препоръчвам.
Но да, от година на производство, партиди и страна на произход има разлики на една и съща марка и модел.
- stefan4o
- Контакти:
jordan17772 написа:Гудиъра е премиум гума и няма как да слагаш в едно изречение с гуми като Ханкук, Клебер, сухоземни ястреби и огнен камък...
Хубаво, нека е премиум гума. Тази, която видях в Диана изложена на витрината си беше същото дърво, като моя Дънлоп СП Блуреспонс. Не съм ги сравнявал - просто предложих варианти средна хубост, защото колежката пита и за такъв вариант, ако правилно съм я разбрал. Споделих мнение, дадох варианти на колежката. Да отиде в някоя по-голяма гумаджийница и да погледне наживо коя гума, как изглежда и да си прецени. Аз гума с клас B за икономичност НЕМА да си купя, ако ще и Континентал да е

Последна промяна от stefan4o на Пет 29 мар 2024 22:08, променено общо 1 път.
- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
alpinab написа:За: Good Year Eff Grip
Би ли споделил източника на тази информация.
- stefan4o
- Контакти:
Моят Клебер е произведен в Китай. Така, че е вярно. BF Goodrich също ги правят там в някои размери.
-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Евала на колегата Стефанчо. Премиум марката не винаги е гаранция за най-добро представяне. Без да съм критерий, на книга и на показатели бих взел vredestein Ultrac. Пребива ги всички на мокро и аквапланинг, на сухо е на добро място също. 116 лв излиза като цена...
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
alpinab написа:За: Good Year Eff Grip.
Жена ми кара с goodyear efficientgrip performance 2, супер странна гума.
Колата почва много лесно да буксува, но при спиране няма проблем, като цяло се държат странно тия гуми и не бих купил пак, мога да ги сравня с гумите които карам аз Vredestein Ultrac от които съм много по доволен, колите са сходни като вървеж, но с Vredestein-a нямам проблем и са изключително меки и понасят неравносите много добре.
На жена ми на колата зимните са firestone winterhawk 4, с тях колата не буксува така и спира същото.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Както съм писал вече в тази тема, аз също останах разочарован от Good Year Eff Grip performance (без цифра), наложи се да ги карам на малко по-ниско налягане от препоръчаното от VW за моята кола, за да им подобря сцеплението. Най-странното е, че на мокро се представяха по-добре от колкото на сухо, особено в сухо, горещо време. Следващите поколения не знам как са, но реших да не рискувам, заложих на Континентал Премиум Контакт 7 и направо се преродих.
В моя случай говорим за размер 205/55/16.
Последна промяна от Asko VW на Пон 08 апр 2024 19:15, променено общо 1 път.
5г карах летен Нексен фабрични на нова кола. Не съм очарован . На мокро стават , но на сухо бяха зле. Отделно една скъса телове и се изкриви. Лошото е, че и другата ми кола дойде с Нексен и ще трябва пак да ги търкалям.
- stefan4o
- Контакти:
Asko VW написа:Както съм писал вече в тази тема, аз също останах разочарован от Good Year Eff Grip performance (без цифра), наложи се да ги карам на малко по-ниско налягане от препоръчаното от VW за моята кола, за да им подобря сцеплението. Най-странното е, че на мокро се представяха по-добре от колкото на сухо, особено в сухо, горещо време. Следващите поколения не знам как са, но реших да не рискувам, заложих на Континентал Премиум Контакт 6 и направо се преродих.
Абсолютно същото нещо има с моя Дънлоп (който е близнак на Good Year). На сухо са трагедия, на няколко пъти се измъквам на косъм от ПТП

С две думи - не съм доволен.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
rld написа:два еднакви модела на NEXEN N`BLUE HD, но с различни характеристики.
разход - B, спиране на мокро - B, шум - 70
разход - А, спиране на мокро - С, шум - 71
В движение това дали ще се усети
Днес взех с Нексен от този модел с показатали D, C, 70. 185/60/14 корейско производство дот 4822. Май в Диана не са дошли новите гуми.
- Sonny_89
- Автомобил: VW Passat B7 + Opel Astra H
- Двигател: CFFB + Z19DTH
Вчера оборудвахме Опела с Клебер 225/45/17. Покарах го по пътя с. Варвара - гр. Велинград и определено колата се държеше добре. Пише че са произведени в Румъния 

- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
Sonny_89 написа:Вчера оборудвахме Опела с Клебер 225/45/17. Покарах го по пътя с. Варвара - гр. Велинград и определено колата се държеше добре. Пише че са произведени в Румъния
Което според някои колеги вече значи, че фирмата е румънска.

-
- Автомобил: Passat Variant B8 SCRBMT 2018
- Двигател: DFGA
GOODYEAR 215/55R17 94W EFFIGRIP PERF 2. Гумите са с ДОТ от 2023 година и са поставени прясно докарани от Германия, на колата, на 12.03.24г. Вече им врътнах към 2000км и за мен са много добри. С повишаване температурата на асфалта, сцеплението се увеличава, а шумът намалява Колата се дължи много предвидимо, спирането е надеждно и на сухо, и на мокро. Последното, както при градско, така и по магистрални и извънградско шофиране. Разходът на гориво при моея режим на шофиране, макар и малко, но намаля.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”