:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Смяна масло - на километри или на година?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна масло - на километри или на година?

Мнениеот Петър Петров » Нед 21 авг 2011 22:38

muns61 написа:
godfadar написа:А кое е по-правилно,количеството на маслото да е към средата или близо до максимума на щеката?
eusa

Щом помпата засмуква достатъчно масло, а не въздух при всякакви обороти, мазането е осигурено. Нищо в мотора не се маже от разплискване на маслото в картера. Количеството по щека е гаранция, че ще изкара посочения пробег.
Така че, нивото е доста относително.

Има коруби дето пистонните им болтове се мажат точно от разплискването!!! Ама и там си е предвидено минимум и максимум на щеката :beer

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 13 фев 2013 13:18

Малко лаишки въпрос, ама масления филтър има ли годност, тоест маслото е на 3000 км. и на една година, задължителна ли е смяната му и на него на една година?

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Сря 13 фев 2013 13:32

ivo_555 написа:Малко лаишки въпрос, ама масления филтър има ли годност, тоест маслото е на 3000 км. и на една година, задължителна ли е смяната му и на него на една година?

Не би трябвало да имаш проблем.
В Германия често сменят маслен филтър на две смени на масло...
Но, все пак не струва 100 лв., че да не се сменя...

ZanderBG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZanderBG » Сря 13 фев 2013 15:55

Това с 10-15 000км или една година е измислено за новите коли при гаранционно обслужване, защото ако правиш по-малко километри, те губят като клиент... Имаме служебно и30 - миналата есен се принудихме да го обслужиме на 6500км вместо на 15 000км за да не отпадне гаранцията - просто последната година беше карано много малко...

За средностатистическата кола у нас на 15-16 години и неизвестен пробег е "малко" пресилено да й трепериш точно какво масло и на колко точно километра ще го смениш... Както казва тъста ми "аз не сменям масло - аз доливам"...

При мен на пасата като дойде време за смяна си излиза предупреждение "сервиз след 3000км", и т.н. до "сервиз сега!" Общо взето 15000км е сервизния интервал :th_up

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 13 фев 2013 16:41

тъста ти къпе ли се - или като му дойде времето пръсва малко дезодорант и е готов за още няколко дни пробег?

ZanderBG написа:Както казва тъста ми

ivo_555 написа:Малко лаишки въпрос

ти като си миеш краката слагаш ли пак мръсните чорапи?

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 13 фев 2013 18:25

parno написа:
ivo_555 написа:Малко лаишки въпрос

ти като си миеш краката слагаш ли пак мръсните чорапи?

Не, разбира се, а какво ще стане ако ги сложа пак същите?

:) Хм, ами то точно това е въпроса колега, ако чорапите нямат голям, пробег ,стоял съм цял ден на дивана, трябва ли да си сменяш чорапите и дали трябва изобщо да си миеш краката?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 13 фев 2013 19:42

ivo_555, Колега по твоята логика ако не излизаш от вкъщи 2 седмици, и не си правиш нищо, освен да лежиш на дивана, не трябва да се къпеш! (не се заяждам) но колегата е прав с чорапите!

Аз моето го сменям на пробег!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 13 фев 2013 19:51

ivo_555 написа:
:) Хм, ами то точно това е въпроса колега, ако чорапите нямат голям, пробег ,стоял съм цял ден на дивана, трябва ли да си сменяш чорапите и дали трябва изобщо да си миеш краката?

Филтрите (евтините са сигурно колкото кутия цигари, аз примерно слагам от скъпите за колата ми - около 9-10 лева с остъпката) и маслата (предполагам караш с 15в40 или 10в40, които 4 литра са ти колкото две салати в ресторант в Пампорово ) са жълти стотинки за тия коли. Сменяват се комплект, заедно. Другото са байганьовщини и тънко сметкаджийство.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 13 фев 2013 20:22

Айде за филтъра майната му, не е толкова въпроса в парите, ама маслото ще си го сменям сам, та не ми се цапа и занимава с филтър който е на 3000 км, маслото е на 2г. така или иначе преди лятото няма да го сменя, ще стане на 2.5, толкова колкото и на предните две смени, колата ми е вече которник на 20 години и нямам никакво намерение да му наливам скъпо масло и да го сменям всяка година!

Ама това е друга тема, тука говорим необходимо ли е да се сменя не толкова филтъра, колкото маслото всяка година, да, предполагам състава му се променя, но все пак едва ли толкова фрапиращо за 2-3000 км.,и на 1 год., че то повече може да стои в някой варел или туба в гараж за смяна на масла, и кво, ще се развали ли!

А въпроса ми за филтъра ще го задам по конкретно за да няма заяждане на тема кой кога и дали си сменя чорапите: не знам от какво е направен филтъра, сигурно от някакъв вид хартия, та има ли опасност тоя филтър да се разложи нещо?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 13 фев 2013 20:25

Петър Петров написа:
muns61 написа:
godfadar написа:А кое е по-правилно,количеството на маслото да е към средата или близо до максимума на щеката?
eusa

Щом помпата засмуква достатъчно масло, а не въздух при всякакви обороти, мазането е осигурено. Нищо в мотора не се маже от разплискване на маслото в картера. Количеството по щека е гаранция, че ще изкара посочения пробег.
Така че, нивото е доста относително.

Има коруби дето пистонните им болтове се мажат точно от разплискването!!! Ама и там си е предвидено минимум и максимум на щеката :beer

Това не съм го видял, ама Пешо да каже кое се маже от плискане, освен моторите Дойц, които някога въртяха люлките със синджирите!

[imghttp://4coolpics.com/pics/0601/256820601159.jpg][/img]

ZanderBG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZanderBG » Сря 13 фев 2013 21:05

звучи чалко като виц, ама един приятел беше наследил от дядо си една жигула 1200s и си сменяше маслото на 5000км с Кастрол от най-скъпото... След няколко години я даде за скрап както си му е редът, но равносметката беше че за това време беше похарчил повече пари за масло отколкото струваше таратайката... :banghead
Старата кола няма да стане нова, ако ще масло от космически кораб да й слагате...
Нова кола може да се прецака от не-сменяне на масло, но не за 2-3 или 5 хиляди километра закъснение, а поне 2-3 смени да са пропуснати...

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Чет 14 фев 2013 0:16

stefan4o написа:
ivo_555 написа:

Филтрите (евтините са сигурно колкото кутия цигари, аз примерно слагам от скъпите за колата ми - около 9-10 лева с остъпката) и маслата (предполагам караш с 15в40 или 10в40, които 4 литра са ти колкото две салати в ресторант в Пампорово ) са жълти стотинки за тия коли. Сменяват се комплект, заедно. Другото са байганьовщини и тънко сметкаджийство.

:th_up

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Чет 14 фев 2013 0:20

както каза колегата, хората са предупредили на 1 год. защото маслото се окислява и губи свойства с работата му с газове и т.н. допир с метал. друго е да седи в туба, друго е в двигателя. нужма е малко елементарно въображение за да си го представиш това или? :) и най-вероятно нищо няма да му стане на двигателя ако караш 2 год. с 1 и също масло на малко километри но все едно да ядеш застояла храна. няма да умреш от глад ама може и до кенефа повече да ходиш а? :mhihi

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Чет 14 фев 2013 9:09

То добре някой само доливат и не сменят, ама какво става със филтъра. Нормално при работа на мотора той се износва по малко, много ситни парченца метал се отмиват от маслото и се задържат от филтъра, но и той има някакъв капацитет, в един момент дебита пред него намаля, от там пад на налягането .. И после ма тя тая кола не излезна сполучлива ..
За стареенето, едно е да стои в тубата запечатано, съвсеееем друга работа е в мотора, подложено на всякакви въздействия
С масло гуми и спирачки не се прави компромис

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Чет 14 фев 2013 19:27

един приятел навърта 10 000км за 4-5 години,ама сменя на пробег и няма проблеми за стара кола става дума

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”