blaze написа::mrgreen: Аз спирам с размислите! Не ми стига капацитет за толкова платна и т.н. Разбрах Ви колеги. Законите или са написани за бумаци...колкото да има там пък....
Не е точно така, ама трябва да се чете много докато се разбере в крайна сметка - и аз го четох 3 пъти следното, докато схвана това, което и отпреди знаех:
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно
средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните
случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и
повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или
пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост
не по-голяма от 80 км/ч;.
3. когато навлизането по пътната лента се разрешава от светлинен сигнал.
Т.е. в дадената ситуация може да си ходиш където си поискаш, стига с това да не застрашаваш останалите (второто го пише по-надолу в закона и някъде по-нагоре из постовете на колегите - текстът за правилното и безопасно престрояване).
Та така... За съжаление законите не са написани като АутоБилд и Топ Гиър, но трябва да се четат и най-вече да се разбират. И в крайна сметка освен законите има елементарна колегиалност - надали някой бърза чак толкова, че да прави мръсно на останалите, дори те да са в леко нарушение. Разбира се и колегиалността си има граници, когато виждаш че останалите се държат като идиоти

Но и това вече го дискутирахме, няма смисъл да продължавам.
Ще бъде много хубаво наистина ако имаш някой познат полицай да изкаже мнението си по точно описаната ситуация (без разни интерпретации за включващи се от другаде и т.н.), защото явно от закона трудно може да се изтълкува точното решение.