:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Как карате на магистрала

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Как карате по магистрала

Карам с 60, за да пестя гориво
6
1%
Карам с позволената скорост , собразена с пътните условия
269
45%
Карам с колкото може да вдигне колата
33
5%
Не изпреварвам, или много рядко
18
3%
Изпреварвам нормално, и не присвяткам ако има някой пред мен
241
40%
Аз съм царя на пътя и всички дето се влачат по-бавно от мен, трябва да ми правят път
36
6%

Общо гласове: 603
Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Как карате на магистрала

Мнениеот slimmer » Чет 08 сеп 2011 12:38

ak_47 написа:... повечето карат в средната лента, дори и с 90-100, и оставят най-дясната лента неизползваема ... култура на шофиране

Същото и на Хемус преди първия тунел откъм Ботевград... Мноого рядко може да видиш тирове там, да не говорим за лади/москвичи/други бавнодвижещи се/натоварени на макс, каращи с 90... Аз например веднъж си се дръпнах най-вдясно, за да не затапвам останалите, които наближаваха, а си карах със 100. Лошото е, че там е опасно да се кара дори и с толкова, точно заради тировете, които пъплят там. За мен идеалното е 3 ленти с различни ограничения, както съм чувал по чужбина, че има... Изключая аварийната, ама като знам нашите колко време правят магистрала с 2+1 платна, за другото може и да си помечтаем дооста...

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Чет 08 сеп 2011 12:41

kacarov_dupnitsa написа:Е нали водач при движение извън населено място при повече от 2 ленти ли беше се движи в най-удобната за него нещо от този сорт беше по ЗДП :lol:. Явно на всеки му е по удобна средната лента, може би защото в най-дясно карат автобуси и камиони.

Няма такова нещо, миналата седмица го обсъждахме в друга тема. Извън населено място, колкото и ленти да има, се движиш най-вдясно, само като изпреварваш се престрояваш отляво. Виж ако има път с определени минимални и максимални скорости за лента, вече е друг въпрос. Такива в България все още не съм видял.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 08 сеп 2011 12:47

по нашите магистрали карам с 80-100, прекалено неравни са и не мога да вдигна повече без да ми опират гумите в калниците :)
съответно карам основно в дясната , освен около пазарджик където карам или в лявата или в аварийната.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Чет 08 сеп 2011 12:50

slimmer написа:
kacarov_dupnitsa написа:Е нали водач при движение извън населено място при повече от 2 ленти ли беше се движи в най-удобната за него нещо от този сорт беше по ЗДП :lol:. Явно на всеки му е по удобна средната лента, може би защото в най-дясно карат автобуси и камиони.

Няма такова нещо, миналата седмица го обсъждахме в друга тема. Извън населено място, колкото и ленти да има, се движиш най-вдясно, само като изпреварваш се престрояваш отляво. Виж ако има път с определени минимални и максимални скорости за лента, вече е друг въпрос. Такива в България все още не съм видял.

Значи нещо аз се бъркам добре.
Но колкото и теми да пускате и колкото и да се говори, шофьора няма ли си малко мозък да прецени сам, дали е опасен участник в движението, няма как да му се набие в главата да не шофира опасно и така нататък, докато Недай си боже не убие някой. Има ги всякакви джигити и ще продължава да ги има за жалост. По някога и аз карам бързо, въртя гуми и така на татък, но винаги го правя когато съм сам в колата и около мен няма др. коли или най-вече пешеходци, поне като се трепя да съм само аз. До момента имам 3 отнесени огледала на др. коли, само защото са без предимство и навлизат в мойто платно БЕЗ МИГАЧ, няма да му се счупи ръката ако пусне мигач но от газария няма да го направи. Но стига с това че се отклоних от темата.

п.п. Не се хваля за огледалата, то си е за бой.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Чет 08 сеп 2011 12:51

90-160, според ситуацията. Има зони на АМ Тракия, където асвалта е в бурно вълнение и мъртво течение. Би било малоумно да се зоря там. Като има мегдан, условията, колата, гумите, хората позволяват... и аз си позволявам.

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Чет 08 сеп 2011 12:54

Най-мразя да карам по магистрала,че с колкото и да караш все е грешно!
Стремя се да подържам 120 до 140,но излезе ли ми някой "турист" с 80-90 особено по баир ставам и аз такъв за дълго.
Не знам но 90 не го приемам за скорост по магистралата.
"Който го е страх от мечки да не ходи в гората."

То катастрофите стават от превишена скорост и от туристи.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 08 сеп 2011 13:01

ivostefanov написа:Най-мразя да карам по магистрала,че с колкото и да караш все е грешно!
Стремя се да подържам 120 до 140,но излезе ли ми някой "турист" с 80-90 особено по баир ставам и аз такъв за дълго.
Не знам но 90 не го приемам за скорост по магистралата.

колега, всеки си преценява как да кара, и не мисля че имаш право да се сърдиш ако някой кара по-бавно от теб.
щом така е преценил човека, значи това е правилната скорост за него.
аз не мога да карам с над 70 на определени места, освен ако не искам да си гоня веждите по магистралата, това значи ли че съм турист.
освен това много рядко изпреварвам със скорост над 140, просто при ограничение 130 според мен това е максималната позволена скорост. признавам си че често нарочно се мотая пред разни бързаци, и аз не знам защо, сигурно от лошотия.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Чет 08 сеп 2011 13:07

Между 90 и 130. Мисля, че най-комфортно и сигурно за семейството ми и мен е скорост между 100-110 км/ч, съдейки по дъртата кошница, която карам. Ако, че се стремя да я поддържам в перфектно техническо състояние за годинките й.
Също така, когато изпреварвам не ми присветкват. Човек като следи през 5-10 секунди в огледата си, няма да има проблем и да застраши пътната обстановка, дори ако кара с 90км/ч и се наложи да изпревари. :wink:
ПП. Карам 21 годишен кофтор с 45к.с. и 1000 куб. моторче
Самолети, които прелитат с над 150 км/ч се забелязват все по-рядко, което е обнадеждаващо!

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Чет 08 сеп 2011 13:13

Може би както всеки млад човек съм опитвал колко видга колата ми. Все пак е малък двигателя и трудно вдига 150.
А иначе спазвам ограниченията на скоростта, за да си нямам ядове с властите, дори и да мога повече да вдигна(до един момент карах колкото може колата, но после ми дойде акъла в главата ;)). На магистрала карам със 100-130, извънградско, ако пътя е хубав с 90, градско 50-60.
И сега това което най-много ме дразни на пътя е ако някой ме бави и немога да си карам с моето темпо(Писна ми некадърни хора да коментират, че се кръстели като изпреварват с маломощна кола. Всичко е до правилната работа със скоростите).

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 08 сеп 2011 13:24

Изпреварвам нормално, и не присвяткам ако има някой пред мен 45% 45% [ 66 ] x

Карам в диапазона 120-150км/ч :beer Съобразявам се разбира се, с пътните условия...ако е дъждовно повече от 120км/ч не смея да вдигам scare

Потребителски аватар
iliankocov
Автомобил: Golf 2 Edition One
Двигател: PF 1990 NZ 1991 KR 1991 BMP 2007

Мнениеот iliankocov » Чет 08 сеп 2011 13:47

Карам почти винаги в ограниченията... От 90 до 115-120 ама рядко.. Онзи ден ходих до София - е повече с моята кола до там няма да ида никога. На едно място като удари в една дупка и волана "олекна" CD-то се изключи заедно с телефона ми /Бях го вързал през USB/, а бях с 90км...Говорим за най - лява лента :screwy Как тогава да карам с повече от тези километри? На връщане се пусках между 1-вия и 2-рия тунел/през виадуктите/ с около 120-130км/ч и на места мислех, че някоя дупка ще ме изхвърли от пътя! Как да карам с повече от тия скорости?
По АМ "Тракия" нещата са мааалко по - различни.. там може да се кара на места спокойно със 115-120, а защо не и със 130км/ч... Скорости над тези за мен са убийствени :Mr Green Fun . И накрая да отбележа - карам НЕлоша кола, с хубави гуми и имам пълно доверие на нея когато седна зад волана... Причината да карам с тези скорости е, че някой междуградски пътища са далеч по - добри от нашите "страхотни" магистрали. Ако някой ден/да не кажа никога :mrgreen: / магистралите станат като тези в Германия, може и да карам с мааалко по - висока скорост :)
Поздрави! :drinking:

ivostefanov написа:Не знам но 90 не го приемам за скорост по магистралата.

а къде да иде? mhihi
Начи ние, хората движещи се с около 30-40км по - ниска от максимално позволената скорост, трябва да не се качваме на магистралата за да е свободна пистата за някой, каращ с 200?

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Чет 08 сеп 2011 14:11

iliankocov написа:а къде да иде? mhihi

С рейса тамън икономия ще направи и забележителностите ще разгледа.

Някъде бях написал 140 а не 200 :wink:

Абе хора на какви се правите,на времето дори с жигулата карах със 100 макс 110,то и годините ми бяха други но както и да е mhihi

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Чет 08 сеп 2011 14:16

Колеги,
имам една молба към вас: когато на магистрала настигнете кола и решите да я изпреварите не го правете със скорост 1-2-3км/ч над неговата.Натиснете достатъчно газта за да извършите маневрата за по-кратко време.Виждал съм изпреварване по цял километър.Не може хем да изпревариш, хем да не превишиш 130,а на всичко отгоре и икономия на гориво да гониш.
Магистралите се строят и се дават милиони за тях за да се пести време/ някои казват времето е пари/.

Относно моето шофиране по магистрала: гледам да съм около 130км/ч, но когато тръгна да изпреварвам натискам педала до ламарината и отзад не ми пресветват/ много рядко при изпреварване на колона някой с нова кола ме настига и светне, дававам му път при първата възможност и няма проблеми.

Магистралата не е страшна. Когато се слезе от нея на обикновен път, някои забравят за насрещтното движение и правят едни изпреварвания от които тръпки ме побиват.

Дано сте разбрали какво искам да кажа....

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 08 сеп 2011 14:24

И аз карам в диапазона 120-150 по gps (километража е с едно 20км/ч отгоре и само ми пълни душата като го гледам mhihi )
Изпреварвам разбира се, има такива тутки по магистралата, че се чудя защо не са хванали обходните пътища...
Интересен факт е, че като съм с гоуфо сравнително малко излизат да изпреварват пред мене, съответно и псувните са ми малко. Кача ли се в някакво друго возило ще се избият кой да ме засече... Явно гоуфу всява респект - не знаят дали ще може да спре тая ми ти 18-годишна шваба mhihi
Иначе като ми се изпречи някой камион да изпреварва 15 минути побеснявам и естествено като се прибере му показвам международния знак за мир _)_
Някой ден ще си изям боя, ама не виждам причина да стискам зъби заради някой си, който е решил, че е по-важно той да не убие неговата разлика от 10км/ч, за сметка на моята от 40 км/ч (примерно)...

Иначе когато видя, че някой ме настига при първа възможност му правя път.
Когато пък някой такъв почне да ми мига, а пред мен колоната е километрична, пак му правя път, след което веднага излизам зад него (той няма къде да иде) и почвам да му мигам + ляв мигач mhihi

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Чет 08 сеп 2011 14:34

vladovelin написа:Колеги,
имам една молба към вас: когато на магистрала настигнете кола и решите да я изпреварите не го правете със скорост 1-2-3км/ч над неговата.Натиснете достатъчно газта за да извършите маневрата за по-кратко време.Виждал съм изпреварване по цял километър.Не може хем да изпревариш, хем да не превишиш 130,а на всичко отгоре и икономия на гориво да гониш.

Магистралата не е страшна. Когато се слезе от нея на обикновен път, някои забравят за насрещтното движение и правят едни изпреварвания от които тръпки ме побиват.

Дано сте разбрали какво искам да кажа....

:да: :да: :да:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”