Всесезонни гуми - има ли такова нещо?
- tihomir_rs
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Всесезонни гуми - има ли такова нещо?
Здравейте колеги.
Ще си купувам нови гуми,но съм пред дилемата -какви?
В момента съм с летни гуми-като тези отзад са за изхвърляне.
Имам и 2 бр. чисто нови зимни гуми-карани са точно една зима.Дали имам с тях 4-5 хил.км.
И се чудя дали да си взема всесезонни гуми за да ги сложа отзад за през зимата.Карам си колата почти всеки ден.Но понеже от нас до работа е 3км зимата в периода + 1-2 пъти ходене до Русе(1200км)ноември-март изминавам не повече от 5 000 км.И незнам дали си заслужава да си купувам чисто нови зимни гуми.
А след зимата да си карам с 2-те летни гуми и 2-те всесезонни.
Наясно съм с предимствата и недостатъците на всесезонните гуми.Знам,че се препоръчват за шофьори, които ползват автомобилите си не толкова често и предимно в градски условия(като мен). Иначе разхода ще е необоснован.
Предимствата им също-по-евтин вариант от два комплекта гуми (зимни и летни),по-малко ангажименти по обслужването им,по-добър вариант са от летни гуми през зимата и зимни гуми през лятото.
Недостатъци-всесезонните гуми са компромисен вариант между летните и зимни гуми,
не е икономично ползването им при честа употреба,по-шумни са през лятото.
Отворен съм за всякакви мнения и предложения.
Благодаря Ви предварително.
Ще си купувам нови гуми,но съм пред дилемата -какви?
В момента съм с летни гуми-като тези отзад са за изхвърляне.
Имам и 2 бр. чисто нови зимни гуми-карани са точно една зима.Дали имам с тях 4-5 хил.км.
И се чудя дали да си взема всесезонни гуми за да ги сложа отзад за през зимата.Карам си колата почти всеки ден.Но понеже от нас до работа е 3км зимата в периода + 1-2 пъти ходене до Русе(1200км)ноември-март изминавам не повече от 5 000 км.И незнам дали си заслужава да си купувам чисто нови зимни гуми.
А след зимата да си карам с 2-те летни гуми и 2-те всесезонни.
Наясно съм с предимствата и недостатъците на всесезонните гуми.Знам,че се препоръчват за шофьори, които ползват автомобилите си не толкова често и предимно в градски условия(като мен). Иначе разхода ще е необоснован.
Предимствата им също-по-евтин вариант от два комплекта гуми (зимни и летни),по-малко ангажименти по обслужването им,по-добър вариант са от летни гуми през зимата и зимни гуми през лятото.
Недостатъци-всесезонните гуми са компромисен вариант между летните и зимни гуми,
не е икономично ползването им при честа употреба,по-шумни са през лятото.
Отворен съм за всякакви мнения и предложения.
Благодаря Ви предварително.
всесезонна гума няма такова нещо гумата или е зимна или лятна (или твърд каучук или мек каучук) все едно на снега да обуеш чехли и да шляпаш с тях в снега

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Брейй, ама много вещо се изказвате !!! А всяка марка почти има по един всесезонен модел гума, или викаш те лъжат? 

- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
stefan4o написа:Брейй, ама много вещо се изказвате !!! А всяка марка почти има по един всесезонен модел гума, или викаш те лъжат?
То нещо май не схвана, то че има има...даже сигурно са 200 модела, ама тои човека друго се опитва да каже..
- stefan4o
- Контакти:
И какво се опитва да каже? Че са компромис - ами да, така е. Но ги има. Щом се произвеждат - имат приложение. Дали са подходящи за тук е друга тема на разговор. 
Да попитам сега и аз. Зимата в град Стара Загора не е сурова, няма сняг почти, но дъжд и локви има доволно. Тъй като зимата с летни гуми не може да се кара, понеже стават на пластмаса заради температурите, а пък зимните, както знаем не са изобщо ефективни на мокра настилка, то коя гума според теб е най-приемливия компромис?
По логиката на колегата - има гуми с твърд и мек каучук. То всъщност разликата е в примесите. Просто в зимните каучукът е в повече. Във всесезонните би следвало количеството каучук като процент да е средно между летните и зимните.

Да попитам сега и аз. Зимата в град Стара Загора не е сурова, няма сняг почти, но дъжд и локви има доволно. Тъй като зимата с летни гуми не може да се кара, понеже стават на пластмаса заради температурите, а пък зимните, както знаем не са изобщо ефективни на мокра настилка, то коя гума според теб е най-приемливия компромис?

По логиката на колегата - има гуми с твърд и мек каучук. То всъщност разликата е в примесите. Просто в зимните каучукът е в повече. Във всесезонните би следвало количеството каучук като процент да е средно между летните и зимните.
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Има и ще ти свършат чудесна работа, ако си спокоен шофьор и караш предимно по нормални пътища
Имам познат, който от както го познавам кара само всесезонни - е веднъж не се е оплакал че е закъсал или ударил (недай си боже) заради всесезонните гуми.
Аз лично не съм им привърженик.

Имам познат, който от както го познавам кара само всесезонни - е веднъж не се е оплакал че е закъсал или ударил (недай си боже) заради всесезонните гуми.
Аз лично не съм им привърженик.
-
- Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
- Двигател: CBDC 2010
То че има всесезонни гуми - има. Производителите си ги обозначават надлежно. Друг е въпросът дали са за предпочитане. Аз на времето си бях купил 4 чисто нови Нокиан, all seasons пишеше на тях. Карах ги 4 години и ги хвърлих. Докато ги карах нямах проблеми, то и не карам много. От тогава съм с два комплекта - зимни и летни. Така се чуствам по-сигурен.
- vladovelin
- Автомобил: Golf3 GTI
- Двигател: 2E 1994
shako9793 написа:всесезонна гума няма такова нещо гумата или е зимна или лятна (или твърд каучук или мек каучук) все едно на снега да обуеш чехли и да шляпаш с тях в снега![]()
![]()
![]()
![]()
Когато станах шофьор не съществуваше понятие "зимна гума" и "лятна гума". Гумите бяха всесезонни.
Преди 8-10 години за първи път чух - зимна гума.
Припомнете си от кога знаете, че гумите биват летни и зимни.
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
vladovelin написа:[quote="shako9793"
Припомнете си от кога знаете, че гумите биват летни и зимни.

- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Да попитам сега и аз. Зимата в град Стара Загора не е сурова, няма сняг почти, но дъжд и локви има доволно. Тъй като зимата с летни гуми не може да се кара, понеже стават на пластмаса заради температурите, а пък зимните, както знаем не са изобщо ефективни на мокра настилка, то коя гума според теб е най-приемливия компромис?![]()
Най-приемливи са зимните! Дъжда при отрицателна температура се знае какво става,или вие нямате и отрицателни т-ри?
И колата ти не е вързана с въже 2км. предполагам,като ти се наложи да тръгнеш до някъде зимата с компромисни гуми и недаи си боже стане нещо какво ще обясняваш-че в Стара Загора няма много сняг ли и затова нямаш зимни гуми.
Най-правилния и скъп вариант е 2 комплекта по 4 зимни и летни гуми и джанти.Всичко друго е компромис!
Понеже сме бедна държава компромисите са много,но е въпрос и на личен избор. При някой лишения може да се позволи "лукса" зимни гуми.
- stefan4o
- Контакти:
tisho_psg написа:stefan4o написа:Да попитам сега и аз. Зимата в град Стара Загора не е сурова, няма сняг почти, но дъжд и локви има доволно. Тъй като зимата с летни гуми не може да се кара, понеже стават на пластмаса заради температурите, а пък зимните, както знаем не са изобщо ефективни на мокра настилка, то коя гума според теб е най-приемливия компромис?![]()
Най-приемливи са зимните! Дъжда при отрицателна температура се знае какво става,или вие нямате и отрицателни т-ри?
Имаме, но в голяма част от зимата температурите са около или някой градус над нулата. Което предполага, че водата не става на лед

Климат : Холандия е разположена във умерената климатична зона на северното полукълбо. Близостта до морето и преобладаващият югозападен вятър придават на климата изявен морски характер, като само най- източните части на страната изпитват влиянието на континенталния климат. Зимата е мека, а лятото е прохладно с достатъчно валежи. Често явление са мъглите. Средните годишни температури за страната са 2°С през януари и 24°С през юли. Средногодишните валежи са около 760 мм, разпределени равномерно върху средно 200 дъждовни дни за година. Климатичните различия в отделните части на страната поради равнинния и характер и неголямата територия са незначителни.
Айде сега ти ми кажи има ли тук смисъл от летни и зимни гуми според теб?
Давам и друг пример - отвори ФВ сайта за САЩ. Виж с какви гуми идва колата нова от магазина - all season. Не зная каква е причината (не е останало ред да потърся из гугъл) за това, но сигурно не е така на случаен принцип. Имам спомен, че тук колите идват с летни гуми, говорим за новите от магазина.
Зимната гума е добра само и единствено на сняг и лед. Останалото при нея е само минуси. Да не говорим, че има всесезонни гуми на топ-марките, дето като качества бият ниския клас зимни и летни точно в техните най-силни страни

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
Виж къде се намира Good Year Vector 4seasons в класацията за зимни гуми

- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
И като е мека зимата в холандия ти какво предлагаш?
1. Целогодишно да се кара с всесезонни гуми.
2. Зимата да се кара с комплект всесезонни а лятото с летни?
Лято предполагам знаеш има и тогава летните са за предпочитане.
Много в грешна посока тръгна спора.Ние предполагам пишем за България,зимата в Холандия няма да карам,а и да карам пак ще са ми нужни зимни гуми защото докато стигна холандия ще мина през страни с по-тежка зима.
Аз ако бях от Стара Загора щях да имам зимни гуми,защото като тръгна за Банско и целия местен климат става без грам значение.
И в България зима си има,както и нужда от зимни гуми.
П.С. Януари и Февруари ако минавам през Ст.Загора сутрин или вечер (по тъмно) ще следя с интерес дали температурите са положителни
1. Целогодишно да се кара с всесезонни гуми.
2. Зимата да се кара с комплект всесезонни а лятото с летни?
Лято предполагам знаеш има и тогава летните са за предпочитане.
Много в грешна посока тръгна спора.Ние предполагам пишем за България,зимата в Холандия няма да карам,а и да карам пак ще са ми нужни зимни гуми защото докато стигна холандия ще мина през страни с по-тежка зима.
Аз ако бях от Стара Загора щях да имам зимни гуми,защото като тръгна за Банско и целия местен климат става без грам значение.
И в България зима си има,както и нужда от зимни гуми.
П.С. Януари и Февруари ако минавам през Ст.Загора сутрин или вечер (по тъмно) ще следя с интерес дали температурите са положителни

- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа: Тъй като зимата с летни гуми не може да се кара, понеже стават на пластмаса заради температурите,
stefan4o написа:Зимната гума е добра само и единствено на сняг и лед.
Тук не ми стана баш ясно

Аз при минус 15 по Целзий по незаснежена магистрала предпочитам да летя със зимни,нека летните да имат предимство.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”