joker написа:samo_pechka написа:Проблема основно на колите 4х4 зимата не е тръгването , ами спирането :mhihi Дръпва яко и създава лъжлива представа за състоянието на пътя ....
![]()
![]()
![]()
Един мой приятел-бивш автомобилен състезател много се смееше на големите джипове,които го задминаваха при изкачване на заснежен баир....защото после им гледаше сеира при стръмното спускане!Колеги, на хлъзгав път не е толкова проблем "тегленето",а спирането...там 4х4 не вършат работа....гледал съм как модерен джип се носи по хлъзгав наклон като платноходка...
Колега, аз имам джип, и да ти кажа, това дали ще се пързаля по нанадолнището или не зависи само и единствено от гумите и изправността на спирачките ! Това, че си видял джипове да се търкалят насам натам се дължи на факта че много хора го надценяват това 4х4, карат с летни гуми и несъобразена скорост, а по заледено нанадолнище дали ще си с 2х4, 4х4 или 8х8 е все тая!
Основното предимство на 4х4 е именно при изкачване и при излизане от заледени участъци на пътя, задвижването на 4-те колела + тракшън контрола са в пъти по надеждни през зимата от обикновена кола. Занасянето е минимално, буксуването почти го няма. И да в 99.9 % от времето това 4х4 няма да ти трябва, ама в останалият 0.1%.....
Между другото на повечето 4х4 автомобили в голямата част от времето се задвижват само задните колела, 4Х4 се включва само при нужда (автоматично или ръчно), субару и няколко други автомобила правят изключение разбира се.