Зимни гуми - сравнителна оценка от хора с опит с различни модели гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - оценка и мнения от хора с опит

Мнениеот Stivi » Чет 24 ное 2016 15:57

Разводнихте темата icon_idea Тук е само за споделяне на впечатления от гуми,за всичко останало може тук :
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=59&t=290007&hilit=%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8
или тук,макар че втората тема е по-старичка ,но пък касае евентуален закон за зимни гуми !
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=59&t=448133&p=4380949&hilit=%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8#p4380949

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 10 яну 2017 17:02

polovera_9n3 написа:НОВИ гуми (без голямо значение какви) и разумно шофиране, и ще стигнете закъдето сте тръгнали, всичко останало е "чесане на пръсти из форума"

Пристигнаха ми гумите. Lassa Snoways. Сложих ги отпред. Не си прав. Пак в кишата занася. Няма оправия.
Престанете да ги хвалите тия гуми, все едно че като сложите едни гуми и започвате да карате танк.
Днес в кишата по кръговите в Бургас "дрифтих" с колата, като пътувах.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 10 яну 2017 17:43

Mishonti написа:Не знам как караш, честно. На места спирам ESPто и си правя експерименти. Не опъна ли хубаво ръчната, почти не мога да я поднеса. И в киша не ми занася.

Карам нормално. Не е само задницата да се плъзга, а и предницата поднася с новите зимни гуми.
Гумите не са лоши, просто не знам какво сте седнали да хвалите. На киша и на лед думичката сцепление я забравете. Само на твърд сняг това съществува като понятие. Хвалбите са големи, ама аз не мога да застана без да се хлъзгам на крака, вие искате да карате коли без да се пързулкате. :th_up
Иначе Lassa Snoways е по-добра от старите гуми, които бяха отпред.

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Вто 10 яну 2017 18:46

Nexen Winguard, купувани чисто нови на 1 сезон - днес в кишата в София бяха пълна трагедия. Спира с абс, тръгва с яко въртене. Само на сняг и мокро стават за нещо.

Потребителски аватар
sith
Автомобил: Audi A3 + Peugeot 206
Двигател: ASZ + RHY

Мнениеот sith » Вто 10 яну 2017 20:08

Ауди-то с continental ts 860 се справя супер, но имам чувството че пежото с hankook w452 (на 1 сезон) се държи по-добре

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Вто 10 яну 2017 22:08

Аз съм с GoodYear Ultra Grip 9 .Никакви драми, нито в киша, нито сняг. Показателно е, че в уличките покрай мен, пред мен и прочие, закъсваха някакви хора, аз досега не съм имал намек, че може да не излена от някоя кишавица или полузатрупано паркомясто. Същото могат да кажат и мои приятели, единия с Континеналки, другия с Дънлоп. Неприятна изненада имаше при друг познат с Фулда. Няколко пъти е имал драми, а мислех, че това са доста прилични гуми за цената си. Тука го има и фактора зад - кормилно устройство, кой прав, кой крив, незнам. Да сигурно при някакви още по абсурдни условия може да закъсам, но при ежедневно каране, че и изкачване на отъпкани планински пътища - GoodYear - ките - перфектни. Ест няма как някой път да не те плясне АБС или да се поразклатиш пресичкайки коловоз, това не се коментира. Все пак говорим за шофиране при зимни условия и никой неочаква(надявам се), че колата ще се държи като на сухо. За митовете, че на лед гумите нямали значение. Еми ИМА. Да сцеплението е ниско, но имат значение гумите. Кратка история. Миналата година отиваме към гложенския манастир. Ако някой е ходил там знае какви завой и колко е широк пътя там. Февруари или Март месец някъде, като цяло пътя сух, то и като цяло бяха сравнителон топли месеци, до момента в който не се стигна до един сенчест участък - лед като стъкло и сняг около пътя. Един с галоши пред мен закъса и препречи пътя ... тръгна да се плъзга назад и опря пряспа отстрани. Тоя зад мен съдбата му беше същата. Аз спрях, просто защото нямаше откъде да мина. Колата си се позиционира на пътя нормално. След около час мъка изправихме този отзад и си тръгна надолу. Аз вярно, с доста зор, наистина на косъм, но без допълнително бутане от някой, колата ми успя да тръгне нагоре... по леда, за да успея да стигна до едно уширение на пътя, където да се ряазминем със закъсалия пред мен, с който също видяхме доста зор да го насочим в правилна посока... който също ми разправяше как гумите нямали значение на лед, та хуаво че поне колата му се насочи към пряспа като закъса и се плъзна, а не към дерето. Толкова със "Ама то на лед все тая". Ако някой невярва, още 3 - ма човека с мен могат да му потвърдят, че и снимки имах някъде. Който иска, има и достатъчно маТрИал в нета за тестове на различни типове гуми на хокейни пързалки, и каквото се сетиш. Да НЯМА кой знае какво сцепление - никой не спори, ама понякога малкото - прави разликата. ВАЖНА разлкика при това.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 10 яну 2017 22:43

Хайде сега прочетете първия пост в темата за това кой и какво трябва да пише в нея и стига с празните прикази :a045

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Вто 10 яну 2017 22:53

Колега gugun4u,освен гумите и задкормилното устройство има и занчение и самата кола,като обща маса на автомобила ,на мотора върху задвижващите колела ,разпределението на килограмите между преден и заден мост и ако щеш междуосово разтояние,защото по един начин се посуква кола с дълга база и по друг начин с къса,да не говорим за овладяванети и!Единствената що годе обективна съпоставка е между два напълно еднакви автомобила с еднакви гуми и взети от едно място с еднакъв дот.Ако се тръгне да се сравнява Поло с Мондео то е ясно кое ще издрапа в критични ситуации,освен Мондеото ако не е 4x4!
За мен най-подходящата гума за зимата, която ми е фаворит е Bridgestone! Малко по-твърд каучук има от Мишлена например ,но за мен са по-стабилни и никога не съм имал цицини с варненските дупки заради усиления им борд.Някои колеги не ги харесват заради относителното им по голямо тегло спрямо Мишлен например или Гудиър-а,и по мое мнение са и по тихи от Мишлена, с чийто модел съм карал на мокри участъци зимата.Голям фаворит са ми и Гудиър-а, но персоналната ми оценка е че са доста "нежни" и ми стават лесно цицини на дупки с по-остри ръбове.

Simeon1221
Автомобил: VW golf 4
Двигател: AZD 105 2000г

Мнениеот Simeon1221 » Вто 10 яну 2017 23:06

Тигар 165 65 13 -Първите 2 зими бяха добре на сняг но след това не държаха много,на мокро леко неустойчиви Ласса 165 65 13- същите като тигъра Джиславет фрост 5 195 65 15- много проходими в сняг.След 3 сезон леко поднасяха на мокро Мишелин Алпин 5 195 65 15 -много проходими и устойчиви както на сняг така и на мокро СПОРЕД ЦЕНАТА Е И КАЧЕСТВОТО :th_up

Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snuupy » Вто 10 яну 2017 23:43

Аз карам с Continental TS850, адски доволен съм от гумите, наложи ми се веднъж да спра от 140 до 70км/ч, почти без занасяне спря на гадно, мокро и студено към -5 градуса време... Но сега в тая киша и снеговалеж не намирам разлика между новия континентал и предишните ми 5 годишни Kleber Krisalp HP, просто гумата няма на какво да стъпи, за да спре, всичко е сняг, луга, сол.... ходи на къде си иска, в общи линии.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 11 яну 2017 0:30

Stivi написа:Хайде сега прочетете първия пост в темата за това кой и какво трябва да пише в нея и стига с празните прикази :a045

И да допълня, че вече ми писна да я чистя тази тема и започвам да налагам предупреждения и модул за спам и разводняване на темата!

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Сря 11 яну 2017 0:51

Да ги похваля Debica Frigo (кауфландски) докато още съм под адреналин :D . В Хасково в нашия квартал,не бе минавал снегорин,под снега е стъкло,едва ходя пеша. До нас пътя бе затворен,имаше закъсала кола,за....на по средата на пътя и навявания яко. Едва стигнах до там,на около 200метра от нашия блок. От там завъртях по една заобиколна уличка,докато се усетя че поне от 2 часа никой не бе минавал,бях нагазил в дълбокия сняг. Снега беше почти до прага и аз си правех път,занасяния, клатушкания колата вървеше . Стигнах до нагорнище,късичкоо но стръмно,спрях до средата не успях да се изкача. Слезнах да проверя естесвенно как така спря,аз съм с Дебиците :D ,бях уцелил парче лед(височко като бордюр) и до там. Обратно назад,тясни междублокови пространства с коли,всичко навято,не се виждат. Напред-назад,задна,втора-трета пак излезнах.Много обиколки- не стигнах до вкъщи,забих я на един паркинг в преспите,утре ще я мисля. Аз съм доволен от покупката,карам колата от 5 години наясно съм от къде може да мине и къде не. В последните пресечки почти се бях предал,щях да я за...вам по средата на пътя и аз. На лед, на първа и втора не отлепяше,набивах на трета до прекъсвач и потегляше-луда работа. Гумите са на първи сезон,не знам как ще се държат следващи такива,но за мен те вече си оправдаха скромната сума която съм платил за тях.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 11 яну 2017 1:01

И написа толкова много, за да ни съобщиш, че с тея гуми си стигнал почти до вас, ама не съвсем? Сега се върни на първото мнение в темата и го прочети внимателно. После кажи как беше с истински гуми, сравнено с дебицата? Не си пробвал? Жалко.

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Сря 11 яну 2017 1:21

Други гуми с които съм карал на тази кола са Дънлоп,Дайтон и Клебер. Не съм написал сравнение,защото условията навън са несравними с предните четири зими. Удовлетворен съм и затова го споделям,другите марки с които съм я карал,не мисля че щяха да се справят по -добре. А там където спрях,даже и с вериги резултата щеше да е същия.
1 Дебица Frigo и Дънлоп Winter Sport 3
2 Дайтон DW 510
3 Клебер Krisalp 2

Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snuupy » Сря 11 яну 2017 9:24

Lonely-Wolf написа:Други гуми с които съм карал на тази кола са Дънлоп,Дайтон и Клебер. Не съм написал сравнение,защото условията навън са несравними с предните четири зими. Удовлетворен съм и затова го споделям,другите марки с които съм я карал,не мисля че щяха да се справят по -добре. А там където спрях,даже и с вериги резултата щеше да е същия.
1 Дебица Frigo и Дънлоп Winter Sport 3
2 Дайтон DW 510
3 Клебер Krisalp 2

Колега, с цялото ми уважение, но съм карал чисто нови Debica Frigo 2 и чеп за зеле не става от тях, освен на сняг. В дълбок сняг имат страхотно сцепление, само че аз карам 99% градско с градска кола, където такъв дълбок сняг е изключителна рядкост и на останалата 99% настилка от киша и вода, с тези гуми просто спиране няма! Спирачния път им е отвратително дълъг, направо си се удряш...

Карал съм и Kleber Krisalp HP, след дебиката ми се видяха като Continental, доста по-добро поведение на мокър и кишест асфалт, на сняг също са идеални !

Сега карам Continental TS850 - стоят като залепнали за пътя, на мокро, на сняг, на всичко !

P.S. - Всичките тествани гуми са с размер 185/60/14 на VW Polo 6N/6N2.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”