Грешно залепена винетка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: Грешно залепена винетка

Мнениеот andro_ » Съб 21 фев 2015 19:11

vasstop написа:...
Има обаче глоба за "залепен невалиден стикер", която е същата, все едно не си заплатил винетната такса.
...

Преди около 5-6 години щях да отнеса акт заради залепени едновременно невалидна годишна и валидна годишна винетка, т.е. неотлепена стара винетка. Спазвайте закона и всичко е ОК.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 22 фев 2015 17:43

Темата се е изместила донякъде в неправилна посока, но имате ли на представа каква глоба ще Ви праснат за неправилно залепена винетка в Австрия?? Лошото е, че не мога да си спомня колко беше през 1999 г и тогава валутата им беше в шилинги.
По въпроса - нека се обади в Агенция пътища и попита какъв е редът за подмяна на винетката. На мен ми се случи невероятен куриоз - такова силно лепило бяха използвали "печатарите", че направо се разпадна още щом я свалях от прозрачното фолио за да я залепя. Струваше ми време и нерви, като никой не ми се извини за създаденото неудобство, но поне пари не ми поискаха. :twisted
И още един интересен факт - известно ли Ви е, че полицаи, разни служители на спецслужби и пр. в над 90% от случаите нямат винетки. Колко е писано за това и няма никакви предприети действия. :eek

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 22 фев 2015 19:39

Коко, Коко ти от Марс ли падаш.... че те гражданска не плащат а преглед минават евентуално ако са на кеф или жената им е пуснала нощеска :mhihi Не питай от къде го знам :Mr Green Fun

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 22 фев 2015 19:51

Тоше, Тоше, що така приказваш или ти си един от тези колеги които не си плащат гражданска и не минават преглед!?

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 22 фев 2015 20:33

Отдовна не съм но все още имам добър поглед върху нещата за разлика от доста пишещите тук :wink

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 22 фев 2015 20:53

Ами не знам, да речем познавам 3-400 полицаи и не знам нито един на който колата да не му е наред, застраховка и преглед. За винетките има пропуски

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 22 фев 2015 20:59

К.Одаджийски написа:Тоше, Тоше, що така приказваш

За съжаление Ода това, за което ме рподкрепя Тедича е факт и в един сроден форум беше написано от мой приятел и отговорен служител на НАП. Той глупости и неверни неща никога не си позволява да пише!!
Ако си служител на съответното ведомство значи попадаш в 10-те процента добросъвестни. :th_up

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 22 фев 2015 21:24

К.Одаджийски написа:Ами не знам, да речем познавам 3-400 полицаи и не знам нито един на който колата да не му е наред, застраховка и преглед. За винетките има пропуски

Ода много се отклоняваме от темата но незнам дали си даваш сметка каква фундаментална глупост написа току що :screwy Началник на РПУ в София със сигурност няма да може да гарантира че всичките му подчинени са изрядни, а ти твърдиш не извинявай гарантираш че имаш 400 познати полицаи и си сигурен че всички тези документи са им наред. Я ако смееш кажи къде по точно работиш или служиш за да сме по точни.

Потребителски аватар
    К.Одаджийски
    VW експерт
    VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 22 фев 2015 21:33

Секретно е :mhihi

Потребителски аватар
    Теодор
    Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 22 фев 2015 21:38

:stumm :bolt

Потребителски аватар
    lucky7o
    Автомобил:
    Двигател:
    Контакти:

Мнениеот lucky7o » Сря 02 мар 2016 19:03

Колеги, купил съм си винетка и още се чудя дали да я лепя, или не... Смених си стъклото преди един месец и хич не ми се ще да се налага да го сменям пак... Всички предполагам четете какво се случва, счупени, срязани и т.н стъкла заради една винетка.

Та въпроса ми е дали да не взема да я залепя "неправилно" върху протектор за телефон примерно и след пътуване да си я свалям... Никъде не пише, поне до колкото съм запознат по какъв начин трябва да е залепена... Нали като я сложиш трябва да си носиш и касовия бон и другата част (дето е залепена за нея). Та няма ли някакъв вариант, ако ще на касовия бон, който могат да ти поискат евентуално при проверка, да си запишеш номера на колата и така да докажеш, че не го правиш, за да си караш двете/трите коли с една винетка?

При счупено стъкло и открадната винетка ще ми дадат нова срещу касовия бон.. Ок, ама кой ще ми плати стъклото?
    Баси измислената държава сме...

Потребителски аватар
    kris11
    VW експерт
    VW експерт
    Автомобил: VW Sharan 7M8
    Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
    Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 02 мар 2016 19:12

Полицай не може да ти сика фискален документ - това е работа на НАП. Никъде в ЗДП не пише,че трябва да представят касов бон или квитанция за винетката.
    Стига се плашете от журналистически "бомби" - тъпа , долна сган дебнеща сензация.

Потребителски аватар
    IceHeart
    Автомобил: Golf IV
    Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Сря 02 мар 2016 19:50

То в закона не го пише, но ония ден на един познат са му тиръсили касов бон за винетката и отрязъка който върви с винетката. Ако не ги дадеш, те чака писане в РПУ-то, че не си я откраднал. По-добре да си я имаш.
    А относно колегата, ако не го мързи да го направи това с фолиото и да го лепи с плюнка, а когато не я кара колата да си я свала. Мен ме мързеше и я залепих. Моля се, да не си я хареса някой, и затова залепих под винетката и отрязъка който върви с нея.

Потребителски аватар
    georgebonev
    Автомобил: Golf 3 Variant
    Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
    Контакти:

Мнениеот georgebonev » Сря 02 мар 2016 19:57

lucky7o написа:Колеги, купил съм си винетка и ...

... като я сложиш трябва да си носиш и касовия бон и другата част (дето е залепена за нея). Та няма ли някакъв вариант, ако ще на касовия бон, който могат да ти поискат евентуално при проверка, да си запишеш номера на колата и така да докажеш, че не го правиш, за да си караш двете/трите коли с една винетка? ...

АПИ написа:: http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri
    Ред за заплащане на винетна такса

От 22.12.2015 г., съгласно приетите изменения и допълнения в чл. 10а, ал. 4 от Закона за пътища, винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер.

Съгласно влезлите в сила изменения и допълнения в чл. 100, ал. 2 от Раздел ХХ „Задължения на водачите на пътни превозни средства“ на Закона за движение по пътищата, от 22.12.2015 г.: „Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
    Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.

В тази връзка, днес с колегата ходихме до бензиностанциите, от където си купихме винетките и помолихме за Приходна квитанция за закупен стикер, в която има точно определено място за записване на номера на винетния стикер (също и Име, фамилия, егн, адрес). Допълнително може да се напише номера на автомобила. Представихме им касовия бон и фолиото от стикера, като на фолиото има отпечатан номера на винетния стикер.
    Касовия бон за фирмите би трябвало да се съхранява в офиса на фирмата/счетоводството... Евентуално с копие и "Вярно с оригинала" за пред контролните органи...

Liminat
    Автомобил: VW
    Двигател:

Мнениеот Liminat » Сря 02 мар 2016 21:08

Залепете ги както трябва, че досега две съм виждал, лепени тарикатската, и се надигнали по краищата от слънцето - плачат за тухла в стъклото и да им я отмъкне някой дивак.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”