Кога човек узрява да си закупи автомобил?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Какво е автомобила в днешно време?

Необходимост
67
63%
Лукс/глезотия
13
12%
Средство за работа
27
25%
Нямам автомобил,с такси е по-на сметка да се пътува
0
Няма гласове

Общо гласове: 107
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Кога човек узрява да си закупи автомобил?

Мнениеот НарКол » Съб 21 мар 2015 8:25

инжектопляктор написа:И като се изнервя, ставам малко рацер.

Колега, бъди рицар, а не рацер. :mhihi

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Съб 21 мар 2015 8:47

Mario951 написа:Мисълта ми е, че като цяло ЛИЧНИЯ транспорт си е голяма работа, ако ще колело или скутер да е :wink

А не ви ли е идвало наум, че няКОЙ точно това иска - да има лош обществен транспорт, а хората да купуват коли и бензин и да въртят огромни обороти на банките и петролните компании? Иначе как да се храни свещената крава на икономистите наречена "икономически растеж"? :stumm
Като например GM, Firestone и Standard Oil, които преди 80-ина години на практика унищожават лекия ЖП транспорт (трамваи и т.н.), за да могат хората да им купуват боклуците.
Навремето, само преди 25-30 години, по селата имаше по 8-10 автобуса на ден, сега са по 2-3 и то субсидирани от държавата. За цената на билетите какво да говоря.
Изводите оставям на вас.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Съб 21 мар 2015 9:03

jordanpar написа:Кой каквото иска да кара,да си кара.Никой не може да държи сметка на друг каква кола и кога да си купи.
Научете се че и тук във форума е много дразнещо когато някой казва на друг-''абе лапе,150 коня кола ще ти купуват мама и тати,ти луд ли си,това е самолет,това не е за първа кола''......или ''Ама как така БМВ за първа кола,лелее че и 2010 година,тцтцтц недей купи си поло за 3000 лева за да се научиш да караш първо''......
Хората често показват завистта си под формата на ''съвети''.
А който не е ''узрял'' за кола,рано или късно се наиграва ,колата се занемарява,кара се до разпад и накрая човека си купува колело и почва да се хвали какъв здравословен начин на живот е почнал,как аурата му се е прочистила ,а балъците карат коли и се набутват.
В основата на всичко стои думата ДОХОДИ.Оправете си доходите първо,инвестирайте в себе си и ъпгрейдване на възможностите и способностите ви,а колата сама ще дойде.
И да знаете ,че истински узрелите хора не карат кола,тях ги вози някой друг :c020

Това е на 100% вярно. Жалко, че и тук има от тази порода :no
Само искам да добавя, дори помоля, тия "узрелите" с гуми от olx и рециклирани накладки, ако обичате, карайте по-внимателно колите си. Може гордо, но внимателно, pls.

НарКол написа:А не ви ли е идвало наум, че няКОЙ точно това иска - да има лош обществен транспорт, а хората да купуват коли и бензин и да въртят огромни обороти на банките и петролните компании? Иначе как да се храни свещената крава на икономистите наречена "икономически растеж"? :stumm
Като например GM, Firestone и Standard Oil, които преди 80-ина години на практика унищожават лекия ЖП транспорт (трамваи и т.н.), за да могат хората да им купуват боклуците.
Навремето, само преди 25 години, по селата имаше по 8-10 автобуса на ден, сега са по 2-3 и то субсидирани от държавата. За цената на билетите какво да говоря.
Изводите оставям на вас.

Вчера по втора програма даваха Теория на конспирацията. Гледа ли го?

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Съб 21 мар 2015 9:53

DaDiablo написа:Вчера по втора програма даваха Теория на конспирацията. Гледа ли го?

Не, за какво разправяха? :icon_lol
Но в Колибка.цом има едно филмче „Краят на предградията“, където се разисква тая работа с колите, петрола и други неща. Препоръчвам за гледане. :th_up

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Съб 21 мар 2015 10:37

НарКол написа:Навремето, само преди 25-30 години, по селата имаше по 8-10 автобуса на ден, сега са по 2-3 и то субсидирани от държавата. За цената на билетите какво да говоря.
Изводите оставям на вас.

Потвърждавам.
До нашето село имахме през час автобуси,повечето нови Икаруси,билетчето беше 20 стотинки.Първият автобус беше в 4,30 часа,а последния в 23,05 часа.Пътуваха през час.
Градския транспорт беше по 6 стотинки и автобусите бяха на по 15 минути.
Аз съм от Видин и до София пътувах най често със самолет.За 20 минути,редовни полети имаше,сега на летището стават само гонки.
Никога не съм изпитвал нужда от лично МПС.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 21 мар 2015 11:02

Росен2 написа:Обаче нещета с колите не вървят на добре...Те станаха повече от хората.По улиците,междублоковите пространства,по алейте дори.Океан от пушещи коли.Първите негативи на това явление светът вече ги усети.Огромните наводнения в Европа,страхотните студове в Щатите,жестоката суша в Латинска Америка и т.н.

Абе ти да не си гледал Зайтгест и да почнеш с теориите на Конспирацията и Глобалното затопляне? Преди 10,000години е имало и ледникова епоха и то без наше активно съдействие. Има явления с цикличност. Периоди на студ и на затопляне за жалост ще се повтарят на 10,000години, колкото и да не ни се иска.Ако ще си говорим за развитите страни, то в развиващите се са изнесени най-вредните производства и там западът си изхвърля отпадъците. И тая точка малко не мога да я приема.
За страхотните студове в САЩ си говорим, но страхотните студове в Русия са ежегодни и никой не говори за тях, нали така? И тука като повали малко сняг или има малко по-дъждовна пролет веднага всичко се превръща на апокалипсис. Проблемът е немарливостта на поддържане на разните там инсталации като язовири, диги и т.н в България. От това страдаме.
Няма да стават колите по-малко, докато влакове се палят и няма адекватен и удобен транспорт като алтернатива.
НарКол написа:А не ви ли е идвало наум, че няКОЙ точно това иска - да има лош обществен транспорт, а хората да купуват коли и бензин и да въртят огромни обороти на банките и петролните компании?

Навремето автобусите са били държавни, сега селата и малките населени места опустяват, а хората търсят препитание в градовете. Логично хората в селата намаляват и малко пътуват, а от там частниците нямат никакъв интерес да пускат много автобуси. Който е останал там, в селата, се спасява поединично.
Знаеш ли как ще ме израдва из България да опънат транспортна железопътна теснолинейна мрежа и да сноват теснолинейки от всяка точка до всякъде? Това е евтин и по-екологичен транспорт. Но няма да се случи просто.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Съб 21 мар 2015 11:20

Росен2 написа:Приятелю...познавам адвокати и прокурори,които ходят с велосипед на работа,с изключение на зимата,когато ходят пеша или ги возят служебно.
Говориш за доходи - познавам хора с доходи измерващи се в десетки хиляди левове месечно,които карат скромни автомобили..
Така че,доходите гИ зарежи - не са критерии и не знаеш хората с какви пари разполагат.
Относно завистта.Да тя е има наистина в някаква форма,когато някой се запита защо на това хлапе за прощъпулник са му купили BMW от 12 000 лева ?
Повярвай,от личен опит го казвам - не е само завист,има и доза загриженост.
Задавали ли сте си въпроса - защо почти никойне дискутира и коментира проблема на високо международно ниво ? А това е наистина глобален проблем ,с много по голяма важност от някоя регионална криза да кажем,каквато е Украйна или ИДИЛ.

Не съм ти приятел,не те познавам лично и моля да не се лицемерничи така при кореспонденция с мен.
Аз пък живея в страна където премиера ходи на работа с колело,а кралицата съм я виждал в трамвая.И какво от това?
Доходите са важни и само бедния се задоволява с цитати от Паоло Куелю на празен стомах.
Не случайно си имаме и българска поговорка ''Сиромах човек,жив дявол и все търси международни конспирации заради собствените си неудачи'' :mhihi :mhihi :mhihi
Успех,господа ,в решаването на тази сложна дилема ''to be or not to be'' или в случая ''узрял ли съм или не за кола''.

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Съб 21 мар 2015 12:25

jordanpar написа:Доходите са важни и само бедния се задоволява с цитати от Паоло Куелю на празен стомах.

Е, именно за това говорим, т.е. че за относително бедния българин колата практически е лукс. icon_idea
И вместо да се храни нормално и да пести пари за важни неща, българина яде евтини боклуци и даже тегли кредити, и за какво? Защото са му промили мозъка, че трябва да си купи кола. Дори не толкова за да си премести ***а от точка А до точка Б, а заради статусния символ и за да не е по-назад от другите. И плаща по 2,20 за литър бензин. Цели индустрии има построени върху тия комплекси - като се почне от гумаджиите и търговията с авточасти и се стигне до банките, застрахователните компании и естествено, Лукав Ойл.
Едно време (през соца) колата може и да е била символ на прогреса, но при днешните български заплати си е направо лукс. Лошото е че народа изглупя и дори не осъзнава тия прости истини.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 21 мар 2015 12:47

НарКол написа:Е, именно за това говорим, т.е. че за относително бедния българин колата практически е лукс.

Ми лично аз гледам да карам предимно на пропан-бутан, шофирам когато ми трябва и карам евтина кола. За това, понеже доходите не са ми европейски, не се и ръпам да купувам скъп автомобил и не бих теглил кредит. Много съм против тегленето на кредити в суми над 1000лв. Да си купя нещо дребно на изплащане - може. Да тегля в хиляди кредити - не, мерси. И все пак се случва и да се лишавам понякога от нещо, за сметка на ремонт или поддръжка на автомобила.
Автомобилът при тези условия не е лукс, необходимост е. Спрямо заплатите ни е лукс. За това и караме 10-20годишни скрапове. Като няма приемлива алтернатива в лицето на обществен/публичен транспорт броят на автомобилите единствено ще се увеличава.
Та не знам за узрял, коли си купувам с пестене на пари, по възможностите ми. Никой никога не ми е подарявал нещо подобно, нямал съм и родители с автомобили да ми подаряват. Всичкото самичък. Навремето и на мен ми е било криво, когато гледах как родителите на наборите ми са им подарявали коли в хиляди левове, а аз карам барачка, ама такъв е живота...
И да, всъщност съм и аз малко на мнение, че автомобили по 150к.с за начинаещ шофьор не са препоръчителни. По-трудни са за управление, опияняващи са малко или много от мощността, което за шофьор, който не си знае възможностите и няма опит може да е пагубно.
Според мен човек трябва да е достатъчно зрял да си познава възможностите. Не само шофьорските, а въобще. Не да си купува автомобили с кредити без да мисли, да прави всичко за кич, показност, изтъкване на положение...А после да няма пари да сипе бензин в резервоара, загробил се с кредити или продавал имоти, да си купи парче скрап. Рано или късно всичките отиват към моргата.

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Съб 21 мар 2015 13:01

инжектопляктор написа:Като няма приемлива алтернатива в лицето на обществен/публичен транспорт броят на автомобилите единствено ще се увеличава.

Е, точно това няма да стане. :no Обществения транспорт се управлява от държавата, а на държавата и трябват акциз и ДДС. Така че колкото повече консумация (на петролни продукти, крушки, акумулатори, автобои и т.н.), толкова по добре за държавата и БВП.
А за ефективността на транспорта и джоба на народа, на кой му пука. :bishop

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 21 мар 2015 13:19

НарКол написа:Обществения транспорт се управлява от държавата, а на държавата и трябват акциз и ДДС.

Общественият транспорт, с изключение на ЖП транспорта и градският транспорт, се разиграва предимно от частни лица или частни фирми с някакво държавно участие. Ако беше прав, то какво обяснява много по-добрият обществен транспорт в други държави, където автомобилите не са толкова много(не като бройка тотал)?

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Съб 21 мар 2015 13:40

jordanpar написа:
Не съм ти приятел,не те познавам лично и моля да не се лицемерничи така при кореспонденция с мен.
Аз пък живея в страна където премиера ходи на работа с колело,а кралицата съм я виждал в трамвая.И какво от това?
Доходите са важни и само бедния се задоволява с цитати от Паоло Куелю на празен стомах.
Не случайно си имаме и българска поговорка ''Сиромах човек,жив дявол и все търси международни конспирации заради собствените си неудачи'' :mhihi :mhihi :mhihi
Успех,господа ,в решаването на тази сложна дилема ''to be or not to be'' или в случая ''узрял ли съм или не за кола''.

Да прав си за нарицателното.Малко е лицемерно наистина,щото всъщност ми пука за тебе колкото за ланшния сняг.Не искам и да те знам кой си,но понеже се правиш на капиталист - чии ми дириш тука в Българския форум ? Що не си пишеш с бурите ,там дето си вазирал ?
Аз ще ти кажа - щото ония там баце не те саферат за пукнат грош.За тях си чернилка и нещастен емигрант.
Такива неудачници и лузъри в родината ,отишли на майната си за да слугуват на някой си,не обичам да ми дават наклон на писалката,нито пък искам да слушам житейските им възгледи.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 21 мар 2015 14:41

Данчо, спокойно колега (не кавам приятел, да не се обидиш), всички разбрахме, че няма как да сме късметлии като теб, каза го няколко пъти, даже сам себе си убеди :th_up !

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Съб 21 мар 2015 15:27

НарКол написа:И вместо да се храни нормално и да пести пари за важни неща, българина яде евтини боклуци и даже тегли кредити, и за какво? Защото са му промили мозъка, че трябва да си купи кола. Дори не толкова за да си премести ***а от точка А до точка Б, а заради статусния символ и за да не е по-назад от другите. И плаща по 2,20 за литър бензин. Цели индустрии има построени върху тия комплекси - като се почне от гумаджиите и търговията с авточасти и се стигне до банките, застрахователните компании и естествено, Лукав Ойл.
Едно време (през соца) колата може и да е била символ на прогреса, но при днешните български заплати си е направо лукс. Лошото е че народа изглупя и дори не осъзнава тия прости истини.

Аз съм безмълвна. Сам ли ги измисляш тези глупости? Какви комплекси, какво промиване на мозъци?! Ами трябва, да! На мен ми трябваше кола. Ако имаш идея как най-бързо да закараш сутрин детето в яслата от Дружба 2 до Дружба 1 и да отидеш на работа за 20 мин, ще се раздвам да чуя. Транспорт никакъв удобен няма, защото са съседни квартали, пеш зимата на ръце половин километър не можех да го нося и да мръзнем. За таксита пари нямам, да не говорим, че имам алергия от таксиджии буквално. Ето - необходимост е.

Относно къде с кой се запознаваш, аз пък не обичам да ме заговарят непознати, не понасям да ми смърди на некъпани, непрани, пияни, яли чесън, готвили яхния с лук и пр. хора, източници на всякакви миризми в градския транспорт. Като добавим факта, че там зимата е съвършеното свърталище на всички налични вируси и зарази... по-добре се чувствам да пътувам в личния си автомобил.

Относно междуградските пътувания, обичам да тръгвам, когато искам, да спирам където искам, за колкото искам и да си тръгна обратно когато искам. Не понасям да се съобразявам и завися от друг, затова се изнервям дори ако пътувам някъде с чужд автомобил като пасажер.

Освен това, харесва ми да карам, значи освен необходимост ми е и ХОБИ. Проблем? Винаги ми става хубаво като седна зад волана, скъпо е, да, но кое не е? Всеки си преценява.

И не на последно място ще отбележа, че предвид мястото, където е пусната темата, тя е меко казано неадекватна. В автомобилен форум пълен с теми за проекти, показващи собствениците как се грижат, поддържат и обичат колите си, организиране на мероприятия, които ни събират отново заради колите ни, някой да седне да обяснява колко ненужно и комплексарско е да имаш автомобил... Мен лично това ме обижда. И не знам как още не е :lock ...

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Съб 21 мар 2015 15:34

Момчета,злобата е по-вредна за сърцето и от тютюнопушенето.
:mhihi :mhihi :mhihi

А ,ако моето присъствие накърнява с нещо форума-има уважавани от мен модератори които знам че при първи подобни признаци биха ме предупредили за да се запази добрия имидж на този полезен и потребен форум.
Не бих могъл да отговоря със същия тон на някой хора от тази тема,защото нищо конструктивно няма да донесе това.
Просто е добре човек да се научи да изслушва и чужди мнения,макар и различни.Винаги има по-висока камбанария от собствената.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”