Ползвате ли ръчната докато карате?
Re: Ползвате ли ръчната докато карате?
Много рядко ползвам ръчна (основно при наклон), а и в задръстване спирачката не я натискам, само понякога ако тръгне назад или е на наклон! Какъв е смисълът на равнен път в задръстване да стискам я ръчна я педала на спирачката?
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Tai4i написа:Много рядко ползвам ръчна (основно при наклон), а и в задръстване спирачката не я натискам, само понякога ако тръгне назад или е на наклон! Какъв е смисълът на равнен път в задръстване да стискам я ръчна я педала на спирачката?
Прав си колега,ама гледам си от Пловдив,па тoй си равен град общо взето ,за разлика от Търново например.То е ясно че няма такъв образ дето на улица равна като тепсия ще държи педала натиснат.
Въпроса както аз го разбирам -при нужда от спирачка на сфетофар коя спирачка ползваме при по-продължително чакане-ръчна или крачна?
Ако аз не съм разбрал правилно колеги моля поправете ме.

-
- Автомобил:
- Двигател:
И аз точно това разбирам. Разбира се, че и аз дърпам ръчната, ако колата НЕ стои в покой. То няма по-яко от това нито ръчна нито крачна да се налага. Но честно казано доста рядко автомобилът не мръдва. Да не кажа, че ми се е случвало например, спирам, 10 секунди колата не мърда... и докато си почивам поглеждам околността, нещо се движи... и колата сама тръгнала все пак.
Та винаги и едно на ум си имам като не ползвам никаква спирачка.

- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
gergeto написа:Въпроса както аз го разбирам -при нужда от спирачка на сфетофар коя спирачка ползваме при по-продължително чакане-ръчна или крачна?
Разбира се, че точно това се има предвид.

- VW_passatOR
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: 2.0 TDI 2005 BMP
Откакто дефектира бутона за електронната ръчна нямам достатъчно доверие за да я използвам в някое задръстване или светофар.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Забравил съм за ръчната-отдавна ....ползвах я понякога като млад шофьор в началото на 80-те години на миналия век.
...Просто взех книжка в началото на 1980 г...и след 2-3 г. каране спрях да ползвам ръчната.
...Просто взех книжка в началото на 1980 г...и след 2-3 г. каране спрях да ползвам ръчната.
Последна промяна от joker на Чет 05 ное 2015 15:37, променено общо 1 път.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
joker написа:ползвах я понякога като млад шофьор в началото на 80-те години на миналия век..
Еха ,така си го написал ,все едно си ''шотландския боец'' ...Не се обиждай ,просто като го прочетох ме навя на такива асоциации.Иначе филма си е много готин

- sim_ex
- Автомобил: Passat b5.5 1.9 TDI PD
- Двигател: AVF
От постоянното натискане на основната сприрачка се износва главния спирачен цилиндър. Аз ползвам крачната спирачката само за спиране т.е. намаляне на скоростта. При престой ползвам винаги само ръчната ако се налага все пак за това е измислена, да предпазва от нежелано потегляне под действието на гравитацията(при наклон)
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
joker написа:Просто взех книжка в началото на 1980 г...и след 2-3 г. каране спрях да ползвам ръчната.
Те на тия автомобили,които карахме да дръпнеш ръчна и да се надяваш после да освободи си беше мечта.Няма да забравя на ''Москвича'' ,като станеше време за техн.преглед ,какво натягане на жилата на ръчната беше,непосредствено преди ''валяците''.После едвам успявах да изляза от КАТ и отпускам жилата.Незнам,кво ли не сменях-така си отиде на моргата ,не можах да я оправя тая ръчна.
- sim_ex
- Автомобил: Passat b5.5 1.9 TDI PD
- Двигател: AVF
НарКол написа:gergeto написа:Въпроса както аз го разбирам -при нужда от спирачка на сфетофар коя спирачка ползваме при по-продължително чакане-ръчна или крачна?
Разбира се, че точно това се има предвид.Кой ще натиска спирачка без нужда?
Натискат , доста хора. ПРосто при престой , дори когато нчма коли наоколо да тръгне без да се усетиш. В Германия всички са научени още от курса ,че след спиране на светофара се включва първа с натиснат съединител и спирачка и се чака така 1-2-3 мин няма значение, съединителя си го държат. Аз го намирам за опасно ако пуснеш крака , че ще стане беля, освен това се износва притискателния лагер на съединителя , нужда няма , но така си знаят хората
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Мисля че е правилно това в Германия въпреки износването на лагера. От бъркащи си в носа и забравящи да включат на скорост по софийските светофари се получава така, че като светне зеленото ако си десета кола примерно 15-20 секунди нищо не помръдва, тогава колоната тръгва, но вече е червено. И така е на всеки светофар на койте се събират повече коли в колона. Ако всеки включва предавка навреме вместо да си гледа в телефона и да си чати ще е доста по бързо движението
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
Ръчна дърпам на паркинг винаги. На байр потеглям на полусъединител без газ защото съм ТДИ.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
К.Одаджийски написа:Мисля че е правилно това в Германия въпреки износването на лагера. От бъркащи си в носа и забравящи да включат на скорост по софийските светофари се получава така, че като светне зеленото ако си десета кола примерно 15-20 секунди нищо не помръдва, тогава колоната тръгва, но вече е червено. И така е на всеки светофар на койте се събират повече коли в колона. Ако всеки включва предавка навреме вместо да си гледа в телефона и да си чати ще е доста по бързо движението
И какво пречи да натискам съединителя и пак да си зяпам в телефона?
Според мен задръстванията стават, не заради отвеяни шофьори, дето не забелязват кога е светнало зеленото, а заради безмозъчници, които тръгват полекичка, щото си мислят, че така икономисват бензин. Между другото, на шофьорските курсове също ги учат, че на светофар се тръгва бавничко - в резултат, като светне зелено, вместо да минат 30 коли минават само 3.
И за да съм съвсем офф - ползвам ръчна веднъж месечно, като паркирам на наклон, за по-сигурно.
- xeson
- Автомобил: Golf 2 1989
- Двигател: 1272 cc 2G
На светофари, за да я сложа на P минавам през R, което не е ОК за този зад мен. Не минавам и на N, оставам си на D и държа спирачката. Колкото и да не ми се иска, това е положението с тролея.

Къкъв е случая при мене. На старата В3-ка сложих на предните дискови -то само там бяха дискови де-Текстар- невероятната марка. Спукаха се ментаците посредата от към цилиндърчето. И на двата апарата по една накладка.
Питах майстора който ми ги достави в сервиза защо така и той ми каза че не е трябвало да ползвам спирачки и защо съм ги натискал.

От тогава спирам вече само на скорости или с ръчната само. А и когато има сняг си завивам с ръчната.
Също е много правилно че ползването на крачната спирачка води до износване на главният спирачен цилиндър, както спомена тук един колега.

Така че само ръчната на ръкчката !

По светофарите не изключвам никога от скорост, и съм се заредил с два резервни съединителя в багажника да има барабар с маховиците.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”