Трябва ли гражданската отговорност да поскъпне с 30% ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Трябва ли гражданската отговорност да поскъпне с 30% ?

Мнениеот Vlad777 » Нед 15 ное 2015 1:58

Утре очаквам нови теми:
:arrow Трябва ли да поскъпне козето сирене?

:arrow Трябва ли да поскъпне зимната течност за чистачки с 42.4%?

:arrow Трябва ли да поевтинеят 12 и 15 гидишните уискита с 5 лв.?

Дерзайте!

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Нед 15 ное 2015 5:05

Тъй като форумите дават право на свободно изрязаване на мнение, стига да не нарушава определените за това правила, съм напълно свободен да покажа на останалите членове на форума колко не са ти ясни нещата. Независимо дали искаш или не ...
А теми не заключваш, защото нямаш такива права ... :wink

И тъй като държиш да бъдеш образован, ето ти едно кратко обяснение защо никой не ти дължи връщане на застрахователната премия (парите, които плащаш при сключване) по застраховка "Гражданска отговорност", ако не настъпи застрахователно събитие. Знам, че термини като алеаторен и формален не са от най-употребяваните, но за тях също можеш да използваш Уикипедия и Гугъл. Със сигурност ще ти помогнат да надникнеш под опаковката, защото сравнението на винетка и застраховка с данък дори не е повърхностно близко до истината :wink

Тука вече ме разсмя - право на свободно изразяване, не съм имал права за заключване... Ако това е " свободното", не ми се мисли, кое е несвободното! А за заключването, всички го разбраха, не ми се спира повече на това!
Както казах, много държиш на фасадата! Ще цитираш хиляди "източници", писани пак от хора, държащи да ни убедят, че черното е бяло! Това, че е написано някакси, в някаква форма, не означава, че аз, и не само аз, не плащаме всяка година определена сума, която, си остава невъзвръщаема! Затова и попитах, каква е голямата разлика от данъка? Сега я разбрах - Уикипедия! :mrgreen

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 15 ное 2015 6:15

Какво е общото между форума и ЕС?
Приемат се всякакви същества, с нищо не допринасящи и откровено вредящи и им се позволява да се.ат навсякъде, защото "имат това право".
Както казва чичо Петър: "Да ти пикам на музиката!".
П.С. Забравил съм линка за чичо Петър: http://vbox7.com/play:acff5263&start=85

Последна промяна от myrshavija на Нед 15 ное 2015 16:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 15 ное 2015 8:38

siso_k написа:Колко неверни неща са написани в тази тема...

1. Кой е застрахованото лице по задължителната застраховка Гражданска отговорност (ЗЗГО)
1.1. собственикът на моторното превозно средство:
- когато с действията си при управление на МПС причини вреди на трети лица - ПТП
- когато вследствие дефект на автомобила бъдат причинени вреди на трети лица - например пожар вследствие на късо съединение, който се разпространява върху съседно паркирания автомобил.
1.2 Всяко лице, което ползва моторното превозно средство на законно основание - т.е. няма значение чий е автомобилът, стига да не е откраднат, обсебен и.т.н
.......
Виждам ,че има компетентни и аргументирани коментари.
Само не ми е ясно,следвайки темата-след като внимателно прочетох цитирания текст,пак не виждам основателна причина за повишаване на стойността на застраховката ГО.Не виждам нито една от точките в текста да е финансово и пряко зависима от инфлации,курсове на валути и разни други финансови "инструменти"
Просто не виждам логика,няколко години да карам една и съща кола,която с всяка изминала година губи стойността си,а в същото време застраховката и да се качва.
Още по-малко логика има и ако това е свързано с застрахованите лица(места в МПС).
Излиза ,че миналата година живота и здравето им са били "по-евтини" от тази.
Извинявам се за грубите сравнения ,но дори и след компетентните отговори на много колеги пак не съм убеден че застраховка ГО трябва да "поскъпне с 30%" :no

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 15 ное 2015 12:03

gergeto написа:Айде бе ,келеши с келеши...

Между другото,извинявам се на всички млади хора във форума заради тези си думи.
Не съм го казал със злоба,а по-скоро от гледна точка на родител-И аз имам 20-годишен син и той е един философ,от две години има книжка и вече не дава и забележка да му направя като кара.Все ми повтаря:"Ти мен за малоумник ли ме вземаш,който е трябвало да ми прави забележки на шоф.курсове ,ги е правил.
Щом са ми дали книжка-значи са преценили,че мога да карам" Абе ,келеш,ама да е жив и здрав.
Извинявам се за "келешите",но за карането без книжка позицията ми е непроменена. :th_up

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 15 ное 2015 12:30

gergeto написа:и вече не дава и забележка да му направя като кара.

Ако утре аз дойда да ти давам акъл за щяло и нещяло, ти как би се почуствал. :Mr Green Fun Всъщност когато се правят забележки за щяло и нещяло, много често това води до допълнително изнервяне на без това младият и не толкова опитен водач. Получава се точно обратният ефект от желаният. И истината е, че един водач трябва да е спокоен, в противен случай от емоционално поведение може да се допуснат вече опасни грешки.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 15 ное 2015 13:09

инжектопляктор написа: Всъщност когато се правят забележки за щяло и нещяло, много често това води до допълнително изнервяне на без това младият и не толкова опитен водач.

Aбсолютно съм съгласен с теб и винаги съм стискал зъби преди да направя забележка,но има моменти когато трябва човек да се вслуша,Отделно,че винаги съм се стремял да му кажа какво мисля едва когато вече не сме в колата и не отнемам вниманието му.Е как да не му направя забележка ,като например вече сме в сезона на заледяванията ,а той се успокоява че пътя е сух и продължава да има гадния навик да кара близо до предната кола и да разчита главно на спирачките,нищо че колата е с 4 нови диска и ферода и спирачките "коват",ама ако е лед...

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 15 ное 2015 16:31

инжектопляктор написа:Ако утре аз дойда да ти давам акъл за щяло и нещяло, ти как би се почуствал. :Mr Green Fun Всъщност когато се правят забележки за щяло и нещяло, много често това води до допълнително изнервяне на без това младият и не толкова опитен водач. Получава се точно обратният ефект от желаният. И истината е, че един водач трябва да е спокоен, в противен случай от емоционално поведение може да се допуснат вече опасни грешки.
Добре, че има хора като теб във форума - разумни, опитни, с по няколко деца - да споделят опита си и да ни дават напътствия в живота!
Всички сме ти безкрайно благодарни!
Между другото - членът е деликатно нещо - не го използвай където ти падне!

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 15 ное 2015 17:08

gergeto написа:Просто не виждам логика,няколко години да карам една и съща кола,която с всяка изминала година губи стойността си,а в същото време застраховката и да се качва.

ГО няма никакво отношение с колата, която караш и стойността й! С Москвич можеш да убиш няколко човека едновременно или да съсипеш Мерцедес за 100хил - точно колкото и с ново BMW. Десетилетия минават и много хора продължават да мислят, че ГО е някакъв данък и се плаща само за да не те глобят при проверка. Това, че застрахователите гледат да си вдигнат печалбите и все така се ослушват като се наложи плащане е отделна тема. Правят го, защото съдебната ни система е все такава каквато и преди 10г.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 15 ное 2015 18:56

$100 написа:ГО няма никакво отношение с колата, която караш и стойността й!

Tова ми е ясно,въпроса ми е по-скоро риторичен: Защо ,както описах в по-горните си постове се допуска да се залага в ГО овехтяване на колата и когато ми се изплаща застрахователна премия -на първо място се взема това овехтяване и стойността на премията пада(лично съм го изпитал два пъти на гърба си).Да е "каско",да се съглася.От друга страна когато се сключва задължителната ГО,няма овехтяване и да използвам сравнението ти моята кола и Мерседес за 100 хил.лв. са на "равен старт" при тази ГО.(Мерседеса ще е с пълно каско естествено,но просто теоретично сравнение).

Та въпроса ми законно ли е като се сключва ГО да не се прави разлика във възрастта на колата,а когато се наложи изплащане на щета-ми се цитират годините на колата.
Нещо ми бягат логиките сключване на ГО и условията по договора от една страна и съответно при настъпване на застрахователно събитие и изплащане на премия пак по същия договор от друга страна.
За останалата част от поста ти за разликата ГО от даннък и състоянието на съдебната система съм съгласен с теб. :th_up

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 15 ное 2015 21:31

Струва ми се, че смесваш "страните", от които се гледа ГО. Когато я сключваш не гледат възрастта на твоята кола, защото не застраховаш нея, а евентуалните потърпевши чужди коли. Когато си пострадал и трябва да вземеш пари от чуждата ГО, тогава се гледа овехтяване, защото идеята е застраховката да възстанови нанесените щети, а не да се направи ремонт на чисто нов екземпляр от същия модел. Изглежда тенденциозно да ти казват "нова врата за Голф '94 година струва 400лв от VW, но тъй като колата ти е на 10г+ ще ти дадем 40% = 160лв". Но ако отидеш на морга и намериш същата врата за 70лв (примерно) и си я пребоядисаш за още 100лв излиза, че сметката им май е вярна. Освен ако не държиш цялата ти кола да е на 10г, а задния капак примерно да е чисто нов - ей така, защото трябва да се оползотвори застраховка. Ако същият капак се сменя за своя сметка, тогава на никого няма да му дойде на ума да купува чисто нов при наличие по автоморги. Помня преди време една позната се оплакваше как я пренебрегнали с каското - имала счупено странично огледало. Чисто ново струвало 200лв, а те й платили 30%.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 16 ное 2015 20:32

gergeto написа:...Само не ми е ясно,следвайки темата-след като внимателно прочетох цитирания текст,пак не виждам основателна причина за повишаване на стойността на застраховката ГО...

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2015/07/08/2569195_nov_zastrahovatelen_kodeks_shte_uvelichi_zashtitata_na/

...Максималният лимит за отговорност за неимуществени вреди по автомобилната застраховка при пострадали и загинали в катастрофи ще е 10 млн. лв. за всяко събитие, независимо колко са пострадалите лица. Сега лимитът е 1 млн. лв. за един пострадал и 5 млн. лв. за двама и повече...

Не, че до момента е било практика да харизват по милион на пострадал де...но все пак, за сравнение, немската ми ГО при премия 530 евро за година на теория покрива до 100 милиона евро щети за всеки отделен случай и до 15 милиона евро на всяко увредено лице. Такъв е и задължителният минимален праг. Гледам допълнителните условия за стойността на премията, като предишни виновно причинени щети да речем, лека полека намират своето място и в България. Което е добро начало. Жената например е върло възмутена от компанията Х, която и тресна двойна цена за гражданската, щото миналата година нейната майка с автомобил на нейно име е причинила ПТП в Гърция, по което явно е изплатено доста солено обезщетение. Някак си не ми се удава да и обясня, че такава практика е нормална :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 16 ное 2015 20:58

$100 написа:Струва ми се, че смесваш "страните", от които се гледа ГО. Когато я сключваш не гледат възрастта на твоята кола, защото не застраховаш нея, а евентуалните потърпевши чужди коли. Когато си пострадал и трябва да вземеш пари от чуждата ГО, тогава се гледа овехтяване, защото идеята е застраховката да възстанови нанесените щети, а не да се направи ремонт на чисто нов екземпляр от същия модел. Изглежда тенденциозно да ти казват "нова врата за Голф '94 година струва 400лв от VW, но тъй като колата ти е на 10г+ ще ти дадем 40% = 160лв". Но ако отидеш на морга и намериш същата врата за 70лв (примерно) и си я пребоядисаш за още 100лв излиза, че сметката им май е вярна.

Гледам и не вярвам на ушите си,значи по договор със застраховател,който съм длъжен да сключа по закон аз застраховам не себе си и автомобила, а евентуални вероятности...Така ,значи карам по -"лимитирана" версия на японски автомобил(случая е абсолютно реален с мой колега) на 6-7г.Малолитражка ,но сравнително нова.Удрят го,преминава през застрахователя по каналния ред ,залагат му "овехтяване" и човека почва да обикаля моргите,но за тия коли части там няма.Има това ,което му трябва -ново,но чрез поръчка от дистрибутора в Турция.Ко праим като застрахователя плаща няма и половина от стоиността ?И как може въобще да се споменава "възстановяване на щети" с части от морга.Кой ми дава гаранция за амортизацията на тези части.Дали утре благодарение на това" защото идеята е застраховката да възстанови нанесените щети, а не да се направи ремонт на чисто нов екземпляр от същия модел." мога да утрепя няколко човека на пътя...
Не мога да си позволя " лукса" да ми смачкат предницата на колата и аз заради това че застраховката ми покрива едва 40%,да сменя преден мост с по-корозирал от моя ,и спирачни дискове и апарати на "честна дума",може би саморъчно да изчукам ламарините ,да ги прихвана с нитачката -пред блока.Стига бе хора ,има части,които никога не бих заменил с такива втора ръка,особенно пряко гарантиращи сигурността на мен и семейството ми.
И ако наистина така разсъждават застрахователи и законотворци,както е обяснил колегата $100,значи тежко и горко ни...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 16 ное 2015 21:12

gergeto написа:...Ко праим като застрахователя плаща няма и половина от стоиността ?...

Съдим солидарно застрахователя и причинителя на щетата за недостигащата половина. icon_idea

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 16 ное 2015 21:44

icoico написа:Съдим солидарно застрахователя и причинителя на щетата за недостигащата половина.

...И търсим поне половината от 1000%-ното увеличение на застр. премия визирано от Капитал ... :stumm

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”