смотани нови гуми или маркови на 1 сезон
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: смотани нови гуми или маркови на 1 сезон
В стандартните си размери разликата м/у " смотани " и други като Фулда, Ханкук и Сава е 12-15лв. на гума, така че защо трябва да се купуват най евтините гуми, и да се гонят някави 60-70лв. разлика в цената ?
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Проблемът е, че всяка разлика се умножава по 4. А доста хора смятат гумите за някакъв досаден разход, от който е добре да се спести. Класическо погрешно мислене: "Е на кола за 2500лв как да сложа нови гуми за 400". Иначе не го бърка да влиза в кола за 2500 с телефон за 800лв.
forski написа:В стандартните си размери разликата м/у " смотани " и други като Фулда, Ханкук и Сава е 12-15лв. на гума, така че защо трябва да се купуват най евтините гуми, и да се гонят някави 60-70лв. разлика в цената ?
Колега, не си прочел цялата тема. Не става въпрос за стандартни размери /той иска 245/40/18/ и не става въпрос като цяло за и против гуми втора употреба /питаше за нови смотани или премиум на 1 сезон, не премиум каран 40 хиляди км... /. Разликата между смотани нови в неговия размер и
FULDA - 2.3 ПЪТИ по-скъпи.
HANKOOK - 2 ПЪТИ по-скъпи.
SAVA - 1.6 ПЪТИ по-скъпи.
Евтините смотани са 90-95лв. Подходяща премиум гума от този размер е Michelin Pilot Sport 4 която е грубо казано 260лв парче. За жалост тук изобщо не става дума за 60-70лева.... Правилният избор за него е да си вземе премиум на 1 сезон с оглед на гумата и потвърждаване на липса от дефекти и деформации. Многократно споделих на автора, по-добре да не си кара колата и да вземе по-висок клас гуми.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Правилно е да си купуваш кола, за която имаш гребенче. Ако нямаш съответното гребенче си налягаш парцалките.
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Защо гребенче. Съмнява ме този размер да е стандартният или най-близкия до стандартния за колата. Ако гумите са широки 215 или 225 сигурно няма да върви.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Човекът е решил, че иска за кара с яки джанти, ама няма възможност за читави нови гуми. Стандартна ситуация, нищо ново под слънцето.
-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Стига бе хора, има за по 132 лв гуми в неговия размер нексен, което си е гума отвсякъде... Освен това тия валяци с голяма контактна площ и по евтина гума ще държи нормално според мен... Брат ми кара 225 45 17 унигрип възможно най евтините преди 2 години... Държат си идеално и се износват, не са пластмаса.... Така че...
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
245/40/18 не са за малка и лека кола, така че не виждам как големият размер чудодейно ще направи гумите ставащи.
-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Именно, тежка кола с нисък център на тежеста, оборудвана със системи за стабилност... Това прави почти всяка нова гума ставаща според мен. Освен това ако им махна надписите отстрани на гумите, едва ли някой ще намери съществена разлика (да не кажа дори минимална) между скъпа и евтина гума... Преди време бях казвал, ще кажа и сега, в скъпи марки (за всичко, не само за гумите) разликата в цената е основно за реклами и имидж и надценка и по-малко в разлика в качеството.
Сори за офф-а.
Сори за офф-а.
Колега powerade, това важи само и единствено когато караш по сух път и с нормална скорост 100-110 или само градско. Кофти гумите започват да правят аквапланинг при доста по-ниска скорост, усещаш по завоите, че се "плъзгат", спирачния път може да е компрометиран на мокро. Да не говорим за контрола на качеството и възможността за гърмеж. Нелепо е да кажеш, че всички гуми са еднакви и скъпите плащаш за "маркетинг" само.
Също така не знаем за каква кола е, защото в този размер има и SUV, което е тежка висока кола и с кофти гуми чак не ми се мисли какво ще стане. Още повече при лосов тест, това е най-зле за SUV и с кофти гумите тотал.... Да кажеш, че разлика в качеството няма при повишаване на цената си е чиста форма заблуда.
За каквото дадеш пример, ще ти дам обратен с марка и модел за по-добро качество на по-висока цена. Ако ще и с ABS от ракета и ESP/ESC/EBD от кораб да е тая кола, гумите ако са зле тия системи нищо не могат да направят като хората, защото нещото което пази автомобила от канавката е сцеплението и когато то липсва поради каквато и да било причина, после тези системи могат да дооплескат нещата, вместо да ти спасят живота.
Също така не знаем за каква кола е, защото в този размер има и SUV, което е тежка висока кола и с кофти гуми чак не ми се мисли какво ще стане. Още повече при лосов тест, това е най-зле за SUV и с кофти гумите тотал.... Да кажеш, че разлика в качеството няма при повишаване на цената си е чиста форма заблуда.
За каквото дадеш пример, ще ти дам обратен с марка и модел за по-добро качество на по-висока цена. Ако ще и с ABS от ракета и ESP/ESC/EBD от кораб да е тая кола, гумите ако са зле тия системи нищо не могат да направят като хората, защото нещото което пази автомобила от канавката е сцеплението и когато то липсва поради каквато и да било причина, после тези системи могат да дооплескат нещата, вместо да ти спасят живота.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
thanis написа:Колега powerade, това важи само и единствено когато караш по сух път и с нормална скорост 100-110 или само градско. Кофти гумите започват да правят аквапланинг при доста по-ниска скорост, усещаш по завоите, че се "плъзгат", спирачния път може да е компрометиран на мокро. Да не говорим за контрола на качеството и възможността за гърмеж. Нелепо е да кажеш, че всички гуми са еднакви и скъпите плащаш за "маркетинг" само.
Не зная, дали може да се каже по-точно и ясно.

Към колегата powerade - карал съм и със смотани почти нови гуми, разлика ИМА. Това, че някой е доволен от Корморан нищо не значи. По тая логика и Дачия е кола и VW е кола. Разликата е само в емблемата

- Tsankovski
- Автомобил: VW Passat B5-5 Variant Тiptronic
- Двигател: AMX 2005 2-8 4motion Exclusive
Няма гаранции че старата гума не е износена криво или че не минала през поливната дупки на света, затова по добре нова пък била тя и китаец
- jordan17772
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
245 / 40 R18 97Y Мишелин Пилот спорт 4 в Примекс сега е на промоция 219лв/1бр. Тия ще те карат споконо 5 сезона по 10к км.
- nikidimow
- Автомобил: VW sharan
- Двигател: BRT 2008г
Малко ОФФ ,ама в заглавието на темата не е упоменато тези гуми за бегачка и резачка ли са ,или за нормална употреба .Всеки си носи кръста и си знае как си кара колата ,затова има и скоростни и тегловни индекси .Нормално е с гуми за 80 лв да не караш с 200 ,макар че повечето карат .Всеки има сиво вещество в главата си ,да си направи сметката . 

- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
Тази тема заприлича на пазар. Всеки сравнява как е по света, но никой не казва, че по света сменят гуми всеки сезон с нови. Ако и тук е така, то аз предпочитам да карам само с нови, но премиум. Ако съм взел такива този сезон и следващия трябва да ги сменя с нови Корморан, сори ама едва ли. В случая не говоря за гуми намерени на някое сметище, а за гуми карани само от мен. И понеже съм карал с всякакви гуми, ще споделя. Новите китайчета са читави само първия сезон и то дори не целия. Ако карате само градско събота и неделя, то може да си купите дори такива боклуци на 10 години и пак да не намерите разлика.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”