ГТП 2024 как ще се минава

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Re: ГТП 2024 как ще се минава

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 05 мар 2025 18:46

Любо, 4 мнение по-нагоре, на същата страница съм го написал :th_up
Ауди а3, 1.6, 102кс, 2008г. бензин.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 06 мар 2025 6:50

Коя Еко категория ти даде, забравих Мачката ли му викаха на тоя или друг му беше прякора, под ОМВ-то, защото аз отидох, закачи анализатора, поседях си вътре в колата на празен ход и минах, обаче ми залепиха еко 2 категория, въпреки, че колата ми е евро 3, 2003 година и трябваше да е еко 3 поне, а пък гледам на сина фиестата същата година на производство е еко 4 дори, само че тя май я беше оставил при Хари на пункта.

П.С Да уточня, че за Берковица говорим

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 06 мар 2025 19:51

dontaskdontsay написа:Мотора вече е оправен. Днес си купих и същия катализатор като на колегата petar_a (JMJ). Но ще го слагам само за прегледите.

Утре го монтирам, източвам резервоара и наливам 100 октана.

Ако и сега не мина .... :Mr Green Fun
======================================

Днес минах преглед ама, ама ....

Така и не разбрах колата в норма ли беше или на тия техниката нещо ...

За мен тази кола не издържа теста въпреки че е с нов катализатор и 100 октанов бензин!

За човекът с преглдите не мога да кажа, ама с JMJ-я, даже доста си постигнал :rolleyes . Моят опит с тях, е леко трагичен ->
Преди около 5 години, на другата кола, която карах тогава, започна да дава грешка за ефективност на катализатора (с две сонди е - преди и след кат-а), през 2-3 месеца, колкото да ме дразни. При тогавашните цени, беше по-евтино да сменя катализатора, от колкото да спра софтуерно 2-та сонда, защото катализатора беше около 280лв за мен, а спирането беше около 350лв (кофти Денсо компютър, с който никой не искаше да се занимава, а трябваше после и да го изтърбуша, защото е заедно с изп. колектор). Та, така и така беше на около 180к км, викам давай, взех си въпросния JMJ, монтирах си го и се возих може би 2-3 дни (около 50км), преди отново да се освети за същото :Mr Green Fun . Викам си добре, явно втората сонда е дала фира, макар по данни да си беше ок. Взех си нова, монтирах си я и данните си бяха същите като на старата. Пак се возих 2-3 дни, преди да светне отново, отново за същото... Закарах колата при човек с газов анализатор, да мерим какво се случва, защото колата нямаше проблеми с разход на гориво, динамика, разход на масло и т.н., а и първоначално светваше през 2-3 месеца, а сега, с нов катализатор и нова 2-ра сонда, започна през 2-3 дни... Та, измери човека газовете и сподели, че тази кола в момента, покрива идеално Евро 2, с малко зор може да добута до Евро 3, но е далеч от Евро 4, колкото трябва да бъде ( и какъвто сертификат имаше този JMJ ). Каза, че катализатора работи доста неефективно и да го сменя (не знаеше, че е нов). След като стана ясно къде ми е проблема, си взех оригинален катализатор от чужбина, на незнайно колко км, монтирах си го него и грешка повече не е записвала, както и отново мерих газове при същия човек, от чисто любопитство - покри си Евро 4 без никакъв проблем и даже ме похвали, че съм си сменил катализатора :mhihi ...
П.п. тогава гледах BM и JMJ. За JMJ-я нямаше отзиви, което е колкото лошо, толкова и добро, понеже поне не го бяха оплюли. За BM-a имаше доста добри отзиви, ама разликата в цената беше около 2 пъти и реших да взема JMJ, предвид, че и той имаше сертификат за Евро 4, уж. Не мога да кажа категорично дали аз не уцелих или по принцип са си кофти, ама по-скоро ще да е второто...
:beer

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Чет 06 мар 2025 20:36

К.Одаджийски написа:Коя Еко категория ти даде, забравих Мачката ли му викаха на тоя или друг му беше прякора, под ОМВ-то, защото аз отидох, закачи анализатора, поседях си вътре в колата на празен ход и минах, обаче ми залепиха еко 2 категория, въпреки, че колата ми е евро 3, 2003 година и трябваше да е еко 3 поне, а пък гледам на сина фиестата същата година на производство е еко 4 дори, само че тя май я беше оставил при Хари на пункта.

П.С Да уточня, че за Берковица говорим

Първо пробвах на СБА но не мина теста. После всички ми казваха и Мачката и Ангел под ОМВ. Ангел ме праща да монтирам катализатор, Мачката вика "Абе може и да минеш, дай да пробваме" :gruebel
Реших че най добрия вариант ми е да си оправя колата вместо да давам по 20лв за проба на всеки един пункт докато мина между капките. Та смених го и пак при Мачката на преглед.
Дадоха ми 4-та категория.

По спомен от както имам тази кола винаги съм бил 3-та категория с изключение на миналата година, където ми дадоха 4-та.

zfa159

Поради същата причина и аз взех сега JMJ понеже беше една идея по скъп от BM.
Обаче ти с тези 50км пробег ме стресна. Аз вече му врътнах 200км но другиден го демонтирам и в мазето.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 07 мар 2025 1:18

zfa159 написа:JMJ ......... BM......... катализатор от чужбина, на незнайно колко км,

Без да съм проверявал съм готов да заложа 80ст, че такива неоригинални катализатори никой не ги изкупува или ги изкупуват за стотинки, щото вътре няма нищо ценно.
От което си правя извода, че производителите на коли са пълни кретени да пълнят оригиналните катализатори с платина, паладий, родий и прочее. И не се сещат да слагат вътре евтина плява, като тези JMJ или BM и прочее тарикати :th_up
Имам един катализатор, свален от кола преди да замине на Вторични. Така и не се наканих да го продам. Май ще си го пазя и при проблем първо ще пробвам с него вместо да купувам ментета.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 08 мар 2025 22:03

Камене, според мен си много близо до истината ;)

SLZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLZ » Пон 21 апр 2025 9:02

beuchat написа:В Понеделник минах успешно преглед и аз с колата от профила.Карбуратор с обикновена газова,настройвана на слух.Катализатор няма.

Извинете, бихте ли ми казали в кой пункт сте минали, ако бензин/газ без катализатор минават там? Благодаря предварително.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 21 апр 2025 9:20

Нали не мислете, че за кола 2003г и кола 1983 (поне като конструкция! ) критериите са еднакви ? :c010

SLZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLZ » Пон 21 апр 2025 10:19

Да, разбирам, че са различни критерии, но ако са толкова стриктни, колкото се опитват да се изкарат относно замърсяването, трябва да спрат половината коли. Затова питам къде и как става (със сигурност има начин, просто бих искал да знам къде). Благодаря.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Пон 21 апр 2025 10:55

https://gtp.bg/veche-ne-se-iziskva-goli ... n-pri-gtp/

В петък минах ГТП в кварталния пункт, където бях и миналата година и кретените отново ми търсеха големия талон :screwy естествено с малко приказки с тлъстия чичка се получиха нещата понеже от 200 пункта в града сигурно половината ще ме пуснат без големия талон както става от поне пет години насам. Цената беше отново 70 лева и за 15 минути всичко беше готово. Пльоснаха големия стикер долу до застраховката и се чудя докога ще продължава тази простотия. Миналата събота ме спряха за рутинна проверка и изобщо не гледаха стикери и хартиени документи от жабката, а занесоха малкия талон до патрулката и през таблета на предния капак провериха всичко, ченгето ми каза само "да знаеш че прегледът ти изтича скоро".

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Пон 21 апр 2025 19:13

Добре си минал.

Мен ме изтупаха 110 и 90 лева за двете ни коли Март месец сега. Газовете казаха, че са нещо около(по спомен) 10 пъти под допустимата норма. Обаче спрямо коя Евро норма не казаха? Изобщо отнесени ли са адектватно замервания към конкретен автомобил и реалната му по документи категория.

В конкретния пример съм с 6D

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 22 апр 2025 6:02

SLZ написа:Да, разбирам, че са различни критерии, но ако са толкова стриктни, колкото се опитват да се изкарат относно замърсяването, трябва да спрат половината коли. Затова питам къде и как става (със сигурност има начин, просто бих искал да знам къде). Благодаря.

Проблемът беше и е с коли ЕВРО 3 стандарт с премахнати катализатори или изгорели генерации. Колите преди 2003 та година минават ГТП преглед покривайки нормите. Въпросът е, че ще ти дадат Еко категория 1 или 2 с които категории няма да можеш да влизаш в центъра на София, който пък от Декември тази година ще е големия кръг, който се затваря от Константин Величков - Сливница - Данаил Николаев

SLZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLZ » Вто 22 апр 2025 15:05

Да, притеснени сме, че навсякъде казват, че нямало да мине, като е откраднат катализаторът. А не знаем пунктове, в които може да мине (сигурно има, но, ако знаете къде, моля, кажете), а е 2003-а година колата точно, явно на границата :( Държи се още иначе и не е за спиране/изхвърляне, а слагане на нов катализатор сигурно струва почти колкото самата кола.

Потребителски аватар
yms
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yms » Вто 22 апр 2025 18:09

SLZ написа:Да, притеснени сме, че навсякъде казват, че нямало да мине, като е откраднат катализаторът. А не знаем пунктове, в които може да мине (сигурно има, но, ако знаете къде, моля, кажете), а е 2003-а година колата точно, явно на границата :( Държи се още иначе и не е за спиране/изхвърляне, а слагане на нов катализатор сигурно струва почти колкото самата кола.

Сега без ауспуси ли е щом е откраднат ?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 22 апр 2025 19:51

Не вее, със спортна генерация е.
П. П. От къде го измислили това?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”