ГО и спиране от движение

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: ГО и спиране от движение

Мнениеот Traytor » Пет 06 юни 2025 20:35

И аз знам че снимат, питах брат ми(бачка у МВР-то), снимат си.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 06 юни 2025 22:13

да, но ТОЛ камери, а не стационарни. Има разлика.
Тол камерите снимат постоянно (както и тези в бус лентите), тоест да може да те засече по номер и да провери дали имаш или нямаш гражданска.
Дали глобяват е друг въпрос, че за бус лентите не глобяват за сега.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 07 юни 2025 6:48

thanis написа:.

Източника е АПИ.

https://www.api.bg/bg/novini/natsionaln ... rnost.html

Мдаа, достоверен източник.
:Mr Green Fun

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 07 юни 2025 12:05

Има ли някакъв срок за пускане в движение след подновяване на гражданската ?

Автомобила е без гражданска от около 8 месеца и съответно бях получил писмото за спиране от движение или там квото е пишело в него.

Спомням си преди години пак имах подобен случай и при подновяване на застраховката ми казаха че ще влезе в сила след 2-3 дни.

Сега я поднових и ми казаха че имало начин да я пуснат веднага и да е в сила от следващия ден.

В четвъртък я поднових и в петък тръгнах на път. Имам ли повод за притеснение или да си карам спокойно :smile

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Съб 07 юни 2025 12:37

ако излиза в гаранционния фонд, всичко е наред

https://www2.guaranteefund.org/bg/%D0%B ... 1%82%D0%B5

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Съб 07 юни 2025 19:05

dontaskdontsay написа:Има ли някакъв срок за пускане в движение след подновяване на гражданската ?

Автомобила е без гражданска от около 8 месеца и съответно бях получил писмото за спиране от движение или там квото е пишело в него.

Спомням си преди години пак имах подобен случай и при подновяване на застраховката ми казаха че ще влезе в сила след 2-3 дни.

Сега я поднових и ми казаха че имало начин да я пуснат веднага и да е в сила от следващия ден.

В четвъртък я поднових и в петък тръгнах на път. Имам ли повод за притеснение или да си карам спокойно :smile

Смени брокера. Има компании които подновяват на всеки час. Има и такива които са на ден.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 07 юни 2025 19:34

Имах подобен случай преди време. След направената ГО отидох в КАТ , показах , че съм си платил, служителката на гише регистрация потрака на клавиатурата , каза готово и тръгнах на път.
Но това беше преди време, сега уж модернизации, уж бързи компоти , като нищо може да те замотат ден-два.
Но дори и така, ти си имаш черно на бяло платено , имаш документ ГО . Там има посочени дати и т.н. А това, че брокер се е замотал да заведе данни, ми... Важното е какво пише на ГО документа. Така мисля, но в милата ни родина бялото не винаги е бяло...

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Съб 07 юни 2025 22:23

Понеже съм в този вид бизнес, да ви внеса малко светлина по темата:
Ако колата няма активна ГО в момента на сключването - полицата се сключва и влиза в сила след 15 минути, т.е е часирана текущото + 15 минути. Това е бизнес изискване от Гаранционен фонд и се прилага към всички застрахователни компании.
Брокера няма отношение, защото той ползва специализиран уеб портал на дадена застрахователна компания(която ти избираш най - често по критерия за цена). Заявките минават на момента, няма как брокера да прецени кога да ги подава за сключване.
Съществува ситуация все пак, в която клиента може да иска да сключи ГО сега, която да влиза от утрешния ден, или след 10 дни да речем - но тогава изрично това се уточнява при сключването и такива случаи са много редки. Съответно брокера не носи отговорност в такава ситуация. Максималния срок за започване на полицата спрямо момента на сключване напред е до 90 дни.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”