За ксенона

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Re: За ксенона

Мнениеот ping23 » Пет 04 ное 2011 10:27

Golfer_pz написа:Днес даже преди 30 мин минах покрай 2 седянки на катаджии и бях сама кола на пътя и не ме спряха а съм с ксенон

И колите започнаха да влизат във форума mhihi mhihi mhihi
Аз съм "ЗА" да се забрани афтърмаркет ксенона!

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 04 ное 2011 10:45

slimmer написа:
gancho написа:...

Без лоши чувства, не го считай за налазване (и аз съм с ксенон, но с лупи, поради това, че целя да не заслепявам околните, освен че искам да виждам пешеходци, колоездачи и т.н.), просто тема за размисъл:
1. Случайно на фаровете ти да са им избледнели "стъклата"? (доколкото знам често срещано при пасати, една от причините за "зеленеене" на 6000К)
2. Случайно рефлекторите ти да не са в цветущо състояние? (по-малко вероятно, но в моя случаи беше така и заради това ксенонът зеленееше още повече)
3. Хубаво, че си спасил пешеходци, ама ако беше инвестирал още мъничко за комплект с лупи, можеше и да спасиш и водачите.
Оригиналните ми Hella избледнели с ксенон 6000К (поставен от предния собственик) бяха по-зле от на бившото ми Vento фаровете (немодифицирани и добре поддържани).
Пак казвам - въобще нямам за цел да те обиждам или нещо такова, просто споделям размисли.

Стъклата на фаровете не са матирали,но лятото профилактично ги полирах,рефректора няма забележки,доколкото се вижда отвън,не съм го отварял.Може да го отворя и почистя профилактично.На познат с Б5.5 с оригинален ксенон стъклата са матирали яко-нищо,че е по-нова кола.
Относно фаровете с лупи-ще изчакам малко да видим какво ще сътворят нашите законотворци и през това време ще се оглеждам за модели.Не сложих такива,защото съм привърженик на оригиналната визия на колата-фарове ,стопове и т.н.

Машинките просто се слагат в новия фар и си работят толкова добре,колкото и на стария.Единствено се прощаваш с фара за мъгла отпред.

Твоите фарове имат ли това означение за ксенон,и имат ли прословутата ламаринка в лупата за отрязване на снопа нагоре и отблясъците.Ако ДА-каква марка и пари евентуално.
:beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 04 ное 2011 10:53

Лупите, които са за къси светлини имат ламаринка, която е статична. Лупите за биксенон също имат такава, но при тях тя се движи с ел.магнит, който я сваля надолу, когато включиш дълги.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 04 ное 2011 10:59

gancho написа:Не сложих такива,защото съм привърженик на оригиналната визия на колата-фарове ,стопове и т.н.

И аз съм привърженик на това, и комплектът с лупи, дето го предлагат китайците добре се вписва и не променя визията, като цяло. Лошото е, че сигурно съм "изгорял" с 200 лв, понеже ако направят закона като европейския, и с лупи да съм, все тая.
В твоя случаи няма ли оригинални ксенонови фарове? Лошото е, че трябва да имаш и автоматично ниво и измиване. Та си става приключение, ако уеднаквят закона с ЕС...
А ако колегата говори за тунинг-фаровете с лупи - самите им производители си казват, че не са подходящи за ксенон (поне Dectane така си пишат в сайта). Вероятно защото само фарове не са достатъчни, за да ти бъде легална осветителната уредба. Може и да има и инженерна причина...
М/у другото и DRL-ът на някои тези фарове всъщност просто изглежда така, а не е легален - пак си го пишат хората там...

edit: Под колега имах предвид втория цитат на gancho от feikot. Извинете за недоуточняването :)

Последна промяна от slimmer на Пет 04 ное 2011 11:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 04 ное 2011 11:03

Визирах ОЕМ лупите. Виждал съм от някакво Рено мисля, имаха си ламаринка. Моите също имат, но лупата ми е за биксенон и ламаринката се мести. Имам и още две лупи пак от същите фарове, те са със статична ламаринка също, и май бяха свързани с инфраред-системата за нощно виждане, понеже в самата ламаринка имаха някакви по-специални стъкла.
Когато тази ламаринка се премахне лупата бива осветена с пълния капацитет на крушка+рефлектор и потокът светлина става като "дълги".

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пет 04 ное 2011 17:01

stefan4o написа:Визирах ОЕМ лупите. Виждал съм от някакво Рено мисля, имаха си ламаринка. Моите също имат, но лупата ми е за биксенон и ламаринката се мести. Имам и още две лупи пак от същите фарове, те са със статична ламаринка също, и май бяха свързани с инфраред-системата за нощно виждане, понеже в самата ламаринка имаха някакви по-специални стъкла.
Когато тази ламаринка се премахне лупата бива осветена с пълния капацитет на крушка+рефлектор и потокът светлина става като "дълги".

Стефчо ето нагледно че 100мнения изписахте докато се разберете :)
Ето една биксенонова лупа KENDRION:
Изображение
Ето ламаринката:
Изображение
Ето с отворена ламаринка:
Изображение
Тук преградата е на панта и пада напред,а на колата съм сложил 2 биксенонови лупи на HELLA при тях преградата се смъква на долу като клапа...но принципа е същия....

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 04 ное 2011 17:07

Да де, това имах предвид. В моята тема също имаше снимки, ама ме домързя да я вадя от архивите. Моите лупи са на същия принцип. Доста от хората, които съм качвал нощно време твърдят, че техните фарове не светят в сравнение с моите 8) :lol: (един от тях кара А4 2001 фейслифт, дето е с лупи също). Бях намерил в един китайски сайт фирма, която произвежда фарове за VW,Мерцедес и други (явно китайските им варианти), с такива лупи за биксенон, 1:1 копие на моите от Мерцедес ми се видяха на снимката. За скромната цена от $100 мисля идваха до България.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пет 04 ное 2011 17:36

stefan4o написа:За скромната цена от $100 мисля идваха до България.

Ама чифт лупи,или чифт фарове на тая цена?

Потребителски аватар
Golfer_pz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golfer_pz » Съб 05 ное 2011 23:09

Не мисля, че това заслепява....

Изображение

Изображение

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 06 ное 2011 12:07

Ako си сложил Московеца за нормално светещи фарове, то на Вектрата са доста по заслепяващи.

А и да не са, ще са някакво щастливо изключение.
Няма какво да се доказва по тая тема - нефабричния ксенон заслепява, поставянето му е нарушение на Правилника за прилагане на ЗДП.
Въпросът е дали КАТ ще направи нещо или ще е парлама тази акция.

Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Мнениеот GodLike » Нед 06 ное 2011 12:24

До преди няколко години бян много голям фен на ксенона. Купих си фарове с лупи и монтирах ксенон за около 150лв. Отначало много му се радвах, но започна да ме дразни синкавата светлина (6000к). Махнах го и купих прехвалената луксима от форума на 4300к, но проблемите не свършиха. Освен че не светеше според очакванията ми ами и смущаваше радиото. Ядосах се, изхвърлих ксенона, сложих оригиналните фарове с найтбрейкър и си реших проблемите. Истината е че ксенона трябва да е заводски. При мен заводски бяха само миячките на фаровете.

Потребителски аватар
Golfer_pz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golfer_pz » Нед 06 ное 2011 13:58

mufin написа:Ako си сложил Московеца за нормално светещи фарове, то на Вектрата са доста по заслепяващи.

А и да не са, ще са някакво щастливо изключение.
Няма какво да се доказва по тая тема - нефабричния ксенон заслепява, поставянето му е нарушение на Правилника за прилагане на ЗДП.
Въпросът е дали КАТ ще направи нещо или ще е парлама тази акция.
Добре де, къде в правилника пише че е забранен афтър маркет ксенона...? То за тва половината катаджии са с такива. В крайна сметка всяка кола е различна с различна височина и нормално някоя да заслепи малко, то тгава тия с крушките като свещи1ки като заслепяват, к'во праим? Имате много притенции вече, разберете, че НЯМА ПЪЛНО ЩАСТИЕ.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 06 ное 2011 14:12

Добре де, къде в правилника пише че е забранен афтър маркет ксенона...? То за тва половината катаджии са с такива. В крайна сметка всяка кола е различна с различна височина и нормално някоя да заслепи малко, то тгава тия с крушките като свещи1ки като заслепяват, к'во праим? Имате много притенции вече, разберете, че НЯМА ПЪЛНО ЩАСТИЕ.

Е трябва ли във всяка нова тема да се пуска къде в правилника пише че е забранен афтър маркет ксенона
Пише че не можеш да променяш типа на фаровете.
Това е достатъчно, нали?
Различните височини не са никаква причина за заслепяване, има си настройки, стандарти при производството и т.н.
ПрИтенции имаме само ако нещо ми пречи, в случая ментето ксенон ме заслепява по дефиниция.
Претенции нямаме ако си сложиш сини лампички отгоре, отдолу, отзад или отстрани. Като не ми пречи - шари се колкото искаш

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 06 ное 2011 14:25

И както на колегата So, вече изгорял, са му цитирали правилника и записали в акта:

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
...
12. по осветителната уредба:
а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с
изключение на светлините за мъгла;
б) светлините не са регулирани;

Или "а" или "б" са достатъчни за съставянето на акт. А още по добра комбинация е "а+б"
И понеже е в светлата част на денонощието, не е спрян от движение. Само актче.

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Нед 06 ное 2011 15:31

kiril_bulgaria написа:И както на колегата So, вече изгорял, са му цитирали правилника и записали в акта:

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
...
12. по осветителната уредба:
а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с
изключение на светлините за мъгла;
б) светлините не са регулирани;

Или "а" или "б" са достатъчни за съставянето на акт. А още по добра комбинация е "а+б"
И понеже е в светлата част на денонощието, не е спрян от движение. Само актче.

Много неясно е формулиран закона, има различни видове крушки, които са 60/55 W ...
Да не говорим , че и "засилени" крушки с повече светлина пак може на Пешо да не му харесат, а те да са напълно стандартни ....Никъде не пише за HID и Халоген, поне от цитираното, може и да бъркам .

"Типът" може да означава много неща, зависи кой как чете евангелието ....
Не защитавам афтър маркет ксенона, просто така е написан закона, че може да се гаврят с нас както си искат ....

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”