Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот 777 » Чет 05 ное 2020 10:52

w_smith написа:Ако се разровиш в нета можеш да видиш тестове, в които участват и двете гуми и там имат сходни, но не и еднакви резултати.

Не може да бъде (това е ирония). Една операторка от Диана ми обясняваше по телефона, че не само са еднакви на вид, а "буквално" се правят на една и съща поточна линия. Интересно ми е как става номера с надписите - сигурно от линията излизат чисти и после някой ги гравира. Но тя си вярваше, така са й обяснили колегите-разбирачи.

humanic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот humanic » Чет 05 ное 2020 10:53

В Диана са сравнително компетентни продавачите.
Тези на рампата са доста бързи също.

i.stojanov
Автомобил: Golf 5 TDI
Двигател: BXE 2007

Мнениеот i.stojanov » Чет 05 ное 2020 12:11

Bridgestone LM005 215/60/17 96H монтирани на градско SUV. Мнение - шумът е ок ( предвид и температурите сега), поведението на сухо е добро, на мокро (лигаво - прашни улици и леко ръмене) - също добро. Чакам промяна във времето за дъжд и сняг.
При малко по-рязко тръгване на лигаво си преплъзват.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Чет 05 ное 2020 21:48

w_smith написа:
silent написа:Гуматата е разработка Гудрич и се произвежда и от Клебер....и въобще не става въпрос за копиране....това е една и съща гума с различен надпис..... затова и на тестовете имат еднакви резултати....

Ако се разровиш в нета можеш да видиш тестове, в които участват и двете гуми и там имат сходни, но не и еднакви резултати. Но ти обичаш да пишеш ангро. Гудрича е с по-добри показатели на мокро. https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2 ... e-Test.htm

Даже въобще не обичам да пиша....споделям това което съм чел...понеже пък ти обичаш да си прецизе н....ще се уточня....не са с еднакви резултати...рерултатите им са сходни в границите на статистическата гршка ...с три думи абе я си ..............карайте с.квот си искате....

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Пет 06 ное 2020 11:54

Колега Silent, не се ядосвай, че се ловят за думата и не могат някои хора да разберат, ако не им го смеляш и изсипеш през ушите.... Да карат внимателно. И сръбските, и китайските и индийските гуми са ок, стига да не са изтъркани и да са съобразени със сезона

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 06 ное 2020 14:31

Показвам 2 извадки на резултати от тестове на гуми на мокра настилка - спиране от 80 км/ч:

Изображение
Изображение

Ясно се вижда, че има гуми, които са опасни! хубавите гуми спират за 30-34 метра. Ами тези, които спират 10 метра по-късно?

10 метра по-късно може да означава човешки животи - и загубени и провалени icon_idea

Дори при спиране от 50 км/ч пак ще има поне една пешеходна пътека разстояние. Това означава, че в единия случай ако успееш да спеш точно преди пешеходната, в другия ще спреш чак след като минеш през хората или децата, които рязко са изскочили на нея.

Така че съм абсолютно несъгласен с определението - нали са нови, значи стават. Това всеки може да си го повтаря като успокоение, но всъщност е една голяма заблуда!

Не пожелавам на никого да се налага да го разбира от първо лице! И тук не говоря за ламарини, които са най-малкия проблем!

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 06 ное 2020 14:35

Добре е да се дава и размера, защото една гума е първа в един размер, а в друг е 3-4 по класация.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 06 ное 2020 14:38

Размерът в конкретния случай няма значение. Въпросът е принципен - във всеки размер има добри, лоши, а и опасни гуми! Все нови! Това е само илюстрация какви големи разлики може да има.

Не е толкова трудно всеки да си провери в неговия размер за какво става дума. В примерът, който съм дал е 245/45 R18.

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Пет 06 ное 2020 14:42

Vlad777 написа:
Така че съм абсолютно несъгласен с определението - нали са нови, значи стават. Това всеки може да си го повтаря като успокоение, но всъщност е една голяма заблуда!

[/b]

Малко ми е писнало от таблици и статистики. Ама айде, ще напиша и аз нещо..
По същата логика, аз съм абсИлютно несъгласен с определението- нали са в топ 3, значи спират за 24 метра и няма да стане беля. Ами не.
Първо, всяка една кола има различен спирачен път. Има десетки фактори, влияещи на това.
Второ, всеки един водач има различна реакция, различен начин на спиране, различно виждане на дадена ситуация и предценка за реакцията.
И т.н и т.н.
Няма как да кажеш, че щом карам с китайска гума, значи ще смачкам някой, няма как да го кажеш просто.
Моите 10 метра повече били 1 пешеходна пътека и сгазени пешеходци, но не се знае твоята реакция дали няма да е 8 пешеходни, 5 човека и 3 коли.
Общо взето, карайте внимателно, гумите да са наред, не много стари и мислете- ръце, ГЛАВА и крака да работят в едно!

i.stojanov

Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот i.stojanov » Пет 06 ное 2020 14:45

Обаче китайците са супер и държат яко води до нежелани последствия... И другото го има - моите са в топ 5 и няма проблеми.
Аз лично не разбирам защо като си купите евтини (не казвам лоши) и започвате да обяснявате как са чудото на инжинерната мисъл. Просто няма как да стане това! Стават, ама стават! Не са добри, просто си стават. Всеки си купува според джоба, но е добре и да е на ясно с това! Не да сложим 19' и да се чудя как да мина тънко, ама съм с 19'...
И да - всеки си има главата на раменете и трябва да е на ясно, с какво разполага и до къде му стигат възможностите - по-внимателни движения, повече дистанция и тн..

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пет 06 ное 2020 14:52

Щеше да е интересно, ако можеше лесно да се сравнят резултати от тестове от преди години...нали уж постоянно се подобряват показателите... Е, има го момента, че може би все повече гумите почват да съчетават различни качества, но подобряване само на едно от тях, все пак не може да продължи безкрайно.

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Пет 06 ное 2020 15:11

i.stojanov написа:Обаче китайците са супер и държат яко води до нежелани последствия... И другото го има - моите са в топ 5 и няма проблеми.
Аз лично не разбирам защо като си купите евтини (не казвам лоши) и започвате да обяснявате как са чудото на инжинерната мисъл. Просто няма как да стане това! Стават, ама стават! Не са добри, просто си стават. Всеки си купува според джоба, но е добре и да е на ясно с това! Не да сложим 19' и да се чудя как да мина тънко, ама съм с 19'...
И да - всеки си има главата на раменете и трябва да е на ясно, с какво разполага и до къде му стигат възможностите - по-внимателни движения, повече дистанция и тн..

Ако се отнася до мен, ще отговоря.
Не, не казвам, че са “чудо” китайските гуми. Гуми като гуми, както казваш- стават и нищо повече. Ама да се говори как с купуването вече съм на прага на убийство и катастрофи е много несеризоно. Не визирам само колегата, който се опитах да оспоря. Много хора ги говорят тези неща.
В днешно време почти няма шофьори. Може би 95% от хората, качили се зад волана, не стават за никакъв, ама никакъв. Някои разчитат само и единствено на скъпи гуми, други на системи, трети на колата, която им е чисто нова... Както и да е, взех си две Корморанки за 100лв бройката, та ще видим, но при всички случаи ще се кара съобразно условията, трафик, умения.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 06 ное 2020 15:25

kamaza11 написа:Първо, всяка една кола има различен спирачен път. Има десетки фактори, влияещи на това.
Второ, всеки един водач има различна реакция, различен начин на спиране, различно виждане на дадена ситуация и предценка за реакцията.
И т.н и т.н.
Това е точно така. Но е сигурно друго - твоята кола, докато ти я караш ще има много различен спирачен път с Бриджстоуун и с Ванли. Колко точно - може да се предположи, но е факт, че може да направиш всичко възможно и накрая да останеш да зависиш само от фактора гуми. И поради точно този фактор да се случат непоправими неща.

Ясно е, че е и до спирачки, изправността им, реакция на водача, съобразена скорост, НО при еднакви други фактори (един и същ водач, една и съща кола, едни и същи условия) опираме и до единствената контактна повърхност на 1.5-2 тона желязо с асфалта, а именно - гумата. icon_idea

i.stojanov

Мнениеот i.stojanov » Пет 06 ное 2020 15:25

Към никого конкретно не ми е отправено мнението. Просто изказвам такова на база на постовете в тази тема.
Личното ми виждане е да вземам най-скъпите, които мога да си позволя. Нямам възможност да тествам всичките гуми на колите, които катам. Поради това гледам като референция тестовете, преценявам кое ми е по джоба и какво искам от гумата - сухо, мокро, сняг, шум, износване.
Разумното каране винаги ще бъде фактор, НО ако гума Х с разумно каране(някаква си скорост) спира за 20м, а Y спира с +5/10м ... то това си е трма за размисъл. Може би ще го осъзнаем, ако лично ние седнем зад волана в подобен тест и видим с очите резултата и изпитаме невъзможността да спреш.

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Пет 06 ное 2020 15:31

Така е, ако имам възможността, ще направя всичко възможно колата ми да е перфектна във всяко едно отношение. Гумите са важни, спирачките също, както и още много неща. Разделянето на шофьори на “безопасни” и “убийци” заради гумите ми бърка в здравето. Не визирам конкретно теб, казах по- нагоре, че масово слушам такива неща.
А иначе, встрани от темата, имаш ли информация на каква кола са проведени тестовете. Интересно ми е просто.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”