Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот xalerrelax » Чет 16 сеп 2021 17:32

stefan4o написа:Този Нексен много прилича на ТС860 и не само де.
Учудвам се, как има шофьори, които да са доволни от гуми като Тигър, Корморан и т. н. На мен 65лв да ми дадат няма да ги кача на колата :banghead

Само милионери в този форум са останали.

Та може ли да ми обясниш какво му е на летния TIGAR 225/45ZR18 95W XL TL ULTRA HIGH PERFORMANCE?
И на двете спецификации е C , като на гумите до 200лв , а дори и над 200 , за гориво са на С.
Шумен е , не работи добре на топъл асфалт ,не спира , криви се или нещо друго ,че аз за около 10- 15к км нищо не съм разбрал.
Предпочетох да взема него , от 3-4 годишно Конти или квото и да е там.
И на двете спецификации е C , като на гумите до 200лв , а дори и над 200 , за гориво са на С.
За дъжда е относително , така или иначе , има ли дъжд ,се съобразявам със скоростта , с която шофирам.

Така , че такива заключения са смешни..

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 16 сеп 2021 17:43

Аз взех такъв HIGH PERFORMANCE ама на TAURUS, то реално шарката на тоя модел я има на
TIGAR / RIKEN / ORIUM / KORMORAN / TAURUS,

та началото на лятото бях взел Conti Premium Contact 6, но продадох колата в средата на лятото и взех другa която естествено беше тотално за гуми и понеже вече нямаше налично каквото исках викам ще взема от евтиното и взех 225/40/18 TAURUS HIGH PERFORMANCE. Да ви кажа, аз ралзика от conti-то не нармиам, гумите държат и на сухо и на мокро по същия начин, то и сравнението ми не е кой знае колко точно ,че колите са доста различни, предишната е по лека на прадно, тази е по тежка и 4х4, но все пак да си дам мнението, та реално мен тези гуми не ме устройват защото не ми се сменят гуми през 2 години, а скромния ми опит с евтиние гуми е,че държат по 2 сезона и толкова, има такива дето на втория сезон вече не са както трябва. Премиума изкарва доста повече, но и на пари е двойно и отгоре, аз тия 2 броя 225/40/18 ги взех за 180 лева, тя една премиум гума тоя размер реално е по скъпа.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 16 сеп 2021 17:49

xalerrelax написа:
stefan4o написа:Този Нексен много прилича на ТС860 и не само де.
Учудвам се, как има шофьори, които да са доволни от гуми като Тигър, Корморан и т. н. На мен 65лв да ми дадат няма да ги кача на колата :banghead

Само милионери в този форум са останали.

Така , че такива заключения са смешни..

Ако според теб, че съм дал 500лв за 4 гуми, които мога да ги карам 3-4 летни сезона ме прави милионер - то, благодаря ти за пожеланието :mhihi Ти ако нямаш 500лв в джоба (за гуми, които повечето ще търкалят 5 сезона), защо си се качил да караш кола изобщо?
Горния колега - почакай да видиш втората и третата година. И тогава, може би, ще разбереш и видиш разликата. Дано не я разбереш по неприятен начин (не ти го пожелавам :horror ).

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Чет 16 сеп 2021 17:59

Аз ще съм взимал Continental-ки до тогава, а и съм написал,че опита ми показва как спират да държат за изключително кратко време, но да закърпиш до края на сезона са перфектни :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 16 сеп 2021 18:03

Не съм те разбрал, ще извиняваш.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Чет 16 сеп 2021 21:12

stefan4o написа:Ако според теб, че съм дал 500лв за 4 гуми, които мога да ги карам 3-4 летни сезона ме прави милионер - то, благодаря ти за пожеланието :mhihi Ти ако нямаш 500лв в джоба (за гуми, които повечето ще търкалят 5 сезона), защо си се качил да караш кола изобщо?
.

Не ми отговори на предния пост , за гумата , която дадох като пример.
Хората са я оценили по трите , основни х-ки и тя не отстъпва по тях на повечето от около 200-230 лв/бр.
Така , че твоите обяснения нямат никаква тежест , кое става и кое не , на ЕЕГ ясно си пише всичко.
И каква е разликата дали ще дам 500 и ще карам 5 сезона(което няма как да стане с тези пътища) или ще дам 250 и ще карам два сезона.
Никаква ,само единия случай ще съм с по - свежи гуми , през две години.
И само да ти обясня , че за моя размер (за 4 гуми ), ако са премиум , не говорим за за 300 лв , а около 1000 , че и нагоре.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 16 сеп 2021 22:38

xalerrelax написа:И само да ти обясня , че за моя размер (за 4 гуми ), ако са премиум , не говорим за за 300 лв , а около 1000 , че и нагоре.

Искаш размер - плащаш цена. Представям си как изхвърляш гумите след 2г при тия икономии. Ясно е, че ще ги държиш 4-5.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 16 сеп 2021 22:46

xalerrelax написа:И само да ти обясня , че за моя размер (за 4 гуми ), ако са премиум , не говорим за за 300 лв , а около 1000 , че и нагоре.

Ами да си беше купил кола с 16-цолови гуми. Като искаш да си модерен - ще даваш лев. Слагаме яките джанти амнайсе цолови, пък караме с корморани от Сърбия :11
Какво да ти отговарям за гумата, която си дал за пример? Хипермегаултра яка гума с клас C, айде нЕма нужда, а? Аз НИКОГА, повтарям НИКОГА няма да купя гума с клас С на сцепление, без значение зимна или лятна. И пари да ми даваш, такива пластмаси не слагам на никой от автомобилите си. За 200лв не е като да няма читави гуми в този размер - Ханкук (не ги харесвам), Нокиан, Пирели, Унироял все гуми, които ги бива, да не кажа, че са си направо хубави.
В момента се опитваш да ме убедиш, че кренвиршите, които ядеш са същите като филето "Елена", с което се храня аз.
Толкоз яки коли за над 50 палки видях тая година в Несебър, дето карат със сликове или с китайци, че... ум да ти зайде. Бедни хора. А ние, будалите милионери, гледаме да си караме колите с читави гуми, хубави накладки и т.н.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 17 сеп 2021 6:33

Не знам защо се коментират летни гуми в тази тема?!
xalerrelax написа: TIGAR 225/45ZR18 95W XL TL ULTRA HIGH PERFORMANCE?
Шумен е , не работи добре на топъл асфалт ,не спира , криви се или нещо друго ,че аз за около 10- 15к км нищо не съм разбрал.
Предпочетох да взема него , от 3-4 годишно Конти или квото и да е там.
За дъжда е относително , така или иначе , има ли дъжд ,се съобразявам със скоростта , с която .
Това са гуми от третата линия на Michelin, които се произвеждат основно в Сърбия и реално една и съща гума се предлага под търговските марки Taurus UHP, Sebring UHP, Tigar UHP, Orium UHP, Riken UHP, Strial UHP и Kormoran UHP. Налични са размери 17", 18" и 19". Целта е борба с китайците при най-евтините гуми, които имитират "High Performance", но реално нямат нищо общо с наименованието си, а са в дъното на всякакви класации и основно ги карат такива, които са си дали последния лев за кола, която поддържат с лишения, но трябва да са на 18-ки и 19-ки и нагоре цолажи. Уви - често срещано, особено в България и източния блок, но това се дължи и в голяма степен на образователната ни система и манталитета.

Индекс C на мокро и то за лятна гума е посредствен резултат (то и няма накъде по-зле от това) и никога не бих си го причинил, а още повече да карам 18"-ки като за същите пари в размер 16" могат да се купят много по-читави гуми. 1 метър разлика в спирането на мокро от 50 км/ч може да донесе фатални последствия за цял живот, а при тези гуми метърът може и да са два и повече, когато тотално си подминал пешеходната пътека и това, което се движи върху нея вече ти е на предния и дори на задния джам. На пътя всичко може да се случи естествено и не зависи само от гумите, но това е риск, който просто може да не се поема, като се подберат поне някакъв среден клас гуми, а не най-евтиният имитиращ продукт.

Ето и един голям тест на гуми, в който реално на първи етап се класират се отсяват само първите 20 на база спиране на сухо и мокро и на тях се правят по-задълбочени тестове за пътно поведение, а останалите дори не си заслужава да се тестват по-нататък, защото не покриват основни критерии при гумите. Корморан и Тигар УХП са съответно на 38 и 40 място, което е много далече от качествените гуми:
Изображение Изображение

Ето и още един тест, в който Тигар дели последното място с руските Viatti:
https://shina.guide/press/23984/

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 17 сеп 2021 8:03

Vlad777 написа:...

Много хубава табличка :drunk
Сега, тези дето имат глави на раменете си, би трябвало да разберат че само защото една гума са я кръстили Реин Спорт, не я превръща нито Реин, нито Спорт хахаха
Не съм много склонен да се съглася, с гореизтъкнаните мнения. Не всички са тръгнали на състезания. Аз от години за летни наблягам изключително на Ханкук, като преди това карах само Дънлоп. Ако може да се счита за обективно мнението ми на субект, разликата е която долавям е,че на третата година Ханкук-а все още спира и тръгва когато е мокро. Не се чувствам за кой знае колко заплашителен за останалите участници в движението, само щото не карам топ бранд... Нито пък за по-малко опасен от тези дето си палят колите веднъж в месеца, или пък карат с комплекти правени от сто годишни резервни гуми.
:drunk

Последна промяна от joromnt на Пет 17 сеп 2021 8:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Пет 17 сеп 2021 8:06

stefan4o написа:
xalerrelax написа:
В момента се опитваш да ме убедиш, че кренвиршите, които ядеш са същите като филето "Елена", с което се храня аз.
.

Знам , че си рядко ограничен , защото ти чета коментарите от години ,ще ти обясня , ако ти е трудно, ще ти го нарисувам.
Представи си (знам , че ще ти е трудно , но все пак) , че не съм ги сложил аз там тези джанти ,а са били там от завода. :surprised
Всичко е въпрос на приоритети.
Доволен съм вече 15к км от тази гума ,ако стане нещо с нея , няма да се вайкам , че не е изкарала твоите 5 години.
Защото за мен това е рисково , понеже или ще ги думна в дупка(това се случи с Ханкука ми миналата зима) или някой пубер ще им направи "усмивки".
А за кренвиршите...еми не ям такова нещо , ама мога да ти кажа , къде да си го боднеш Сух :beat_butt2

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Пет 17 сеп 2021 8:07

VENTUS-а много добре в тоя тест,а не е от скъпите гуми.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 17 сеп 2021 8:14

Наистина странно да се говори за летни в тази тема.
Затова аз коментирам (за пореден път), че ваденето на изводи по място в някакви тестове не е сериозен аргумент.
В случая, въпросните гуми на 38 и 40то място се представят по-добре на сухо, отколкото гумите на 18то и 19то място.
А представянето им на мокро е такова, че с лекота ще победят в тест срещу Конти Еко контакт на година или две експлоатация.

Въпросните гуми на 18 и 19, а и други, биха били по-лоши за определен тип шофьори (съботно-неделните, примерно).

А за зимни, които са предмет на темата, тестовете са още по-подвеждащи, ако се гледат само като позиции и без задълбочено съобразяване с нуждите (пример е кометар по горе за Конти 860 и мои назад за 850).

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 17 сеп 2021 8:19

xalerrelax написа:
stefan4o написа:
xalerrelax написа:
.

Знам , че си рядко ограничен , защото ти чета коментарите от години ,ще ти обясня , ако ти е трудно, ще ти го нарисувам.
Представи си (знам , че ще ти е трудно , но все пак) , че не съм ги сложил аз там тези джанти ,а са били там от завода. :surprised
Всичко е въпрос на приоритети.
Доволен съм вече 15к км от тази гума ,ако стане нещо с нея , няма да се вайкам , че не е изкарала твоите 5 години.
Защото за мен това е рисково , понеже или ще ги думна в дупка(това се случи с Ханкука ми миналата зима) или някой пубер ще им направи "усмивки".
А за кренвиршите...еми не ям такова нещо , ама мога да ти кажа , къде да си го боднеш Сух :beat_butt2

Шампионе, внимавай с изказа.
Вместо да ме наричаш "ограничен" вземи спести от закуски и си купи сносни гуми за тупалката. Може да си доволен от много работи, но това не значи, че са хубави, качествени и т.н.
Представи си, че просто тази кола не е за теб, явно. Успяваш ли? :gruebel

Последна промяна от stefan4o на Пет 17 сеп 2021 8:22, променено общо 2 пъти.

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Пет 17 сеп 2021 8:20

powerade написа:Баш в Автогуми има Нокиан 205/55/16 с ДОТ 2018г на 87 лв така че който не страда от предрасъдъци за ДОТ да скача :)

на сайта им почват от 130 лв :screwy

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”